SCB:s partisympatiundersökning för november visar på stora ras för KD och S sedan undersökningen i maj. De så kallade Liberalerna är fortfarande med god marginal utanför riksdagsspärren. Dock är det små förändringar sedan riksdagsvalet 2018 och Stefan Löfven (S) skulle fortsätta som statsminiser om det vore val idag.
Inga förändringar av regeringsbildningen |
SCB genomför sin PSU två gånger om året, och är den mest omfattande och detaljerade opinionsundersökningen, där man också redovisar sympatierna utifrån socioekonomiskt status, utbildningsnivå, kön, och geografisk hemvist mfl faktorer.
Initialt publicerar man bara det generella partistödet, och där är det små förändringar sedan valet 2018. De stora förändringarna är att L åker ur riksdagen och Moderaterna går framåt, liksom S och V, medan C backar. MP och SD är oförändrade.
Jämfört med PSU:n för maj 2020 så är det dock stora förändringar främst för S, som backar 4.5 procentenheter till 29.4% och KD som backar en procentenhet till 5.4%. M går framåt 2.0 procentenheter, C går fram 1.6 procentenheter och V går fram 1.1 procentenheter. Dessa förändringar är statistiskt säkerställda.
PSU november 2020 ger följande väljarstöd i opinionen, från vänster till höger
MP 4.2%
V 9.3%
S 29.4%
SD 17.6%
C 7.6%
L 3.0%
M 22.1%
KD 5.4%
Övriga partier får 1.5% av väljarstödet.
Man kan således konstatera att det parlamentariska läget förblir det samma som idag. MP+S kan regera med stöd av V och C. Dock lär JÖK:en åka ut då V vill ha mer att säga till om när de så kallade liberalerna i L är borta, saknade av ingen och snabbt bortglömda. Några moderata stödröster till ett parti som stöder S kan man nog glömma.
Vänsterblocket MP-V-S-C leder med 5.4 procentenheter över det konservativa blocket med M-KD-SD och Löfven skulle förbli statsminister om det vore val idag och resultatet blev enligt SCB:s PSU. Inte ens om de sista väljarna flyr L och röstar på M istället skulle detta ändra sig.
Något högerliberalt block existerar inte längre i svensk politik, utan svensk politik handlar numera om ett val mellan två samlingar av idioter. Ska det ändras krävs ett liberalt ledarskap, och ledarskap är inte vad man sammanknippar med något liberalt partiledaralternativ i riksdagen idag.
Den samling runt flaggan på grund av pandemin som drog upp S i opinionen i våras är nu över, eftersom väljarna har tröttnat på pandemin och istället för enhet allt mer riktar ansvar och skuld mot regeringen, som ju längre detta pågår framstår som allt mer kompetensutmanade och kraftlösa. Dock är stödet för S och Löfven fortfarande så stort att detta förblir enda regeringsalternativet sedan C svek den sk Alliansen och blev ett vänsterparti. Stödet för S är fortfarande större än i riksdagsvalet 2018 och valrörelsen 2022 kan knappast utgå från att C skulle ge ett stöd till en Moderatledd regering under den veke Ulf Kristersson (M).
19 kommentarer
Löfven ville nog rida på pandemivågen där man sett att sittande regeringar ökat i stöd från folket ju mer restriktioner dom infört pga folkets rädsla för det nya hotet. Men som det sägs i artikeln har det nu gått för länge sedan utbrottet och folk är trötta på hela Coronaskiten och vill börja leva vanligt. Fler börjar också inse att stödpaketen inte är manna från himlen utan lån som folket själva får stå för i framtiden. Detta kommer stundom ta sig uttryck att folket vänder sig i från sittande makt. Lägg där till att det inte gjorts några åtgärder alls för dom äldre fast man sagt att det kommer komma en andra våg
Gargamel: Den så kallade Coronaskiten skiter högaktningsfullt i om folk är trötta på den eller ej och det är således endast detta folk, och inte som i Wilderängs text de politiska blocken i Riksdagen, som i så fall blir att anse som idioter om de lever i föreställningen att det under en konstaterad pandemi är möjligt att cit:… "börja leva vanligt" …
För övrigt är det fortfarande som så att det är Regioner och Kommuner som ansvarar för respektive Vård och Omsorg … ej regeringen.
Att äldreomsorgen har haft och har brister menar jag indirekt är riksdag och regeringars ansvar. Det är väl snart bara äldreomsorgen som kommunen har fullt manöverutrymme i när budgeten sätts och därför tvingas kommuner använda äldreomsorgen som dragspel när de lägger sin budget efter att de höga herrarna och damerna i Stockholm har olakt direktiv och lagar (=utgifter för kommunen).
Så när regering och riksdag går in och petar i andra områden som normal är på kommunal nivå kommer det att avspeglas i äldreomsorgen.
En regering utan ansvar i en kris? Apor🦧 hade gjort detta bättre.
T: Kommuner och Regioner har sina uppdrag/ansvarsområden fastlagda i lag. För att leva upp till dessa uppdrag/ansvar har de tilldelats beskattningsrätt. Simple as that!
Alternativet således att ta bort det Kommunala och Regionala Självstyret och förstatliga hela surven … Det är väl knappast troligt att detta per automatik skulle leda till lägre Skattekvot.
@Chief, om ansvarsfördelningen mellan stat,kommun och regioner fick vi och och inte minst den stackars Uppdrag Granskningsreporten som försökte ställa Lena Hallengren till svars för bristerna i pandemihanteringen en uppläxning i. Han blev duktigt uppläxad, Lena H: Men du som samhällsgranskande journalist måste väl veta hur ansvarsfördelningen ser ut i Sverige!". Tycker det var en ganska bra utskåpning.
Men tillbaka till frågan, jag förstår nu att mitt inlägg behövde lite mer kött på benen när jag menar att regeringen/riksdag ger direktiv och petar som i slutändan tvingar kommunerna att använda äldreomsorgen som dragspel.
T: Jag kan knappast förneka att det var med illa dold förtjusning jag såg Socialminister Hallengrens sågning jäms med fotknölarna av UGs reporter.
Däremot kan jag på rak arm ej erinra mig att nuvarande Regering varit inne och, som du uttrycker det, petat och givit direktiv i kommunala och regionala angelägenheter i strid med förvaltningslagstiftning och under utövande av ministerstyre …
Kvarstår därför i uppfattningen att kommuners och regioners ansvar och uppdrag framgår av gällande lagstiftning samt att de för att möta detta ansvar och desa uppgifter givits sådan befogenhet som innebär beskattningsrätt.
ERGO: I stort sett allting i detta ämne kokar ned till Skattekvot.
Om denna Skattekvots storlek och omfattning råder som bekant delade meningar inkluderande medföljande delade meningar om Offentlig Sektor och därmed dennas omfattning … Om just detta går vi till val i september vart fjärde år.
chief karlsson: Det finns ett till alternativ, nämligen att avskaffa centralstatens styrande och enbart ha regionerna och kommunerna.
Eddie: Tillbaka till Landskapslagarnas tid således … 700 år sedan ungefär …
Sverige är en enhetsstat, således har regeringen absolut ansvar i alla frågor i slutändan. Kommuner och regioner utför endast arbetet som de delegerats från centralmakten. Att skylla på hantlangarna är bara undanflykter. Hallengren kan dra åt helvete. Ja, hela det korrupta maktfullkomliga sossepacket faktiskt. Systemfel är exakt vad det är när så många dött inom äldrevården. Tyvärr sväljer de korkade svenskarna all skit. Bedrövligt att så många som 1/3 röstande tycks vara lobotomerade och ställer sig bakom sådana bedragare.
Och nu har det precis kommit fram att kommunerna faktiskt uppmanades att inte vidta några åtgärder mot SARS-CoV-2.
Tyvärr så har väl icke idioter bättre för sig än att bli politiker, men vi börjar lida hårt av idioternas framfart. Corona ger väl en KPI på hur läget står till.
Folket får den regering den förtjänar, inte den som behövs.
S ska ned till 20-22 %, v går nog upp till 13- 15 %. Mp fortsatt på 4-5%.
Dvs vänstern ska ligga på ca 40 %
Övriga nästan 60 %.
Märkligt om inte 60 % kan ordna majoritet.
Du glömmer att C har bytt sida
5,4 och sjunkande för låtsaskompispartistena. Champagne!!!!!
Hur MP lyckas hålla sig kvar, likt en trött blodigel på intellektet, gör mig mer arg än jag borde.
l kan ju alltid gå samman med C om de dåliga opinionsläget fortsätter (eller så skere det en spontan väljarmigration från l till c om det ser för illa ut). Men vilka mp ska gå samman med kan man ju fråga sig?
gbdcrvx: Man kan ju också ställa frågan som så om MP är i behov att gå samman med någon. Det är väl inte helt otänkbart att MP faktiskt är ett parti som har framtiden för sig.
Vad önskas egentligen då?
Socialliberaler, nyliberalism, klassisk (vinstmax, maxad konkurrens), libertarianism? Är väl för obildad för att förstå vad som menas i den politiska diskursen i Sverige…