Dags för MÖP-måndag. När värnpliktsförsvar ursprungligen infördes var dagligt hårt kroppsarbete, hela livet och i synnerhet under de värnpliktiga åren upp till 55+ års ålder normen. Forna tiders värar var alltså i hög grad i utmärkt fysiskt skick vid händelse av mobilisering, men idag är kroppsarbete inte längre normen. Ett värnpliktsförsvar bygger således på en svunnen tid som inte finns kvar längre, medan yrkessoldater kan hållas i fysiskt adekvat skick via jobbet.
Yrkessoldater går baskerprov |
I forna bondesamhället Sverige var fysiskt kropppsarbete normen bland bönderna och deras drängar, liksom hos arbetarklassens arbetare. Man slog hö och hässjade för hand långt in på 60- och delvis 70-talet, man stuvade för hand i hamnarna och arbetade för hand i skogen, och tids nog motormanuellt (motorsåg). Inte dagens skördare och skotare. Stockar lyftes för hand ombord på släpet bakom hästen. Man tog inte bilen till jobbet, utan gick eller cyklade, ibland flera mil varje dag. Eller i bästa fall gick några kilometer till bussen på leriga grusvägar. I gruvorna arbetade man för hand. Den breda basen av värnpliktiga soldater var således i gott fysiskt trim och kunde väntas orka med långa och tunga strapatser.
Idag gäller inte detta längre. Om inte annat av arbetsmiljöskyddskäl. Visst finns det fortfarande tunga jobb, men de som har de högsta fysiska absoluta kraven som polis och räddningstjänst ska numera vara krigsplacerade i sina civila yrken och kommer inte finnas tillgängliga för Försvarsmakten. De som jobbar med de tyngsta jobben är försvinnande få, medan det mesta som förr gjordes för hand idag görs med maskin. Om alls. För det som förr krävde 10-20 drängar räcker det med en maskinförare till idag, eller ännu värre. Den vanligaste arbetsplatsen i Sverige idag är sittande på en stol framför en datorskärm.
Med yrkesförsvaret från 2010 och framåt var detta ett mindre problem i det moderna samhället. Aldrig förr har Sverige antagligen haft så vältränade fysiska praktexemplar till soldater, eftersom fysisk träning har varit en del av deras yrkesliv under många år.
Men nu återgår vi till att på pappret fylla försvaret med värnpliktiga. Som kommer få jobb med data och sitta stilla framför en bildskärm hela sitt arbetsliv. Det kommer inte vara seniga muskelknippen till drängar, som medan de vilar sig från hässjningen lyfter sten och bygger gärdesgårdar, utan det mest ansträngande under arbetsdagen blir att gå till fikarummet eller skrivaren och det tyngsta lyftet blir en kaffekopp.
Så räkna inte med att mobiliserade värar i dagens försvar kommer uppfylla de fysiska krav de klarade av vid utbildningstillfället. Värnplikten bygger på ett annat Sverige, ett Sverige som aldrig kommer tillbaka. Satsa därför på ett yrkesförsvar, där man kan säkerställa både kompetens, psykisk och fysisk förmåga hos personalen och inte bara släppa dem vind för våg efter färdiggjord utbildning.
Fast det kanske ser bra ut på pappret, om än inte i muskelkraft.
Någon invänder nu att dagens soldater har mycket mer tekniskt kvalificerade uppgifter, vilket förstås stämmer. Men de bär också stridsutrustning som väger 20-30 kg mer än vad vi gamlingar släpade på under det gamla invasionsförsvaret tid, utrustning som idag väger mer än forntida riddares rustning och vapen. Och att soldater idag kan ha mycket tekniskt kvalificerade uppgifter med avancerade system är snarare ytterligare ett argument för yrkesförsvar istället för värnpliktiga. Men visst, om krigsplacerade IT-konsulter går med på att bära 30 kg utrustning hela dagarna så de bibehåller vanan, så …
43 kommentarer
Så vill man inte gör lumpen gäller det att fysa ut sig?
De kan ju inte tvinga någon att prestera 🙂
Förr blev man malaj men idag vill man ha smarta och vältränade motiverade unga. Det skall väl gå att få ut ett par tusen ur varje årskull. Underskatta inte heller vad unga vuxna vill, det kan vara så att de vill hellre än kan
Alltså om vi landar i att vårt försvar behöver mycket kroppsarbete så kommer vi förlora. Kriga skall inte vara så fysiskt ansträngande, man skall sträva efter att det inte är det om man vill vinna.
Historiskt har Idrott varit ett sätt att hålla männen i god fysisk kondition under fredstid.
Med tanken på alla gym cykelbanor osv så borde befolkningen i sin helhet inte vara helt kass fysisk kondition.
Jag ser värnplikt som ett komplement till ett yrkesförsvar, och även en skola för att fånga upp individer som misslyckats i skolan, kanske kan den individen klara värnplikt och gå ut med ett bevis på att han har lärt sig något yrke mekaniker, chaufför, med mera.
Yrkessoldater blir också äldre, åren går även för dem….
Idag är det bara de bästa som gör värnplikten, personer som inte behöver fångas upp. Värnplikt ska handla om att leverera försvar, inte att uppfostra ungdomar.
Uppfostran eller mer korrekt utvecklat mognande var dock en alldeles utmärkt oavsiktlig biprodukt för mig och mina kompisar. Det gjorde gott när man skulle ta sig an universitetet.
Så ett år i arbetslivet eller ett år på universitetet hade inte gett samma mognad menar du? Alla kvinnor som inte gjorde lumpen är omogna?
Jag ser t ex noll skillnad i mognad mellan de i min generation som gjorde lumpen och de som slapp undan. Tror du blandar ihop vad ett år kan göra med att lumpen gör någon skillnad.
I mina yngre år så upplevde jag att det var tydligt vilka som gjort lumpen, då de som gjort lumpen var bättre på att ta för sig med arbetsuppgifter, hade bättre team tänk, även respekt för ledare, på det sättet fanns en mognad. Idag kan jag önska att fler gjorde 7-10månader.
Jonna, det där är ju helt anekdotiskt och jag kan med säkerhet säga att det inte stämmer. Jag har en motsatt upplevelse och några av de största slöfockarna jag umgicks med på den tiden hade gjort lumpen. Det betyder inte att jag antar att alla som gjort lumpen är slöfockar.
Ja era upplevelser är ju anekdotiska men jag och andra i min omgivning upplever att lumpen varit en positiv upplevelse rent arbetsmässigt.
En varm försommardag var det en dagisfröken som plockade mig direkt med "..det märks att du gjort lumpen.."
-Jaha? Hur då?
-Jo du kunde dricka vatten ur ett odiskat glas på diskbänken som du bara sköljde under kranen – det kan inte de andra – de måste ha ett rent glas ur diskmaskinen..
Som du sa själv åvan så är det bara de bästa som gör värnplikten, dessa är motiverade och säkerligen inga soffliggare utan personer som tränar på fritiden, så jag tycker inte att dagens reflektion är speciellt relevant
Det var fram till åtminstone 1970-talet inte ett brett mode att träna, så det fanns gott om soffpotatisar då också. Förmodligen fler än idag.
Vad gäller jordbrukets danande verkan på kroppen så är den idag ersatt av den moderna motsvarigheten, golf. Ja, det kräver seg uthållighet att spela golf en hel dag. Och bär du dessutom golfbagen själv så blir det extra träning.
För ytterligare fysiskt vältränade exemplar så finns ju dessutom hela fotbolls och ishockey-rörelsen att tillgå.
Sen har vi alla FPS/E-sportspelare att välja prickskyttar från. Med lite övning kan de säkert byta sin virtuella bössa mot en riktig och bli riktigt bra på det.
Har för mig att USA hade något FPS-spel för några år sedan för att träna sina militärer.
Misstänker att skidlöpning var mer utbrett för. Finns nog ingen bättre träning för allmän kondition.
Jag brukar ta upp min arbetsplats där det på 80 talet fanns mästerskap i alla möjliga idrotter och folk kom. Idag tror jag det finns Golf. Skidåkning och löpning är inte så utbrett längre tyvärr.
För att inte tala om den extrema uthållighetsträning man får med småbarn – livsavgörande bedömningar, beslutsfattande och teamwork trots ständig sömnbrist och ständiga förkylningar. Om nån satte upp en militärövning som simulerade betingelserna under småbarnsåren skulle det anses som tortyr och brott mot mänskliga rättigheter.
Mikael a. Räddningstjänsten?
Tycker att reflektionen är intressant och något säger mig, kopplat till alla artiklare om ökad fetma, diabetes och annat elände bland både barn, unga och vuxna, att det ligger signifikant mer sanning än inte i detta. Vidare så är det ju den kontinuerliga träningen som är central för att orka t.ex. bära extra vikt i form av packning, stridsväst mm. Jag håller fullständigt med om detta inlägg, bara att gå på en normal sandstrand en sommardag så undrar man ju om det är valrossar eller människor som har kravlat ut…
Månne det vore en god ide med gymkort till alla krigsplacerade?
Du kan ge den krigsplacerade ett gymkort, men du kan inte tvinga hen att gå till gymmet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nja kan man tvinga in folk i värnplikten ett år så går det nog att tvinga in de på ett gym. Jag tycker inte att det är en bra idé men nog går det.
Jag tror tiden är en ganska viktig faktor till varför folk som gör karriär både på jobbet och i hemmet samtidigt inte tränar och äter bra.
Jag tillhör ju en av de grupperna cornu nämner i inlägget som är krigspkacerade, och det är svårt även för mig att träna som när man var 25 år typ…
Sådan där nordisk militärträning ger nog mer. Dels tränas hela kroppen dels är det inte så varmt och skönt hela tiden. Bra för det mentala.
Är 37, småbarnsförälder och gör karriär i ett stort företag. Har varit gss-t i 8år, skrev faktiskt på för ytterligare 8år nu i helgen då förbandet jag tillhör omorganiserades. Under helgen hade vi faktiskt fystester för att kolla statusen på förbandet. Efter en rätt blöt kväll för många körde vi fälttest och multitest och fast många i mitt förband är 30+ småbarnsföräldrar så låg snittet långt över godkänt. Sist jag testade för 8år sedan så fick jag 500 i multi och 10:55 på fälttestet, nu sprang jag på 12:13 och fick 394p i multi, är ändå rätt nöjd med det! Tränar sporadiskt men har en aktiv fritid.
Bygg ett försvar som är robotiserat och mekaniserat i högre grad. Se till att hemvärnet och även värnpliktiga soldater får ta över äldre stridsfordon och vapensystem. Då kan en del av övningstiden läggas på att serva och underhålla fordonen. En kedjerökande, fetlagd 55+ systemutvecklare i en PBV302 kommer ju att göra köttfärs av ett dussin luftlandsatta Spetsnaz med rutor på magen. Det borde väl inte bli alltför kostsamt plus att det troligen finns användningsområden för den här typen av fordon utanför, t.ex. bevaka skyddsobjekt i ett skymningsläge.
Det är väldigt dyrt med yrkesförsvar, tänk en realistisk övning på 7 dygn i sträck.. snacka om OB tillägg till personalen.. gånger 3000tusen man hehe och då är det en liten övning.
Eller så får man köra Kriget efter normal arbetstid 07:00 och slutar 16:00 med 1 timme Lunch. så kalle hinner hämta barnen efter jobbet. nästa dag börjar kriget 07:00…. igen.
Det är inte speciellt dyrt.
GSS-K omfattade 5500 personer (får vara maximalt 5700 i enlighet med nya FB).
Om man antar en någorlunda skälig lön för dessa, låt säga 25000kr/mån och kompenserar fältdygn med 2 lediga dygn (man kan göra undantag i lagstiftning om det nu skulle krävas)
Så kostnaden för dessa 5500 skulle vara med 25kkr/mån i lön och ca 30% arbetsgivaravgifter är ca 2,1 miljarder kronor. På en budget på idag 55 miljarder kronor. Lönerna är en bråkdel av försvarsbudgeten men borde vara en avsevärt högre andel.
Rent krasst, GSS-K borde utvidgas till minst 10000 soldater (det ger alltså en lönekostnad på idag under 10% av budgeten). Troligen är det inga som helst problem att finna unga primärt män utan enorm framtidstro på i förorter respektive landsbygd som skulle passa utmärkt för detta och tycka det är en utmärkt lön.
Värnplikten är primärt rent nostalgisk idioti. Tom under min tid i försvaret började nog de flesta fundera över hur en mobiliserande värnpliktsarme skulle klara sig. Ständigt vara puck-tvåa reagera aldrig agera osv.
Sen har Cornu helt rätt i fysisk status. Väldigt få jobb idag är fysiskt ansträngande. De som är det är utslitande snarare än ansträngande (arbete i äldrevården exempelvis).
Jag kan hålla med om att vi borde ha ett större yrkesförsvar men jag vill inte att de unga förortsmännen utan framtidstro skall få militär vapenträning. Försvaret bör bestå av pålitliga personer med stor lojalitet till Sverige och sunda värderingar och sund livsföring.
Förutom att de får framtidstro genom arbete i försvaret…
Kan med viss kunskap och erfarenhet från både vpl och kontraktsanställning säga att jag tror på en kombination av båda. Rent arbetslagstiftningsmässigt är det betydligt enklare för FM att bedriva en bra grundutbildning och skapa nog stort rekryteringsunderlag för att kunna erbjuda de bästa från varje vpl kull en anställning. En stor rekryteringsbas med vpl behövs för att skapa och upprätthålla slagkraftiga erfarna förband med kontraktsanställda soldater. Anledningen är enkel det kommer alltid vara stor omsättning på GSS pga soldaternas olika livsförutsättningar under en 8-10års period.
Det stora problemet som jag ser det är att GSS-förbanden inte har nog stor dragningskraft. De är lite för lika vpl förbanden. GSS- förbanden borde ha bättre och mer unik utrustning, bättre fordon, mer skarpa skjutövningar mm. Detta för att Vpl borde ha något att längta och sträva efter, ett mål att få tillhöra ett ”elit-förband”.
"De som jobbar med de tyngsta jobben är försvinnande få, medan det mesta som förr gjordes för hand idag görs med maskin. Om alls. För det som förr krävde 10-20 drängar räcker det med en maskinförare till idag, eller ännu värre."
Exakt, och vi har sett samma utveckling inom försvaret, behovet av starka drängar har ju minskat även där så det gör inte så mycket. Jag såg tex nyss en film om artillerisystem Archer, där behövs ju ingen manuell hantering av granater när man skjuter, inte heller när man laddar pjäsen med granater från laddfordonet, då används tydligen en liten kran. Lastpallar med granater kan lastas in med en gaffeltruck.
Om man antar att man ligger inne ett år för utbildning och sedan ingår i krigsorganisationen i 3-5 år så kanske det inte är ett så stort problem med att man blir lite fetare och mer otränad. De riktigt starka typerna som skall bära en 120mm-granat i varje hand är nog inte mindre starka (om möjligt lite fetare) när de är 25 jämfört med 19 år.
Ett regemente som utbildar en brigad skulle kunna ha 2-3 kompanier inne för utbildning vid varje givet tillfälle samt ett kompani i ständig beredskap för insats eller för skydd vid mobilisering. Skyttekompanier skulle dessutom kunna roteras snabbare jämfört med tex Drönarreparationsplutoner eller andra mindre fysiskt krävande tjänster/förband.
Vi hade så kallade E-värnpliktiga till de tyngsta jobben på pjäsplutonen. Gruppchefen och riktaren var normala typer som gjorde 10 månader men E-vplarna var riktiga butar med inte allt för hög intelligens. Habbits m/40 är visserligen liten men skall det dras isär lavett och bäras granater så var de väldigt bra på detta. Själv var jag bland lättingarna på E-pluton där det krävdes en kombination av matte och skidåkning.
"en kombination av matte och skidåkning."
A8?
Lätt komiskt med urvalsprocessen till mönstring.
Sonen svarade "under medel jämfört med klassen" på frågan om fysisk kondition. Ingen stans framgick det dock att han går på lantbruksgymnasie och hans klasskamrater är uppvuxna bonnungar…
Nåja, det är FM's förlust att de missade honom.
Haha! Så kunde Magnus Samuelsson ha svarat när han var 17…
Har för mig att i Finland 1939 så bestod halva den manliga befolkningen av kroppsarbetare. Misstänker att de som inte räknades dit inte var helt förslappade de heller.
Tack vare detta och större vintervana än de arma ukrainare man ställdes mot så kunde man hålla emot.
Mycket fjoll i tråden. Minns två stora slutövningar jag var med om i mitten av 1970-talet. Efter ett par dagar med sömnbrist, och begränsad mathållning var alla lika klena och de som var vältränade tog det rätt hårt rent psykiskt. De som höll bäst var ett par små sega bönder från Enköping som aldrig gjorde väsen av sig utan bara gnetade på. En av dem gick i mål med två packningar och tre bössor som de riktiga ägarna hade släppt när de kollapsade.
Tror du blandar äpplen och päron, det är ingen målgång på slutövningar. Det du beskriver låter snarare som ett soldatprov under grundutbildningen.
Äh, det var en stor övning på tio dagar med tre regementen och ett par mindre med diverse strapatser. Två av dem slutade med någon mils promenad, hinderbana och skytte. Vet inte om det skall kallas "målgång" men det var definitivt olika avslutningsprogram efter måttlig utmattning, sömnbrist och dåliga matvanor. Mitten av 1970-talet så minnet sviker. Det jag minns bäst är de där små sega enköpingsbönderna som verkade tåla allt. Nån var från Torstuna.
I ett rosa skimmer finns de rekognoseringar, planeringar och genomförande av eldöverfall mellan 1 och 3 plutonen i MP-kompaniet.
Kom igen Danskdjävlar vi minns och hedrar slaget vid Lund.
Under min grundutbildning i armén för många decennier sen var det två grabbar från samma lilla provins som hade samma vanliga efternamn. De tydde sig naturligt till varann och hamnade i samma grupp. Den ena var kort och rätt spenslig, kanske 55 kg, den andre gott och väl det dubbla. Kallades därför allmänt inget annat än "Stor- resp Lill-Provins". Under nån större övning skulle det plötsligt dras telefontråd i mörker genom terräng, minst två kabelmesar gick det åt. "Stor-Provins" bara reste sig, tog en mes på var axel och sa: Jag tar rubbet. Sagt och gjort.
Hårda kisar med fantastisk anda. Uppgiften löst. Frågor på det? 😉
Hahaha, anekdot, påminns om Torstuna och Tortuna av den enkla anledningen att höra fel och medföljande felaktig nerskrivning i ett anteckningsblock i mörkret kan göra att någon kör åt rejält fel håll!
Jag skulle tro att bilden är mer komplicerad än så. När jag växte upp på landet under 80-talet hade alla karlar över 40 ölmage och jag trodde inte att mammor ens kunde vara smala (milf hade inte samma mening som nu). Numera är det cross-fit träning, paddel, marathon, vasan mm på alla arbetsplatser jag jobbat på. Jag själv är 40 och är i bättre form än när jag var 18.