I morgon måndag får vi facit på effekterna av sju år med Miljöpartiets energi- och miljöpolitik, med nedläggningar av fyra kärnkraftreaktorer, straffskatt och nedläggningar av kraftvärme och rivningar av vattenkraftverk. Elpriset når nästan nio kronor per kWh inklusive skatter, rörligt elnät och moms i morgon kväll. Dygnsmedelpriset inklusive allt landar på nästan 4:50 SEK per kWh.
Pop quiz: Hur många tusen kronor är det på bilden? |
Under Miljöpartiets regeringstid har man börjat riva vattenkraftverk i särskilt södra Sverige efter lyckad lobbyism från hobbiesterna inom sportfiske, utmärkt stabil lokal kraftproduktion där den behövs som bäst. Man har också infört straffskatt på kraftvärme, dvs elproduktion tillsammans med fjärrvärme, som körs framför allt vintertid, vilket har lett till att ett antal kraftvärmeverk, inklusive i Malmö helt enkelt har lagts ner. Men framför allt har man stängt tre kärnreaktorer – Ringhals 1 (2020), Ringhals 2 (2019), Oskarshamn 1 (2017) och Oskarshamn 2 (2015). Snart kommer övriga reaktorer behöva stängas om inte regeringen snarast tar beslut om slutförvaret av kärnbränslet, som oavsett måste hanteras och inte försvinner för att man inte tar beslut.
Vi får nu skörda frukterna av sju år med Miljöpartiet i regeringen.
Alla priser nedan är avrundade till hela ören.
Elpriset rått hos Nordpool blir i morgon kväll 648 öre per kWh i SE4 Malmö – Kalmar och i SE3 Göteborg – Stockholm. Det omfattar cirka 90% av landets befolkning.
Med energiskatt på 36 öre, 2 öre i elhandelspåslag och 20 öre i rörligt elnätpris, samt 25% moms på summan blir priset i morgon kväll 884 öre per kWh, eller nästan nio kronor.
Dygnsmedelpriset landar på 300 öre eller 447 öre per kWh inklusive allt, men den som har rörligt elpris kommer betala högre eftersom dygnsmedelpriset förutsätter jämn förbrukning över dygnet. Schablonen för rörligt elpris baserar sig på att man förbrukar mest när elpriset är högst, något förenklat så faktiskt dygnspris är högre.
Som ni ser nedan är det fortfarande möjligt att låsa elpriset på tre år till andra priser. 68 öre per kWh oskattat, onätat och omomsat men inklusive elhandelspåslaget för SE3 och 120 öre per kWh för SE4.
Dock är morgondagens priser antagligen bara början. Vintern brukar vara som värst i januari – februari, så Miljöpartiet kommer fortsätta leverera facit på sin politik. Med dygnspriser på 4:50 per kWh kommer elräkningen för en normal villa med en vinterförbrukning om 2000 kWh i månaden landa runt 9000:- SEK per månad i vinter om man inte har låst elpris. Framöver ska även mer storskalig vattenkraft börja rivas när den ska tillståndsprövas, vilket generellt kommer få avslag. Kvar blir bara så kallad flexibel elanvändning, dvs du får klara dig utan el stora delar av vintern i Miljöpartiets Utopia.
En annan effekt av detta är att det kommer bli allt svårare att räkna hem elbilar ekonomiskt, där den större kapitalkostnaden för elbilar inte kan försvara energipriset kontra bensinen längre. Värt ett separat blogginlägg.
I övrigt är det ju fint att få de här priserna på solkraften sparad från i somras via Dela Vattnet hos Södra El / Jämtkraft. Avkastningen på solcellerna går över 20% per år om det här fortsätter. I veckan ska den dubblerade anläggningen installeras, även om den så här års har klen betydelse, och först slår fullt ut nästa år.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
87 kommentarer
Ja man blir tårögd, blir inga julklappar i år inte.
Bra att du bevakar detta cornu,tack.
en kan ju önska att fler skulle orka ta till sig vad de röd gröna har ställt till med…
Man kan ju också undra hur många serverhallar mm passar på att testköra sina fossila reservagregat lite mer denna vinter.
Håller med Turbo, bra Cornu att du lyfter detta, är redan sjukt trött på denna vinter.
Ett tillägg. 68 öre är inklusive moms vilket ger 54 öre exklusive moms SE3 som jag surrat om innan.
Serverhallarna har väl ofta prisgarantier i många år framöver för att etablera sig? Typ 10 öre/kwh.
Inga. De har köpt grön el på PPA avtal.
Det som blir över från den randomizerad vindkraften säljs på Nordpool för hutlösa priser.
Tacka Nanotec och andra investerare för detta
Vad vi andra skall göra vette tusan.
Om detta inte blir en valfråga så är Public Service oberoende och opartiska. Not.
SVT har väl sort-of tagit upp detta men har missat PPA-vinkeln:
https://sverigesradio.se/artikel/7408486
Eller när elintensiva företag höjer priserna eller inte kan konkurrera. Enligt Ingves ser han inget behov att höja räntan på 3 år tror jag han sa. Snart tvåsiffrig inflation?
Eller när elintensiva företag höjer priserna eller inte kan konkurrera. Enligt Ingves ser han inget behov att höja räntan på 3 år tror jag han sa. Snart tvåsiffrig inflation?
Eller när elintensiva företag höjer priserna eller inte kan konkurrera. Enligt Ingves ser han inget behov att höja räntan på 3 år tror jag han sa. Snart tvåsiffrig inflation?
Hoppsan, hur raderar man?
Noterar samtidigt att Vattenfalls vd tjänar drygt 1,3 miljoner/månad (Dagens Samhälle). Hon förespråkar vindkraft…
Nedläggningen av vår kärnkraft var rent affärsmässig 🙂
"Affärsmässigt" beslut, efter regeringens marknadsmanipulation, med ökad effektskatt och pådyvlade säkerhetskrav, för att klara en tsunami :-/
Skrivs en ledare i Expressen om det idag. Först pratade vattenfall om att bygga ny kärnkraft. Då kom MP och satte in "kunnigt" folk i styrelsen och gav ägardirektiv. Således ett år senare så skulle den läggas ner istället.
Anna Borg är en ekonom-vd och inte en kunskaps-vd så hur hon uttalar sig om tekniska frågor ska man nog inte lägga så mycket vikt vid eftersom det är ett område hon inte kan.
Hon är trots allt vd, mao operativt ansvarig. Tycker nog det går att lägga vikt vid vad hon säger. Sen funderar jag på hur en vd kan tjäna 1,3 miljoner/mån i ett statligt bolag under en socialistisk regering. Har varit väldigt mycket åsikter om oskäliga vd-löner i privata bolag.
Skulle vara oerhört intressant om interna Mail från tiden före 2015 läckte. Undrar hur debatten gick.
S & MP regeringen utsåg nuvarande VD för Vattenfall. Vi kan vara helt säkra på att ingen skulle komma på fråga som inte garanterat skulle var 100 precentigt lojal mot regerinens energipolitik. Det lär inte heller ha varit svårt att hitta då man lockade med 1.3 miljoner i månadslön
Jag hade också varit lojal mot MP direktiv för 1.3 MSEK/mån.
Nuvarande VD'n var säkert fullt medveten vad som gäller vilket föregående VD'n blev varse.
”Tig eller avgå” – MP hotar sparka Vattenfalls vd https://www.dagensps.se/it-innovation/tig-eller-avga-mp-hotar-sparka-vattenfalls-vd/
Där ser man vad tjänstemannaaktivism har gett oss. Ett elände som jag inte vet hur man blir av med.
Hon är ingen VD utan en politruk.
En skäggtrimmer drar inte så mycket så vad är problemet?
Det positiva är att det kommer in mycket skatt och moms till staten.
Hoppas det går till sjukvården.
FEL. Skatten är inte högre för att priset är högre, den ligger fast på 36 öre. Momsen är samma oavsett vad man köper – köper man mindre julklappar och istället betalar med för elen får staten lika mycket moms. Snarare MINSKAR skatteintäkterna när folk börjar snåla på elen och det kommer in mindre energiskatt.
Eller kanske till en snabbutredning till hur vi snabbast möjligt kan lägga ner resterande kärnkraft så att elpriset går upp ännu mer så att de får in ännu mer pengar och välståndet sjunker ännu mer?
Villaägare som inte har råd med elen kan inte få socialbidrag. En del pensionärer kan bli tvungna att sälja.
https://www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/ekonomiskt-stod/missuppfattningar-om-aldreforsorjningsstodet
Skulle vara intressant att få försäljningsstatistik på eluppvärmda villor. Verkar redan nu svårt att få ut begärda priser. Ett hus med attraktivt läge, som jag tittat på, hade i somras varit sålt på ett par veckor. Detta huset har nu legat ute till försäljning i över en månad.
Kostar 25 000 att installera en luft-luftvärmepump. Folk är idioter om de bryr sig om att ett hus har direktel. Bara och köp.
Med dagens elpris betalar den sig på typ 2 år.
Jag roade mig att räkna på kostnaderna för gasol, jämfört med mitt nuvarande elpris.
Jag använder gasol för att stödelda med och betalar 22:-/kg i nuläget.
Då gasol är väldigt energitätt och innehåller 12,8kWh/kg, landar priset på ca: 1,70/kWh.
Mitt nuvarande låsta elavtal ligger på 49 öre/kWh, vilket gör, att jag landar på strax under 2:-/kWh, med alla pålägg, när jag eldar med el.
Men även för en person som inte har möjlighet att fylla gas till det priset jag har, kostar gasolen 2,70/kWh på Byggmax.
Även det, under morgondagens medelpris, även i SE1&2
http://www.fogas.se/tips/om-gasol.html
Kan man långtidslagra gasol?
Tja, det är väl inga problem.
Intressant uträkning. Har just köpt en gasolvärmare som reservvärme till huset. Nu börjar jag fundera på att köpa en gasoltub extra för värmning till vardags också. Ser ju lovande ut, även om själva tubens pris sabbar lönsamheten en hel del. Frågan är hur länge vi ska räkna med såna här elpriser kontra gasen?
Min gasolhandlare har hållit samma pris i flera år.
Men jag var tvungen att gå in och kolla, om 22:-/kg fortfarande gällde. Och jo, det gjorde det.
https://gasolikarlshamn.se/priser.html
Hur gör man med fukten från förbränning av gasol?
Har jag aldrig märkt något av.
Bloggaren har ju tidigare skrivit om att det är väldigt dålig timpeng på att rensa solceller från snö. Den kalkylen kanske blir bättre imorgon, västra delarna ska ju dessutom få sol.
Nu ligger elbilen pyrt till. Ger ett en månad till, sen köper jag den skitnaste dieseln jag kan hitta som tack till MP.
Behåll elbilen, men koppla en mobil dieselgenerator på dragkroken.
Nu är iof diesel och bensin också skyhögt, tack vare bland annat MP! Tankade bilen idag för nånting på 17 kr/liter. Och de försöker ju sabotera sänkningen av bensinskatten i riksdagen…
Imorgon är snittpriset 378 öre. Det sjunker förvisso till 212 öre framåt midnatt.
Med rörligt pris kostar en laddning på 70 kWh alltså 264:- och med lite tur rullar man 30 mil på det i vinterkylan. Milkostnaden är då 8.80, vilket går att matcha med både bensin och dieselbilar. Visst är de dyrare i skatt och service, men elbilen kostar också betydligt mer i inköp.
(Har inte räknat med nätavgiften)
Bortsett politiken, kan någon reaktor återstartas och i så fall hur snabbt efter beslut?
Det är en fråga fler borde ställa! Förmodligen har all gammal personal redan nya jobb, så redan där har du ju en flaskhals även om snabb återstart i övrigt är teknisk möjlig.
Insatt har svarat här innan, nämndes att laddning av bränsle i Ringhals kräver ca två år.
Japp, nu lönar det sig definitivt att elda med dyr ved för att dra ner elförbrukningen lite.
Om du har lite ved kvar kan du testa "värmeloggs". Bättre bang for the bucks än ved från varuhus. Tänd som vanligt med ved. Sen när du fått rejält tryck i kaminen kan du köra loggs.
Björkved vs luftvärmepump:
Björkved innehåller ca 4kWh/kg. En 15 kg säck ger då 60kWh à 52kr på Bauhaus -> ca 90 öre/kWh. Keddy kasett, verkningsgrad 0,8 -> 112 öre/kWh värme.
Panasonic Luftvärmepump COP 2,5 vid -7C
Break even vid 112*2,5 öre/kWh = 280 öre/kWh
Fattar inte varför ni köper så dyr ved. Köp av en bonde sommartid istället för i småsäck på ett varuhus.
Ska testa loggar nästa gång jag handlar, nu när jag börjar elda för uppvärmning. Tidigare var det bara för mysbrasa och prepping, men nu är det plötsligt kostnadseffektivt också.
Kul att Cornu Ni-ar Svinto.
Inte bara Svinto som pratar om att de köper ved i småsäck på varuhus.
Ska man elda med ved är det bäst att planera i förväg; skaffa när tillfälle ges, kapa och klyva på våren, trava så det torkar osv. Vi försöker alltid ha ca två årsförbrukningar travat, dvs. ungefär 40 meter. Då blir det billigt och bekymmersfritt.
Cornu och GJ.
Tyvärr kan naturkatastrofer göra att allt det arbete ni beskriver går upp i rök. Då får man ta till plan b och då kan värmeloggs vara ett vettigt alternativ.
Har som sagt inte använt ved för uppvärmning tidigare, så priset var en ickefråga. Jag vill inte ha för mycket besvär och köper därför hellre en färdig produkt. Avser att använda en del ved för deluppvärmning när elpriset är tillräckligt högt.
Kollade logs, och det blir ca 60öre/kWh värmeeffekt i min konfiguration med logs. De har 4,8kWh/kg jämfört med ved som har ca 4kWh/kg. Tyvärr stänger Bauhaus kl 18 på Söndagar annars hade jag åkt iväg och köpt lite logs.
Synd att man inte kan få tag på koks, perfekt att elda med i kökspannan!
Jag vet folk med äldre villor som har kvar koks i gamla källarförråden.
Veden på bilden: 3m3? = ca. 1800kr
Skyll inte på mig, jag röstade på linje 1.
En följd de höga elpriserna är att det ibland är billigare att ladda bilen på en kommersiell laddstation än hemma, eftersom priserna där ännu inte har ändrats. De borde se ett uppsving i sin försäljning. Jag undrar om de har tecknat fast pris?
Korrekt, billigare för mig att lämna bilen på laddstationen inne i byn (var visst två, finns 8 laddare), kostar bara 3:50 per kWh.
Har idag sopat solcellerna rena från snö då det ska vara soligt i morgon. Spisen går på gasol och uppvärmningen från flis. Lite nöjd med den planeringen nu.
Tyskland stänger tre av sina kvarvarande kärnkraftverk nu i år. Undrar just hur det kommer att påverka elpriset i Sverige.
Karlshamn drar igång i morgon.
"To secure a sufficient margin for the Swedish power balance, the status for the peak load reserve production unit below have been changed to: Karlshamn B2 (SE4) minimum production from 05:00 – 09:00 Karlshamn B2 (SE4) 330 MW 09:00 – 21:00"
https://umm.nordpoolgroup.com/?fbclid=IwAR1dCjSPFHZsAZRbxcnvt-C5-DfAMquZjBplu9uW-ncqI5K_0j1JMFRT3Dg#/messages/2f45a58e-7eb4-4269-a466-36836880db27/1
En sak som blivit väldigt tydlig med elbil när det är kallt:
Korta resor blir väldigt dyra!
Bilen värmer batteri, kupe och avfrostar med el. Märks stor skillnad i förbrukning på min bil, trots att den har en värmepump.
I en fossil bil har man ju massor med restvärme som kan ta hand om de sakerna.
Förvärmer du inte? Kommer alltid ut till uppvärmd och avfrostad bil.
Du menar fossilen?
Annars hänger jag inte med riktigt..
Resan blir lika dyr med förvärmning. Skkillnaden är ju bra att man tar från elnätet istället för batteriet.
Jag fattar inte hur ny/återstartad kärnkraft kommer lösa detta. Det sägs ju fortfarande att "70% måste exporteras" (källa på detta har jag fortfarande inte sett, men det är något som upprepas ofta här i kommentarerna). Det blir ju bara mer att exportera och ett återstartat Ringhals kommer väl inte mer än på marginalen få ned priserna?
Jo. När vi har ett överskott i södra Sverige, större än vår exportförmåga så kommer priserna falla. Det är 70% av exportkapaciteten (ledningarna) som måste erbjudas till salu, inte 70% av produktionen.
Men vi skall ju fram till 2023 öka exporten ytterligare enligt Energimyndigheten (25TWh 2020 -> 38TWh 2023). Ringhals 1 och 2 är ju enbart ~6,5 TWh/år. Eller menar du att ledningarna inte kommer klara av denna ökade export?
Najs. Vad tror du händer med elpriserna om vi ska öka exporten så mycket UTAN att ha kärnkraftverken?
Har vi inte produktionen på plats så skulle man ju kunna tro att vi inte skulle kunna exportera något. Nu känns det ju som om vi kommer förbli ett land med godhetskomplex och böja oss elprispiskan medan vi rampar upp exporten med 50%.
https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2021/kortsiktsprognos-elexporten-okar-kraftigt-till-2023/
Så kan man klippa kablarna på något icke olagligt sätt för att hacka systemet? Katstrof för grannsämjan men Tyskland lägger ner sin kärnkraft och Danmark utnyttjar vår dumhet och får oss att lägga ner Barsebäck. De förtjänar några smockor.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019R0943&from=EN
https://www.ei.se/om-oss/nyheter/2021/2021-10-21-svenska-kraftnat-ansoker-om-undantag-fran-70-procentkravet
Tackar. Fråga då; Baltic Cabel till Tyskland är på 600MW. Skall, bör eller måste vi då fylla den till 70%, dvs 3,8 TWh/år?
Varför sägs det att "vi" ska öka exporten? Det är de giriga elproducenterna som lurat brallorna av politikerna.
"Systemansvariga för överföringssystem, i detta fall Svenska kraftnät, får inte begränsa den mängd sammanlänkningskapacitet som ska göras tillgänglig för marknadsaktörer.
Om det råder problem med överbelastning i nätet ska överbelastningen avhjälpas genom åtgärder som motköp* och omdirigering**så att inte minimikapacitet på 70 procent av sammanlänkningens kapacitet underskrids."
Mina tankar går så här: have "vi" inte behövt öka exporten hade "vi" inte haft dessa elpriser. Med några få undantag (nu 07:00 exv då vi importerar 1704 MW) så exporterar vi alltid och då mestadels från SE4. Vi verkar ha cirka 4000 MW kapacitet SE3-SE4 och när man då ser 2000 MW exporteras blir man lite ledsen i ögat.
Ser att det planeras Hansa PowerBridge på 700MW Malmö-Güstrow. Klimatet och ökade handelsmöjligheter verkar vara den enda drivkraften för det projektet. Nu planerades den ledningen 2017 när allt var hunky-dory och Putin bjöd tyskarna på den första gas-linan. Räknar man 70% på HPB så är det 700*0,7*8760=4,2TWh (exkl förluster) som skall rinna ut där också. Vips så var ett återstartat Ringhals 2 borta.
Med risk för att bli svärjis-smetad så måste jag säga att jag har en del förståelse för britterna som klippte banden (och kablarna).
Då kanske äntligen villapriserna kan gå ned med lite högre driftskostnader. Uppvärmning av lägenheter med fjärrvärme sjunker med runt 2% nästa år här i SE4 orten. Så olika det kan slå, men den såg man ju komma?
Folk får väl bo lite mindre helt enkelt.
Lite avundsjuk sosse låter det som. Det kan man ta när man blivit ekonomiskt oberoende av att äga privata fastigheter.
Jag undrar lite eftersom du fler gånger vad jag minns skrivit i termer av lobbyism från sportfiskare. Finns det inte fler nivåer av miljövän än att alltid välja det som ger minst co2/minst miljöpåverkan för isf borde ju vi bara ha kärnkraft eller?
Jag är miljövän, stödjer svensk kärnkraft och utbyggnad av den och också accepterar jag den vattenutbyggnad som skett i många fall av samhällsekonomiska skäl om den kommer sverige och våra medborgare tillhanda som den naturresurs den är och inte är en regulator för europa. Det finns en del kraftverk som gett låg nytta för miljökonsekvenser enligt mig; exemepelvis sourva 4, heliga fallet och en del kraftverk i nedde delen av älvarna. Man kan säga, eller det säger sig själv av ekonomi att många av de senaste projekten i tid var kontroversiella.
Måste man vara MP för att vara emot vissa vattenkraftprojekt om man ser till den stora bilden.
Har du besökt några av de mest kontroversiella vattenkraftsutbyggnaderna själv? Hurtig som du verkar vara?
Tack vare vattenkraften i våra älvar mot östersjön har sluppit att få in svartmunnad smörbult i älvarna. Men det är väl bara en tidsfråga.
Som vanligt: alla måste besinna sitt ansvar och rösta ut MP.