Den amerikanska dollarn är ner hårt under morgonen, men befinner sig nu i ett stödområde mot svenska kronan. Guldet stiger trots dollarfallet och i Asien är börserna på plus.
Faller |
USDSEK hittas nu på 8:25, vilket är den lägsta nivån sedan slutet av februari. Nivån runt 8:00 – 8:25 kan dock ses som ett stödområde för växelkursen mellan dollar och svensk krona och dollarn har vänt här två gånger tidigare i år, liksom flera gånger under åren 2014 – 2018. Antagligen kan det därmed ses som ett väldigt starkt stöd och det vore spektakulärt och talar för en omfattande försvagning av dollarn – förvisso välförtjänt – om den bryter ner under 8:00 USDSEK.
Bakom fallet hittas fallande amerikanska marknadsräntor. Den tioåriga amerikanska statsobligationen hittas nu på 1.56% i ränta, vilket är den lägsta nivån sedan i mars.
Dagschart USDSEK |
Trots detta jublade inte de amerikanska börserna och S&P-500 gick -0.21% och Nasdaq 100 bara +0.12%, trots att Nasdaqbörsens teknikbolags skyhöga värderingar baserar sig på de låga räntornas alternativa avkastning.
Även Stockholmsbörsen hade svårt igår med OMXSPI på +0.11%.
I de asiatiska tidszonerna ser det dock positivt ut, undantaget Australien med med ASX 200 på -0.02%. Hang Seng går relativt stark på +0.71%, Nikkei 225 på +0.17% och Straits Times på +0.72%.
Guldpriset går dock framåt, trots att guldet noteras i den fallande dollarn. I svenska kronor kostar nu guldet 506:- SEK per gram och 1907 USD per troy ounce.
3 kommentarer
Det vore kul om guld definitivt tagit sig ur den trista trenden som började förra hösten. En stadig uppgång under resten av året skulle sitta fint.
Instämmer.
Som en av de som köpt guld på sistone (anser mig själv vara en del av sk Dumb money), så kanske man ur anekdotiskt perspektiv kan dra slutsatsen att guld ökar (pga inflation och inflationsrädsla).