Flera svenska fondbolag frös idag handeln i ett antal obligationsfonder inriktade på företagsobligationer efter diskussioner med Finansinspektioenn. Kapitalet för spararna är därmed låst tills vidare och går inte att få ut. Berörda fondbolag är än så länge Lennebo, SEB och Spiltan. Fler bolag kan följa och ta motsvarande beslut längre fram.
Finansinspektionen. |
De berörda fonderna är Lannebo Likviditetsfond, Lannebo Corporate Bond, Lannebo High Yield, Lannebo Sustainable Corporate Bond, Lannebo Mixfond, Lannebo Komplett, SEB Korträntefond C SEK Lux, SEB Korträntefond SEK, SEB Obligationsfond Flexibel SEK, SEB Obligation Flex C SEK Lux, Spiltan Räntefond Sverige och Spiltan Högräntefond. Det finns fler fonder i segementet, t ex hos Robur, men dessa har inte stoppats än, utan det är upp till förvaltaren att göra detta än så länge.
Både långa fonder och korträntefonder eller sk likviditetsfonder, som ska vara det säkraste fondplaceringen som finns drabbas, eftersom man i jakt på faktisk ränta styrt om dessa till företagspapper istället för statspapper.
Åtgärden är exceptionell och skedde inte ens under finanskrisen (som jag minns det), vilket talar för att den pågående coronakrisen kan vara den värsta ekonomiska kris världens finanssystem har upplevt, åtminstone i modern tid.
Spiltan Fonder skriver på sin hemsida att man fryser fonderna tills vidare, men att man i alla fall inte tar ut någon förvaltningsavgift under tiden som spararna kan drömma om att få ut sitt kapital. Lagda order före bryttid igår den 19:e mars ska fortfarande genomföras. Bryttiden verkar varit 16:30. Order efter det kommer genomföras när handeln öppnar igen i en obestämd framtid.
För Lannebo gäller brytpunkten redan den 18:e mars. Man hoppas att frysningen blir kortvarig men vet inte när.
Bloggen hittar inte någon information från SEB.
Den som parkerat tillgångar i även ovan nämnda likvidietsfonder där man inte har något annat val än fonder, t ex PPM eller vissa pensionssparanden och tjänstepensioner, kan nu inte använda kapitalet för att börja gå in på aktiemarknaden igen, ens om man så ville.
Frågan är vad de som har kvar kapital i ännu ej stoppade motsvarande fonder hos t ex Swedbank Robur nu ska göra? Sälja medan det finns en chans att få ut kapitalet, eller hålla tummarna? Risken finns förstås att det utbryter säljpanik även ur alla andra obligationsfonder och obligationsbubblan imploderar totalt. Nästa steg blir vem fan kommer vilja köpa obligationsfonder och därmed obligationer framöver, och därmed finansiera svenska företag? Hur går det då med refinansieringen av befintliga obligationer, eller har vi massiva nyemissioner att se fram emot på aktiemarknaden? Kanske lika gott det – många företag har lånat pengar till nollräntor för att dela ut som utdelning till aktieägarna eller återköpa aktier från aktieägarna, så varför ska inte aktieägarna hosta upp pengarna? Nåja, den som förblir likvid får väl se.
Personligen stoppade jag ur mig ur Spiltan Högräntefond i tid och alla de affärerna är nu genomförda. Dessvärre flyttade jag kapitalet till Spiltan Räntefond Sverige och banken tar typ 5+5 bankdagar att göra detta på vilket innebär att jag inte kunnat göra ett skit åt ett beslut som togs för lite mindre än två veckor sedan. Därmed är i princip min lön för det närmsta året (=förra årets bokförsäljning) nu frusen inne och är nu verkligen värdelösa siffror på en skärm, vilket säkert kan glädja många. Finns ingen anledning att smyga med felaktiga beslut man gör, som vuxen människa får man skylla sig själv. Order lades dock för att sälja även Spiltan Räntefond, men bara det som ännu inte var omplacerat från Spiltan Högräntefond. Trodde i min enfald att inte en likviditetsfond skulle drabbas av likviditetsbrist, då jag handlat med likviditetsfonder sedan 1993 utan problem. Så eventuellt kan det delvis lösa sig med lönen, även om den får halveras. Det vet jag dock först nästa vecka. Samtidigt har Spiltan uppget att de mestadels i Högräntefonden sitter med korta tider till inlösen, och Räntefond Sverige ska ha korta räntepapper. Därmed bör dessa lösas in av utfärdaren inom 3-6 månader, om nu inte utfärdare som Volvo etc går i konkurs innan dess. En värdefull läxa att inte jaga 1-4% avkastning på kapital som ska betalas ut som lön. Varje kris lär man sig något nytt. Sedan är det tyvärr dags för pensionen tills nästa kris om säg 10+ år, lagom till man kanske är fullärd.
34 kommentarer
Lade just alla mina fonder till försäljning, får se om det går igenom, eller om de fastnar på vägen. Å andra sidan är väl inte reda pengar någon försäkring om kronan kraschar. Bättre att ha något som går att använda iaf.
USD
Ja, var ska man övervintra pengarna tills man ser vart detta barkar? Krugerrand?
Är aktier i t.ex ICA och Axfood t.o.m tryggare än SEK nu? De bolagen lär ju finnas kvar även framöver. Eller tänker jag fel?
Du skriver:
"Åtgärden är exceptionell och skedde inte ens under finanskrisen (som jag minns det)"
Nej, det skedde inte i Sverige såvitt jag minns.
Däremot skedde det i USA hösten 2008 att obligationsfonder (och till och med penningmarknadsfonder om jag minns rätt) fick stänga för uttag och/eller krisade.
Detta tyder på att nuvarande kris kommer att bli värre för Sverige än 2008-2009.
Lider med alla som påverkas av detta. Oftast har man pengarna i dessa fonder för att snabbt få tillgång till likviditet. Så var även fallet för mig. Hade min "egen A kassa" i Spiltan Högräntefond fram till 2 veckor sedan då jag sålde av efter jag tyckte den började falla lite väl fort på kort tid. Att det även gäller korträntefonden får väl ses som skandal. En fond som skall ses som nästan ett bankkonto…. Ska bli intressant och se vad som händer härnäst. Uppenbarligen har dessa fonder tagit betydligt högre risk än vad de skulle ha gjort.
Sålde alla mina aktier vid årsskiftet eftersom jag ska köpa hus. Planen var att sälja en bostadsrätt under våren för att få loss pengar till renovering, men efter ditt förra inlägg om obligationsmarknaden sålde jag av även det mesta av räntefonderna. Känns väldigt skönt idag, tack Lars! men om det blir svårt att sälja bostadsrätten gäller det förstås att ha råd med räntorna också, belånad upp till öronen som jag är just nu.
Lite ironiskt med namnet Likviditetsfond 🙂 Dock är det nog ingen fara såvida man inte behöver pengarna omgående eller en betydande del av emittenterna går i konkurs. De underliggande papprena kommer ju fortfarande ge tillbaks pengarna när de förfaller, det är bara att ingen vill köpa dem just nu.
Däremot surt för dom som tänkt pricka en botten i aktiemarknaden.
Kanske bra att de inte frestas köpa aktier. Den där bottnen i aktiemarknaden lär inte komma förrän om några år. Jämför börsnedgången som startade hösten 1929 och bottnade sommaren 1932.
Lysa har Spiltan Räntefond Sverige i sin räntor-del. Denna inlåsning av kapital som görs nu, kommer det påverka avkastningen negativt där?
Hade även tänkt ändra fördelningen gradvis här framöver till mer aktier. Undrar hur Lysa kommer hantera sådana förändringar, ifall dom kan hantera det om en inlåsning råder?
Någon som har tips på vilka placeringar man ska göra istället för korträntefonder om man letar efter låg risk i dessa tider?
Och då tänker jag främst på PPM/tjänstepension, där man tyvärr inte kan placera på sparkonto.
Kanske "AP7 räntefond" är den säkraste räntefonden.
Räntefonder med statsobligationer har ju i princip ingen kreditrisk men usel avkastning.
Finns en räntefond med dollar som gått upp 10%. Om det är bra låter jag vara osagt.
Lysa har också Spiltan räntefond Sverige har jag för mig.
Jag kanske kom undan på håret då. Såg din text igår om att obligationsfonderna rasade så la en säljorder på allt i spiltan räntefond igår em. Ca 350 000. Borde ju få ut pengarna då.
Blir nog aldrig mer den typen av fonder.
Hur fungerar det för de som gått i pension och har dessa i sin tjänstepension/ppm som de vill ha utbetalningar från?
Jag sålde av Spiltan räntefonder i förra veckan likvider i går. Sålde SEB Korträntefond C USD – Lux 18/3 som ska synas på kontot tidigast den 24:e. Jag går ur räntefonderna och lägger mig likvid på kontot. Tanken att successivt köpa aktier och fonder.
Hur fungerar det med Lysas ränteplaceringar? Någon som vet.
Hur många röstar för att denna kris blir som "den stora depressionen" eller värre?
+1
+1
Stockholm kommer bli ugly när alla som jobbar i serviceyrken inte kommer kunna betala räntor och amorteringar framemot maj eller så. Lider med dem!
Amorteringslättnader har börjat införas, men därmed inte sagt att allt är löst.
Nordnet valutakonto USD
SEB har sådant konto också. Mycket najs med inbetalningar av licensavgifter från våra kunder i USD och sedan att kunna växla till SEKetas när man behöver.
Jo, men jag upplevde att det var rätt så krångligt att öppna ett valutakonto hos SEB. De ställde bland annat den här frågan " vad är syftet med att öppna ett valutakonto ? " På Nordnet är det lite enklare…
Lite ironiskt iom din ekonomiska prepping.
Men lägger vi det åt sidan så får man konstatera att när krisen slår till går det snabbt. Skickade säljorder på min korträntefond idag i annat fondbolag. Får se om den hinner gå igenom.
Kommer föra över till statspapper i USD då det inte går att sitta likvid i just dessa pensionspengar.
Mycket bra inlägg! Jag gjorde precis som författaren, lyckades precis sälja av hela PPM innehavet och hann få igenom transaktionen innan "crunchen". Jag blev minst sagt mycket förvånad då jag loggade in på mitt PPM konto och får se att mitt innehav MINSKAT med 2,1% och får senare läsa att innehavet är låst för uttag (Spiltan kort ränta). Detta kan inte vara annat än en jätteskandal! Hur kan en korträntefond 1) tappa över 2% i värde på några dagar, 2) var helt illikvid! Jag satte morgonkaffet i halsen… Det har varit några mindre artiklar i ekonomipress men inte speciellt omfattande, hur kan eknomipressen inte plocka upp en sådan här pass stor skandal? Hur ska du placera pengar om inget av tillgångsslagen är säkra? Jag ser detta bara som ett enda stor säljhype, det har varit enkelt att paketera obligationer i en räntefond och tjäna provisioner. Jag blir inte mindre orolig av att förvaltaren säger att "den som håller innehaven till förfall får tillbaka sina pengar"… Vaddå? Ska förvaltaren endast köpa statspapper för inkommande likvider…? Jag tror inte det… Det betyder isf att, ja ni kan kanske räkna ut det själva… Förvaltaren kommer inte sätta pengarna på bankkontot iaf utan jag tror de kommer fortsätta rulla obligationspapper med ökande risk vilket kan resultera en "bak run", dvs ingen kommer ut öht… Risken blev helt plötsligt substantiell och större delen av småspararnas kapital är "at risk"… Jag vet inte vad som är det största bedrägeriet, Allra eller att sälja likviditetsfonder utan likviditet…?!
Hoppas på högljudda reaktioner och många och långa debatter i ämnet!
Förbannad småsparare
Du har lånat ut pengar till näringsidkare vad får dig och tro att det är en säker placering?
Ska vara "bank-run" ovan…
Mycket bra inlägg! Jag gjorde precis som författaren, lyckades precis sälja av hela PPM innehavet och hann få igenom transaktionen innan "crunchen". Jag blev minst sagt mycket förvånad då jag loggade in på mitt PPM konto och får se att mitt innehav MINSKAT med 2,1% och får senare läsa att innehavet är låst för uttag (Spiltan kort ränta). Detta kan inte vara annat än en jätteskandal! Hur kan en korträntefond 1) tappa över 2% i värde på några dagar, 2) var helt illikvid! Jag satte morgonkaffet i halsen… Det har varit några mindre artiklar i ekonomipress men inte speciellt omfattande, hur kan eknomipressen inte plocka upp en sådan här pass stor skandal? Hur ska du placera pengar om inget av tillgångsslagen är säkra? Jag ser detta bara som ett enda stor säljhype, det har varit enkelt att paketera obligationer i en räntefond och tjäna provisioner. Jag blir inte mindre orolig av att förvaltaren säger att "den som håller innehaven till förfall får tillbaka sina pengar"… Vaddå? Ska förvaltaren endast köpa statspapper för inkommande likvider…? Jag tror inte det… Det betyder isf att, ja ni kan kanske räkna ut det själva… Förvaltaren kommer inte sätta pengarna på bankkontot iaf utan jag tror de kommer fortsätta rulla obligationspapper med ökande risk vilket kan resultera en "bank run", dvs ingen kommer ut öht… Risken blev helt plötsligt substantiell och större delen av småspararnas kapital är "at risk"… Jag vet inte vad som är det största bedrägeriet, Allra eller att sälja likviditetsfonder utan likviditet…?!
Hoppas på högljudda reaktioner och många och långa debatter i ämnet!
Förbannad småsparare
Mycket bra inlägg! Jag gjorde precis som författaren, lyckades precis sälja av hela PPM innehavet och hann få igenom transaktionen innan "crunchen". Jag blev minst sagt mycket förvånad då jag loggade in på mitt PPM konto och får se att mitt innehav MINSKAT med 2,1% och får senare läsa att innehavet är låst för uttag (Spiltan kort ränta). Detta kan inte vara annat än en jätteskandal! Hur kan en korträntefond 1) tappa över 2% i värde på några dagar, 2) var helt illikvid! Jag satte morgonkaffet i halsen… Det har varit några mindre artiklar i ekonomipress men inte speciellt omfattande, hur kan eknomipressen inte plocka upp en sådan här pass stor skandal? Hur ska du placera pengar om inget av tillgångsslagen är säkra? Jag ser detta bara som ett enda stor säljhype, det har varit enkelt att paketera obligationer i en räntefond och tjäna provisioner. Jag blir inte mindre orolig av att förvaltaren säger att "den som håller innehaven till förfall får tillbaka sina pengar"… Vaddå? Ska förvaltaren endast köpa statspapper för inkommande likvider…? Jag tror inte det… Det betyder isf att, ja ni kan kanske räkna ut det själva… Förvaltaren kommer inte sätta pengarna på bankkontot iaf utan jag tror de kommer fortsätta rulla obligationspapper med ökande risk vilket kan resultera en "bank run", dvs ingen kommer ut öht… Risken blev helt plötsligt substantiell och större delen av småspararnas kapital är "at risk"… Jag vet inte vad som är det största bedrägeriet, Allra eller att sälja likviditetsfonder utan likviditet…?!
Hoppas på högljudda reaktioner och många och långa debatter i ämnet!
Förbannad småsparare
Hann också ut ur Högräntefonden "redan" i förra veckan lätt förskräckt men så här i efterhand kunde det varit mycket värre. Dagens Industris artikel från 28 februari 2020, https://www.di.se/nyheter/snart-faller-fonderna-som-statt-emot-raset/ borde fått varningsklockorna att ringa men den hamnade öppnad men oläst som så många andra flikar..
Jag är inte mer lurad än någon annan men hade efter att ha läst en hel del kvartalsrapporter och artiklar uppfattningen att tidigare bottnar i fonden som under 2014 berodde på felsteg som förvaltarna lärt sig undvika.
Att högräntefonderna inte håller bättre än så här förtar i alla fall mitt syfte att hålla dem, som belåningsbas och hedge mot börspanik.
Håglösheten annalkar. Just nu ruttnar nämnda kronor på kontot och kostar dessutom skatt under tiden.