Det är inte bara byggbranschen, LKAB och med det SSAB och sedan verkstadsindustrin som kommer behöva säga upp personal på grund av cementkrisen. SvD rapporterar att ett åker i Varberg nu sökt kontakt med facket för att varsla halva personalstyrkan, eftersom man transporterar färdiga betongmoduler.
Bygget av Västlänken i Olskroken |
Exakt åt vem som åkeriet i Varberg kör betongmoduler framgår inte, men utanför Veddige i Varberg ligger Strängbetong, som producerar just prefabricerade betongelement. Hur många anställda Strängbetong har på fabriken där är oklart, men koncernen hade 975 anställda 2019.
Det kan naturligtvis handla om någon annan tillverkare av prefabricerad betong, då man som åkeri ändå kör över hela landet.
Åkeriet, som har 150 anställda, uppger att man just nu söker facket för att kunna inleda förhandlingar om varsel, eftersom de måste läggas nu för att personalen ska kunna lämna jobbet i november. Man räknar med att 70 – 80 personer behöver varslas.
Varsel innebär inte per automatik att personalen faktiskt blir av med jobben, utan är en sorts varnande åtgärd för att säkerställa handlingsutrymme. Samtidigt är inte varsel något man gör för nöjes skull. Varslad personal börjar ofta söka andra jobb istället för att sitta och vänta på slakten, så det finns alltid risk att man tappar kompetens och arbetskraft om varslen inte behöver realiseras.
Det kommer vara väldigt många åkerier som behöver varsla när i första ledet byggbranschen kollapsar. När industrierna sedan stänger ner i kedjan järn-stål-verkstad så kommer det bli många lastbilar stående, så att Volvo och Scania inte längre kan bygga nya lastbilar när underleverantörerna inte kan leverera komponenter gjorda av stål blir kanske ett mindre problem – ingen kommer ändå vilja köpa lastbilar när flottorna står stilla.
Källor
SvD www.svd.se/cementakrisen-forvarras-aven-akerier-vill-varsla
36 kommentarer
Även SVT hade det på riksnyheterna.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/cementstoppet-pa-gotland-drabbar-akerinaringen-foretag-i-varberg-kan-tvingas-till-storvarsel
Sveriges Radio intervjuar nu på 8-nyheterna en nationalekonom som anser riskerna överdrivna. Han motiverar sitt antagande med att de stora varseltalen är ett sätt att sätta press på regeringen och att det är osannolikt att så många skulle sägas upp – det hade inneburit en katastrof för Sverige (så då är det inte sannolikt att det inträffar enligt honom! 🙄).
Är det samme nationalekonom på KTH som uttalade sig om flyktingkrisen 2015?
Obehagligt att se så många utgå ifrån att det är en bluff och att dom är helt ok med risken om det inte är en bluff, miljöhänsyn väger magnituder tyngre.
I värsta fall kan ju de internationella hajarna utnyttja detta för en koordinerad attack mot sverige som ju blottar strupen.
Trodde inte för ett par par år sedan att man skulle lägga ned kärnkraft som fungerade så helt given är nog inte utgången.
Det är ju osannolikt att det inträffar då regeringen kan undvika det.. nog ändå förvånad att man låtit det gå så långt som man gjort. Men vi får väl se blir spännande höst på många sätt..
Lars: Det är en professor från KTH som uttalar sig, Hans Lööf.
Dagens Nyheter har också intervjuat honom: https://www.dn.se/ekonomi/forskare-om-cementkrisen-kalkylerna-bor-tas-med-en-nypa-salt/
Kolla på hans historik om att uttala sig om saker.
Hur tänker han att detta skulle vara i iscensatt? Det är helt av varandra oberoende företag som varslar.
Gäller det inte från båda sidor att de tror att den andra bluffar.
En snabb googling på Lööf visar att han drev opinion mot kalkbrytningen i Ojnareskogen också. En sommargotlänning? Hans egen forskning verkar helt inriktad på förutsättningar för innovation i företagande. Han har helt riktigt varit i hetluften i samband med migrationen också och bl a påstått att Sverige är bra på integration, något jag misstänker att de boende i Biskopsgården kan ha vissa synpunkter på. Det är tragiskt att Public Service inte redovisar hans tdigare åsiktsbildning när han dessutom av intervjusvaren att döma ägnar sig åt rena gissningar och inte har någon egen undersökning att stödja sig på.
Public Service redovisar enbart tidigare åsiktsbildning om det gynnar deras "agenda". Raljerar såklart, men en gissning är att många på PC ser det som en seger att (om) Cementa lägger ner produktionen. Det är viktigt med oberoende media, tack gode gud att vi har det här i Sverige….
https://youtu.be/sMCsEM6YXzs
Där har ni en föreläsning från 2015 hos MP av Hans Lööf om hur mycket viktigare turismen i Ojnareskogen är än industri i kalkbrottet.
Om ni undrar ifall han är opartisk i frågan.
Public Service briljerar alltså ännu en gång med den opartiska mannen från gatan.
Som någon annan nämnde är han "nationalekonom". Han forskar inom innovation vid avdelningen för redovisning och finansiering. Han håller dock i NEK 1an men det hade nog jag klarat av också. På högre nivå håller han sig till föreläsningar i ekonometri.
Man man kan ju undra varför inte Cementa har gjort ett ordentligt arbete innan fallande dom, med beaktande av konsekvensen så är det märkligt att domstolen skriver som de gör. Det är möjligen rimligt med uppskov nu tills arbetet är klart och förhoppningsvis arbetar man med alla tillgängliga resurser för att rätta till bristerna nu under sommaren. Men jag tycker det andas som ett slarvigt utfört arbete från Cementas sida i domslutet.
Återigen, sista stycket i domen.
”Mark- och miljööverdomstolen anser därför att miljökonsekvensbeskrivningen, även med gjorda kompletteringar, är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön. Mark- och miljööverdomstolen gör därför bedömningen att det föreligger ett processhinder för prövning av Cementas ansökan om tillstånd”
De fick tillstånd av den lägre instansen och därför trodde de fram tills 6 juli att allt var i sin ordning.
Spelar ingen roll, tro duger inte, arbetet var uppenbart dåligt och det är långt ifrån ovanligt att nästa instans kommer till annan slutsats. Nu finns det med i Svensk rättsordning att saker kan tas upp i högre instanser och det vet Cementa, tror inte att det är så många som inte vill ha den rättsordningen. Tro och slarv duger inte.
Ansökan lämnades in av Cementa för 3,5 år sedan Om ansökan är undermålig, varför tar det då svenskt rättsväsende flera år att komma fram till det? Om byråkratins kvarnar mal så långsamt så är det en skandal i sig.
Man kan väl anta att Trollkungen gör det han säger sig vara, men alla med någon insikt i hur rättsprocesser bedrivs i Sverige är nog mer än förvånade över att Mark- och miljödomstolen ger ett tillstånd och sedan överdomstolen anser att utredningen är så undermålig att målet inte ens kan prövas. Nej, det tillhör inte alls vanligheterna, särskilt inte i den här typen av mål.
a) Svårt att göra ett långsiktigt bra arbete över flera år när miljönassarna ändrar förutsättningarna var sjätte månad.
b) Jämför med Preems planerade anläggning på västkusten, den skulle ha blivit världsledande i miljövänlig teknik enligt expertisen, tack vare utmärkta underlag, utvecklingsarbete och planering. Ändå fick den avslag pga att ett fyraprocentparti krävde det.
Ni glömmer att regeringen förändrade spelplanen mitt i, utökningen av natura 2000 områden 2018 som ej var en faktor när de fick sitt 20-åriga tillstånd 2016. Som nu drogs in med kort varsel, mycket pga de nya närliggande natura 2000 områdena.
Underdog: Jag får inte ihop din första mening riktigt, vad säger jag mig vara?
Jag konstaterar bara vad överdomstolen skriver och att det ser ut att vara brister i underlaget. Det går inte att skylla på mig eller någon annan att det är så, sen att instansen innan har missat saker innebär inte att de inte borde funnits där redan från början.
Det är tråkigt givetvis, men det är Cementas ansvar inte någon annans att ansökan är genomarbetad.
Trollkung, du glömmer att det är myndigheterna och domstolen som avgör vad som ska ingå i en ansökan. Cementa kan bara leverera vad som efterfrågas. Att ensidigt skylla på cementa är… okunnigt.
och som tidigare sagt, det går inte att gardera sig mot en spelplan som hela tiden förändras.
Greenious. Om du läser domen och citatet ur den ovan så är det uppenbart är behäftad med väsentliga brister. Så nej okunskapen ligger i ansökan, inte hos mig.
Det stora tjafset verkar handla om nollalternativet (och en ny kalibrering av värden, men sånt uppdateras/kompletteras lätt).
Överklagande anser att nollalternativ = simulera att brytning aldrig nånsin skett de senaste 100 åren. Cementa anser att nollalternativet är att utgå från hur det ser ut nu 2021 och att vi de facto brutit kalk där sedan 1900-talets början.
Det här att specialiserade myndigheter och domstolar kan fatta beslut i lokala frågor UTAN att ta hänsyn till ÖVERGRIPANDE samhällsintressen – är inte det något som i sig borde få "tillståndet" indraget – eller är det något slags neo-gudomlig ordning som alla drabbade bara måste acceptera för all framtid?
Trollkung, om du sätter dig in i hela tidsförloppet och allt annat som hänt utanför cementas kontroll så ställer det domen, och dina citat, i en helt annan dager. Du drar slutsatser utifrån omslaget på boken…
Anmärkningsvärt är också att det tekniska råd man använt sig av är en biolog. Då frågan handlar om grundvatten vore det lämpligare med en hydrogeolog eller i alla fall en geotekniker eller geovetare om man inte kan hosta fram en sådan.
Om det rör sig om enskilda experter i de olika instanserna. Varför har expert #2 mer rätt en expert #1? Det låter som expert #1 sågas längs fotknölarna samt också den/de som gjort den första utredningen. Kan det vara så att expert #2 har fel?
Orelaterat: SydVästlänken driftsattes igår. Antar att man inte kan uttyda någon effekt på elpriset än, men skönt att se det projektet äntligen i mål
Efter avvecklingen av Ringhals 1 och 2 kan bara 2/3 delar av sydvästlänkens kapacitet användas eftersom det inte längre finns reservkapacitet för hela länkens kapacitet när den får driftstörningar.
Färdiga betong-element kan köpas i Finland och transporteras till Sverige med lastbilar och långtradare, så där har åkerierna en bra möjlighet att undvika uppsägningar. Det blir ganska långa körningar å andra sidan, när produkterna hämtas från finska fabriker, men desto bättre betalt med traktamenten och lite omväxling. Redan nu transporteras stora mängder färdiga betong-element från Finland till Sverige, till t ex nya Kiruna. Finland har en stor betong-industri och färdiga betong-element är ordentligt testade produkter, pga att de gjuts i industri-lokaler och med höga kvalitetskrav. Det står ingenting i finska media om den eventuella svenska betong-bristen.
Kan finland skala upp sin produktion 150-200% på 3 månader?
Om man tittar i Nynäshamn finner man en omfattande hantering av betongelement som tillverkats i Polen och skeppats över för utkörning i Sverige.
När man läser om finska betongfabriker på deras hemsidor, så uttrycker flera av dem en ambition om att växa i Sverige. Hur mycket man kan skala upp produktionen på några månader är osäkert, men ambitionen verkar finnas där i alla fall. Det finns betong-element tillverkning i Finland nära den svenska gränsen och åtminstone norra Sverige kan köpa finska betongprodukter. Många kanske avvaktar tills ett ev. nedläggningsbeslut kommer för Cementa, innan man börjar leta efter finska producenter.
På mitt område med både lyxvillor och gamla sommarstugor, plus lite av varje mittemellan, finns bara en prefabricerad villa med en husgrund, byggd av prefabricerade betong-element. De flesta gjuter en betongplatta numera.