Inlägget innehåller betallänkar till Bokus.
Så här ett och ett halvt år efter den första mediauppmärksamheten kring det som kom att kallas Covid-19 och sedermera bli en pandemi kan man dra en del slutsatser kring prepping. Inget är egentligen överraskande för den som följt bloggen eller läst Lenas och min bok Är du förberedd?, men tål att upprepas.
Toalettpapper på Granngården i Kinna i mars 2020, när dasspapperpaniken var som störst. 42 rullar för 399:- fanns i överflöd på den sk landsbygden, några mil från Göteborg. |
1. Ytterst få reagerar i förväg när molnen tornar upp sig
Hoppet är det sista som överger människan, vilket gör att vi sällan utgår från det värsta. Den som utgår från det värsta kan snabbt ge upp, och enligt tre-regeln så överlever man bara tre sekunder utan hopp. Den som tror att det går att springa från en sabeltandad tiger har större överlevnadschanser än den som ger upp. Väldigt få – vare sig på samhällsnivå eller hushållsnivå – tog varningssignalerna på allvar. Var man dock redan preppad för kris behövdes det å andra sidan inte heller.
2. Det du har när krisen börjar är vad du får klara dig med
När krisen väl slår till är det för sent att börja preppa. De produkter och förbrukningsartiklar som behövs för att hantera krisen, och som det normalt inte finns tillräckligt av kommer ta slut. Exakt vilka kan te sig lite slumpartat. Två typexempel var masker och handsprit. Vi själva hade bägge redan innan, då dels pandemi alltid finns som en krishotbild, och dels är handsprit obligatoriskt vid resor utanför åtminstone EU, eventuellt utanför Norden, och bör ingå i allas reseapotek. Du vill t ex inte byta flygplan på en stor internationell flygplats utanför Västvärlden utan handspriten ständigt tillgänglig.
Den andra stora grejen var toalettpapper. En stapelvara som alla preppers redan har hemma för veckors eller månaders bruk, förstås. Toalettpappret var egentligen inte specifikt för pandemin – folk går inte på toa mer på grund av det – utan bristen uppstod på grund av att produktionslinorna var inställda för en viss andel toalettpapper i bulk till företag och arbetsplatser. Det var aldrig brist på toapapper, det var brist på toapapper i konsumentförpackningar. Mer om det under punkt 4.
Senare blev det även brist på jäst för brödbak, efter att det blev trendigt att baka bröd hemma när isoleringen var som värst vilket gjorde att konsumentefterfrågan på jäst översteg den produktion som paketerades till konsument. Egentlig brist på jäst var det inte, utan som för toapapper handlade det om ändrade konsumtionsmönster. Preppern har dock alltid torrjäst hemma, och drabbades inte.
3. Bristen på produkter och varor sker snabbare i storstaden
På grund av just-in-time uppstår bristen snabbare i stora städer, där butikerna ofta får leveranser dagligen. Småbutiker på landet har inte råd att få sina leveranser dagligen, utan har därför större lager och varorna räcker utifrån lokalbefolkningens behov därmed längre. Detta är inte heller något nytt, utan man såg det t ex när det var brist på smör för några år sedan.
Utanför ordinarie ICA-butiker fanns det hela tiden gott om toapapper – i företagsbutiker, lantmannabutiker som Granngården mfl, även om det då ofta handlade om storpack om 40-100+ rullar. Även om det är garanterat att du kommer fortsätta behöva toalettpapper dagligen resten av ditt liv, så har inte alla plats för den mängden toapapper eller råd att handla dessa storpack, utan behöver konsumentförpackningar om 2-12 rullar till dubbla priset per rulle.
4. Samhället och företag anpassar sig och sitter inte handlingsförlamade
Ganska snabbt ställdes produktionen av toalettpapper om till i princip enbart konsumentförpackningar. Handsprit dök upp och blev allerstädes närvarande när till och med destillerier paketerade sin sprit som handsprit. Masker dök också upp överallt till slut. Tiderna varierade, men företag och samhället sitter inte handlingsförlamade bara för att det är kris, utan anpassar sig.
Detta betyder också att din prepping är till för övergångsperioden från ett normalläge till det nya normalläget. Du behöver inte preppa för en evig kris.
Inte heller stat, region, kommun och myndigheter sitter handlingsförlamade, utan vidtar åtgärder. Det kan gå olika fort, men vi kommer inte genomleva krisen med exakt samma förmågor som innan. T ex visade det sig att det snabbt gick att mångfaldiga antalet intensivvårdsplatser i Sverige, och antalet platser på IVA i normalläget säger alltså inget om hur stor kapacitet vi kan ha vid kris eller krig.
Det finns inte heller några gränser för hur mycket pengar politikerna kan slänga in i ekonomin när det skiter sig. Begränsningen ligger i viss tidsfördröjning i den politiska processen, vilken som sig bör ska vara inbyggt konservativ för att göra att dumma beslut inte kan tas allt för fort.
5. Svensk krishantering fungerar
Den svenska modellen för krishantering med ansvarsprincipen, närhetsprincipen och likhetsprincipen fungerar faktiskt. Den är inte perfekt, men få länder har hanterat krisen perfekt och de som undvikit smitta har istället drastiskt begränsat medborgarnas frihet på drakoniska nivåer och kan fortfarande inte släppa, detta utan måste slå ner på utbrott igen och igen, t ex Australien och Nya Zeeland.
Det finns förstås de som inte är nöjda och ropar på en tsar som enväldigt ska kunna bestämma i krisen. Men det förutsätter att denne envåldshärskare är kompetent och att alla andra är kompetenta.
Så är det inte. Faktiskt genomförande hänger alltid på människor både i stab och linje, och dessas kompetens kommer variera. Även om man utser en egenmäktig och allsmäktig diktator. Det blir i praktiken ingen skillnad mot de tre principerna, utan individerna avgör. Det kommer fungera bra ibland, sämre ibland, men på grund av ansvardelegationen inom de tre principerna kommer inkompetensens offer vara begränsade, då ingen enskild person kan orsaka allt för stor skada nationellt.
Sverige har för övrigt åtminstone fram till hösten följt de i förväg beslutade tillvägagångssätt för hur man ska agera under en pandemi. Det är övriga länder som inte kunde hålla sig till färdig planering, och i slutändan verkar Sverige klarat sig ungefär någonstans lite bättre än medianen, men med betydligt lägre negativa konsekvenser för ekonomi och frihet.
6. De som är foliehattar och konspirationsnötter till vardags kommer vara det även vid kris
En fascinerande egenskap hos foliehattar är deras benägenhet att tro på i princip alla konspirationsteorier. Det betyder att de också kommer anamma alla konspirationsteorier kring krisen som finns. Dessa personer är helt enkelt ingen tillgång i kris. Heller.
7. De som inte var nöjda med Sverige innan krisen kommer inte vara det under krisen heller
De som inte var nöjda med Sverige blir inte nöjda med någon form av krishantering oavsett. Det finns inget som kan blidka dessa. Vad man än gör så kommer det vara fel. Detta gör att man likt för foliehattarna helt enkelt kan strunta i vad dessa tycker för inget kommer ändå vara gott nog. Det kommer alltid finnas någon som är bättre på någon punkt.
8. Krisen blir vardag
Kris är en övergång från ett normalläge till ett nytt normalläge. Det nya normalläget blir en vardag och vi har nu sett hur det ser ut. Man anpassar sig och livet går vidare. Det finns ingen anledning till att bli hysterisk, även om det kan vara obekvämt att ändra sina vanor och rutiner.
Slutsatser
Det kommer nya pandemier. Det kan vi vara helt säkra på i en allt mer överbefolkad och globaliserad värld. Vi kommer ha lärt oss väldigt lite av den pågående pandemin och vi kommer i det längsta hoppas att sjukdomen inte får någon större spridning och inte når pandemistatus även nästa gång, och sedan upprepa gamla misstag.
Du behöver därför vara förberedd på pandemin i förväg – med mediciner och utrustning som masker och handsprit, samt förstås mat och andra livsmedel för att minimera behovet av att lämna hemmet, men det är en begränsad tid du behöver klara detta innan samhället anpassat sig. Det samma gäller andra tänkbara kriser.
Samhället kommer anpassa sig och varken det offentliga eller privata kommer stå handlingsförlamade.
Och de som inte går att lyssna på till vardags går inte att lyssna på vid kris heller.
27 kommentarer
Och de som inte går att lyssna på till vardags går inte att lyssna på vid kris heller.
Det kan faktiskt vara den viktigaste punkten för många att ta med sig!
Där vart jag besviken på folkhälsomyndigheten, jag hade förväntat mig torr, saklig och nördig information och inte en politisk PR funktion som anpassar budskapen efter vad som kan levereras.
https://kvartal.se/artiklar/vetenskapligadimridaer/
Ja, FHM har en tendens att måla in sig i hörn och är sällan först med att påpeka när man gjort missbedömningar. Det sänker trovärdigheten.
Sedan kan jag tycka att man borde haft en plan för att rotera chefen ur tjänst. Inte för att Tegnell varit särdeles usel utan för att även han behöver längre paus för reflektion och återhämtning. Samtidigt kan ny chef åtgärda tidigare feltänk med nya ögon och utan prestige.
9. Upprepar man att det är Kris tillräckligt många gånger tror majoriteten till slut att det verkligen är kris.
Den pandemiplan Sverige följde var anpassad efter influensavirus. När ansvariga epidemiologer i andra länder upptäckte att detta virus inte uppförde sig som ett influensavirus ändrade man snabbt förhållningssätt samtidigt som Tegnell m fl på Folkhälsomyndigheten satt kvar i sin planering för en influensapandemi.
På vilket sätt tycker du det inte uppför sig som en influensa? Personligen tycker jag det ligger klart inom variation för influensa. Det som förvånar mig mest är den dåliga beredskapen vid vård av gamla och sjuka.
Du är överraskad av att vården av döende människor på säbo var inriktad på att lindra och inte på att förlänga livet på döende människor? Ja, det var väl ett uppvaknande för många att det faktiskt finns personer som är så sjuka att de ligger för döden och att man inte kan rädda dessa, och att vi alla en dag kommer dö.
Att man i Sverige i början på pandemin införde beslut om att äldre skulle nekas sjukhusvård är inget förvånande eftersom det ligger i linje med vår djupt rotade ålderism. Dessa personer hade inte behövt vara döende (och senare avlida) om man hade gett dem grundläggande vård, t ex dropp och syrgas. Att äldre inte klarar intensivvård var ett skenargument eftersom det inte behövdes. Äldre med covid-19 som lades in geriatriska avdelningar hade mycket hög överlevnadsprocent. Hade man sett till att dessutom förebygga med vitamin D hade troligtvis färre dött (I Storbritannien fattades beslut förra sommaren om att ge äldre på boende vitamin D). Hade man dessutom t ex gett äldre fungerande medicin som t ex Ivermectin så hade vi antagligen sett mycket färre dödsfall.
IVA vården kanske hade kollapsat om de äldre erbjudits vård där i början, det alls inte omöjligt.
Dessutom är pandemin inte över ännu så det är för tidigt att slå oss för bröstet över egen förträfflighet. Betänk hur djupt på knä IVA vården har varit, vi kanske haft en oerhörd tur att Covid inte ännu varit bara ett litet snäpp värre.
De styrande behöver verkligen ta till sig och ärligt lära av de misstag som gjorts men det förutsätter en vilja att se felen och inte sopa dessa under mattan. Erkänna fel upplever jag tyvärr vara sällsynt förekommande i Sverige, denne betraktas tyvärr som dum.
Jag hoppas verkligen vi får se förbättringar i äldrevården, åtminstone tillgång till syrgas vid behov och gärna möjlighet till bättre sjukhusvård.
Att åldringarna på "hemmen" var gamla och skröpliga var ingen nyhet men jag vart skrämd av med vilken lätthet man kunde frångå rutiner med läkarbedömning och chablonmässigt gå över till palliativ vård vid misstänkt covid-19. Och kanske ännu värre att det inte vart mer av en skandal.
Förvisso vart det nog ett mera ordnat döende än i norra italien men tunnheten i "allas lika värde" fernissan och lättheten i rutin och policypärmarna är en väldigt intressant datapunkt för vad som egentligen gäller när det bränner till på riktigt.
Vi är duktiga på att lajva etik men krisar det svenska samhället på riktigt är de moraliska spärrarna för radikala lösningar troligtvis svaga.
En nästan 100-årg släkting till kompisen fick covid på nåt äldreboende och det var ingen som väntade sig att "tant Francette" skulle överleva, men hon var seg och tillfrisknade. Någon IVA-vård var inte på tal och behövdes inte heller i hennes fall. Att ordinera morfin och Midazolam till alla skröpliga gamlingar som palliativ behandling är oetiskt. Även om de får några månader till med sina nära och kära, så är det oerhört värdefullt för gamlingarna och deras anhöriga (men kostar samhället pengar förstås).
Ni som vill spara mycket pengar på vården, kan följa Värmdös exempel och säga upp samtliga ca 550 kommunalt anställda hemtjänst-assistenter, varav drygt hälften hade fast anställning och resten var timvikarier. I höst ska nämligen privata bolag ta över hela hemtjänsten och kommunen hoppas på att spara stora pengar på personalen. Ingen bland den tidigare personalen erbjuds jobb i den nya organisationen!
Vilken lön kan de nya, privata företagen erbjuda? Värmdö kommun har på gång en stor privatiserings-våg, där skolor och äldreboende rivs och nya byggs i någon annan kommundel och allt ska ske i privat regi. Ö-skolorna tror jag läggs ner, pga att de är så olönsamma.
Av en lätt ironsk slump hade vi slut på toapapper när krisen slog till men det tog inte tvärslut i butikerna. Och hade det varit tvärslut så kunde vi ha bytt till tvål&vatten, tvålen räcker flera år då hård tvål är nästan gratis, tar liten plats och håller i många år.
Lillens vällingbuffert utökades raskt från någon månad till att sista paketet förbrukades härom veckan och nu är det bara vane&tröst kost.
Det sägs att fast tvål är bättre ur allergi-synpunkt. Den innehåller inte konserveringsmedel. Jag har nyligen blivit allergisk för flytande tvål och drabbats av klåda, mest i fingrarna.
Vi använder "röv-dusch", från båttillbehörsbutiken Erlandsons Brygga/Seasea (DUSCHSLANG MED DUSCHHUVUD) (Made in Italy), de har vi haft jättelänge och sparar träd på löpande band. Vi använder en ventil kopplad till blandaren, så att vi kan ställa in temperaturen.
När man börjar med "röv-duschen", är man fast ganska snabbt och det är en sån underbar känsla, det känns att man har börjat ett helt nytt liv! Kostnaden för toapapper minskar snabbt. Slut med risiga, rostiga rövar!
Jag hade flera balar muggpapper, flera sorters andningsmasker, skyddsglasögon, engångshandskar och allt möjligt hemma redan före pandemin. Muggpapper pga att jag avskyr att handla och det spar tid och pengar att köpa stora förpackningar mer sällan och i en lågpris-butik Rusta. Jag köper även hushållspapper och tvättmedel där. Samt kolsyre-patroner, pga av att vi gillar "bubbel" till vardags.
Mina handlingsvaror blev förändrade för alltid med covid och vi kommer att handla på nätet och hämta matkassarna från ICA maxis garage även i fortsättningen. Det spar oss så mycket energi.
Jag har inte läst den svenska pandemiplanen, så som den såg ut innan 2020, men jag misstänker att svenska myndigheter och regeringen gjorde mycket som inte står utskrivet i dessa (detta?) dokument. T ex hur gick det till när man beslutade sig för att ordna dagliga presskonferenser med representanter från FHM (och regeringen)? Hur kom man fram till utformandet av dessa, t ex med svenska flaggor i bakgrunden (så var det väl åtminstone i början?!) Uppenbarligen har inte dessa arrangemang kommit av en slump utan man har haft avsikter med dem, troligtvis att man försökt inpränta i befolkningen att detta är en extraordinär händelse, för att förbereda oss på att vi så småningom kommer ska acceptera extraordinära beslut. Med tanke på att det under 2020 dog drygt 6000 fler (inte 12 000+ ) personer fler än ett normalår så kan man verkligen ifrågasätta restriktionerna. Så som jag ser det var syftet också för regeringen att totalt lägga beslag på debatten, och vända den bort från de problem som tidigare dominerade, för att vi istället skulle dränkas i daglig statistik om smittade, avlidna och varianter. Helt klart lyckades regeringen mycket bra. Dessa beslut om hur pandemin skulle hanteras – och utnyttjas – fattades bakom kulisserna. Kalla det en konspiration om du vill.
Det moderna kriget handlar om informationshantering
Till skillnad från vilka andra krig?
En internationell jämförelse visar att utan rejäla beteendeförändringar så hade sjukvården överbelastats och kollapsat. Kanske hade det klarat sig med enbart frivilliga spontana beteendeförändringar, själv hade jag föredragit att de insipirertas och beslutats av en nördigare och proffsigare myndighet även om det gett panik för att få munskydd.
Man kan vända på det och fråga sig hur många som dött utan några restriktioner. Att vi har haft 6000 och inte 12000+ extra dödsfall visar att restriktionerna haft effekt.
Och sen kan man konstatera att pandemin använts som slagträ för att vifta i luften inför vår nuvarande regeringskris.
Punkt sju verkar även ha en spegelbild. En grupp människor stöder beslutsfattarna från sitt eget politiska lägger oavsett vad de gör, detta beteende fortsätter i kris.
När man bakar kan man ta halva jästen (eller mindre) och lägga den i en mugg ljummet sockervatten, efter ett tag har den växt till sig och blivit en hel jäst. Det är heller inte så noga med jästmängden, bara att låta brödet jäsa lite längre.
Den andra halvan av jästen lägger man med lite mjöl, socker och vatten i en mugg i kylen, så har man till nästa gång – och då kan man ta halva av det som är i muggen. Och så vidare, in absurdum.
Vill man spara lite längre och kylen lägger ned kan man doppa något poröst i jästvätskan och torka det porösa i rumstemperatur. Sen lägger man ned det porösa i sockervatten inför bakning och får jäst igen, kan upprepas.
Imponerande!
När kan man förvänta sig att pandemin är över så man vet hur mycket
prepping behövs, en av världens mest kända epidemiolog tar fram kristallkulan.
https://youtu.be/B_ehqHQOBO0?t=5231
A. Myndigheterna kommer att prioritera att folk har förtroende för myndigheterna och att folk inte får panik. De kommer prioritera detta högre än att tala sanning. Det kommer att fungera.
Exempel. Både i USA och Sverige var det brist på lämpliga masker i början av pandemin. De masker som fanns prioriterades att skickas till vården.
I USA ljög Fauci om att masker inte hjälpte utanför vården (1). I Sverige sa Tegnell (FHM) att personal i äldrevården inte behövde masker, utan att de räckte med visir. Anställda på Arbetsmiljöverket protesterade först, men tysades för att hålla linjen. När det fanns tillräckligt med masker kunde FHM svänga.(2). Smittskyddsmyndigheterna valde att ljuga på detta sätt istället för att vara raka och berätta om bristen. Detta är ett av flera exempel där myndigheterna valt att ljuga för att behålla medborgarnas förtroende.
Naivt skulle man kunna tro att det inte skulle fungera att så tydligt ljuga. Men att det fungerade kan vi se på att förtroendet för FHM fortfarande är rätt högt. (3)
1) https://www.youtube.com/watch?v=TlYanoVCWTM
2) https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-s-nya-krav-om-munskydd-ska-anvandas-vid-alla-misstankta-coronafall
3) https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-hojt-betyg-for-regionernas-insats-mot-corona/
Ditt första stycke och sista stycke:
Ja det har blivit en märklig myndighetskultur i Sverige där lögner används som medel. Tror dock att allt fler ser igenom fasaden och att man tappar lite av förtroende hela tiden från allmänheten. Så kortsiktigt är det nog en strategi som man, eller är det kanske kommunikatörerna inbillar sig är bra. Jag upplever nog att allt fler misstror myndigheter och den gruppen ökar med rätta.
Länk 1 nedan avseende munskydden var ju FoHM taktik i ett nötskal och sist jag hörde frågan togs upp så slingrade man sig fortfarande.
FHM GD sade i feb 2020 – Covid kommer inte till Sverige…. Tegnel sade att att FHM inte rekommenderade att folk jobbade hemifrån, det var inte jämlikt…FHM sade att munskydd inte fyllde någon funktion, Arbetsmiljöverket böjde sig för den politiska vinklingen då landet vart så dåligt förberett på alla nivåer, vilket betyder att dessa myndigheter är opålitliga i kris.
Vi måste införa tjänstemannaansvaret, Poliser, läkare, sjuksköterskor kan anmälas och bli av med jobbet och ev legitimationer, varför skall kommunal, regionala och statliga tjänstemän samt politiker vara fredade?
I mina ögon bör en hel del myndighetspersoner samt tjänstemän få sparken, då de inte varit sanningsenliga rakt igenom, ej heller har de varit kompetenta, vissa bör förmodligen åtalas (kommer dock inte ske då de i verkligheten inte har något ansvar-trots att de hävdar det innan en kris).
Låt mig ge ett exempel
2011 jobbade jag i Tokyo och hade förmånen att se japansk samhällsberedskap i samband med den stora jordbävningen, Sverige och Japan jobbar i två olika verkligheter där Sverige i all jämförelse kommer tillkorta. Det som känns snarlikt är dock hierarkin där viljan att medge felaktigheter från myndigheterna är av samma art, dvs det sitter långt inne att medge att myndigehterna gjort någonting fel, eller företag för den skull (exvis Fukishima-man får se alla dokumentärer om jordbävningen för att riktigt förstå.
Däremot så är tjänstemännen i Japan korrekta och följer sina planer, japanerna i gemen vet att kriser kan uppstå av olika anledningar och det t om övas olika scenarier med medborgarna som deltagare (det har jag inte varit med om sedan jag var barn i Sverige).
Däremot så tog toapappret slut på söndagen i affärerna (jordbävningen var på fredagen), så beteendet vad gäller den varan är densamma i båda länderna… Det korrigerades dock snabbt under följande vecka, precis som bloggaren beskriver, det nya normalläget anpassar man sig till, mer eller mindre smidigt beroende på personlig mental handlingsberedskap p ga att olika saker kan inträffa som påverkar min "normalbild" av verkligheten.
#47: "Poliser, läkare, sjuksköterskor kan anmälas och bli av med jobbet och ev legitimationer, varför skall kommunal, regionala och statliga tjänstemän samt politiker vara fredade?"
Underbart när man kan skydda egenintresset via lagstiftningen! Det ligger något i revolutioner som sopar rent i den gamla nomenklaturan – som snart ersätts av att en ny växer fram!