Pga all administration och allt annat som krävs om man varit borta tre dagar, samt på grund av att jag gick upp 03:00 i morse för att ta morgonfakiren hem, så blir det inget mer på bloggen idag. Ni får hålla till godo med ett foton från Warszawa.
Warszawa |
Vet inte om jag nämnt det någon gång här på bloggen, men jag älskar skyskrapor.
Najs. Fett najs. |
Sade jag det, att jag älskar skyskrapor? Inget ger en modern stad en sådan karaktär och det ska bli riktigt härligt nu när iaf Göteborg påbörjat resan. Karlatornet växer snabbare än den amerikanska statsskulden.
Det enda som är bättre än skyskrapor är skyskrapor och dimma. Just dåligt väder och konstant regnande kommer göra att Göteborg blir en lika fin skyskrapestad som Melbourne (Downunderrunner 2020), givet några högkonjunkturer till.
Skyskrapor och dimma |
Warszawas bästa steakhouse (vilket inte säger så lite) Prime Cut ligger dessutom i en skyskrapa. Förvisso gatuplan. Tror jag, glömde att kolla, var för upptagen med att … |
… äta, så jag glömde även fotografera maten innan den nästan var uppäten. Sedan stressade vi iväg med taxi, eftersom vi skulle gå upp till Fakiren fyra timmar senare. |
Japp, jag älskar skyskrapor. Ju fler desto bättre. Om inte annat så blir en massa stönkonservativa jättekjänkta över att det inte får se ut som på 1800-talet längre. Nej, det var inte bättre förr, det är du som lever i en fantasivärld. Kommer du ihåg Söder på 60-talet, med utedassen på bakgårdarna och utan rinnande vatten?
20 kommentarer
Fantastiskt god mat på de finare krogarna i Warszawas finare krogar. Min måttståck är om man förstör råbiffen genom att blanda i capris, det gör man inte där.
Visst är det häftigt med skyskrapor och det utvecklar städerna från gårdag till framtid.
I Ny Teknik rapporteras: "En helt ny typ av lyftkran för vindkraftverk har utvecklats av det svenska företaget S&L Access Systems. Lyftkranen kan både byggas snabbare och nå högre höjder än konkurrenterna."
Bör också kunna hjälpa till att bygga skyskrapor billigare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Synd bara att det är betongfundamenten som är den svaga punkten.
De havsbaserade 500TWh blir inte billigare med tiden. Doggers bank kommer kosta lika mycket som Olkilouto 3, och producera ungefär lika mycket energi.
Förutom att det krävs vätgaslager av skyskrapemått med massor av betong.
Och låga elpriser. Hela tiden. Dvs det krävs 50% mer vindkraft installerat än vad man gör av med .
Det blir svindyrt när man byggt färdigt.
Rickard vad jobbar du med?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Inte energiproduktion om det är det du undrar.
Men jag har en gedigen utbildning, kritiskt tänkande och kan räkna vilket gör att jag ifrågasätter dina uppgifter konstant eftersom du inte kan redovisa ett svar på frågan-
Vad kostar det att bygga ut vindkraften som systemlösning?
Man måste ibland tänka lite längre än näsan räcker.
Jag konstaterar att vindkraft byggs ut inte bara i Sverige. Jag drar fortfarande slutsatsen att detta fortsätter de närmaste åren. Det finns mycket annat som också har goda möjligheter att påverka vår framtid och vind har redan kraftig medvind idag.
Vind är en delmängd av vårt energisystem och kommer knappast bli ensamt i framtiden.
Jag överlever bra på mina investeringar och försöker hålla koll på mina företag för världen förändras ständigt. Har lite svårt förstå ditt vindkraftshat så jag försökte med frågan om vad du jobbar med. Förstår av ditt undvikande svar att du inte är inblandad i fossil energiproduktion.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag gillar vindkraft. Den är ett utmärkt komplement till vattenkraft.
Men jag gillar inte att man av ideologiska skäl promoterar det som enda lösningen. Du faller in i den skaran.
Energimarknaden är både extremt kortsiktig, ideologiskt styrd och sedan inte utformad så att de verkliga systemkostnaderna märks.
Det är idioti.
Sedan håller jag med dig att kärnkraft kommer inte byggas i Sverige på länge än. Fast en kopia av Olkilouto 3 borde kunna byggas för runda slängar 60 mdr. Har Stux byggt borde SSK godkänna.
Det intressanta är att ifall EU hade enats om en gemensam certifieringsprocess istället för nationella riktlinjer hade det inneburit att kostnaderna hade fallit betänkligt. Men det är för mycket national pride, politik och ideologi. Fastän kärnkraftverk egentligen är ett internationellt problem OM något händer. En stor del av kostnaden för kärnkraftsprojekt är just projekttimmar , både från leverantören och olika myndigheter som är inblandade i godkännandeprocesser.
Det troligaste är att SMR teknologin når mognad snart. Den utnyttjar precis som vindkraft "economy of scale".
Men i detta fallet kommer motståndet mot "effektivare processer" vara massivt från vänstersidan.
Rickard tack. Nu förstår jag dig lite bättre. Har aldrig menat att vind är den enda energin för den nära framtiden.
Tycker det är bedrövligt att vattenkraft riskerar rivas. Anser också att den bör moderniseras.
Idag är också solceller lönsamma i större skala. Bra med försök där solcellerna flyter på dammar.
I ett mindre antal länder utgör geotermisk energi minst 15% tex Island och Nya Zeland. Om vi blir bättre på djupa borrhål borde det gå att använda även på många andra håll.
Min största investering idag är i havsrörelser, inte vågor.
Har läst teknisk fysik och länge följt forskningen samt ser hur snabbt framstegen för fusion kommit de senaste åren. Men har ännu ingen investering där i någon av de många företagen. Om inte AI kan ses som en möjlighet. Tror vi har lönsam produktion där inom tio år.
SMR kan möjligen komma om 15 år, men är då föråldrad.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tror att fusion ligger 20+ år bort. Materialproblemen är överhängande. Det är en förbannat elak miljö.
Jag är ingentingjör jag också. Inte Teknisk fysik dock.
Geotermisk energi är inte lönsam annat än off grid, då verkningsgraden på climeons lösning mm är för låg.
När det gäller vindkraftskostnaderna ser vi redan en utplaning i minskningen av kostnade. -30 till -50% på havsbaserad är prognosen från dagens.
Givande och respektfull åsiksväxling måste jag säga.
Jag tycker att vad som är lönsamt eller ej för investerare ska bortses ifrån eftersom politikerna sätter förutsättningarna för det. Fråga t ex svenska kraftnät, industrin, svenskt näringsliv, vattenfall (inte den politiskt tillsatta ledningen) vad de tycker om den ej planerbara elproduktionen.
Jag är en lekman men i värld parasiterar vind och solkraft på planerbar elproduktion, skapar osäkerhet och onödiga belastningar på näten.
Pratade med en driftsansvarig på ett universitetssjukhus häromdagen. De lägger många många skattekronor på att bli självförsörjande på el och värme (massiva dieselmotorer), inte bara reservkraft. Det var en lönsam investering påstod han. Galenskap tack vare el och fjärrvärmepriser tänkte jag.
Rickard vi ser lite olika på fusion. Det är många företag med olika system där flera kan bli framgångsrika.
Du menar att Island inte har lönsam geotermisk energi. Climon är bara ett företag som försöker göra lönsam el av lågtemperatur. De flesta använder högre temperatur.
Vem ligger bakom dagens prognos? För mig är havsbaserad vind många år tidigare i lärkurvan än landbaserad. Vätgas är mycket intressant där.
Erik vind och sol byggs ut på fler håll än i Sverige. Monopol eller oligopol är sällan lyckat. Nya medtävlande bekämpas ofta.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Så vad säger du om La Defense då? Jag tycker det är ursnyggt.
Snygga skyskrapebilder! Du får gärna visa fler bilder på skyskrapor.
Har foton på La Defense också
Hette det inte också "Stalintårta" och "Stalinbakelser" från den periodens arkitektur i folkmun (Speciellt inom sovjetockuperade östeuropa) ?
Senast jag var i Warszawa 1987 så käkade vi på fina restauranger med svartväxlade pengar. Tog det dyraste på 3rätters menyn, med rysk champagne. Tror det kostade ca 30 sek.
Jag och min dåvarande flickvän var i Polen 1978 och hälsade på några vänner. Vi fick passen konfiskerade av polisen utanför ett hotell då vi parkerat "olagligt" utanför hotellets huvudingång då vi kollade om det fanns rum. Polisen ville ha pengar för att lämna tillbaka passen men jag blev förbannad och ringde svenska ambassaden. Då fick vi tillbaka passen! När vi skulle åka hem till Sverige fixade mina vänner "specialbensin" från deras racingklubb. Bensinen i mackarna gick inte att köra med, sa de. Hade då en Mercedes 220. Underbara människor men livsfarliga vägar. Mitt i natten kunde man tvingas tvärnita pga en hästskjuts på vanlig landsväg.
OT: Om ämnet dyker upp kan jag berätta om min resa till dåvarande Leningrad i början av 1970-talet. Jag var gitarrist och sångare i ett storband som fick en inbjudan till att ha konserter i Leningrad.
Europas högsta skyskrapa under byggnad, skymtar på en av bilderna. Skrapan med kranen högst upp.