Nedanstående är ett gästinlägg signerat Martin Granberg, styrelseledamot i Svensk industri och Inköpsorgansiation (SILF). Krönikör (ehandel.se), artikelskrivare och poddmedverkare.
Uttrycket ”En svart svan” eller ”Black Swan” är för en del ett okänt begrepp och för de flesta andra vetande förknippat med en film ifrån 2010.
Två svarta svanar |
I detta inlägg vill jag i stället belysa begreppet som myntades av Nassim Nicholas Taleb som härstammar ifrån Libanon men var en av de nästan en million människorna som gjorde en exodus ifrån det tidigare kristna landet när ett plötsligt inbördeskrig mellan kristna och en allt större andel muslimska invånare blossade upp.Denna plötsliga och till synes osannolika händelsen påverkade Nassim senare i livet att forska i bla. sannolikhetslära.
Namnet ”Black Swan” kommer ifrån att man tidigare i den kända världen antog att alla svanar var vita eftersom man inte sett någon svart svan. När västvärlden senare upptäckte Australien insåg man att denna befästa sanning var felaktig, och att induktiva resonemang kunde ställas på ända och i detta fallet helt ändra uppfattningen om svanar.
Människor tenderar att tänka linjärt och resonerar därför nästan uteslutande induktivt, exempel kan vara:
”Den här tärningen har hittills endast visat sexor, alltså kommer nästa kast också bli en sexa”
Taleb sätter tre olika kriterier för att klassa en händelse som en svart svan,
1. Att händelsen är så pass ovanlig att vetskapen om att den kan hända är okänd.
2. Att själva händelsen har katastrofala följde när den väl händer.
3. Att man efter händelsen tror sig ha kunnat förutse den.
En händelse kan vara en svart svan för en individ, men samtidigt inte vara det för någon annan. Detta beroende på vad man han har för ingångsvärden och vad man vet innan händelsen, ett vanligt exempel är det om den lyckligt ovetande kalkonen.
”En kalkon föds upp i en lokal anpassat för kalkoner, den får dagligen en hel del mat för att växa till sig och pysslas om för att bli så stor och fin som möjligt. Uppfödaren vet om att när dagen kommer så skall kalkonen slaktas för att bli en trevlig måltid för familjen, men för kalkonen som lever i ovisshet och överflöd är den dagen en svart svan. Någon helt linjärt oförutsett om den enbart tittat bakåt och något som får katastrofala följder för den enskilda kalkonen.”
Med denna långa men nödvändiga tillbakablicken återgår vi till rubriken, ”Har Sverige flest svarta svanar?” Med det tidigare resonemanget som grund antyder rubriken att svenskar generellt är ovetande om kommande händelser som kan inträffa och de katastrofala följderna de kan få.
Ett aktuellt exempel är elkrisen, eller elöverskottet som vissa i stället väljer att benämna det som. Denna händelse som under många år har flaggats av experter och där svenska kraftnät i sin framtidsanalys tidigare i år konstaterad att flexibel elanvändning kommer vara nödvändig.
“Utan flexibilitet i elanvändningen visar analyserna på stora utmaningar med effektbrist redan till 2035 för de två scenarierna med kraftigast elektrifiering. Situationen blir ohållbar i scenarierna för 2045 med stort antal bristimmar under samtliga simulerade väderår. För att klara omställningen av energisystemet, där Sverige även är ett exportland för klimatneutrala råvaror och produkter, behöver en stor del av elanvändningen vara flexibel. Effekttillräckligheten, med dagens mått mätt, blir med andra ord sämre i och med att elkunder inte kommer att kunna använda el när de vill.”
Som tidigare nämnt tenderar människor att tänka linjärt, och eftersom vi alla tidigare dagar har haft el i vägguttaget och tekniken historiskt går framåt, ses det som smått osannolikt att det skulle bli sämre.
Den sämre effekttillräckligheten som nämns i rapporten tillsammans med den exodus(alternativ nedläggning) som svensk elberoende industri tvingas till kommer antagligen skapa katastrofala följder för de enskilda individerna och även Sverige i stort.
För den stora massan kommer detta som en total överraskning, även om en del tack vare höga elpriser har kommit till viss sjukdomsinsikt men utan att se slutresultatet som för de individerna kommer vara en svart svan när det plötsligt går snabbt utför.
Bryter man ner det på individnivå och ser på de annalkande problemen som byggs upp och aggregeras, tillsammans med en generell dålig beredskap, kan man antagligen dra slutsatsen att Sverige har en av den största koncentrationen av svarta svanar i den kända världen.
33 kommentarer
Eller får du också fel, likt bloggaren typ alltid har. Antagligen en utbildningsfråga. Fjärrvärmen ökar 1% nästa år. Elpriset är mest killgissningar idag. Sen borde man nog lösa frågan framöver, men det verkar Tyskland o Frankrike löst i veckan
Mycket märklig slutsats som inte ens har stöd i inlägget. Skärpning på vad du släpper in genom portarna Lars.
Precis, vissa ovetande här trodde ju t o m Corona var en svart svan. Intellektuell skärpning ja.
Jag tänker efter att ha läst inlägget på Donald Rumsfeldt som sa;
"Reports that say that something hasn't happened are always interesting to me, because as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns—the ones we don't know we don't know. And if one looks throughout the history of our country and other free countries, it is the latter category that tends to be the difficult ones."
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Problemet är att förebyggande åtgärder måste ligga inom de gällande politiska ramarna, vara politisk hållbart. Med det rådande läget med alla partiöverskridande överenskommelser så blir det rätt låst helt enkelt. Ett annat sätt är att betrakta de som demonteringen av välfärdsstaten där svensken förväntar sig att det finns skyddsnät och att samhället löser allt, i framtiden kommer det inte vara så längre utan det är upp till individen att se om sitt eget hus. Vi blir helt enkelt som alla andra länder i världen.
Tillåt mig tvivla.
Så sent som idag har jag pratat med min mor (som är över 80 år) om hur hon under sin barndom har upplevt en kampanj där man vid varje väggkontakt har sett en lapp med uppmaning att släcka lyset för att spara el. Men då talar vi inte om Sverige utan om Polen strax efter kriget, under kommunisttiden.
Det är bara ett exempel på hur vi kommande från Östeuropa, Mellanöstern, Afrika har levt i fattigdom och under knappa förhållanden. För oss blir detta ungefär som en återgång till barndomen – jag vågar påstå att vi utlänningar är som mest förberedda (i alla fall mentalt) inför kommande kriser.
Så för att någon har haft det kasst en gång i tiden är det nu ok att alla andra ska ha det kasst med.
"plötsligt" inbördeskrig i Libanon…? PLO hade kontrollerat delar av landet i åratal och rekryterade fritt bland 400000 palestinier i flyktinglägren. Så jävla oväntat var väl inte det kriget?
Tror inte man väntade det sig då. Och det stämmer ju bra då med att man efteråt ska tycka att man borde sett det komma..
Tycker för övrigt är den tredje punkten är problematisk för mig så ger det mer att man förnekar att det kommer än att man inte kunnat se det. Blir väl lite som när isarna smälter och men får översvämningar det har pratats om det i 30 år men man kommer ändå vilja klassat det som en svart svan händelse eftersom men inte gjort något utan bara hoppas att det dröjer..
Sorry Dan – men om en miljon hann flytta (snarare än fly) så kan man nog lugnt säga att de såg det komma.
Motsvarande läge för många svenska företag nu – hittills har de som lämnat flyttat till andra länder, nu närmar vi oss punkten där de istället börjar fly.
Om olika delar av landet kontrollerades av en terroristgrupp (PLO), så är det väl rimligt att tänka sig att inbördeskriget redan hållit på ett tag.
PLO var nog inte formellt terroristklassat då iofs. Men eftersom de attackerade Israel inifrån Libanon så utförde Israel attacker i Libanon med jämna mellanrum. T ex den här då man konstigt nog förstörde civila flygplan.
https://en.wikipedia.org/wiki/1968_Israeli_raid_on_Lebanon
Möjligen blev väl krigets omfattning och grymhet en överraskning, det spårade ur tidigt i kriget med diverse massakrer utförda av diverse proxy-arméer och väpnade grupper.
(bara det faktum att det fanns diverse väpnade grupper med styrkor som kunde räknas i tusentals var kanske en fingervisning om att Libanons framtid inte såg jättebra ut)
Ja det är ju olika, men inte någon överraskning för mig.. har tom vidtagit åtgärder för att dämpa prissvängningr på elen, köpt andelar i vindkraft. Nu var väl det mer av miljöskäl men ger ju också fast pris. Jag konstaterade att jag privat inte behovet bekymra mig om priset och att reservkraft blir otympligt i lägenheten. Har svårt att se att man faktiskt kommer behöva koppla bort effektförbrukare om man inte inför någon pris reglering. Men börjar vi komma över säg x4 årets max priser så kommer jag i alla fall minska på förbrukningen. De mest uppenbara sätten att spara privat på sparar ju inget i nätet dock, använda tvättstuga och jobba på kontoret..
Elkrisen är nödvändig för utbyggnad av ny kärnkraft.
Dels genom att påvisa behovet av nya verk men också för att först permanent höja elpriset så att kostnadskalkylerna går ihop.
Eftersom det här är en ekonomiblogg, kan någon pedagogiskt gå igenom lönsamhetskalkylen för kärnkraftverk i Sverige?
"..Sverige har en av den största koncentrationen av svarta svanar i den kända världen." Kan jag inte hålla med om. Fullt så illa är det inte. Men absolut inte heller att "allt är lugnt". Istället något av ett mellanläge, är min bedömning. Finns dock en hel del problem att ta tag i omgående …
Det verkar glömmas bort om och om igen att fortfarande en stor del av effektbristen uppstår kalla dagar då elanvändningen ökar enormt pga värmepumpar (med elspets) och fortfarande viss direktverkande el. Lösning – fjärrvärme i tätort, ved/pellets kalla dagar som spets, värmepump resten av året + energieffektivisering (bra klimatskal och ventilation) för att få ned effektbehov.
ved/pellets… etc. där inte fjv finns skull det stått
Har själv värmepump som i princip blir direktverkande el de kallaste dagarna och har funderat på precis detta. Men jag har insett att elpriset får öka ganska mycket innan det lönar sig att installera en vedpanna/pelletsbrännare och tillhörande infrastruktur för skorsten, utökad sotning, ev. ackumulatortankar mm för att hantera dessa (i södra Sverige) ganska få dagar. Vi får väl se om kommande effektavgifter ändrar kalkylen…
Batterier kan ju möjligen också vara ett alternativ med de kraftiga statliga subventionera som finns just nu (50% bidrag?).
Det lustiga med svart svan definitionen är ju att exemplet som tas upp i inlägget som potentiell svart svan rent definitionsmässigt alltså inte kan vara en svart svan, eftersom det är en välkänd existerande framtida (och även nutida) utmaning.
Att vi på samhällsnivå inte gör något åt denna utmaning tillräckligt snabbt och kraftfullt är inte en svart svan, det är tyvärr bara så det är. En bugg i systemet? Jag vet inte vad man ska kalla det men inte fan är det en händelse vars eventuella inträffande är helt okänt när det väl händer.
Av den anledningen är ju hela grejen att varna för svarta svanar egentligen helt meningslös eftersom det borde bli på formen:
"Allt kan gå helt åt helvete på riktigt inom något år!"
"Oj, det låter inte bra. Vad är det som kommer orsaka detta?"
"Det vet vi inte! Men det kommer gå illa!"
"Hepp…"
Då är Murphys lag mer applicerar, dvs man tittar på kända risker och föreställer sig att de kan inträffa när som och gör upp resoluta handlingsplaner för hur den krisen i så fall ska lösas (helst innan den inträffat).
Unknown unknowns osv ja. Det som kanske kan vara mer kvantifierbart och meningsfullt att diskutera är kanske vilken beredskap och vilka säkerhetsmarginaler respektive samhälle har? Fast då kommer man att köra ner i diket att man kommer att diskutera utifrån den senaste krisen (corona). Precis som att alla arméer var väl förberedda för ett skyttegravskrig a la första världskriget 1939…
Ben: exakt
Precis, beredskap etc. Är man väl förberedd på kända risker borde man ha en viss beredskap för svarta svanar också.
Enig. Med betoning på VISS.
Sen får man föra in två ekonomiska argument i diskussionen:
a) Vinstmaximering. Taleb talar ju en del om bankernas sårbarhet. Privata företag har först och främst en plikt gentemot aktieägarna och kan utan större motstånd bli ganska kortsiktiga. Inget (?) företag vill och kan försäkra sig mot svarta svanar eftersom det helt enkelt blir för kostsamt visavi att helt enkelt gå i konkurs eller i bankernas fall suga statens tutte som "systemkritiska".
b) Det allmänna samhällets beredskap, vilket kan illustreras av kalla krigets förberedelser för ett kärnvapenkrig som aldrig kom; definitionen av en svart svan är att målbilden för en beredskap kommer att vara felaktig. Det blir ett enormt pedagogiskt problem för politikerna att motivera för befolkningen att vi ska lägga miljarder skattekronor på att förbereda oss för att möta ett hot som vi, definitionsmässigt, inte vet vad det är. Då är det lätt att falla tillbaka till gamla kända skyddsmetoder. Skyddsrum hjälper föga mot corona, respiratorer hjälper inte mot finanskriser, osv. Plus att just in time och outsourcing verkar vara tidens melodi inom det offentliga lite generellt, om man ska tro på det som rapporterats kring corona.
Jag håller med ben här.
Sen ska man komma ihåg att på operativ nivå(myndigheter) är det sjukt osexigt och ingen karriärs raket direkt att oroa sig praktiska saker som tex skyddsutrustning utbildning osv.
Se på civilförsvaret…
"Precis som att alla arméer var väl förberedda för ett skyttegravskrig a la första världskriget 1939…" – and along came Blitzen!
Ditt inlägg speglar så väl svårigheten att planera för det som inte hänt!
Samtidigt fanns det under civilförsvarets glansdagar folk som satt och räknade exempelvis på hur många par kalsonger det skulle behövas i olika regioner för att rätt mängd skulle kunna lagerföras och en plan upprättas för kalsongernas fördelning i händelse av totalförsvarets mobilisering. Vilket är både lite coolt såklart, alltså coolt på ett exotiskt vis så att säga, men också ekonomisk idioti.
Hygien är också viktig under kriser
Jättemycket svammel om historien runt svarta svanar, och sen ett dåligt exempel på något som absolut inte är en svart svan. Sverige har 25% överproduktion av el, ca 30% av vår el är "on-demand" genom kärnkraft vilket gör vi kan maximera värdet av vatten/vindkraft på ett elegant sätt. 2% av vår elproduktion kommer från fossila bränseln, jämfört med 20-30% övriga EU, vilket gör att vi enkelt i ett katastrofscenario kan elda oss till el om det nu skulle behövas, utan att bli sämst i klassen. Eller för den delen importera dyr elkraft högst tillfälligt.
Våra elpriser beror på marknadspriser och att vi sen länge bundit oss att erbjuda el på öppna fria marknader utanför Sverige.
Krisar det kan vi göra som Tyskarna och Franmännen med PPE mot corona. Vi förbjuder exporten.