Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning.
Från årsskiftet har tidigare omständiga solcellsstöd ersatts av en ROT-liknande skattereduktion för grön teknik, som omfattar både arbete och material. Du får 15% avdrag för kostnaden för en solkraftanläggning på din eller dina föräldrars bostad och 50% för installation av energilager av egenproducerad el, dvs batterier.
Installation från Solkraft Sverige pågår |
Avdraget görs allså direkt på fakturan och gäller installationer som görs från nyåret. Därmed är tidigare omständliga och långsamma ansökningsprocesser ett minne blott.
Avdraget för grön teknik är högst 50 000 kronor per person och år, och förutsätter förstås att du betalar skatt på lön som kan dras av. Största solkraftanläggningen som kan få maximalt bidrag blir alltså på 333 000:- SEK.
Nytt är att samma avdrag även kan användas för batterilager av egenproducerad el, och då är avdraget 50%. Det innebär att man får maximalt avdrag för ett batterilager på 100 000:- SEK. För övrigt är det allt oftare återanvända fd elbilsbatterier i många batterilager, vilket visar att elbilarnas miljökostnader för batterierna är felaktiga då de förutsätter att batterierna slängs. Men för ett batterilager kan man utan problem använda återanvända batterier som redan fått sin kapacitetssänkning.
Maxtaket på skatteavdraget kvarstår, så man kan inte samma år få både 50 000:- för solkraft och batterilager.
“Installationen får enbart avse den aktuella bostaden och måste vara gjord i ditt eller din förälders hushåll, och ska avse…
– ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av dig som begär skattereduktion
– en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av dig som begär skattereduktion
– en byggnad under uppförande som ägs av dig som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet.”
Detta innebär en omfattande förenkling kontra tidigare byråkrati, och kommer som sådan antagligen spara pengar för staten jämfört med tidigare hantering. Och framför allt behöver man inte vänta på bidraget, utan kan installera direkt.
Min egen solkraftanläggning slog årsproduktionsrekord i år på 3 776 kWh och slog därmed rekordet från det extremt varma och soliga 2018 på 3 704 kWh.
Min solcellsanläggnings produktion per månad 2018 – 2020. Data från Solaredge. |
Med de mycket volatila elpriserna under året har det varit en god affär att producera egen elkraft dagtid när priset har varit högt. Framför allt var det mars och augusti som drog upp produktionen till rekordnivåer, medan juli var lite mulnare. Samtidigt producerar solceller mer energi om det är lite svalare så man vill ha årets svala men soliga väder för optimal produktion, istället för värmen 2018. En lite mer ansats till populärvetenskaplig förklaring av hur solceller fungerar hittas här.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning.
21 kommentarer
Börjar ju bli intressant med ett batterilager. Speciellt när man är ute på landet och beroende av elkraft för att driva pump med mera.
Några bra förslag på batteribanksleverantöer i Sverige?
Nu är jag väl en bit från en solcellsanläggning men det är ju bra börja planera då det är takbyten med mera inom 5 år.
Kolla då upp så man verkligen får koppla det så.
Hos morsan och farsan som har solceller så försvinner strömmen om strömmen går även om solcellerna producerar gott och väl det aktuella behovet.
Ska visst vara möjligt men det krävs mer utrustning.
Batteri verkar nästan vara ett krav och dessutom behövs en frånkopplare så man inte steker någon stackars elmontör i närheten.
Men som sagt – om man får koppla det så, vad det kostar osv får man nog kolla vidare på.
En solcellsanläggning stänger ner om yttre nät försvinner såtillvida den inte är inställd för att kunna generera el i ö-drift. Men för att göra det krävs en reservkraftsomkopplare som skiljer av yttre nät. En manuell sådan kostar ca 6-8000 SEK, ex installation. Installationen skall göras på korrekt sätt så du inte bakmatar yttre nät.
Räkna med ca 10000 exklusive reservkraftaggregatet.
Som reservkraft finns det absolut ingen ekonomi i batterilager. Som en inkomstkälla (köp när det är billigt, eller egenproducerat och sälj när det är dyrare) är fortfarande en lång återbetalningstid.
Läste på i en timme och det är fortfarande en extremt omogen teknik med batterilager.
Det är sällan möjligt att som sagt ovan använda batterierna som reservkraft
Batterierna går sällan (om alls) att använda så att de laddar från nätet när det är billig el
Batterierna kan inte användas för att hantera toppar i förbrukningen. Utan det är på eller av som gäller.
Dessutom är det väldigt dyra anläggningar med tanke på den effekt/kapacitet som kan levereras.
Så. Omogen teknik. Vänta 5 år till.
Läs nån timme till. https://ferroamp.com/sv/energyhub-systemet/
De kan göra allt det du skriver inte går. Särskilt intressant tycker jag lastbalanseraren är som fördelar lasten jämt på tre faser.
Det finns flertalet (relativt nya) hybridväxelriktare som har stöd för ö-drift på marknaden. Ferroamp, Fronius, SMA med flera. Tillgängliga hos flera leverantörer/installatörer i dagsläget.
Det enda som känns befängt dyrt i sammanhanget är batterierna, där prisutvecklingen inte alls hängt med vad som skett på elbilsfronten.
"För övrigt är det allt oftare återanvända fd elbilsbatterier i många batterilager, vilket visar att elbilarnas miljökostnader för batterierna är felaktiga då de förutsätter att batterierna slängs."
Jag känner flera forskningsprojekt som till exempel försöker bussbatterier men inte vanliga elbilsbatterie förutom flera DIY projekt som är intressant. Men vem säljer idag batterielagring med gammal bilbatterier ?
Hur stor var bloggarens anläggning?
Extra surt för oss som installerat förra året och stryks ur den gamla kön men inte kan ansöka om det nya stödet. Jag vet att bidrag inte är en rättighet. Men surt när alla som bygger före och efter får stöd utom de mellan mars och 31 dec..
Nu kanske det blir intressant att fundera på egna batterier. Med tanke på energipolitiken kommer nog inte solcellerna betala sig länge till och att då kunna bli självförsörjande stora delar av året kan vara en god tanke.
Fronius har en modell som kostar under 100k med växelriktare. Med lite hederligt svenskt bidrag skulle det vara ganska överkomligt.
Hur mycket kostar en anläggning som kan lagra el så det räcker till hushållselen för ett normalhushåll under exempelvis 3 vintermånader då produktionen från solelen är väldigt begränsad?
Finns ej.
Batterilagring kostar ca 1000 kr/kWh. Ett stort bilbatteri lagrar 1 kWh. Batterier för att lagra 2000 kWh hushållsel kostar alltså 2 miljoner kr.
Du kan köpa ett batterpaket på 6 kWh med växelriktare för 75 000 kr.
https://www.solshoppen.se/products/batteripaket-med-vaxelriktare-fran-fronius?variant=29332285030464¤cy=SEK&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&gclid=Cj0KCQiAlsv_BRDtARIsAHMGVSY8Z5JkX-J7rUwoD-wjyrP4sCugYvAgqutMn65E9AXivhD3HIyshL4aAsxbEALw_wcB
Kan man utnyttja detta nya solcellsavdraget på hus man äger i ett annat EU-land än Sverige?
Bidrag bidrag och så mera bidrag …….
precis, vind och sol är lönsamt det behövs ingen bidrag! Ingen reducerad nätavgift och skatteavdrag, det är lönsamt är framtid och ingenting är billigare än grön!
Det berätta alla miljöpartister gärna, men varför subventionera nånting som är redan lönsamt med förmåner på skatt, bidrag, reducerad inmatingsavgifter och i framtid även via billigare obligationer. Det behövs inte för det lönsammaste energiform!
Lägre nätavgift är i och för sig logiskt eftersom man avlastar nätet med lokal produktion.
Men både vind och sol blir säkert en bra affär för samhället. Att man
stödjer sån el nu snabbar på processen så infrat för det byggs upp så prispressen kommer fortare. Kanske tvivlar ni på nyttan av "grön el" överhuvudtaget? Det är en annan fråga, men konsensus verkar iaf vara att co2-utsläpp är farliga och därför är det en prioriterad fråga.
Glöm det Stor Ek, nätägarna ska ha in sina spänn , den faktiska kostnaden kommer nätägaren aldrig sluta debitera, så enskild person måste gå helt 'off grid',men då hamnar man i priser enl. Lars-E Bjerke ovan.
jag har på direktverkande el 5kW konstant 24-x vid -15
Så vid otur 7-dagar och ingen sol 168-timmar=804kWh i värme, säg att en extremt bra o dyr pump klara faktor 3 vid -15 då kan man gå ner till 250-300kWh, med olja-ved , alltså panna så kan man ta bort värmebehovet och hamna på typ 5-tusen kWh per år eller 100 kWh per vecka så nån 150-tusen i batteri inkl. 3-fas växelriktare skulle det kanske gå att klara 1-vecka helt utan sol,
då spara man in nån 7,5 – 10 tusen per år i ström + nät, minus solpanelerna som måste leverera 50% mer än Wilderängs
Det går nog att ro hem det med vedeldning eller värme utan strömförbrukning då man då kan reducera batterireserven, samt med avdragen.
Mellan stortån o näsan.
Sol är enligt ipcc 44g/kwh co2 + x för balansering, men i sverige har balanskraft mindre co2 påverkan än sol, sol är bara marketing ingenting med nytta, i sverige.