Den medlemsägda skogsindustrikoncernen Södra erbjuder via Södra El möjligheten att lagra överskottet av solenergi som vatten i en reservoar, och istället för att sälja till sommarpris använda elen vintertid och alltså reducera elinköpen till vinterpriser.
Solceller på en lada |
Södra producerar el motsvarande 140 000 villors årsförbrukning eller 50 000 varv runt jorden med en elbil, dels via överskottsvärme och förbränning i sina industrier, och dels via vattenkraft. Man har ett litet elbolag där främst medlemmar, anställda och kunder till Trivselhus erbjuds att bli kund och köpa Södras egenproducerade el.
I sig är inte ett elhandelsbolag inget märkvärdigt, och det finns inget mervärde olika elhandelsbolag levererar annat än hur smidigt man får fakturan och hur lätt det är att teckna eller häva ett avtal. Skillnaderna i påslag på elpriset handlar möjligen om enstaka ören.
Södra El erbjuder dock tjänsten Dela vattnet till oss solkraftproducenter.
Överskottet av solel på sommarhalvåret första april – 30:e september betalas tillbaka som reducerad elförbrukning på vinterhalvåret, med ett jämnt antal kWh per dag, som alltså i praktiken betalas till vinterpriser. Eventuellt överskott så här i ett soligt mars betalas som vanligt direkt. Framför allt i mars och oktober producerar även jag med min lilla 4.76 kWp anläggning visst överskott – 26 kWh i oktober och 88 kWh förra mars. Förra sommarhalvåret sålde jag 196+259+254+207+214+110=1240 kWh som skulle kunna lagras för vintern.
Producerar man således 1240 kWh mer än man konsumerar under sommarhalvåret får man i praktiken betalt för detta till vinterelpriser istället för sommarelpriser. Det tillkommer dock en månadsavgift för detta, och man behöver också lämna en prognos på överskottet och om man avviker med mer än 1000 kWh kan månadspriset justeras.
Dock en mycket intressant tjänst, som i praktiken låter dig producera solel sommartid och få betalt för den vintertid. Optimalt blir således att bygga en så stor solcellsanläggning att den sommartid producerar hela vinterbehovet, så behöver man inte betala alls för elpriset vintertid.
Alltså mycket frestande att bygga ut rejält och dela vattnet.
I praktiken lämnas ett antal tusen kubikmeter vatten i en vattenreservoar hos Jämtkraft istället för att tappas av sommartid och vattenreservoaren agerar på så sätt solcellsbatteri.
Detta inlägg är inte ett samarbete med Södra, utan är relevant då jag av och till skriver om solkraft och energifrågor. Däremot är jag medlem i Södra och därmed delägare och får som sådan del av vinsten i koncernen. Man kan som medlem också som alternativ investering till finansmarknaderna köpa andras ägarandelar i föreningen. Ägandet är lönsamt med en mycket fin årlig utdelning som automatiskt återinvesteras i verksamheten i form av emissions- och insatskapital, om man inte säljer detta till en annan medlem. Kanske enda lönsamma anledningen till att äga skog i Södras Sverige, annat än greater fool theory och möjligheten att sälja separata skogsskiften ännu dyrare till någon annan i framtiden. Skogsägaren lever fattig och dör rik.
23 kommentarer
Är nettodebitering även lagligt ? Det finns ingen information om elnätsavgifter.
https://www.sodra.com/sv/se/energi/el/dela-vattnet/
https://www.skatteverket.se/omoss/varverksamhet/rapporterremissvarochskrivelser/remissvar/2015/remissvar2015/1316843915112.5.7be5268414bea06469456e5.html?q=nettodebitering
Det där är 2015. Har hänt mycket på lagstiftningsfronten inom solkraft sedan dess.
Men ja, man får ju betala elskatterna och moms, det är som det kursivt står i inlägget elpriset man sparar. Skatten slipper man inte.
Det finns inte mer än rubrik för mig. W10 och Chrome.
Jag skrev orden "inte reklam" i blogginlägget. Har du en annonsblockerare?
Har tagit bort R-ordet nu, kan du se inlägget nu?
Jep
Ok, så R-ordet får inte finnas med längre. Inte ens med ett inte.
Det går alltså inte att skriva inlägg som handlar om R heller. T ex ett inlägg om att Google ska sluta spåra folks surfhistorik för att leverera R.
R??
Hela iden baseras på att det inte produceras mer sommarel än vad som kan lagras i vattenmagasinen och reglerbehovet inte överstiger vad vattendomarna tillåter. Hur stort utrymme finns det till det är den centrala frågan. Om det produceras så mycket solel så man måste släppa förbi vatten utanför turbinerna för att inte översvämma vattenmagasinen eller torrlägga flodfårorna nedströms är lösningen knappast optimal.
Sedan är det kanske mer lönsamt att minska produktionen under lågpristider för att lagra vatten i magasinen för att sälja på marknaden under under högpristider.
Där är ju en viss mängd vindkraft ett bra komplement, men inte ersättning för baskraft eller reglerkraft.
Så snart den dominerar måste kostsamma merinvesteringar till för att täcka upp.
Det begriper alla utom ett litet antal, runt 4% av väljarkåren och några få envisa bloggläsare.
Man måste bara titta på tyskland, solceller idag planeras efter konsumption och eftersom elnät är inbakad i elpris och el infrastruktur bli dyrare och dyrare är tyskland redan vid över 3kr, nu finns snart tillskott från skattemedel men varje kwh som sparas gör elen dyrare för nån annan Eftersom det solel reducera ingen kostnad i hela system förutom ett visst mängd kol och co2 som gör solceller miljövänligt i tyskland men inte i sverige.
Som envis bloggläsare behåller jag än min uppfattning att viktigast nu är att minska klimatpåverkan i världen.
Ett sätt är att exportera tillfälliga (fast det är milt uttryckt större delen av året) överskott av el till länder som bränner kol.
Ett annat sätt är att främja utbyggnad och effektivisering av fossilfri el i Sverige.
Ett tredje är att försöka öka takten i övergång till elfordon från fossiler.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rickard, tror du överskattar väljarkåren. De flesta är väl nöjda med att Sverige är en nettoexportör och ser inga andra problem, samma människor förstår oftast inte skillnaden mellan effekt och engergi.
Åter till svart om vi enbart har vindkraft och export. Jag är del av väljarkåren och lever i uppfattningen att de flesta förstår skillnaden mellan effekt och energi.
Sverige har en liten import av el också, främst från Norge, men ibland från kolkraft i tex Polen, som bloggägaren frekvent brukat påpeka. Vår nettohandel med el är positiv till alla länder utom Norge sedan lång tid.
Ett stort problem med el i Sverige är modernisering och utbyggnad av stamnätet. El har lägre prioritet än en ny väg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec: sverige producerar bara marginellt mer el i förhållande till utbyggnation av vind och solel, mest trycks vattenkraft ut från systemet gör systemiskt gör pålitliga kraftkällor olönsam som atomkraft. Samtidigt som systemiskt är kärnkraft lönsam.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elproduktion/
vattenkraft och kärnkraft trycks från systemet…
Tack för Ringhals avstängning producerade vattenkraft 2020 lite mera igen.
Yaku kolkraft blir olönsamt i grannländerna när exporterad el når dem från Sverige. Visst trycktes priset upp i Sverige när en reaktor stängdes av? Det var styrelsens avsikt när de kom fram till att den var olönsam att reparera. Solceller står för en liten del av vår totala el i Sverige men är lönsam för både villaägare och den lokala elnätsägaren. När mer kapacitet kommer i stamnätet blir möjligheten till export större och mer kolkraft trycks bort.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Solcellerna ger mindre förluster i lokalnätet. Större volym tillverkade solceller och vindkraftverk sänker kostnaden och bidrar därmed till mer användning i världen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vänliga hälsningar
Nanotec
Frågan är hur det kan vara ekonomi att i praktiken köpa el på sommaren till vinterpris? Vore smartare att köpa till sommarpris… Vad är affärsidén liksom? Om det nu inte är msrknadsföring som så mycket annat.
Lönar detta sig för en normal privatperson då?
Svaret är Ja, i alla fall för mig. Har gjort en sammanställning sedan mitten på förra sommaren då min anläggning installerades (drygt 10000Kwh på årsbasis i Jämtland). Jag har Jämtkrafts "Dela vatten" avtal och hittils har jag sparat 200kr jämfört om om jag skulle sälja elen direkt istället. Inga jättebelopp alltså men kan tillägga att elpriset inte har varit till min fördel detta år.