Byggvarutillverkaren Benders, som bland annat gör takpannor och mursten, stoppar bygget av en ny fabrik i Uddevalla på grund av cementkrisen uppger koncernchefen till lokaltidningen Bohusläningen. Man vill inte investera hundratals miljoner kronor i en fabrik som kan stå utan råvaror nästa sommar när cementas eventuella tillfälligt förlängda tillstånd löper ut. Regeringen och näringsminister Ibrahim Baylan (S) avböjde att kommentera beslutet.
Fick bli lite Benders från bakgrunden på annat foto |
Benders har brutit ett berg i Uddevalla hamn de senaste åren, för att skapa en yta att bygga en ny fabrik på. Runt 100 nya jobb skulle skapats i Uddevalla när fabriken skulle tas i drift, men Benders stoppar nu fabriksbygget, som skulle kostat en kvarts miljard kronor.
Koncernchefen Ove Bender säger till Bohusläningen:
“Det är den största enskilda investeringen som Benders har gjort, som vi nu stoppar i väntan på hur den framtida försörjningen av cement kommer se ut. […] Beskedet som kom på tisdagen har skapat en stor osäkerhet för hela cementbranschen.”
Att importera cement leder till större miljöpåverkan både vid tillverkning och transport och bolaget använder idag miljövänlig cement och såg fram emot Cementas nollutsläpp till 2030.
Den tillfälliga förlängningen av Cementas verksamhet till Almedalsveckan nästa sommar är alltså inte ett tryggt besked, eftersom tillståndsprocesser brukar ta 3 – 5 år, inte åtta månader, om Cementa nu alls beviljas något prövningstillstånd i Högsta domstolen.
Näringsminister Ibrahim Baylan avböjde enligt Bohusläningen att kommentera artikeln om de 100 missade jobben i Uddevalla.
Bohusläningens artikel finns bakom betalvägg på www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/benders-avbryter-investering-i-ny-uddevallafabrik-1.52770424.
Benderkoncernen omsatte 2 303 MSEK år 2019 med ett resultat på 119 MSEK och hade 928 anställda. I artikeln nämns 20 fabriker runt landet och 800 anställda på dessa, dvs ett snitt på 40 per fabrik, vilket visar att Uddevallafabriken med 100 anställda hade blivit företagets i särklass största. En stor del av dessa 800 kommer bli av med jobben om cementleveranserna uteblir, men man får förmoda att Benders tittar på att försöka få fram en del av denna cement från annat håll. Dock är det inte värt att investera i nya fabriker och nya jobb i det här läget.
Benders är tydligen ett av landets tio största förbrukare av cement för de betongprodukter som sedan går vidare till bygg- och anläggningssektorn.
I Benders sortiment hittas takpannor, marksten, murblock, sockelelement och modulgrunder produkter för trafik och infrastruktur inklusive järnväg, betongrör för VA-system som t ex utbyggnaden av sommargästernas VA-nät på Gotland med mera, vilket sätter fingret på vad som kan drabbas av cementstoppet. Funderar du på att lägga om taket och inte vill ha plåt från SSAB (som ändå kommer stoppa produktionen när LKAB lägger ner nästa sommar) så bör du nog skynda på.
Den som vill se vad Benders har för sortiment kan titta på det här för att få en idé om vad som kan drabbas.
Glöm inte att skaffa dig en analys – vad händer t ex om man inte kan anlägga VA till ett bygge? Just det, bygget går inte att färdigställa, eller kanske ens påbörja, även om man bygger det i halm och återvunnet glas som Miljöpartiets föreslagna alternativ till cement och trä (man får inte avverka skog heller) är. Vänta bara tills någon berättar varifrån halmen kommer.
78 kommentarer
Klart han avböjde…. annat var det när Saab skulle räddas för 10 år sedan, då argumenterade S för att rädda situationen på allehanda sätt. Sittande regering är en katastrof för landet, de har endast tomma floskler att komma med.
miljövänligt cement? kom igen, kanske miljöbättre än alternativen. https://www.konsumentverket.se/for-foretag/marknadsforing/miljopastaenden-i-reklam/
Den som förstår det minsta lilla kring klimatkrisen inser att alla jobb som flyttar utomlands (antingen genom produktionsflytt eller att andra tillverkare får fylla upp tomrummet) riskerar att förvärra situationen för klimatet beroende till var man flyttar. Sverige är inte "bäst i klassen" men bättre än många.
Föredrar tegelpannor och tegel framför betongpannor.
Och vad gör man tegel av och tror du att tillstånden att bryta råvaran kommer kvarstå? Benders får t ex inte utöka brytningen av granit heller.
Sista tegelfabriken i Sverige stängde väl precis (Tyskägda Haga bruk i… Enköping?)
Lertäkter tror jag finns några stycken kvar (LECA till exempel) men nä, helt klart en industri som till 99% lämnat Sverige.
Ja alltså det görs ju av lera så det åtgår i vart fall ingen betong eller cement varken till tegelpannor eller till murtegel. Hur Bender anskaffar leran har jag ingen aning om men den ligger ju ursprungligen i jorden och måste grävas fram.
@91:an Arvidsson: Inför takomläggning på vårt hus rekommenderades en Dansk tegel-tillverkare av byggfirman, så det verkar vara svårt att hitta nationellt ja.
Se på fan, jag visste inte att Benders gjorde lertegel. Trodde de var all-in på cementbaserade produkter. Tillgången på billig cement lär väl ha varit en av dödsstötarna för lertegel, men i och med att folk vänder sig ifrån betongpannor så kanske man kan ana en revival för tegelpannor och kanske även mursten. Jag antar att betongpannor dessutom blir dyrare pga utsläppsrätter.
Och för att gräva lera krävs tillstånd. Som dras in.
Helt enig. De här tillståndsprocesserna behöver en reform.
Jag har nog inte tidigare insett vidden av hur Miljöpartiet vill avveckla all svensk produktion och därigenom ekonomi och välstånd. Undrar om deras kärnväljare på Södermalm har förstått det? Även om de kan elda i kakelugn vid elbrist så kan det ju bli dålig stämning när espressomaskinen inte startar. Och när veden tar slut pga skyddad skog samt att alla transporter står still. Måtte de åka ur riksdagen snart…
Det sista bruket som gjorde tegelpannor stängdes nog av Wienerberger förra året tror jag. De slaktade annars ut det mesta under krisen 2008-2009.
Men frukta inte, de öppnar nya fabriker i Indien, där tillståndsprocesserna nog kanske är aningen mer tillåtande än Sverige. Blir det för jobbigt där kan de säkert flytta till Kambodja eller Nigeria eller så. Ha så kul med att försöka bjuda avseende miljö och arbetsmiljö och så där för att locka tillbaks dem.
Ben,
De länderna om något är ju "producera det någon annanstans"
eller hur du nu sa för ett tag sedan.
Så då är du väl nöjd nu?
Min nöjdhet är helt sekundär, men låt oss för all del fokusera på sakfrågan: Hur tycker du att vi ska göra för att konkurrera med Indiens lönekostnader och miljökrav för att locka hit industrier? En årslön för en vanligt arbetare där ligger väl runt 20 000 kr – om året.
Rimliga miljökrav är kanske en bra början?
Sen är det inga större problem att konkurrera med Indiens arbetare.
Produktivitet, vettig infrastruktur, förutsägbar politik och tjänstemän som inte tillåts köra sin egen agenda.
Då kommer vi långt.
Inget av det du räknar upp finns ju i Indien, så varför skulle det spela roll?
Herregud att argumentera med dig är som att försöka läsa en tidning när det blåser.
Det var ett svar på din fråga hur vi ska kunna konkurrera med Indien.
Ja, jag vet att dessa saker inte finns i Indien.
Därför vore det bra om detta fanns här.
Det kallas för konkurrensfördelar.
The Engineer. Jag trodde att miljöpartisterna drack mestadels örtte. Kaffe brukar vara bannlyst i dessa kretsar, jag har haft vänner som blev miljöpartister och flummigare typer får man leta efter. De var konspirationsteoretiker hela bunten!
@Anders Rydén:
Precis. Vi har ju en massa konkurrensfördelar. Så då kan vi ju byta det mot en tuffare miljölagstiftning. Det tror jag de flesta utom du tycker är rimligt.
Begagnat lertegel är ett utmärkt alternativ.
Så miljölagagarna som var före 2018 var lite för tama eller?
Ja, ja vi får väl se hur dagens miljölagar slår med tiden.
Nu när vi har en miljölagstiftning som är så hård att jordbruk har klassats som miljöförstörande verksamhet.
Om det nu inte finns lertegel så finns ju alltid plåttak, betydligt miljövänligare att transportera än betong då vikten per kvm är mycket lägre, avloppsrör finns i plast och förr även i gjutjärn. Allt går inte att ersätta men att inte vilja inse att det finns alternativ är inte objektivt.
För VA finns det en uppsjö av alternativa material. Skulle gissa att PP/PE är dominerande för nyläggning nu för tiden.
Frågan är väl också hur Heidelberg ser på det här. Inte alls självklart att de driver verksamheten vidare bara för att tillhandahålla en övergångslösning.
Så länge cementa har möjlighet att få sitt tillstånd så stretar man väl på, men skulle det stå klart att man bara ska vara nån slags övergångslösning tills ko&halmhyddstillverkningen kommer igång så lär man titta på nedläggning på sina villkor.
Finns ju maskiner och utrustning i slite som kan användas på annat håll ex.vis. och spara in dessa kostnader på andra anläggningar.
Liksom de redan nu antagligen satt stopp för alla nyanskaffningar osv tills de vet om det är värt det, så pajjar nåt halv-vitalt som inte går att reparera till rimlig peng så kör de nog hellre vidare på halvfart (med cementbrist som resultat) än att köpa in ny utrustning.
Skulle tippa att Heidelberg lägger ner på Gotland nästa år. Så får Sverige klara sig.
Detta visar väl att osäkerheten över cementtillgången nu faktiskt börjar ta fäste.
Cementa kan i längden inte driva verksamheten på tillfälliga tillstånd, om 6 månader kan paniken vara total.
Samtidigt är det en miljardindustri. Speciellt om de 3 miljarderna fabriken omsätter kan ökas pga bristsituationen som uppstår får priserna att öka (utanför KPI såklart)
Det blir nog billigare att investera i ökad produktion annanstans och lösa logistikkedjorna. Faktum är att all cement fraktas på båt i olika behållare lösningar FRÅN Gotland.
Heidelberg har knappast någon lojalitet gentemot svenskarna. De lär "gå vidare" och satsa resurserna någon annanstans. Svenskarna kommer att känna sig helblåsta.
De släpper inte marknaden, bara lokalproduktionen. Vi får betala ev. merkostnad.
Eftersom vi verkar helt utlämnade till det internationella kapitalets exploatering föreslår jag att vi slutar välja regering och istället röstar om vilka företag som ska få komma till Sverige och gräva upp våra naturresurser istället. Tror ni kineserna har bra förmåner och dagis, eller tror ni att en saudisk utvecklingsfond fixar bättre skolor och nätläkare?
Den där nordkoreanska restaurangkedjan vore nåt, då skulle vi iaf ha mat…
Ett företag som existerar skapar mer jobb och skatteintäkter än ett som inte existerar – så, yes! ;-P
Vem är det då som ska investera och bära alla risker med att hitta och utvinna råvaror? Så länge företagen beskattas och betalar för sig kan det ju knappast vara ett problem. Staten som huvudman är ju verkligen ingen garanti för framgång (vattenfall, sj, PostNord osv). Vi vet ju hur det går när staten investerar. Hur många hundratals miljarder har vattenfall förbrukat?
Miljöprövingsprocessen har ju onekligen blivit en orimligt högt hinder för att kunna starta en konkurrerande verksamhet inom landet.
Har hört att ryssarna kan erbjuda bra ungdomsverksamheter som Putins "Young Guard"
@Joakim: OK så vi har att välja på kommunism eller att hållas gisslan av multinationella storföretag i princip? Ja, det bevisar ju min poäng.
@Anders Rydén: Det ska bli intressant att se dig bevisa att svensk lag och rättsprocess har ett skit med detta att göra när situationen i hela Europa är närmast identisk med ett fåtal aktörer som köpt upp alla mindre, oberoende bolag. Eller har vartenda land i hela Europa gjort fel oberoende av varandra?
Du tycker inte att "hållas gisslan av" är ett frasprefix som passar precis lika bra före ordet "kommunism"?
Vet du, ibland på vintern ser jag uteliggarna som värmer sig på Malmö Centralstation. De har förlorat allt – jobb, bostad, värdighet, personlig hygien. Vissa ser dem knappt som människor. Men inte ens de, som letar burkar i soporna för sin överlevnad, har nånsin ur det blå sprungit fram till mig och försökt rätta min grammatik, mina formuleringar eller mina stavfel. De verkar vara bättre – och roligare – människor än dig faktiskt.
Ben,
Ja därför är hela EU snart på dekis.
Allt som behövs är att någon stänger av kreditkranen.
Lars Johan Hierta, grundaren av Aftonbladet skev i tidningens ledare att, citatet nedan, var det absolut viktigaste som någonsin har sagts i vår riksdag.
Det var Johan Augusr Gripenstedt som höll talet för övrigt.
"Det fordras blott en hastig blick på allt vad vi behöva, allt vad vi varje dag, varje stund begagna, på alla de ansträngningar, alla de omflyttningar som härtill varit nödvändiga, för att övertyga oss om att miljoner människor varit verksamma och arbetat för att bereda oss dessa förmåner. Och tanken nästan svindlar, då den söker genomlöpa alla dessa oräkneliga kombinationer som därvid uppkommit. Och likväl har allt detta skett, utan våld, utan förtryck, utan att någon lidit orätt. Men hur skulle väl något sådant varit möjligt, om ej en stor, mäktig och sann grundsats varit den verkande kraften, den ledande tanken som ordnat det hela?! Och denna stora grundsats, denna fruktbärande tanke som allena förmått frambringa allt detta, den heter: frihet – frihet i avtal – frihet i handling."
@Anders Rydén:
Lång text, men inte svar på frågan. Om den svenska miljölagstiftningen är skälet till monopolsituationen, varför ser det likadant ut i andra länder?
Hela USA:s marknad ser snarlik ut, det är en större marknad så klart men den domineras helt av ett fåtal multinationella, utlandsägda bolag. Är det också den svenska miljölagstiftningens fel, att det är mexikaner som säljer mest cement i USA?
Producerar cement ska det så klart vara, inte säljer.
Ben,
Då som och i framtiden är den enda lösningen för att förhindra monopol är avreglering.
Som till exempel hotell och restaurangbranschen här i landet.
Ben,
Brukar du har svårt att ta till dig lång text?
Kan du inte hitta svaret i den texten eller förstå kontexten i varför talet ens kom till, ja då är fortsatt disskution meningslös.
Du får väl läsa på lite om varför Aftonbladet grundades och vilka som Lars Hjohan Hierta och Johan Agust Gripenstedt inspirerades av.
Samt vilken betydelse deras arbete har haft för Sveriges ekonomiska framgångar.
En hint, det var Frédéric Bastiat som var deras största inspirationskälla.
Skitsnack och svammel. Du skrev "inom landet", varpå jag frågade varför hela västvärlden såg likadan ut.
Nu har du målat in dig i ett hörn, där du får välja på att antingen:
-Hävda att precis hela den civiliserade världen är "överreglerad" och samtidigt hoppas att ingen frågar varför du bara tog upp Sverige tidigare, vilket får dig att se ut som en idiot.
-Citera nåt svamligt och peka på det som nåt slags svar, vilket får dig att se ut som en idiot.
Om det ser ut som, går och pratar som en idiot så är det nog en idiot va?
@Ben Dover jag ser dig ofta beklaga dig på stora privata företag, antagligen som motpol till gnäll på staten.
Men vad anser du är en faktisk lösning om nu stora företag är bakom allt ont i världen?
Varför har de mindre företagen försvunnit (i dessa branscher)? Varför är det ett problem att större företag tagit över?
Haha Ben är ute och svingar på nätet igen. Varför skulle en uteliggare klaga på hur du bygger dina meningar på nätet? De läser väl inte ens den här bloggen eller? Och varför nedvärdera uteliggare på det sättet du gör "inte ens dem"
Jojo, bra att du blottar dig. Testa att bara läsa utan att kommentera en vecka, det kommer göra dig gott. Puss!
Ben
Klart hela västvärlden är, kanske inte reglerad, men riggad att gynna stora företag.
Det är bara att titta på hur WTO fördragen ser ut.
Men en sådan disskution med dig kommer knappast att vara något vidare fruktsam eftersom du redan har bestämt dig hur världen ser ut.
I din värld styrs vi ju av änglar och lobbyism existerar uppen barligen inte.
@Anders Rydén: Fin halmgubbe, när hävdade jag att vi styrs av änglar.
Men OK, hela västvärlden är defekt? De enda som verkar aktivt motarbeta västerländskt inflytande just nu är talibanerna, de har deklarerat att de ska rensa ut västligt inflytande ur Afghanistan så det kanske kan vara nåt för dig? Jag kan hjälpa dig att packa väskan.
@Fluortant: Som alltid är det roligt när folk bevisar att man disponerar utrymme helt hyresfritt i deras huvuden.
@Tim: Så du vill att jag ska presentera en djupare analys än standardinlägget "mP äR jÄtEdUmMa"? OK, bra, när du sagt åt alla andra och fått dem att ändra sig så ska jag också ändra mig. Ses då!
Utöver den funktion inom kapitalismen som driver fram oligolpol /monopol är det ju även en effekt av att mindre aktörer inte klarar av att hantera de ökande kraven från samhället i form av tillstpndsärenden. Även om det genererar enorma intäkter till konsultbranschen
De små företagen klarar inte av investeringarna som krävs
Ett lysande exempel är först kraven på förnybart bränsle på amcken som slog ut ett antal. Nu kom kraven på att tankarna skall vara skyddade mot läckage.. Rimliga krav, men det får konsekvenser.
En del större kedjor har muskler att investera och gör det, eftersom de får bekosta en sanering efter nerläggning. I en del fall väljer de att lägga ner mackar med för låg omsättning i förhållande till investeringen.
Så Rydén har en poäng, men problemet är att kraven måste finnas om vi inte vill trava runt i bensindoftande kalkdamm
..
Nej Ben, så är det givetvis inte. Jag ville bara stjäla lite av din tid 😉
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kalabaliken_i_Bender
”Folksamling" heter på turkiska kalabalık, vilket blivit ett svenskt lånord med betydelsen "förvirring" eller "stor oreda".
Stavfel? "Landets tio första förbrukare av cement" skall väl antagligen vara "tio största…"?
Nu var det kalkbrytning som är problemet.
Men lagen gäller ju all form av brytning av materien ur marken?
Så vad händer om samma regler även gäller för en helt vanlig bergtäckt?
Finns det något ersättningsmateriel till grus och granit vid vägbyggen?
Som sagt var brytningstillståndet föll på grund av eventuella förändringar i grundvattennivåerna.
Jag han inte tänka mig något annat än att grundvattennivåerna även ändras i en vanlig grustäckt.
Nu vet jag att det finns ett förslag att man måste söka tillstånd för att hämta grus på egen mark för att kunna fylla igen några gropar i en egen skogsväg.
Kom ihåg: Du får i Sverige inte ens slå ihjäl en stor huggorm som slingrar omkring i barnens sandlåda.
En död huggorm lämnar mindre spår efter sig än en grop i en grushög.
Det dör ungefär en person vartannat år av huggormsbett i Sverige (senaste siffra jag hörde) – skall vi diskutera gravars storlek jämfört med grusning av egen väg på egen mark?
Den som slår ihjäl ett rödlistat djur är ett kräk.
Det beror väl på var huggormen är och i vilket sammanhang.
Är den i barnens sandlåda så lyfter jag upp barnen i första hand och i andra hand slår jag ihjäl huggormen.
En liten kul notering är att i vissa län är det ont om snokar nu för tiden.
Det är nämligen brist på gödselstackar som de kan lägga ägg och övervintra i.
Så är de som inte har gödselhögar som snokar måste ha för sin överlevnad kräk också?
Naturvårdsverket.se:
Undantag för orm på tomten
Undantaget är om du hittar en huggorm på din tomt. Då får du fånga in och flytta den. Endast om detta inte är möjligt, och ingen annan lösning finns, får du döda huggormen.
@ Anders Rydén: I Kalifornien jobbar de gröna redan på att fixa det där:
https://futurism.com/the-byte/california-law-human-composting
Min hysteriska syster i Finland sa, innan de skulle komma och besöka mig, att "alla ormar inklusive kopparormar på fastigheten måste dödas innan de kommer till oss, pga att sonen är jätteallergisk för ormar, annars kommer vi att bli sittande på akutmottagningen under hela vistelsen". Men kopparormarna är väl ödlor? Nej, jag dödade inte en enda kopparorm (jag letade inte efter dem heller) och systern blev skitsur förstås. Sedan dess har jag inte gått med på att ta emot dem eller andra gäster från Finland. De är tokigare än Tokholmarna!
Ja jag undrar om regeringen förstår hur hur mycke de gamblar om sin makt. De har gjort analysen att det är bättre fixa detta två månader innan valet jämfört med nu.. Men om Heidelberg lackar ur och lägger ner??? Då kanske tom Ygeman hittar ett rum för krismöte, på Sveavägen dock.
De skickar nog ut morgan johansson som får försöka få in det i sin portfölj.
Frågan är om jag inte personligen skulle tjäna på att Heidelberg lackade ur och drog. För mig är äganderätten det allra viktigaste och det största hotet mot den är MP och när det går upp för kaffelattedrickarna på Södermalm, de överutbildade Uppsalaborna med 700 högskolepoäng (dock ingen examen) och veganerna i Umeå fattar att deras beslut påverkar dem själva så får MP det svårt i valet. Dessutom de som greenwashat sig själva med att rösta på MP kommer inte att göra det i nästa val eftersom de inte får sin betong till fina villan i tid.
Och inget MP i riksdagen innebär ett mindre krig att utkämpa för mig.
Om jag var i Heidelbergs styrelse, skulle jag lacka ur och dra. Är folk så dumma att de sätter käppar i hjulen på företag som de är beroende av, så kan vi inte hjälpa dem, låt korthuset Sverige kollapsa bäst det vill. Så skulle jag tänka om jag var Heidelberg.
Samma sak med korkade chefer på jobbet, om de har blivit alldeles för störande, har jag dragit vidare, på ett eller annat sätt. Jag hade en gång två manliga jobbarkompisar, som var missnöjda med sin kvinnliga chef (som inte var min chef dock). När de blev väldigt upprörda över denna tant, hotade de att gå och "snyta sig i hennes gardiner". När de blev riktigt förbannade på tanten, sade de att de skulle gå och "runka i hennes gardiner".
Inget ont mot Bender men blir smådeppig när jag ser bilden på uppställda takpannor. I Baltikum brukar garageförsäljarna ställa upp liknande ställningar längs vägen till leda.
Okej vid byte men fan så tråkigt vid nybyggnation. Om man ändå väljer pannor bör de vara av plåt eller klassiskt glaserade för stil och hållbarhet.
Èn av de to sementfabrikkene i Norge ligger rett over Skagerrak for Bohuslän i min hjemby Brevik og er atskillig nærmere enn Slite. Men med 1,2 mill. tonn årlig produksjon spørs det om man har noe sement å avse til Sverige. Det tar år å øke produksjonen i en sementfabrikk. På 80-tallet og før hadde man to sementovner i drift pga. mye betong som gikk til oljeplattformer, men i dag bare èn. Å installere en ny sementovn med avgassrensing osv. ville tatt flere år.
I en artikel hos Ny Teknik häromdagen, föreslogs att kaolin kunde ersätta cement till viss del.
När man försökte öppna en sådan brytning utanför Röstånga, avslogs ansöka, efter "endast" 25 års prövning.
Är det undra på, att bolagen flyr landet?
https://www.svalov.se/arkiv/nyheter-2019/2019-04-30-ingen-brytning-av-kaolin-vid-billinge-falad.html
Ungefär som det massiva motståndet mot att prospektera efter sällsynta jordartsmetaller osv.
NIMBYism. Vi måste ha dem, men de får absolut inte brytas här för då blir min närmiljö sämre. Att den globala miljön och närmiljön i exempelvis Kina blir ännu sämre är oviktigt.
Om man aldrig behöver tänka på prioriteringen så. Samma anledning bakom att MP vill lägga ner kärnkraften.
Just prospektering är väl nästan tvärtom, fritt fram, även om de så vill borra ner i vardagsrummet hos kungen själv…
Finns det någon som har några vettiga förslag på lösningar gällande vattenförsörjningen på Gotland? Är avsaltningsanläggningar verkligen ett rimligt alternativ? Ska Cementa bekosta och driva dessa och i så fall hur länge? Vill vi ens att ett företag ska ansvara för vattenförsörjningen på Gotland?
Ta det lugnt nu.
Cementa bygger ju i praktiken en ganska stor sötvattensreservoar.
Det tar lite tid men om några decennier så är den på plats.
Vattenförsörjningnsproblemet existerar oavsett om man bryter kalk eller inte.
Avsaltning anläggningar finns redan på öns södra sida.
Får komma ihåg att det Cementa (vad jag förstått) fått avslag från är inte att grundvattnet ändras från nuvarande nivå utan att det skulle vara något annat än om verksamheten upphörde.
Gör ganska stor skillnad.
Vattnet i kalkbrottet är ju sötvatten. förutom kalkhalten är det egentligen inget större fel på den, och det är detta vatten cementa erbjudit, inkl reningsanläggning, istället för att som nu, pumpa ut det i östersjön.
Vet inte riktigt vad detta med avsaltningsanläggningar kommer ifrån, för det har inget med cementa att göra.