Ett svenskt industriföretag skickade i dagarna ut ett brev till sina kunder inom industrin, där man förklarar att man inför ett energitillägg ovanpå fakturorna, på grund av de höga och oförutsägbara elpriserna. Det första påslaget landar på +4.2%.
Generellt foto på industriområde i Landvetter. Har vad bloggen vet inget med blogginlägget att göra. |
Anekdotdags alltså.
Elintensiva företag och storförbrukare brukar säkra större delen av sin elförbrukning prismässigt, men kan inte säkra allt eftersom man inte vet hur mycket man kommer göra av med beroende på beställningar och konjunktur. Men kanske säkrar man uppåt 90% av förväntad förbrukning.
Detta sker oftast via flera olika säkringar, exempelvis fördelat på en tredjedel på ett år, en tredjedel på tvåårskontrakt och en tredjedel på treårskontrakt. Dessa låses också löpande, så att en tredjedel av treårskontrakten binds om varje år, och hälften av tvåårskontrakten – allt för att sprida riskerna.
Det innebär dock att en tredjedel av förbrukningen i form av ettårskontrakt låses om årligen (33%), hälften av tvåårskontrakten med en sjättedel av förbrukningen (16%) och en tredjedel av en tredjedel med treårskontrakten (11%), dvs sammantaget drygt 60% årligen, förhoppningsvis vid olika tidpunkter på året.
Oavsett fördelningen av de prissäkrade kontrakten på elförbrukningen, så kommer en del av dessa antagligen behöva säkras om nu sedan i somras och med det har man fått brutalt annorlunda elpriser i SE3 och SE4. Olika företag kommer vara olika bra på att säkra sina elpriser och utfallet kommer inte vara samma för alla företag nu när priserna exploderat.
Ett industriföretag beläget med sina anläggningar i elhandelsområde SE, meddelar nu sina kunder i industrin att man från den första november inför ett energitillägg på +4.2% ovanpå alla fakturor.
Man skriver i utskicket till kunderna:
“Den rådande utvecklingen på energimarknaden har varit både oförutsägbar och dramatisk. Energipriserna har stigit kraftigt och inget tyder på en snabb nomralisering. Framtiden pekar snarare på fortsatt stigande energipriser orsakade av olika beräkneliga yttre faktorer.”
Man fortsätter med att påtala att bolagets produktion är energiintensiv och att man inte kan hantera de kraftiga prissvängningarna, utan beslutar därför att införa energitillägget. Man kommer justera energitillägget en gång i kvartalet beroende på prisutvecklingen för elen.
Vilket företag och vilka kunder kommer inte bloggen kommentera, för det är onödigt att utländska konkurrenter får känna blodvittringen i vattnet. Men ovanstående anekdot lär knappast vara den enda. Det är möjligt att kunderna väljer att vända sig till andra underleverantörer, eller att de kommer vilja bestrida prishöjningen (beroende på vad eventuella avtal faktiskt innefattar). Då var detta elhandelsområde SE3. Hur det går för de sista industriföretagen i elhandelsområde SE4, med ännu högre priser lämnas som en övning åt företagsledningarna.
Det berörda industriföretaget hade år 2020 cirka 200 anställda och matchande omsättning runt 200 MSEK.
Vad vi kan vara säkra på är att elpriserna nu kommer börja slå mot jobb och svensk konkurrenskraft och därmed betalas både på elfakturan och via skattesedeln och a-kassan.
Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.
63 kommentarer
Sista styckets utsaga känns felriktad men kanske skall ses retorisk….energipriskrisen är global och ordet svensk kan bytas ut till valfri nationalitet.
Men samtidigt har våra vattenmagasin byggts på senaste veckorna och vi får en mycket större del av vår el från vatten än nästan alla andra länder. Fossilgas har vi ganska litet av. Mer vindkraft kommer i drift närmaste månaderna och det blåser mer under vintern än sommaren.
Min gissning är att elpriset fortsätter fluktuera som senaste tiden i södra Sverige och inte stiger mycket mer än enstaka dagar,
Nu är vi beroende av handel med andra länder så den betydligt större krisen i övriga EU påverkar vår ekonomi. Lågkonjunktur 2022 – nej.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det spelar ju ingen roll hur mycket vi producerar eftersom land efter land lägger ner sin kärnkraft, vilket orsaar kronisk brist på stabil el-kraft. Företagen kommer att höja priserna så småningom och vilket leder till att efterfrågan minskar. TIll slut uppstår en balans där ekonomin har en generellt lägre aktivitetsnivå än idag. Med ökad tillgång på energi kan produktiviteten, och därmed välståndet, öka igen. Sveriges vindkraft och vattenkraft räcker ju inte till hela Europa.
Tyskland stänger 3 reaktorer i december varav 2 I norra Tyskland. Resterande 3 under 2022. Påverkan på efterfrågan av svensk kraftproduktion och pris? Tyskarna har hittills inte fått ihop sin övergång att funka, ändå kör de på. Fransmännen är ganska sura just nu av den vettlösa tyska "nån annan får fixa detta" approachen.
Klart priserna kommer fluktuera så länge vi har en stor del vindkraft inkopplat på elnätet.
Så länge elpriserna skiftar lär ju företagen ta ut en extra marginal för att ta höjd.
Något förvånande att De Gröna i Finland ser kärnkraft som hållbar energi. Lite skillnad mot de i Sverige:
https://svenska.yle.fi/a/7-10007839
Joakim de flesta företag påverkas ganska lite av just elpriset. Om däremot det ibland inte kommer någon el påverkas alla kraftigt. Ökad mängd el kommer nu sannolikt tillverkas i Sverige i vinter.
Ingen lågkonjunktur i Sverige 2022. En del länder i EU kan få lågkonjunktur. Om du menar ostabila priser så har du rätt, men inga avbrott i eltillförseln i Sverige. Export av det mesta ökar inklusive el.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jättefint med ökad el i Sverige i vinter. Dock skall det mycket till om den elen kan jämna ut prisbilden i SE4 och SE3. Kallare väder och så tyskarna som stänger 3 reaktorer varav 2 i SE4s närområde.
Att det produceras mer el någonstans i Sverige i vinter behöver alltså möta upp kallare väder och åtminstone signifikant del av det tyska bortfallet vid årsskiftet.
Ygeman uttalade sig om att det kan bli än högre elpriser i vinter. Alltså en förmodan om ökad efterfrågan i förhållande till tillgängligt utbud
Abbe vi i söder får räkna med omväxlande högt och ibland lågt elpris. Det går inte att föra över på kabeln så mycket som Tyskland ofta vill. Vattendammarna har fyllts senaste veckorna. Fler vindkraftverk startas varje månad. Samtidigt går många industrier för fullt.
Vi får hoppas på regn och blåst. Milt väder säger tv just nu.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja detta är, utöver cementkrisen, ytterliggare exempel på hur svenska folket, via svenska regering, helt på egen hand har inducerat kritikalitet av resurs. Ett folk får den regering den förtjänar. Förhoppningsvis kommer majoriteten på bättre tankar inför nästa val. Kom ihåg att ligga på soffan i valet är indirekt stöd till sämsta alternativet (man kunde ju röstat på "the lesser evil").
Nej, det är det inte alls. Du använder en härskarteknik och ett argumentationsfel.
Om man inte röstar så bidrar man inte alls, utan man tar avstånd från det som skett och det som kommer ske, medan du som röstar kommer vara ansvarig för det som kommer ske framöver.
Om jag exempelvis går och blir dödad eller hamnar i koma och inte kan rösta, är det då ett indirekt stöd till det sämsta alternativet? Svaret är förstås nej. Endast en röst är ett stöd åt något håll.
Jag skulle nog säga att låta landet förfalla också borde räknas som idioti. Hur vore det om vi gemensamt skapade förutsättningar för godhet att vinna?
Man kan ju rösta blankt, då ger man stöd för demokratin men samtidigt visar sitt missnöje. Man ska alltid rösta det är din medborgliga plikt, gnäll inte annars.
Så hur är en blankröst mer värdefull än att inte rösta alls? Det ger EXAKT samma påverkan, fast att inte rösta alls ger politikerna panik.
Hamnar man i koma så kan man naturligtvis inte hållas ansvarig. Men jag menar nog att om man har möjlighet, men inte gör något så är man ansvarig för det också. “The only thing necessary for the triumph of evil is that good men should do nothing.” – Edmund Burke
Men oavsett – jag kommer aldrig rösta på partier som säger sig vilja samarbeta med SD. Det har SD-svansens tretton år av kommentarer här på bloggen säkerställt.
Ja, att rösta för en SD-regering är onekligen "triumph of evil".
Så, The Engineer, om jag röstar på Kalle Anka-partiet har jag alltså tagit ansvar enligt dig. Bra, då vet jag.
@cornu, menar att ett högt röstdeltagande är viktigt för en demokrati och inte minst, att masa sig till vallokalen va fjärde år är väl det minsta vi kan göra. Då har vi deligerat massa krångliga saker och vi andra kan koncentrera oss på att gnälla och kör ungar till träningar.
Extremt fånigt. Jag kan slänga bort min röst på något skitparti med 0.05% av rösterna, som lovar att vare sig stödja eller ta stöd av MP, S, V eller SD. På vilket sätt ändrar det ett skit mot om jag stannar hemma i protest (nu kommer jag rösta i kommunalvalet dock).
Dessutom är det viktigt som opinionsbildare att jag kan säga att jag inte stöder något parti.
Jag förstår dig. Tycker dock att man ska skilja på sakpolitik och skräniga svansar!
Nä, jag kommer fortsätta driva linjen att man om man har ryggrad och sunda borgerliga värderingar så ska man inte rösta alls.
Heh, sakpolitik. Det facit får du när de sitter i regering. En företrädare för partiet har lovat att jag ska "få vad du förtjänar när vi tagit makten".
Var en riksdagsledamot på Twitter om jag minns det rätt.
Jag är enig med Cornu. Jag ser ingen plikt/skyldighet att rösta. Däremot anser jag för min egen del att jag bör anstränga mig för att försöka lägga min röst. Men om jag inte lyckas så avstår jag.
Tyvärr räknas blankröster som ogiltiga röster i Sverige, har jag för mig.
@Cornu, här ser jag att vi är totalt oense.
Jämför med kyrkovalet, där är det ett lågt valdeltagande (dessutom utan spärr) och används som språngbräda för extrempartier (är det Medboglig någonting som de heter och som får SD att framstå som en västanfläkt).
Ett högt valdeltagande minskar risken för extrempartier, vi flesta är ju trots allt något så när normala människor.
Korrekt, Karl X Gustav. En blankröst är en ogiltlig röst, enda är att man räknar dem. Oavsett har de exakt noll påverkan på utfallet, i egenskap av ogiltliga röster.
Hade blanka röster lett till tomma stolar i riksdagen hade det varit najs, men så är det inte.
Fast nu handlar valet 2022 om man vill ha en S-regering med stöd av MP+V, eller en regering med SD eller med stöd av SD. Det handlar om att välja mellan olika extrempartier, och den leken tänker jag inte leka. Jag tar mitt ansvar och säger nej till samtliga alternativen.
@Karl X. Men du är ju ändå registrerad i röstlängden och har alltså visat att du tagit dig tid för att visa respekt för demokratin.
Bör man inte bli ex. lokalpolitiskt aktiv istället för att gnälla? Jag gnäller också men tänker att jag bör engagera mig istället. Men jag vet inte var.
Nu var det iof inte min mening att övertala just dig @cornu eller någon annan specifik individ hur man ska eller inte rösta. Inte heller var det min mening att propagera för just SD eller något annat parti. Det jag vill poängtera är att det finns två block i svensk politik. Gillar man inte rusande elpriser, bränslepriser, cementkris eller annan politik som förs av nuvarande regering så kan man göra något åt det genom att rösta på andra blocket. Förutsatt att man inte tycker andra blockets politik är lika dålig eller sämre.
Att välja mellan vilket extremparti som ska bilda regering är inte att visa respekt för demokratin.
Demokrati är mer än att gå till val – demokrati är även yttrandefrihet och opinionsbildning, åsiktsfrihet och rätten att avstå.
Turlasvante, jag är aktiv genom att driva opinion.
@Turlasvante, mycket bra om du har tid att angagera dig lokalt politiskt. Du kommer att få sitta en tisdagkväll på möte som drar ut till klockan 10 på kvällen om något kulturföremål som skall eller inte köpas in. Vi gnäller mycket på politiker här på bloggen men många gör faktiskt ett bra arbete och gör så att jag kan fokusera på mina skitproblem. Så ingen ironi i detta jag är jättetacksam att det finns politiker som i många fall jobbar för mig och mina värderingar och att jag slipper ta i detaljfrågor om en tavla ska köpas in eller ej.
Dessutom lokalt är det ju lite mer pragmatiskt än rikspolitiken, behöver vi byta ut vattenrören eller inte, vare sig vänster eller höger kommer ju undan en sådan fråga med idiologiskt flum.
@T När vi talar om lokal politik hamnar vi i ett annat läge. Där har du vettiga åsikter. Där kommer jag säkert/troligen att rösta.
"ett högt röstdeltagande är viktigt för en demokrati och inte minst, att masa sig till vallokalen va fjärde år är väl det minsta vi kan göra"
Precis den inställningen som allt får många har: "nu har jag lagt min röst, nu får någon annan lösa problemen, jag ska lägga min tid på att dricka öl, kolla på fotboll, gnälla på kärringen som kollar på Hela Sverige Bakar och Idol".
Godnatt Sverige.
Demokrati är folkets rätt att välja nya ledare som de gamla ledarna inte tycker om.
Demokratins bas är det fredliga maktskiftet, inte en specifik röstningsprocedur (sådan ser dessutom lite olika ut i alla demokratiska länder).
Man kan således rösta FÖR demokrati genom att rösta på det parti som den sittande regeringen tycker sämst om.
Ja Stefan, du fångade lite min poäng. Jag vill dricka öl, titta på ett småländskt hockeylag.
Men är det diktatur vi vill ha, ja kanske så långe han (för det blir en han och inget annat) står för mina åsikter och har mina värderingar så då är det ok med mig. Risken är ju att det blir en Gudrun, Jimmie, eller Per som blir envåldshärskare, då blir jag inte lika nöjd.
@T När det gäller kommunpolitik så har jag, tro det eller ej, faktiskt övervägt att ställa mig till förfogande för ett lokalt "opolitiskt" parti. Inte helt främmande för mig.
Gott om jag visste vem du va och om vi tillhör samma kommun skulle jag personrösta på dig 🙂
Man röstar självklart inte. Demokratin vi har nu är inte värd att försvara till vilket pris som helst. Om jag har något alternativ? Inte direkt, men man behöver inte ha en lösning för att inte vilja stödja något som inte fungerar.
Inför tjänstemansansvaret…
Priserna kommer att gå ner kraftigt va så säkra, varför vet jag det? Jag band i panik på 170 öre. Således kommer priserna gå ner, tittar man på statisik när jag bundit något är det statistiskt säkerställt att priserna går ner.
Bildbevis på detta? Att binda på 170 öre bör nästan vara på gränsen till att bli omyndigförklarad.
Skatter och moms inräknade
Men oavsett kommer priserna och gå ner, har swish du kan ju ge mig en del av det du tjänar på att priserna nu kommer att gå ner pga mig
@T du missar en sak i beräkningen. Det är att jag inte har bundit eftersom jag var rädd att det är för sent. Det talar för att priserna kommer fortsätta stiga. Vi har alltså en negativ och en positiv indikator. Kanske blir analysen att priserna kommer harva sidledes på samma nivå då under överskådlig tid?
Ja jag handlade i lite panik pga av elbilsförskaffning. Men fördelen är ju att jag nu kan få en bra stabil jämförelse mellan gamla fossilen och elbilen och kunna utvärdera om ett år. Det lät krystat men jag försöker tänka positivt även om jag gjort något dumt.
Är det ett långt kontrakt kanske solceller vore något. Det blir många tusenlappar sparade varje år med det priset.
Har solceller på en annan fastighet, från April till nu har jag tjänat mer pengar än gjort av med. Nu framåt November blir det väl lite fattigare.
Men har du någon hundratusing över så är solceller den absolut bästa investeringen, (är min högst personliga analys och i detta fall tror jag att jag har rätt)
Ett energitillägg av detta slag känns helt naturligt då man tar en ut merkostnad av kunden, utan att höja priserna generellt.
Detsamma har man gjort i andra branscher som en följd av nya, höga priser på visa insatsvaror.
Ifall det visar sig att energipriserna placerar sig på en hög nivå kommer detta leda till lägre förbrukning i vissa fall, utslagning av energi-inffektiva verksamheter och slutligen utbyggnad/forcering av överföringskapacitet från vår norra landsände.
För eller senare lär de kraftigt ökande energipriserna även indirekt sippra ner till konsumentpriserna och påverka konsumentprisindex. Man kan fundera över hur riksbanken kommer att formulera sin förklaring till varför denna inducerade inflation inte skall påverka styrräntan.
"Den rådande utvecklingen på energimarknaden har varit både oförutsägbar och dramatisk"
Vi såg det inte komma.
Tänk, det är nästan som oförutsägbar energiproduktion ger oförutsägbar mängd producerad el vilket ger oförutsägbara elpriser.
Annars var ju Ygemans lösning på "orättvisa priser" i de olika områdena att göra om områdena för att få en jämnare fördelning, lite av ett skämt. Att dom får högre priser i norr löser ju inte problemet i grunden om man säger så.
"Cornucopia?2021-10-26 09:18
Nä, jag kommer fortsätta driva linjen att man om man har ryggrad och sunda borgerliga värderingar så ska man inte rösta alls."
Är det inte just detta som är problemet. Om vi som vill ha en borglig regering inte röstar så får det blocket mindre röster.
En nedlagd röst i det blocket gynnar ju det socialistisk/gröna blocket.
En nedlagd röst blir en röst för andra sidan?
I en dragkampstävling så struntar några i ena laget att vara med med motiveringen vi förlorar i alla fall.
Jag tänker inte rösta på partier som stöder eller stöder sig på SD. OCh inte på partier som stöder eller stöder sig på S, V eller MP. Hade det funnits ett borgerligt parti MAN KAN LITA PÅ (C och L går ej att lita på bevisligen) som säger – nej, vi kommer aldrig ta stöd av eller stödja S,V,MP,SD så hade jag kunnat rösta.
Nu handlar nästa val om vilket extremistparti man väljer MP eller SD. Jag tänker inte välja någon av dem, och avstår därmed från att rösta.
Och nej, skriv inget medblivet nu, MED är som SD, men inte grundat av nazister.
Förstår. Ja då finns ju inget alternativ för då måste väl M ha över 50% av rösterna.
Fortfarande kommer en blank röst ge systemet legitimitet. Ingen röst är att underkänna hela systemet, dvs demokratin.
En röst på MED är dock det enda sättet att kunna kryssa Alexander Bard. Man får kompromissa lite, just saying!
Att få se Alexander i en riksdagsdebatt vore något….
Totalt kaos, underbart !!!