Regeringen tillsätter en utredning om statens roll på betalningsmarknaden och ska titta på behovet av att Riksbanken ger ut så kallade e-kronor. Som särskild1. utredare tillsätter regeringen Moderaternas fd partiledare Anna Kinberg Batra, som sedan avgången suttit i styrelsen för Avanza och Collector Bank. Utredningen ska var klar den sista november 2022, så eventuell e-krona lär vi först se 2024 om inte den privata betalningsmarknaden vid det laget redan kört cirklar runt staten.
![]() |
Anna Kinberg Batra. Vad skriver man inte för att få användning av gamla bildbanksbilder? |
Stockholmare är ju smartare än lantisar, så det är ju ingen överraskning att Kinberg Batra får rollen för att i praktiken utreda papperspengarnas2. framtid.
Utredningen ska kartlägga betalningsmarknaden och tjejveta hur framtiden kommer se ut, kartlägga och ta ställning till statens och näringslivets roll inom betalningsmarknaden, idag och i framtiden. Utredaren ska även ta analysera behovet av att “vissa betalningsmedel har ställning som lagliga betalningsmedel”, dvs våra sedlar och mynt. Vore ju intressant om dessa framöver slutar vara lagliga betalningsmedel, dvs kan nekas även av staten.
Viktigast är att utredningen ska ta ställning till behovet av digital centralbankspengar, eller det som ibland kallas e-kronor i Sverige. Och därtill komma med förslag på lagar och annat som kan behövas för att införa detta.
Då utredningen inte ska vara klar förrän om två år, och sedan följas av den sedvanliga politiska manglingen så kommer vi få se e-kronor tidigast 2024, och eventuellt ett avskaffande av våra papperspengar.
Frågan är dock hur relevant detta kommer vara 2024. Allt fler använder bara det privata betalningssystemet Swish när man förr använde kontanter och att om några år försöka konkurrera med ett så etablerat och faktiskt ganska bra system ter sig rätt lönlöst.
Kanske är valet av en fd moderat partiledare avsiktligt, då Kinberg Batra bör landa i att marknaden får hantera det här själva och är bäst på innovation. Så kan staten fortsätta med sedlar och mynt tills siste kvinnan släcker ljuset. Kinberg Batra har dock lite kontakter inom bank- och finansbranschen, efter att först suttit i Avanzas styrelse och sedan i Collectors, en post hon kliver av från nu som särskild utredare.
Utredningsdirektiven hittas här och pressmeddelande från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) här. När såg förresten någon av finansminister Magdalena Andersson (S) sist?
1. Särskild i civil bemärkelse, inte militär.
2. Ja, alltså rent formellt korrekt så är våra sedlar av hållbarhetsskäl gjorda av plast, inte papper. Och en liten metallremsa. Men berätta inte det där med plasten för Miljöpartiet. De kan få för sig saker.
56 kommentarer
Swish är bra, eller i vart fall smidigt. Vi använder det i vår verksamhet för försäljning och hanterar således många hundra transaktioner med Swish till skillnad från en privatperson.
Men man skall inte sticka under stol med att det vart ett antal driftstopp under året där det inte fungerat alls så helt tillförlitligt är det inte ännu.
Det vore intressant med en kartläggning av systemets totala antal driftstopp över ett helt kalenderår. Kollar man driftinformation för Swish så rapporteras inte historiken längre bak än några veckor.
Swish är även min föredragna betalningsmetod på företaget när jag säljer böcker. Snabbt, billigt för mig som företagare, och man får bekräftelse direkt. Även kortbetalningar kan som bekant strula. Swish är nu så vanligt att det aldrig varit någon som inte kunnat betala med Swish eller kontanter, har inte använt kort på fyra år vid bokförsäljning.
Och överlevnadsentusiasterna kan ändå alltid dra fram kontanter, guld eller i extremfall byta mot konservburkar och ammunition.
Jag förstår inte syftet med en e-krona. Vad skiljer den sig från pengarna på mitt bankkonto? Banken har väl inte mina pengar fysiskt någonstans?
Du ska inte behöva vara kund till en bank. T ex barn. Utländska besökare/turister. Pengarna ska vara anonyma, inte kopplade till din identitet. Inte spårbara mm.
Men poängen med fysiska pengar är nu för tiden snarare att man inte behöver vara uppkopplad och det behöver man ju vara med en e-krona? Turister kan lika gärna använda sina betalkort. Det känns som att man försöker lösa ett problem som inte finns och som löses bäst av fysiska pengar.
Riksbanken har tittat på en icke-uppkopplad e-krona, som inte kräver ständigt uppkoppling som jag minns det.
pengarna på bank kontot är en utlåning av dina pengar till banken.
Det är därför det finns en garanti utfördad ifrån staten att de ersätter förluster om en bank kommer på obestånd med upp till ungefär 1000.000
e-kronor är som vanliga pengar förutom att de är digitala och kräver en app
för att handskas med till skillnad från riktiga pengar som bara behöver en plånbok och dina händer för att handskas med.
Enlig RB:
"Båda typerna av e‐kronor förutsätter att det finns ett bakomliggande register så att det går att bokföra transaktioner och säkerställa vem som är rättmätig ägare till de digitala kronorna. Detta medför att digitala transaktioner med e‐kronor kommer att vara spårbara."
https://www.riksbank.se/sv/betalningar–kontanter/e-krona/e-kronarapporter/e-kronaprojekt-rapport-2/
E-kronor är alltså huvudsakligen till för att:
1. Knuffa över svarthandel i andra valutor
2. Så företag slipper betala straffränta för stora likvider
Har du pengar på ett konto hos har du en fordran på banken. Det är inte "riktiga" pengar. Det är Riksbanken som ger ut pengar, allt annat är skulder.
Om det inte är riktiga pengar, varför accepterar du dem som lön? Varför kan du köpa mat för dem? Varför har du köpt din bostad för dem?
Snarare är de per definition riktiga pengar, eftersom du använder dem till detta. Vägra ta emot din lön nästa gång, om det inte är riktiga pengar.
Du missförstår men inget konstigt med det. Inte många som förstår hur det hänger ihop. Jag skrev min magisteruppsats i nationalekonomi om detta.
Knepigt. Båda perspektiven är möjliga. Men krasst praktiskt så har Cornu rätt. Men det är fullt möjligt att irra sig in i en labyrint när man utreder frågan. Staten erkänner och legitimerar bankernas pengar (betalmedel/skulder eller hur du nu vill definiera dem). Det räcker för min del. Du kan ju kalla det skulder om du vill. För mig är det ordklyveri. Akademiskt ordklyveri.
Och uppsatsen blev godkänd? Länka gärna till uppsatsen.
Lite som att ägandet av bostadsrätt egentligen är ett klubbmedlemskap…
Kommer att tänka på Cashkortet (hette det inte så) som lanserades i andra hälften av nittiotalet. Blev en kort(!) historia och misstänker precis som Cornu att en e-krona är hopplöst efter refan från eventuell start
Är inte fördelen med en e-krona att den ska fungera på samma sätt som en sedel, d.v.s. det ska inte gå att gradvis konfiskera den med negativ ränta? Bara med inflation.
Nackdelen är att det går att spärra den (även Swish) om du inte lyder Maktens rekommendationer.
Visst. I framtiden är risken att om du har en avvikande åsikt, så vips.. får du tigga mat. Högt pris för en smula bekvämlighet..
Det är lite svårt att se att ekrona kan tillföra så mycket. Visst, om den görs så att den kan finnas på ett kort eller som en app i mobilen och att det går att betala off line. Däremot kommer alla transaktioner att vara mycket spårbara varför brottslingar kommer att fortsätta med bitcoins precis som vanligt.
Det blir nog svårt att få folk att använda ekrona i normalfallet då alla nu är inkörda på vanliga betalkort och swish.
Skulle den införas blir det nog som något slags tillägg till swish. Då behöver man bara ändra appen lite så att den kan hantera ekronor off line (det enda som ekrona kan tillföra), och synka dem mot banken när det finns kontakt, vilket det nästan alltid finns ändå. Så det blir ingen större skillnad mot idag. Man behöver inte ens kalla dem ekronor, bara lägga till att appen stödjer transaktioner off line.
Eh, Bitcoins är ju spårbara. Alla i hela världen kan se alla dina transaktioner.
Det var därför jag skrev mycket spårbara om ekrona, där transaktioner är knutna direkt till en person till skillnad från bitcoin som inte direkt är det.
…tills den dag du överför från din wallet till någon "legacy" valuta. Då knyts din identitet iom Lagen om Penningtvätt. Vem som helst kan dessutom se saldot på ditt konto. Dumt om du trott att du gömt nått
Stefan, jomen så är det. Däremot går det väl inte att direkt spåra eventuella mellanliggande transaktioner till specifika personer. Bara den som köper och säljer BTC via legacy valuta är väl direkt spårbar. Men det går säkert att nysta upp mellanliggande transaktioner också om man har rätt resurser.
https://www.chainalysis.com/chainalysis-reactor/
Om din plånbok är känd kan ju även alla transaktioner dit spåras
Angående bloggarens avslutande fråga så kan informeras att jag såg och hörde Magdalena Andersson, vilken f.ö. enligt min mening är en alldeles utmärkt Finansminister, i SVT både igår och i förrgår.
F.ö. Rätta mig för all del om jag har fel … men där finns väl vad kan förstås ingen principiell skillnad mellan SWISH och diverse kort / Internetbank??? … Samtliga baseras på av Staten / Riksbanken garanterade valuta SEK vilken även existerar i form av mynt och sedlar? … Med andra ord att SWISH etc. rör sig inte om annat än teknikaliteter i överföring.
Har det enligt dig funnits någon sosse som inte varit utmärkt som minister?
Ja, Swish är under appen inget annat än "överföringsteknikalitet".
Bankgirot har två överföringssystem. Ett jättegammalt, "Bankgirosystemet", https://www.bankgirot.se/om-bankgirot/vart-erbjudande/vara-betalsystem/bankgirosystemet/ Alla Internetbanker och kort använder sig av detta.
Bankgirots andra system "Betalningar i realtid" är det nyaste, https://www.bankgirot.se/om-bankgirot/vart-erbjudande/vara-betalsystem/betalningar-i-realtid/ Detta system är vad Swish använder (är byggt på). Varför Internetbank och kort inte gått över till denna infrastruktur istället är för mig en gåta. Förmodligen är traditionella överföringar belagda med sådan teknisk skuld och vid det här laget arkeologiska mysterium att ingen vettig människa ens skulle försöka sig på en sådan migrering.
Olof Palme var ju t ex en urusel minister eftersom han upphörde att andas mitt i en mandatperiod, mer än så tycker jag nog politiker bör kunna prestera faktiskt.
Jag har uppgifter från andrahandskällor att OP var en total ekonomisk analfabet. Dyskalkyli eller Dysmonetari skulle man nog kalla det. Tiotusen gånger värre än Mona, men inte så att han snodde åt sig för egen del, han fattade bara inte det "där med pengar". Gunnar Sträng sägs ha haft ett fullständigt helvete med att reda ut allt som OP gått och lovat så fort det föll honom in.
M. Ström: Någon enstaka kan väl tänkas … även solen har ju sina fläckar … men inga namn jag tänker nämna här. (Sådana saker avhandlas internt).
Vill man fortsättningsvis göra svarta affärer och gå på bordell får dessa affärer göras i annan valuta än SEK som exempelvis Euro eller US dollar vars kontanter inte lär försvinna i första taget.
Har en bekant som försöker sälja in att bitcoin är framtiden. Vet att bloggen varit negativ till det tidigare, men vad gör e-kronan bättre än bitcoin?
Bättre spårbarhet på vem som gjort en transaktion, direkt kopplad till bankkonto. Snabbare genomförande av transaktion. Stabilare värde. I princip vanliga kronor som man kallar ekrona för att verka lite hipp och låtsas som att man följer med i tiden.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Inget som hindrar bortsett från att det är svindyra transaktioner, skitlångsamt, slukar energi som ett mellanstort europeiskt land och om alla skulle använda det skulle äta upp allt hårddiskutrymme och Internetkapacitet i världen? Bitcoin är uselt designat för att användas av annat än töntar.
Faktum är att bitcoin uppfyller alla krav. För att vara ett virus.
Virus sa Bill
E-kronan är backad av svenska staten, bitcoin är backad av att knarkhandel sker i det. Bitcoin-hackningar har skett flertalet gånger. Dina bitcoin är nästan alltid i någon annans hand om du inte investerar i ganska dyra offline-wallets (oklart var som händer om man skvätter vatten på en sån).
Inte bara knarkhandel. Bitcoin är även uppbackad av vapenhandeln och handeln i sprängämnen.
Svenska kronor är uppbackade av tillgångar i Riksbanken. För att skapa kronor så sätter man in tillgångar i Riksbanken och får kronor i utbyte. Bitcoin är inte uppbackade av något. För att "skapa" Bitcoin bränner man pengar på el och datorer och får därmed noll som backar upp valutan.
Jag ser Bitcoin som ett framtida investeringsalternativ till guld. Det är likt guld för "klumpigt" för att använda dagligdags. Tror att äga en Bitcoin kommer göra dig rik i framtiden. Det finns bara 21 miljoner coins.
Nu har vi dessutom precis börjat lära oss landa på asteroider, där det kan finnas 100ggr jorden tillgång på guld.
Att bli hackad skulle jag påstå är motsvarande att bli rånad irl, tror det senare är vanligare än det tidigare.
Intressant intervju med någon som sålt Guld till förmån för Bitcoin.
https://www.youtube.com/watch?v=hFT8qqcNzns
Spännande. Den formel med riksbank och statsobligationer som hela världen kör efter uppstod faktiskt först i Sverige 1668. Bank of England tog upp samma formel 1693 och resten är historia.
"Marknadslösning" vore väl inte alls en karaktäristisk lösning för en Sthlmsmoderat. Snarare förväntar jag mig ett OPS-avtal utan insyn som resulterar i ett helt oanvändbart system men där skattebetalarna helt villkorslöst ger bort miljarder till nån anonym konsultfirma där några ex-förtroendevalda sitter i styrelsen, och att systemet levereras 10 år senare än beräknat några hundra procent över budget.
Sant, sant.
…staten och kapitalet sitter i samma båt…
Det är märkligt att marknadsekonomins främsta förespråkare inom politiken är så oinsatta i hur marknadsekonomi och dess drivkrafter fungerar så de gång på gång blir blåsta då de ger sig ut på marknaden.
Lite så är det. En e-valuta borde vara lika för alla stater, alltså algoritmen och programvaran, varför ska varje land utveckla en egen variant. Så här kan Sverige gott invänta att någon annan stat testar detta och hyvlar bort alla barnsjukdomar. Då kan man se om en statlig e-valuta tillför något.
Men vad hindrar egentligen att SEK är en e-valuta. Man kan ju säga att man tryckt upp X miljarder sedlar men aldrig ge ut dom på marknaden och låta de återspeglas elektroniskt på bankkonton som idag.
Såg att dom nya bankerna flyttat sedelräkñarna till vanliga lägenheter i tex Malmö?
När och var togs beslutet att förbjuda kontanter i Sverige?
Varför ska lilla Sverige hålla sig med en egen valuta när det ändå inte finns några pengar?
När och var togs beslutet att folk utan smartfåns ej ska räknas som fullvärdiga medborgare?
Är inte vitsen att e-krona ska vara en från kronan separat valuta, ingen fiat-valuta där det mesta av penningmängden getts ut av banker? Lite mer som guld, (eller bitcoin).
Om det är den vanliga stadigt sjunkande kronan fast utan (minus)ränta så vad blir då skillnaden mot idag?
Om kontanterna ska bort så borde vara dags för en äkta global e-valuta, det börjar redan bli jobbigt att resa igen särskilt när man inte har de olika kinesiska, indiska, japanska, kenyanska Swish-liknande apparna. Paypal har av någon anledning inte tagit steget fullt ut till att fungera tvärs alla landsgränser. Man får hoppas på att Facebook tar tag i saken och hjälper mänskligheten framåt
Det blir mer rättvist med en e-krona och slopade kontanter.
Blir det kris som det var Grekland där man tog ut en engångsskatt på banktillgodohavanden.
Ingen kommer undan med att vara först i kön till bankomaten eller att ha massa pengar i madrassen. Såvida man inte ligger ligga mjukt och skönt på plastdollar vill säga. Guld har jag hört ska vara mjukt, man kanske ligger skönt på det också.
" Vore ju intressant om dessa framöver slutar vara lagliga betalningsmedel, dvs kan nekas även av staten." (Bloggaren med referens till befintliga kontanter).
Faktum är väl att våra kontanter redan idag INTE är "lagliga betalningsmedel" i den mening som t.ex. GBP är i form av definitionen "legal tender"? Där finns en lag som säger att om en fordran existerar kan fordringsägaren enligt lag inte vägra att ta emot kontanter för att reglera skulden, medan man i Sverige faktiskt kan göra det, även om det på sina håll fastlagts att man t.ex. ska kunna betala kontant för sånt som sjukvård om man vill det.