Gårdagens handel i USA gav nytt börsrekord, men samtidigt har dollarn fallit. Torsdagsmorgonen bjuder på små rörelser i de asiatiska tidszonerna.
![]() |
Dagschart S&P-500 |
Det blev alltså återigen nytt börsrekord för indexet S&P-500 efter en beskedlig uppgång på +0.18%. Däremot faller istället dollarn till sin lägsta nivå sedan 2018 och handlas på 8:45 USDSEK, vilket gör att gårdagens börsrekord inte var ett rekord i svenska kronor, och alltså inte märks för en svensk sparare eller investerare.
Guldpriset stiger dock något för oss svenskar och kostar nu 499:- SEK per gram, snart över 500:- SEK igen.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat men små rörelser uppåt. ASX 200 +0.38%, Hang Seng +0.63%, Nikkei 225 +0.03% och Straits Times +0.18%.
Stockholmsbörsen backade högst marginellt igår och OMXSPI gick -0.11% medan OMXS30 gick -0.26%.
Det är tydligt att börserna just nu har det lite segare med att stiga. Vilket är okej. På ett år har OMXSPI stigit +16.76% trots den värsta ekonomiska krisen sedan innan andra världskriget, och S&P-500 är upp +13.56% på tolv månader. Man ska komma ihåg att med 250 (killgissning) handelsdagar på ett år är +16.76% cirka +0.06% om dagen. Börsen kan alltså inte stiga ens en promille dagligen utan att uppgångarna skulle bli extrema. Vilket de iofs är givet de reala ekonomiska förhållandena, men så lever vi med centralbanksmarknader. Pauser och återhämtningar behövs.
2 kommentarer
"På ett år har OMXSPI stigit +16.76%"
Guld har ökat med ca 24 % på ett år ( i dollar).
DJ har ökat med ca 20% på ett år (i dollar).
ca 20% Monetär inflation? Är det helt enkelt så att mängden cirkulerande valutor ökat med ca 20%? Så länge det inte går till prisinflation med 20% så är väl allt okej. Men vad säger att det inte gör det till slut?
Det blir ju alltid grova förenklingar när något ska uttryckas i text, här kommer en till.
https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm
Som du kan se ovan började FED-s expansion av balansräkningen i mitten av september 2008. Som jag minns det utlöstes det av Lehman. Börserna fortsatt falla för att bottna i mitten av november. Dvs expansionen gav resultat efter 2 månader. Resten är historia.
Om vi tittar på detta året så har balansräkningen expanderat kraftigt. Det har i första hand gynnat bitcoin, guld, tech då pengar har betraktats som gratis.
Det guldbaggarna, bitcoinhaussarna, aktiegubbarna samt fastighetsfolket ofta missar är att de sitter i samma båt. Dvs detta är drivet av FED och konstant sjunkande räntor. Det handlar inte om skicklighet utan de har haft flyt med trenden på obligationer sedan hösten 2008. Riktigt komiskt blir det när någon i dessa 4 sekter ska försöka förklara varför just deras tillgång är bäst när alla egentligen speglar FED och obligationsmarknaden med varierande variabler för respektive tillgång.