En del av er har kanske haft problem med att installera MacOS Big Sur på grund av brist på hårddiskplats för installationsfilerna. Och det hjälper inte att rensa upp på hårddisken som förblir lika full även om ni så avinstallerar hela Office-paketet och andra programvaror. Svaret ligger i som hårdlänkar sparade ögonblicksbilder hos backupsystemet TimeMachine. Utrymmet frigörs inte förrän dessa raderas. Hur går bloggen kort igenom nedan.
Senaste dygnets TimeMachine-ögonblicksbilder på den lokala disken |
Apples TimeMachine är ett enkelt system för backuper av din dator till en lokal extern disk eller nätverksdisk, och fungerar på sedvanligt Apple-vis smärtfritt och användarvänligt. Vad som sker under ytan är dock att det inte bara sker backuper till den externa disken. Det tas även ögonblicksbilder snapshots, i form av hårda länkar på din egen dator för det senaste dygnet.
Utan att behöva gå in på universitetskursen i operativsystem, så innebär en hård länk att man kan ha vad som verkar vara en kopia på en fil på disken, fast det egentligen är samma fil utpekad från två platser. Kopian tar alltså inget extra utrymme. Alla filer är egentligen samma sak som hårda länkar, men normalt bara från en plats. Det innebär också att när du raderar det du tror är originalet, så frigörs ingen disk, eftersom den fortfarande pekas ut från kopians hårda länk.
De hårda länkarna gör alltså att TimeMachine kan spara en kopia av ditt filsystem i timmen lokalt på din disk, utan att detta normalt tar upp extra utrymme.
Det innebär också att det tar 24 timmar innan MacOS faktiskt frigör diskutrymme när du raderar en fil. Behöver du diskutrymmet direkt, för att t ex ladda ner uppåt 40 GB uppdatering av operativssytemet, måste du manuellt avinstallera dessa ögonblicksbilder.
Detta gör du från UNIX-kommandoraden i MacOS, terminal.
Först listar du vilka ögonblicksbilder som finns genom kommandot
tmutil listlocalsnapshots /
Resultatet ser du ovan.
Sedan raderar du dessa för hand. Sannolikt behöver du radera samtliga om filerna du raderat för att få hårddiskutrymme, t ex Office 365, funnits på datorn längre än ett dygn.
Kommandot lyder för en enskild ögonblicksbild som följer, där du klistrar in tidsstämpeln från listan med ögonblicksbilder:
tmutil deletelocalsnapshots 2020-11-28-110210
Vill du rakt av radera samtliga kör du:
tmutil deletelocalsnapshots /
Resultatet. Ja, jag raderade en av dem manuellt först. |
Med detta senare kommando kommer därmed diskutrymmet för alla filer du raderat senaste dygnet att frigöras direkt.
Backuper ska fortfarande finnas via TimeMachine på din externa disk, utan de lokala ögonblicksbilderna är till för att snabba upp processen med återställning, t ex om du kommer på att du raderat en enskild fil nyss och vill ha tillbaka den, så behöver man inte hämta den externt.
Tillvägagångsättet är förstås det samma om du behöver frigöra disk direkt för någon annan installation. Full disk kan annars göra att din Mac inte klarar av att boota upp i normalt läge, men man kan gå in i räddningsläge och radera filer och sedan köra tmutil den vägen för att göra enligt ovan. Boota inte om din Mac om disken är full, utan radera filer först och rensa ögonblicksbilderna enligt ovan innan du stänger ner eller startar om din dator.
12 kommentarer
Fick faktiskt ett litet bekymmer med extern hårdvara i samband med Big Sur installationen. Jag använder en liten "3D-puck" (spacemouse även kallat) för att navigera och rotera i 3D CAD-modeller och den blev helt oanvändbar efter installationen. Så tips till er som jobbar med CAD på Mac med SpaceMouse Pro är att avinstallera mjukvaran och drivrutinerna och ta hem senaste beta-drivrutinen från tillverkaren.
Beta-drivrutinen kom upp i fredags och har mer eller mindre komplett stöd i Big Sur.
Håller på med musik och typ varenda musikprogram, plugin och ljudkort lade av (dvs i de fall en uppdatering saknades). Så brukar det vara varenda gång Apple gör en lite större ändring och snart är det dags igen när Mac kör på ARM.
Big Sur uppdateringen gör tydligen att man läcker en massa information om vilka applikationer som man kör och vilket IP nummer man sitter på (oavsett VPN eller ej):
https://sneak.berlin/20201112/your-computer-isnt-yours/
Skönt att MacOS är ett OS som bara fungerar utan några dataskills och kan användas av vanliga dödliga 😉
Vänta ett dygn annars.
Säker på att det är hårda länkar? Det kallar man väl inte snapshots för ändrar du i en fil så ändras den ju isåfall i snapshot med…
Det man normalt kallar snapshots är ju att alla ändringar efter snapshot är taget skrivs till snapshot filen så att säga. Ju mer ändringar du gör desto större blir den alltså. Men då kan man alltså återställa inte bara filer utan också filens innehåll. En viktig skillnad.
Om du tar bort tex 100 mb så ökar snapshot filen med 100mb eftersom det är skillnaden. Dvs även då netto noll.
Ändrar du inget så är skillnaden 0 och storleken på snapshot filen också 0.
Snapshots kräver normalt stöd i filsystemet. Används också oerhört flitigt när det kommer till vituella maskiner och dylikt.
Tror den länkas av om du ändrar filens innehåll. Då används den externa backupen istället. Men är inte säker.
När det gäller snapshots så år dessa inkrementella. Ändringar skrivs till en separat fil och snapshoten länkar till orginalinnehållet på disk. Själva snapshoten tar 0 bytes innan ändringar gjorts. Så när snapshoten raderas så tas orginaldats bort ifrån disk men filer som ej ändrats tar alltså noll utrymme.
Windows fungerar på exakt samma sätt. Faktiskt stödjer Windows också symboliks länkar vilket bla för att kunna hantera flera versioner av samma DLL.
40GB!? Behöver Big Sur så fruktansvärt med plats? High Sierra (vilket är den jag kör fn) kräver strax över 5GB. Säkert något mer under själva installationen men 40 låter mycket. Vad har hänt? Feta binärer pga övergången till egna chips är kanske halva förklaringen?
Ingen aning. Googlade, hittade någon som misslyckats med 33 GB ledigt utrymme.
Ja, runt 35gb behövs
Tror man kan prova tmutil disablelocal som också tar bort befintliga snapshots