Det egna citronträdet är nu inne på sitt fjärde år, och ger kontinuerligt citroner, kanske en mogen i månaden fördelat med lite fler under sommarhalvåret. Den senaste var kanske lite stor dock, i storleksordning en större grapefrukt.
Apelsin som storleksjämförelse. |
Citronträdet är från våren 2017, och bodde första sommarhalvåret i växthuset. Sedan flyttade det in till övervåningens takkupa, då det ska stå ljust, svalt och fuktigt vintertid. Inte helt lätt att ordna i en svensk bostad, så det fick bli relativt ljust och relativt svalt då övervåningen är mer värmestabil på 20-22 grader än bottenvåningen pga kamineldningen vintertid.
Den växte dock till sig rejält den första vintern, och fortsatte att blomma och ge frukt kontinuerligt, så sedan dess har den bott kvar.
Citronträdet i den stora krukan, två citroner till på gång. Den lilla krukan är en kalamondin, med ett tjugotal frukter på just nu. |
Det blev svårt till omöjligt att få ut den ur huset igen, så sedan dess har det fått stå kvar där uppe. För stunden rätt rejält nedklippt igen, men det hindrar den inte från att fortsätta blomma och ge frukt.
Man får hjälpa till lite med pollineringen med en pensel när den blommar, liksom för kalamondinen på bilden ovan, då mängden pollinerande insekter är begränsat inomhus, men det är ett mindre problem. Den släpper ändå de flesta frukter tidigt, då det helt enkelt blir för många annars.
Som vanligt har halva krukan varit obrunnet fårstallgödsel initialt och enda tillskottet har varit några centimeter ny planteringsjord överst i takt med att jorden sjunkit och förbrukats. Just nyplanteringen med obrunnen gödsel sker lämpligen sommartid, så krukan kan stå ute tills gödslet brunnit klart.
I övrigt riktigt kul med citrusfrukter. Har man ett uppvärmt uterum som aldrig får frost kan man antagligen bli helt besatt, så varning utfärdas.
8 kommentarer
Har du någon dedikerad växtbelysning för att den ska bära frukt?
Nix. Bara förmiddagssol.
Den där frukten ser snarare ut som en cedro! En italiensk citrusfrukt som tunnhyvlas och äts i skivor, inklusive skal och allt.
Kul med hemodling. Tack för bilden. Roligt att se.
Här en länk till en mycket bra artikel av Kris de Decker om citronodling i Sovjet:
https://www.lowtechmagazine.com/2020/04/fruit-trenches-cultivating-subtropical-plants-in-freezing-temperatures.html
Vem gräver den första löpgraven för en citronodling på Västkusten?
För er som läser ryska, om hur situationen är idag på östfronten : http://homecitrus.ru/index.html
Kul – mitt limeträd köpt sommaren 2019 ger när det står ute 2-3 lime/vecka. Vid inflyttningen i okt kickades det igång en enorm blomning typ körsbärsblom, och frukter därefter, men hittills har inte frukterna inne nått fullstorlek. Kanske får kartgallra…
Isolerat uterum regerar! 🙂
Löpgrav? Någon borde ju använda graven runt Oscar II fortet.
Får blommor på min citron, men frukterna ramlar av långt innan de blir något.
Den största jag haft hittills var stor som en tumme ungefär, men även den föll av.
Jag vet inte varför, den får vatten och näring regelbundet. Blommar typ tre gånger om året, ofta i oktober/november märkligt nog.
Den är pigg och frisk i övrigt, men frukterna växer inte.
Du måste gallra. En citron per gren, högst.