Det direkta marknadsnoterade aktieägandet bland hushållen ökade med 80 000 personer under 2020. Vanligast att äga aktier är det i åldern 75+ år och höginkomsttagare har avsevärt större portföljer än medelinkomsttagare.
![]() |
Krugeraktiebrev |
Svenskens medianportfölj hade vid årsskiftet ett värde på 46 000:- SEK, där männen hade en median på 51 000:- SEK och kvinnorna 38 000:-.
Det finns en tydlig koppling till inkomsten och storleken på portföljen. Vid en årsinkomst på 800 000 – 899 000:- SEK ligger portföljstorleken i medel runt en miljon, och i årsinkomstnivån 900 000 – 999 000:- SEK är portföljen i snitt nästan två miljon kronor.
Sedan sticker aktieportföljen iväg. för inkomster över en miljon kronor ligger portföljen i snitt över 7 MSEK.
Aktieägandet ökade mest i de yngre åldrarna, men det är fortfarande vanligaare att äga aktier ju äldre man är. I åldern 25 – 34 år ökade andelen som ägde aktier med 1.7% under 2020. Det är dock fortfarande färre än 10% i åldergruppen som äger aktier.
Detta handlar alltså om aktier och inte fonder.
1.2 miljoner svenskar äger nu aktier. Hushållen direktägde vid årsskiftet aktier till ett värde på 1 186 GSEK.
Aktieägandet ökar alltså, och särskilt bland yngre kan man se en ökning där någonstans mellan 20-25% fler har gått in i aktier under året.
Antagligen känner sig dessa tämligen osårbara, eftersom marknaden bara verkar kunna gå uppåt. De flesta har dock relativt små belopp i direktägda aktier, hälften har alltså mindre än 46 000:- SEK. För individen kan detta kännas som ett stort belopp, men det är samtidigt en siffra som går att spara ihop relativt fort om man förlorar den.
Det kanske snackas aktier, men frågan är hur stora belopp folk egentligen har stoppat in? Det är alltså rätt få som sitter med några mångmiljonbelopp och således inte heller med några mångmiljonvinster.
32 kommentarer
Sista stycket tror jag fångar den övervägande majoriteten rätt väl, det snackas mycket aktier men…
Som vanligt hittar man alltid dom bästa spelarna på läktaren.
Man får ju ha respekt för att tusenlappar kan vara stora pengar för många, men det är inget som är direkt livsförändrande.
Så är det naturligtvis, du har rätt.
"Vid en årsinkomst på 800 000 – 899 000:- SEK ligger portföljstorleken i medel runt en miljon, och i årsinkomstnivån 900 000 – 999 000:- SEK är portföljen i snitt nästan en miljon kronor. "
Huh? 🙂
Det är bra att det går framåt men siffrorna är fortfarande förbluffande låga med de goda skattemässiga, ekonomiska och tekniska förutsättningarna som råder i Sverige.
För mig kom värdet av investeringar naturligt och jag brukade läsa rosa tidningen på mammas jobb redan som tioåring, men i skolan var det knäpptyst. Hemkunskapen snackade om avståndstagande till kronkalle men inte nyttan av kapitalförsäkringar som var det som gällde då. Utfallet blir som vanligt beroende av lärarens kunskaper och engagemang istället för läroplan.
En möjlig förklaring är att sparandet är mer koncentrerat i fonder, då särskilt via tjänstepensionerna, och att sparbehovet uppfattas som lågt då man inte privat behöver en lika stor buffert som i andra länder.
Hade klart varit trevligt om fler engagerade sig och direktägde aktier, men om man inte har särskilda kunskaper eller tur så får man förmodligen bättre utfall genom att månadsspara i fonder.
Apan med pilkastning vinner över index i Sverige vilket innebär att en privatperson har alla förutsättningar att slå fondförvaltare.
Såvitt jag vet så har alltid hemkunskapsämnet behandlat dels måltidsplanering och såna enkla hemuppgifter samt grundläggande KONSUMENTkunskap. Kronkalle kommer väl i fråga om hur man finansierar sig som konsument. Att i det begreppet stoppa in aktie- eller fondinvesteringar känns lite väl, det handlar ju knappast om konsumtion i vanlig mening. Så…. för mig ser det ut som om utfallet blev enligt läroplanen?
Framförallt eftersom hemkunskap är ett ämne för högstadiet där de flesta inte sitter på kapital för lång tidshorisont som de ska spekulera med på börsen….
Var det inte nåt Timbro-miffo nyligen som tog upp samma sak i offentligheten och blev mer eller mindre utskrattad, förresten?
Vi är kanske historiskt präglade av välutbyggd välfärd (samt våldsfri vardag och avsaknad av väpnad konflikt) varför behovet inte upplevts som stort, eftersom staten skulle hand om oss. De antagandena testas allt mer (upplever jag, och jag har rätt till min egna berättelse) och kanske kommer fler få minskad tilltro till statens förmåga att tillhandahålla ekonomiskt trygg ålderdom.
@Joakim, Alla har inte, eller väljer att inte ha tjänstepensionsinbetalningar från sitt jobb, även om de tjänar bra, och då satsar de på eget pensionssparande. Kanske inte så väldigt många men förmodligen oftast höginskomsttagare. Därav sticker det i väg för just dem vad gäller aktier.
@Svinto: Vill minnas att cirka 90% täcks av tjänstepensioner på arbetsmarknaden. Men ja, visst är det överrepresenterat bland tjänstemän att ha överskott och spara mycket privat, så du har rätt.
Den stora anledningen till att det sticker iväg mycket i den översta kategorin är annars att direkt aktieägande är extremt ojämlikt fördelat, dvs topp 1% eller topp 0,1% äger en rätt rejäl del av aktieförmögenheten.
Semantik men lite snack om sparande var det men just sparande och inte vikten att investera det man lägger undan. Just hemkunskapsläraren berättade t.ex. att hon undvek att överamortera sin studieskuld eftersom den var så billig. En självklarhet som bör präntas in.
@Ben
Det var det jag menade, att bara följa läroplanen räcker inte när den är så undermålig. Timbro brukar få mothugg från den del av vänstern som inte vill ha självständiga medborgare.
@Dava
Man bör börja investera de småslantar man har runt 14-15 års ålder eller åtminstone få praktisk erfarenhet om konceptet tidigt.
Som Cornu var inne på, då kan man ägna sina första tio år på börsen till dåliga affärer och rida ut några sättningar och krascher och så ens psyke är redo för de avgörande och stora pengarna.
@Apan: Vilken del av vänstern är det som inte vill ha självständiga medborgare?
Och det var inte själva frågeställningen som upprörde utan så som det framlades av Timbromannen, nämligen att hans i så fall extremt lillgamla barn ska ha frågat honom typ "Pappa, varför får man aldrig lära sig om XXX i skolan". Vilket ibland används som en roundabout way att själv framlägga en impopulär åsikt.
Apan. Varför skulle ungdomarna ägna sig åt dåliga affärer? Det är liksom inte så det funkar.
@Ben
Närmast tillhands kommer VPK.
@Östergren
Relativt sett har småsparare visat sig vara dåliga investerare eftersom de i snitt underpresterar mot index. Då är det bättre att begå nybörjarmisstagen i början.
Apan.
Om småspararen köper alla aktier Sthlm OMX för samma summa i alla bolag slår hen index. Annars är det bara att kasta pil och hoppas på tur.
VPK har inte funnits på länge kompis, men hur uttolkar du ur partiprogrammet att de inte vill ha självständiga medborgare?
I själva verket står det ju att det är precis det de vill ha i partiprogrammet?
Jag har inte läst Vänsterpartiets program men deras faktiska politik leder till en ständigt växande offentlig sektor med invånare osunt beroende av det allmänna. Förresten stadsfäste Ung Vänster drömmen om ett kommunistiskt samhälle så sent som i januari 2021. Den byken kommer ta tid att tvätta ren och de har inte ens börjat.
Socialdemokratin är lightversionen som bevisat kan skapa välstånd för alla. Ju bättre de lyckas desto fler väljare tappar de dock till högern, därför lierar de sig ofta med den vänstra ytterkanten.
Ingenstans i SD:s partiprogram står det heller att de hatar invandrare, men vi verkar läsa det mellan raderna ändå.
Frågan är vad Dadgostar hade sagt om saken utan medieträning.
Jag tror det snackas aktier av samma anledning som det snackas vilka fotbollslag som man satsat pengar på.
och på samma sätt.
**Infoga din egen ordvits innehållande ordet "klackspark" här**
Fördjupad information finns hos Euroclears årliga rapporter, https://www.euroclear.com/dam/ESw/Brochures/Documents_in_Swedish/Euroclear_aktie%C3%A4garrapport_2020.pdf
Någon som har en spännande förklaring på skillnaden i aktieportföljstorlek mellan 850kSEK/år och 950kSEK/år?
~10% skillnad i årsinkomst borde inte öka snittportföljen med 100% från 1MSEK till 2 GSEK.
Är det här man maxar som företagare?
Är det här man når toppen av övre medelklasslivet (bmw x5a, villa i välmående förort, sommarstuga, semester årligen 2v bali, sälen, en weekend NY) och kan lägga undan överskottet i allt högre grad när man slutar lägga på sig mer utgifter?
Är det en vanlig årslön för människor som är delägare i diverse revision/juristbyråer och dylikt?
Når man perfekt belåningsutrymme för den där dyra villan vid 850kSEK/år så man slaktar alla likvider på insatsen, sedan har man sparat ihop det igen när man hamnar i högre inkomstgrupp?
1MSEK till 2MSEK ska det såklart vara.
Jag tror du är inne på rätt spår. Runt 67 000 kronor per månad är vad som krävs för att låna till en normalvilla i Stockholm för omkring 6 miljoner kronor. Överskottet hamnar på börsen.
6M i Stockholm, eller 6M efter 45 minuters pendling för att komma till/ifrån Stockholm?
Höftade med att normalvillan är lite mer radhus än snittet och Storstockholm, https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/stor-stockholm/#/villor/12m-prisutveckling
3 070 000 Norrtälje
4 080 000 Nynäshamn
4 152 000 Nykvarn
4 559 000 Södertälje
4 856 000 Botkyrka
4 940 000 Upplands-Bro
5 028 000 Salem
5 271 000 Sigtuna
5 496 000 Haninge
5 519 000 Vallentuna
5 582 000 Österåker
5 888 000 Järfälla
5 929 000 Upplands Väsby
6 387 000 Tyresö
6 499 000 Ekerö
6 727 000 Huddinge
6 963 000 Stor-Stockholm
7 301 000 Värmdö
8 105 000 Vaxholm
8 203 000 Stockholm
8 247 000 Täby
8 359 000 Sollentuna
8 940 000 Solna
9 391 000 Sundbyberg
9 712 000 Nacka
14 344 000 Lidingö
15 548 000 Danderyd
Att direktäga aktier är ett bra sätt att skydda sig i nästa reset. Visserligen måste man betala mer i reavinstskatt. Men man slipper en mellanhand i aktieägandet (som i depå, ISK mm). Kan vara värt att ha denna försäkring i dagens finansiella läge med sjukt pengatryckande och nollräntor..