En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att “ta några öl innan du loggar in på börssidorna”. Detta för att sänka begåvningsnivån till en mer normal nivå för de som idag handlar aktier. Jag känner dock till empiriska bevis på att alkohol inte sänker intelligensen, men väl omdömet samt motoriken och leder till sociala personlighetsförändringar, vilket kanske räcker.
Bloggargubbjäveln preppar för börsen? OBS: Arkivbild från innan pandemin |
Då vännen är väldigt begåvad och således överanalyserar och med det riskminimerar samt tycker att majoriteten av alla på börsen är helt dumma i huvudet som köper på dagens nivåer, så fick vederbörande tipset att ta några öl innan det är dags att titta på börsen.
Därmed var tanken att sänka begåvningsgraden till mer i linje med de flesta som handlar, så man kan hänga på eventuella bubblor och sjuka värderingar.
Ett rätt rimligt råd, då enligt min hypotes om konjunkturmodellen, så bör det ta något år till av stigande börser innan ekonomin är överhettad och det återigen är dags att kliva av. Detta trots att värderingarna redan alltså är sjuka.
Dock har jag förstahandsuppgifter om ett högst vetenskapligt men internt experiment att faktisk uppmätt intelligens inte påverkas av stigande berusningsgrad. Däremot kan motoriken påverkas, och framför allt omdömet och det sociala uppträdandet. Men antagligen är det just omdömet som man vill åt här, och då fungerar antagligen den där ölen för att sänka detta, så man kan tjäna pengar på börsen. Bara för att du tror att du blivit dum i huvudet av några öl så har du inte blivit det, däremot har du uppenbarligen tappat omdömet som tror så.
Kanske kan bloggen en dag återkomma med ett gästinlägg angående alkoholens påverkan på faktiskt uppmätt intelligens, men ämnet är förstås kontroversiellt.
Du kan naturligtvis ovetenskapligt och anekdotiskt testa själv. Skaffa en alkomätare, och testa ur du presterar på Mensas onlinetest på t ex mensa.se, mensa.dk eller mensa.no vid t ex 0.0, 0.5, 0.8 och 1.0 i promille. Dock är det ju repetition av samma frågor och inget psykologövervakat test, men kanske ändå kan göra hål på myten att man blir dum i huvudet av alkohol. Det är dock inte säkert att du rent motoriskt kan göra testen vid 1.0 i promille eller att du då ens kan se vad som står på skärmen, men det handlar om påverkan på motorik och dina sinnen, inte din intelligens. Dessutom kan personer som inte är vana uppleva omfattande personliga problem innan de når 1.0 i promille och så att säga aldrig nå dit. Prova alltså inte ensam. Bara att prova kan tyda på en viss omdömesbrist, och således är du väl redan fullinvesterad i Tesla och Bitcoin.
62 kommentarer
Om målet är att sänka intelligensen mer än vad ett rus lyckas föreslår jag ett ordentligt bakrus…
Bakrus sänker viljan, inte intelligensen.
Utmärkande för tredje stadiet av bakfylla är att man TROR att det bara är viljan som är påverkad.
På grund av sänkt vilja är det förvisso få som pressar sin intelligens under bakrus.
Men har man någon gång ändå haft viljan kvar så vet man att hjärnan går på tiondels hastighet.
Det stämmer nog rätt bra. Ville prompt få morsan att göra Mensas IQ-test någon gång för att se hur pass lika våra resultat skulle vara.
Hon råkade ha konsumerat två starka den kvällen men resultatet blev ändå inom 1 poäng på Weschler-skalan från mig (Jag var marginellt mer normalbegåvad).
Har iofs inte själv provat efter ett par starka så kanske är hon smartare… Men det tänker jag inte ta reda på!
Ser ut som att du hittat en kall öl i London. Grattis.
Är det svårt att hitta en kall öl i London?
Cornucopia: På den tiden jag var verksam inom gebitet var det näst intill omöjligt att hitta en kall öl på brittiska öarna … pissljummen Bitter eller Newcastle Brown däremot vanligen förekommande…
Du hängde väl i hamnarna, och där han väl aldrig ölen bli kall.
@Cornu: Av dom ca. 10 olika pubarna jag var på i centrala London var ölen mest ljummen.
Goofy. Det är lika svårt att få rätt temp på ölen i Sverige.
Generellt är överjäst öl i Sverige serverad för kall.
Vin ska vi inte ens prata om. Rödvin runt 23 grader, helt galet.
Jo, källarsvalt ska det ju vara, för en vanlig svenne är väl det enklaste att ta ut ölen ur den för kalla kylen lite i förväg.
@Östergren: För kall för vem? Tycker att serveringstemperaturen är ganska lik den svenska ute på kontinenten. Undantaget är ju London. Det är dock tur att det är åt rätt håll. Inte så kul att få en Londontemp. på ölen en varm dag vid medelhavet. Då får man dricka snabbt om man inte vill att det ska smaka som kamomillte.
Rätt temp beroende på öl/vin. Tyvärr är det knepigt ute på krog.
Cornucopia: Ej utan anledning att vissa pubar gick under benämningen Första Schappet … d.v.s. belägna tvärs över gatan från kajen … många kom aldrig längre än dit!
Lite som Soggy Dollar Bar på Sint Maarten.
Cornucopia: Det av dig nämnda etablissemanget har jag aldrig haft tillfälle frekventera … dock ett antal övriga på både tänkbara och otänkbara platser … många av dessa vattenhål fullständigt sanslöst otänkbara.
Kultiverad som jag är vill jag dock framhålla att en av de förnämligaste pilsner som kunde inmundigas serverades i forna DDR under namnet Radeberger … samt naturligtvis Trappist i Belgien där den senare dock att anse som måltid snarare än som öl! … Vilket onekligen leder till ett gångbart skämt som lyder: En sjurätters irländsk lyxmiddag består av en kokt potatis och en sexpack Guinnes!
Chief. Radeberger lever och frodas fortfarande i östra Tyskland. Går att beställa på Systembolaget i 24-pack.
Östergren: Tack för tips … men sedan ett antal år inskränker sig extravaganserna till piptobak och svart kaffe! 🙂
Även på engelska landsbygden serveras ljummen öl, lätt grumlig och med liten kolsyra och den kallas bitter, och bitter är vad man blir av den. Å andra sidan skall öl inte vara för kall, för då känner man inte smaken.
Beträffande rödvin måste man ibland beställa in en vinkylare, vilket är pinsamt för en bättre restaurang.
Låter mer som om din vän lider bekräftelse-bias. Det du skriver förstärker verkligen den bilden. Jag dricker alkohol för jag är bli dummare påstås. Felaktig evidens alltså. Mer riskbenägen ja, finns evidens. Hade din vän varit lite klokare så hade din vän kunnat förutse hur ens omgivning tänker och agerar. Intelligens är inte 1:1 till hur duktig man är på att lösa progressiva matriser som mensa använder i sina test.
Eh, definitionen av IQ är just exakt hur man presterar på IQ-test, vilket har visat sig samvariera med ett antal andra egenskaper som brukar anses vara intelligens.
Precis vad jag skrev alltså. Inte 1:1, utan samvarierar. IQ mäts med IQ-test. Intelligens går ej mäta anser jag, vilken verkar vara den gängse uppfattningen. WAIS är nog mer komplett ifall vi vill försöka uppskatta intelligens bättre. Men även där saknas delar.
Mensa-testet är som jag förstått det utformat för att mäte G-faktorn utan att behöva ta hänsyn till språk etc. Säkert effektivt. Jag har gjort borde Mensas provtester samt WAIS-III (som det var på den tiden), tyckte WAIS-III har svårare. Men det mätte kanske högre också.
WAIS-III kan ge högre svar än 135 (Wechsler) så den ska förstås vara svårare.
Jag var strax över 20 år när jag gjorde det, nu dubbelt så gammal drygt. Vissa delar har jag nog förbättrat och andra kanske försämrat. Däremot verkar mensa-testerna ge ungefär samma poäng. D v s det Norska och Danska, jag har väl nåt min inkompentens IQ där.
Hur är ett IQ-test lätt eller svårt? Kan man klara det? Flunka?
Nej, man kan inte klara det. Man får bara ett resultat, dvs din iq. Men för att kunna ge de högre iq-resultaten behöver frågorna vara svårare och svårare för att skilja ut de som inte tillhör de översta procenten. Samtidigt sker testet på tid, så man måste lösa de allt svårare uppgifterna snabbt nog också.
Ja, jag fattar det. Jag raljerade lite kring att man uttrycker sig om att proven är lätta eller svåra, när det inte finns något sätt att "klara dem". Rent krasst skulle ett prov kunna ge svar över 135 men ha väldigt många lätta frågor i sig också. Frustrerande för de som är 135-plussare förstås.
Frågorna börjar normalt väldigt lätt – man vill ju kunna mäta allt från t ex 65 – 135 och det behövs ett spann för att kunna normera utifrån testgruppen som används för att normera testet. Det stora antalet frågor gör att de sista och svåraste bara nås av personer över en viss iq-nivå. Löser man provet i fel, bakifrån och framåt så kan den som är väldigt intelligen därför få väldigt dåligt resultat. Man vill inte heller att någon med lägre iq fastnar halvvägs på en mycket svår fråga, utan de kommer mot slutet.
Jag vet. Men tack 🙂
Exempel på två frågor. Dessa är nog relativt enkla och skulle då komma rätt så tidigt i testet som går på tid. I slutet brukar de svåraste uppgifterna komma. Problemet är att då kanske tiden hinner ta slut.
A 1 2 3 B 1 3 3
4 5 9 4 3 2
-1 3 ? -1 2 ?
a) 0
b) 2
c) 3
d) 4
e) -1
f) -2
Sorry, nu blev det visst svårare med denna formatering. Men det är alltså två uppgifter, där något av a-f) svaren passar på vardera fråga. Lycka till 😉
Känner att ni fastnade på att förklara hur IQ-test fungerar vilket jag inte alls frågade om.
Nu har jag säkert fel men jag tycker det ser ut som
A: b
B: b
Om jag alls förstod frågan rätt, även med den vackra formatteringen osv 🙂
Sorry fel på båda. Vi skyller på formateringen. Såhär kanske
A
1 2 3
4 5 9
-1 3 ?
B
1 3 3
4 3 2
-1 2 ?
a) 0
b) 2
c) 3
d) 4
e) -1
f) -2
Finns där flera korrekta svar så äter jag min hatt
Tips, det är olika svar på A o B. Nu ska jag nörda vidare. Trevlig kväll
Jag äter min hatt b) är också rätt på A. Fuck, Pinsamt. Finns dock fler svar.
Jag tänkte att detta går nog hitta flera olika lösningar på ja. Hoppas hatten smakade 😀
I mensa sveriges riktiga test (åtminstone det ena) så är ju frågorna jämnsvåra (faktiskt riktigt lätta) hela vägen. Däremot måste man vara jävligt snabb.
Tja, om man är 135+ är antagligen alla frågor enkla. Jag vill mena att de sista inte är så enkla för de som inte kvalificerar sig för Mensa.
Om det är riktigt lätt, så är förstås tiden inga problem dock. Svårigheten ligger ju där, samma med WAIS-tester. Har man över 145 eller så, har man troligen gott om tid över. Vissa delprov på WAIS tyckte jag var lätta t ex, andra svårare att hinna med. Men det är ju 23 extra IQ-poäng eller nåt. Så det går inte riktigt jämföra. Norges provtest verkar dock mäta högre än 135, iaf ger det högre poäng än så. Men det är kanske en bugg.
Med ökat alkoholintag försämras omdömet och man är beredd att ta större risker. Så var det i vart fall på den tiden jag drack öl och vin. Följer trenden och har sedan flera år slutat dricka alkohol och blivt mer klarsynt. Jag häpnar nu vilka risker jag tog förr i tiden både var gäller aktier och storleken på order. När jag som bäst handlade Tanganyika Oil var jag i Italien och tillbringade min tid på ett internet cafe och beställde procecco som var lättdrucket.Aktien var en lottsedel som föll ut med vinst.
Vilket skulle bevisas. Vinst på att handla aktier under påverkan av alkohol alltså.
Alla som spelat poker eller på trav vet att liret tar andra vägar efter några glas (mer risky business). Samma sak inom finans och trading. Så visst, är han en duktig trader kan han rent teoretiskt utöka sin performance genom utökad risk.
Inom nätpoker de som "testar lite på fyllan" som spelas av pengar. Finns en klocka att gå efter, som alla känner till på 00-talet då vissa vänner försörjade sig på detta vis.
En vetenskaplig studie borde på aggregerad nivå kunna svara på alkoholens inverkan på börslyckan genom att jämföra t.ex. européers handelsmönster i Nordamerika bortåt börsstängningen på fredagskvällarna.
Vore mer intressant att se om man kan slå en HFT-robot genom att ta tillräckligt med tjack, kanske.
Sannolikt det enda sättet att överlista den.
Påminner om "Fylletestet från Skåne". Det går till så att när man kommer till en tillställning så väljer man ut den absolut mest motbjudande person man kan hitta bland övriga besökare. Vartefter kvällen lider och promillen ökar kollar man då och då på den tidigare utvalda "kalibratorn" och när h*n börjar se snygg ut är det dags att gå hem.
Ett annat alternativ är att kolla sig själv i spegeln. När man tycker man ser ok ut går man hem.
En spegel som alkometer! Ja 🙂 Klockrent.
34% på bitcoin i år, inte fullt investerad men jag började plocka hem vinster samma dag Elon gick ut och köpte Bitcoin. Men Tesla kommer jag aldrig röra.
Försökte hitta papper om hur IQ påverkas av doserad alkohol, men de enda som säger något om IQ handlar om långtidsbruk, vilket sänker IQ.
Man kanske kan gissa att IQ inte är riktigt rumsrent som forskningsobjekt. Snarar så vill man mäta ett spektrum av kognitiva egenskaper, och inte bara enkla första ordningens problem med bara en lösning som de i de populära kommersiellt motiverade testerna (Mensa et al).
Hittade dock en intressant undersökning som mäter flera kognitiva aspekter. Några blev faktiskt något bättre vid låg halt blodalkohol, medan andra mer logikorienterade blev sämre direkt. Alla blev dock sämre vid lite högre halt blodalkohol.
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0050977#pone-0050977-t002
Det vore rätt märkligt att IQ skulle vara immunt. Förmodligen kan vissa människor kanske prestera något bättre vid låg halt blodalkohol, men kommer rätt snart till en nivå där förmågan degenererar snabbt (oavsett orsak, kan man inte utföra testen vet man inte om personen fortfarande är intelligent där inne i sitt lilla huvud).
Man kan notera att IQ ofta handlar om att se mönster i bred bemärkelse och ofta i något logiskt kontext. Noterar själv som anekdot att den egenskapen snabbt börjar degenerera efter ca 2 stöl. I de typer av spel som jag brukar roa mig med blir det direkt uppenbart. Trots att jag själv då tycker att jag är intelligentare än någonsin går det bara sämre och sämre.
Lustig timing att läsa detta nu. Idag startade jag nämligen ett AW-koncept med några kollegor som jag kallar börs-bärsen. Vi skall kort och gott dricka bärs och snacka börs. Vi kommer även ha en tävling där vi varje månad utser månadens bärsmäklare. Första omgången börjar nu på fredag.
Säker på att det är en slump?
Tycker ni borde se vem som är bäst på att kasta tärning också. Det blir man dock bättre på när man dricker öl, förstås. Men den av er som verkligen klarar av att analysera ytan tärningen landar på och hur den skruvas kommer ju vara den som kammar hem första platsen.
Föredrar en blotter eller två innan jag gör mina investeringar.
Lurar kring den omdömesgilla snyggingen på din vänstra, Lars.
Tror det var en kändis faktiskt. Och då inte i polisiär bemärkelse.
Skulle vara intressant att se en graf över omxs30 historiskt och sedan tidslinjer markerade när man gått ur och in i börsen om man slaviskt följt konjukturmodellen. Kanske något att snickra på efter en öl 🙂
Jag kan meddela att man inte bör spela onlineschack efter ett par öl, om man inte vill förlora 100 ratingpoäng rätt omgående… Jag blir i alla fall korkad av alkohol.
Man får inte glömma motivationens inverkan på iq tester.
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/motivation-may-influence-iq-scores
Det verkar oxå som om man blir intelligentare av att göra mp ha tester ( egen erfarenhet). 🙂
Men ämnet är komplext tycker jag , vad är intelligens, har nog inget med omdömme att göra? ? Att vika papper och se tredimensionella kuber? Att lägga sig på alfa/han-hon nivån? Att hamna högst på tidningarnas lista över högst inkomst? Etc etc