Jämfört med andra kvartalet 2019 föll svensk BNP med 8.2% kalenderkorrigerat under andra kvartalet i år. Säsongsrensat stod fallande export och fallande hushållskonsumtioin för större delen av nedgången. Faktisk nedgång var 7.8%
Sverige. |
Hur stor effekten blir på helåret, och som därmed kan ge en indikation historiskt är oklart än så länge.
För ett enskitl kvkartal är nedgången den största för perioden från 1980 och framåt, eller så långt som nuvarande dataserie sträcker sig. Man kan nog vänta sig att siffrorna är mycket osäkra på grund av den exterma påverkan coronakrisen gett, och kommer revideras längre fram.
Beskedet idag är en ekonomisk indikator. De faktiska BNP-siffrorna är inte publicerade än, och därmed kan man inte säga så mycket mer, utan mest göra förenklade beräkningar.
På fyra kvartal har utvecklingen per kvartal varit +0.5%, +0.1%, -0.3% och -8.6%. Om vardera kvartalen står för lika stor andel av BNP (vilket de inte gör) blir BNP på rullande fyra kvartal +0.125+0.25-0.075-2.15 eller -1.85% på ett år. Typ, ungefär. Prognoser talar för att helåret kommer landa på någonstans mellan -5% och -10% vilket då ska vara ett snitt av årets fyra kvartal där vi än så länge haft -0.3% och -8.6%. Eller något sådant. Eventuellt ska man istället räkna på 8.2% för andra kvartalet och 0.5% för första. eller 7.8%.
4 kommentarer
För oss som har förhållandevis säkra arbeten och inkomster blir detta lätt bara en siffra men för andra innebär det tragedi.
Det handlar om ungdomar med lite sämre förutsättningar som plötsligt inte längre kan få jobb. Eller folk över 55 år som kanske blivit varslade och nu upptäcker att de anses som oanställningsbara. Glöm inte bort dessa människor.
Jag är 32 år gammal. Jobbat nästintill varje dag i 13 år. Erfarenhet inom mycket. Hjälpt arbetsgivare med ekonomiska och KPI framgångar, med goda referenser.
Jag har under 4 månader inte lyckats hitta någonting, även jobb man är överkvalificerad för får in 500-1000 sökande. Hur många blir ens lästa? Tror det är ett rejält uppvaknande för många.
Har man klarat sig till typ 60 och har normal tjästepension för högre tjänstehen kan man alltid gå i pension, fast med lite mindre än om man jobbat till 65. Det är glappet upp till 60 som är riskfyllt.
Hmm, och pensionspengar, ska det bli 80 innan pension?