SvD skriver om att unga under 30 nu investerar i aktier och driver utvecklingen via börspoddar och andar sociala medier. Man kanske kan konstatera att dessa känner sig osårbara, då den kraftiga trenden med centralbankernas intåg på marknaderna gör att de aldrig varit med om en riktig och varaktig nedgång. Men det kommer kanske en dag och många kommer oavsett bli besvikna.
Nej, inte den Bullen. |
Man kan inte börsen efter man har varit med om några ordentliga krascher.
Idag kan vem som helst bli en börsexpert – det är bara att köpa i en stark centralbanksdriven trend. Gärna ju högre värderat, desto bättre. Det är trots allt de redan övervärderade aktierna som drivs av de här speklations- och bubbelbeteendet.
De som är unga idag under 30 år hade precis lärt sig läsa, eller för de yngre inte ens slutat med blöja, när IT-bubblan kraschade och följdes av flera år av börsnedgång. Och många aktier där bolagen alls överlevde tog 10-15 år på sig att återhämta sig. Om någonsin. Ericsson har inte återhämtat sig, bara som exempel.
Andra försvann helt, oftast de som var mest uppspekulerade av privatpersoner och småsparare.
Drömmen bland 30-åringarna är att bli miljonärer till 30. Vilket iofs inte är ett dugg orealistiskt. Det är bara det att det är miljonär i skvalpvalutan svenska kronor, vilket inte är att vara miljonär. Då är många redan miljonärer i någon valfri valuta, kanske ryska rubel?
En miljon svenska kronor räcker inte ens till en lägenhet i en mellanstor svensk stad idag och i Stockholm är det handpenningen vi pratar om. Återkom när ni har två miljoner i en världsvaluta som USD, CHF eller EUR och lite marginal på det där miljonärskapet.
Att en miljon kronor skulle vara något att sikta efter visar snarare att många inte vet vad de snackar om. Kanske har de också blandat ihop sin egen förträfflighet med en stark centralbankstrend.
Å andra sidan – vad skulle kunna sabba den trenden? Centralbankerna kan inte sluta köpa obligationer, för då kraschar hela skiten. Och då inte bara marknaderna. Vem ska t ex finansiera USA:s femtioprocentiga budgetunderskott och med det alla de bolag som är beroende av den amerikanska staten i någon form? Som exempel kan man ta senaste coronaräddningspaketet med 900 GUSD, som visserligen nu körs i långbänk, men var helt ofinansierat och innehöll mestadels olika fjäsk för enskilda lobbyister och deras företagsuppdragsgivare dolt i den typ 5000 sidor långa paketet.
Men så kan man inte köpa ens en lägenhet lämplig för en 30-åring i familjebildande ålder för en miljon svenska kronor heller.
Som gammal gubbe minns jag när jag hade nått min första miljon. Det räckte till fem lägenheter i Göteborg på den tiden. Eller två villor i en kranskommun. Vilket visar på vilken tillgångsinflation vi lever med nu.
Ska du köpa två villor i Mölnlycke behöver du typ 15 miljoner kronor idag. Eller rätt nära de där två miljonerna i en internationell världsvaluta. Inte en dryg miljon i svenska kronor.
När de börshandlat ihop sin första miljon kommer många bli besvikna över att pengarna inte ens räcker till 15% på den där lägenheten.
36 kommentarer
Ja, för att citera en fd rikspolischef, "Vad har den personen varit med om för någonting? Vilka omständigheter har den killen växt upp under? Vad är det för trauma han bär med sig?"
Många unga män kommer bränna sig allvarligt på bostads- och aktiebubblan.
Kommer de sedan tycka en liberal politik är bra? När allt avreglerad, arbetsrätten försvinner osv?
Skulle inte tro det. Välkommen du sköna nya värld.
God Jul på er nyliberaler!
Har man en gård och förståndet att bruka den.
Då är det ganska okej med klassisk liberalism.
Ja, eller en arvedel. Det finns allt råd och dåd, man måste inte vara bondläpp. Ingenjörer som kan laga och bygga saker kommer aldrig svälta.
Jurister, ekonomer, samhällsvetare och annat löst pratfolk däremot…
Sen är det viktigt att förstå att detta är en utveckling som pågått ordentligt sedan 1971 och då pga att man införde fiat-valutor och lämnade sound money. Inflationen sker eftersom man expanderar penningmängden. Det har inget med liberalism att göra. Monetär och assetinflation är och har varit väldigt hög i många år pga detta.
http://www.wtfhappenedin1971.com
Är det i så fall bättre att staten tvångsförvaltar? Om det nu illa med eget ansvar dvs.
Tja, Riksbanken verkar ju försöka förvalta börsen.
Jag antar att det är som att sträcka ett gummiband.
Förr eller senare så brister det.
Unga män? Det gäller väl alla idag oavsett?
Dessutom går det ju rätt bra för unga kvinnor vad det verkar?
Jo, det är precis vad jag har sett de senaste åren. Att väldigt många unga och de som förr varit helt ointresserade har köpt och plötsligt börssnackar. Normalt sett förr är ju det en klassisk kontaindikator. Men nu när systemet är manipulerat och dopat så vet man ju inte när skiten kraschar.
God Jul!
Jaja, 2030 ska ingen äga något ändå vi ska tydligen vara tacksamma för det.
https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030/
God Jul!
Vilken hemsk dystopi.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nä, risktagande hör ungdomen till. Det är när man är 40+ som man börjar bli försiktig pga erfarenhet. Bästa är att vara ung och naiv, då har man en chans att tjäna stort.
Spargrisspararen blir kanske inte gladare!
Även om jag kan se de tendenserna du pratar om bland vänner och bekanta i lägre 20-årsåldern tror jag inte att det är riktigt så problematiskt. Man ska ju komma ihåg att det finns hur mycket information som helst tillgänglig på nätet idag så det är inte som att vi är blinda för tidigare kriser.
Ingen generation är immun mot ung naivitet och känslan av odödlighet, men bara det faktum att jag själv sökt mig till och följt aktuell blogg i ett par år säger väl en del om samtiden. Men jag kanske bara är en anomali och inte en del av en trend…
Någon utbredd "yuppiekultur" tycker jag mig dock helt enkelt inte se utan bara naturligt, ungt risktagande med förhållandevis låga summor pengar jämfört med humankapitalet. De flesta i min umgängeskrets har i alla fall en nykter syn på kapitalet som behövs för sann ekonomisk frihet och hur mycket jobb och tur som krävs för att det ska inträffa, är min uppfattning. Men jag kanske lever i en bubbla!
+1 på den.
Om man tycker det är galna tider nu var man inte med 1987, 1999, 2007.
God jul!
Tycker clean tech och hållbar energi visar IT bubbla varning där allt går till skyarna oavsett intjäningsförmåga
Johan.
Visst är det så att momentum till de nämnda sektorerna ger ansträngda värderingar.
Nybyggnad är inte jättedyrt. Det är främst markpriserna som skenar. Och då det faktiskt finns rätt mycket mark kvar även i Mölnlycke så kan huspriser bara skena om samhället med olika regleringar begränsar mängden byggbar mark.
Ja, pratar vi Göteborg så finns finns det ju oceaner av obebyggd mark i centrala stan. Man har inte ens lyckats bebygga stans bästa läge på Skeppsbron trots att Götatunneln varit klar i 14 år.
Jag tror personligen att vi snart börjar komma in i en råvarubullmarket, om man tittat på värderingen S&P 500 commodities VS SP 500 så ligger vi på en botten som inte har varit lika låg under sista 50 åren.
https://t.co/JZmkuk3DoA https://t.co/G7FtQPlh8r" / Twitter
Sen är det skillnader mellan olika råvaror och jag skulle vilja lyfta fram en som är än väldigt väldigt lite marknad och väldigt nischad, men som kommer skapa enorma förmögenheter för de som investerar i det och det är gruvbolag inom uran.
Varför? Efterfrågan är högre nu på uran än innan Fukushima och beräknas öka ett par procent per år kommande decennium. Spot priset ligger på run30 usd per ounce, men globala genomsnittskostnaden är nästan 60 usd per ounce att “ta upp det ur marken”.
Sista bullmarket i uran början på 2000 talet till 2007 så gick spotpriset från ca 10 dollar till ca 130 dollar och gruvbolagens utveckling (speciellt de små) var mycket mer explosiva än det!, historien ser nu ut att upprepa sig.
Är jag partisk gällande detta? Ja jag har ohälsosamt stor del av min förmögenhet inom den sektorn.
Här är en ny intervju med råvaru legenden Rick Rule om detta:
https://www.youtube.com/watch?v=Z8Nt-YW6KUc&t=1472s
Rättad länk: https://twitter.com/KatusaResearch/status/1244690330479292416
Så vilka aktier ska man köpa då?
Rick Rule är CEO på Sprott.
Historiken visar att aktien stod högre 11 augusti 2009 som verkar vara noteringen.
Inte mycket till legend.
Vissa uranaktier är väl redan upp ca 60% senaste månaden.
Med lite härlig Cherry picking kan man få alla tillgångar att se bra ut.
Fast i själva verket är jag bara bitter för att jag har en dålig dag på börsen.
Carmania, Jag vill inte ge råd om enskilda aktier, om du inte är villig att lägga ner MYCKET tid på att läsa om hur man värderar gruvbolag och läsa in dig på enskilda bolag så rekommenderar jag någon av dessa två ETF nedan som innehåller allt från de största bolagen till mindre "lottsedlar", även fast det är ETF med många bolag så har de potential att gå upp väldigt mycket kommande år.
Kom bara ihåg att sälja i tid innan bubblad spricker, jag gjorde misstaget att under förra bullrunnen inte sälja i tid och det var en “smärtsam” upplevelse milt uttryck, för hastigheten i nedgångarna är om möjligt ännu brutalare än uppgångarna.
North Shore Global Uranium Mining ETF
Horizons Global Uranium Index
Håller mig borta från uran, men tror på råvaror som koppar, silver och kobolt, inte minst pga elbilar och elektrifiering. Förutom guldet så klart.
Rule är duktig men behöver så klart hela tiden nya friska frivilliga att sälja alla inlösta warranter till som han fått på generösa villkor när juniorerna finansieras till villkor som småspararna bara kan drömma om.
Östergren, ditt svar om Rick Rule visar på din okunskap inom detta område.
Somebody, du kan vara med i en PP utan av vara accredited investor, jag har varit med i en i år. Fast du bör vara beredd att gå in med hyffsat mycket pengar för att få delta.
Jag kör kanske 5-10 PP per år via en privat grupp som får en allokering, men det krävs ofta en bull market för att man som småsparare ska tjäna pengar eftersom de mest attraktiva PP med "half av warrant" går till Sprott och andra storbanker. Som småsparare är man körd 9 år av 10, väldigt tydligt inom uran t ex.
Jag fick en full warrent på 3 år, men det var i våras när sedimentet för bolagen var väldigt "dyster", det är för sista 1-2 månaden som det verkar strömma in mer kapital i denna nischade sektor. Men som sagt, man ska bara använda pengar man är beredd att förlora en stor del av.. Möjlig uppgång och risk "går hand i hand".
Bolag som har "sediment" verkar ju inte gå så där lysande precis? 😉
Haha för mycket glögg 😉 ’Det segmenet inom gruvsektorn hade en allmänt dyster stämning’
John.
Tycker det är lite märkligt att han har nåt legendstatus trots sjunkande kurs.
Sen att han lyckats privat är en annan femma, det har många duktiga försäljare lyckats med.
Jag ser inget fel i att unga intresserar sig för sparande i allmänhet. Inflation är inget nytt påfund. Med all respekt, och som du skriver själv Lars, så andas det här inlägget faktiskt en smula gubbighet. 😉
God jul och tack för en bra blogg!
Jag förstår inte vad det skulle vara för fel att satsa på en miljon innan 30? Ska du bo i en storstad kan du antingen stå i bostadskö 12 år, harva i andrahandsträsket eller så sitter den summan rätt fint när man kan välja mellan många fina bostadsrätter som man jag den obligatoriska 15% insatsen till.
Mycket klokt att spara ihop till en miljon innan 30 tycker jag.
Inte fel att vara på börsen heller, om man är det långsiktigt, har en diversifierad portfölj och bara pengar avsedda för börsen, ligger där.