Arbetsförmedlingen uppger att arbetslösheten i april var 8.1% i kontrast mot 6.7% samma månad förra året. 418 642 personer var inskrivna som arbetslösa och 244 638 anges som öppet arbetslösa. Dessa siffror är dock inte SCB:s officiella, som först kommer senare under månaden.
T-Centralen, Stockholm, lunchtid. |
Sverige får väl i så fall sägas klarat sig rätt väl med sina 8.1% än så länge, kontra t ex USA:s officiella 14.7% i april. USA:s finansminister ska nu också gått ut och sagt att arbetslösheten kan vara så hög som 25%. Då hade USA en lägre arbetslöshet än Sverige innan coronakrisen.
Så något gör Sverige i alla fall rätt, men då har jag inte läst vad systemkalopsstidningen Dagens Nyheter skriver på ledarsidorna idag – vill man läsa måste man uppge bland annat sitt personnummer tydligen. Exakt vad som har hänt med Dagens “det existerar inga problem” Nyhgeter under coronakrisen lämnas som en övning. Antagligen finns det stora grupper som haft DN som sitt hatobjekt #2 efter Aftonbladet, som nu befinner sig i kognitiv dissonans.
Men siffrorna för april är siffrorna för april. Krisen går så fort (utom på börsen – där är det ingen kris) att månadssiffror är inaktuella i samma sekund som man sparat PDF:en.
Själv är jag på resande fot inför föreläsningen i Mora idag, så det kan bli lite sporadiskt med blogginlägg. Nyss1. stod jag på Tesla Supercharger i Jung och laddade några minuter, vilket är enda nödvändiga laddstoppet Sätila – Mora (och kunde eventuellt skippats, men det är onödigt att rulla in på marginalen till Ärans och Hjältarnas Stad – Teslas navigator vill gärna att man når destinationen med mer än 5%/5 kWh i mitt fall kvar i batteriet). Återkommer säkert med fler blogginllägg runt lunch, då jag kommer behöva ladda personligen om än inte bilen.
Och så får ni förstås ett elbilsreportage efteråt, som jag ju vet att ni alla älskar att läsa efter jag kört någon längre sträcka.
1. Blogginlägget är fördröjt och publicerat på timer för att inte allt ska komma samtidigt.
22 kommentarer
"systemkalopsstidningen" är den typen av typo som inte bara bör behållas, utan bli ny standard i ordlistan. 🙂
Noterade det också. Oerhört fyndigt! 🙂
Vad är fyndigt med att stava fel till kalops? Ska man stava "fel" med flit så kan man väl åtm stava fel rätt 🙂
[Infoga egen kollapsvits här]
Får la bli nåt med tjôtgrymta då? Eller.
Det är en vanlig missuppfittning..
När man jämnfört arbetslöshetssifrror mellan länder hur stor hänsyn tar nan till andelen i offentlig sektor. Det tar ju ganska lång tid innan folk blir varslade i stat, kommun och region.
Sverige har välk ganska stor del anställda i offentlig sektor, internationellt sett ?
Turboprop:Om man väljer att se offentlig sektors andel av BNP och samtidigt som en indikation på andelen anställda inom sektorn så ligger Sverige marginellt över EUs genomsnitt och lägre än Frankrike, Finland, Danmark, Österrike och Belgien samt på samma nivå som Portugal och Italien.
Ganska exakt 1/3 av samtliga anställda i Sverige är anställda inom offentlig sektor och 2/3 i privat näringsliv/verksamhet.
Det är tillsvidare oklart till vilken kategori att räkna anställda inom offentligfinansierad privatiserad verksamhet tidigare i offentlig regi.
Sverige ligger på snittet. Du har nog läst lite för mycket DI..
Såvida man inte är sjöman, de har inget slut på arbetet.
https://www.theguardian.com/global/2020/may/11/cargo-ship-sailors-press-ganged-into-keeping-the-worlds-trade-afloat
gbdcrvx: Problemet ifråga kommer till akut belysning genom den aktuella situationen med coronapandemin men har i princip varit aktuell för vissa flaggor under decennier.
gbdcrvx: Och rent anekdotiskt att när jag började i yrket för i dagarna femtio år sedan så gällde enligt dåvarande sjömanslag 24 månaders tjänstgöring ombord i fartyget innan rätt till avmönstring med fri hemresa från utländsk hamn. Kunde dessutom utsträckas med ytterligare en månad om fartyget inom denna tid beräknades ankomma hamn varifrån hemresan kunde anordnas till billigare pris. I 1973 års sjömanslag sänktes kravet till 9 månaders tjänstgöring inklusive 1 extra månad enligt ovan.
Karlsson. Hehe tiderna förändras.
På mitt jobb jobbade gubbarna två dygn ledig ett dygn. From 1980 jobbar vi 1 dygn ledig tre.
Turboprop: Det var hyfsade avlösningssystem ni kör på! Riggarna?
Brandkåren.
Tillgängliga 24/7 365.
En station, 4 fasta skift.
Turboprop: Tack för svar! Också inom mitt yrke förutsättes 24/7 ombordtiden även om minimivilotid finns lagreglerad därutöver … och ob/jour/öt ackumulerar extra ledighet. De sista åren innan pension tjänsgjorde jag i runda slängar cirka 22 veckor ombord och hade 30 veckor betald ledighet årligen. mvh
En livsstil …
Saknar du det ?
Hörde av en bekant att Peab markavdelning inte har några jobb efter Juni. Blir nog en besvärlig sommar och höst.
70 000 personer till så är det fler än det varit någonsin i moderna tid…
Näringslivet gnuggar händerna med förtjusning. Privatiseringen av AF blir en bra affär.
Som ökas på med ett par tusen ytterligare varje månad. Dels i form av såna som blir arbetslösa och dels av ny anlända.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.