Dags för lite MÖP-måndag igen. En del politiker från olika läger verkar ha uppfattningen att det dräller av fältsjukhus i Sverige. En gång gjorde det mycket riktigt det och vi hade hela tjugonio fältsjukhus som skulle bemannas av mestadels värnpliktiga som hörde hemma i ordinarie sjukvård till vardags. Men vart tog dessa 29 sjukhus vägen? Svar nedan.
Sjukvård på övning. |
Det enkla svaret är att i försvarspropositionen 1999 (PDF) under Björn von Sydow (S) som försvarsminister i regeringen Göran Persson (S), så strök man helt enkelt 26 fältsjukhus.
Från försvarspropositionen 1999/2000:30, sidan 165. |
Så nu vet vi det, och alla kan gå vidare.
Kom ihåg att detta bara var geografiskt flyttbar materiel, som kunde grupperas på lämpliga platser utifrån angriparens anfallsriktning och hur krigslyckan, gick och innebar inte någon personell förstärkning att tala om, eftersom den krigsplacerade sjukvårdspersonalen precis som idag jobbar inom vanlig vård till vardags.
Som sig bör, bör tilläggas. Man vill inte ha sjukvårdspersonal som bara torrövar, utan man vill ha sjukvårdspersonal som jobbar med vård dagligen. Viss förstärkning innebar det dock, t ex ska veterinärer varit krigsplacerade, då de kunde tillföra viss kompetens inom t ex triage eller sutur, men agerade rimligtvis inte faktiska läkare. Även en veterinär vet när det är kört, alternativt kan rengöra och sy ihop ett sår. Kanske inte just det vi är ute efter idag dock.
De som inte klagade på nedläggningarna år 1999-2000 och sedan den näst sista spiken i kistan som kom 2004 behöver inte åberopa kapten Backspegel. De flesta var nöjda och glada med att slippa betala för det hela. Tobleronepolitik, ta det på kortet och låta framtiden betala.
Sidan 165 och framåt i dokumentet är annars en spännande läsning i tabellform från den eviga fredens tidevarv och ett lysande exempel på hur snabbt man kan avveckla och hur lång tid det tar att återta. Aktuellt idag med konkurser, varsel och nedläggningar i coronakrisens spår, för den som tror att allt inom ekonomi kommer studsa upp igen som om inget hänt.
46 kommentarer
Önskar nån slags direktdemokrati där dagens system kompletteras med att medborgarna kan rösta i sakfrågor. Önskar att folk som i så fall röstar lär sig och tänker igenom konsekvenserna innan de röstar. När jag ändå håller på och önskar vill jag ha en fin bil och en segelbåt. :-/
Direktdemokrati är inte bra. Bara kastratstyrd technokratie! 😛
Lyssna på Ring P1 så tycker du inte längre att det är ett bra förslag med direktdemokrati. =)
Re. kapten Crunch
Så du tror att det är ett genomsnitt av medborgarna som ringer in till Ring P1?
Tvåkammarriksdag. Ena kammaren är som riksdagen idag och den andra kammaren lottas. Kom ihåg att lottning och direktdemokrati är samma sak. Lottningen var det man använde i gamla Athen
@mpjens: Vill du inte ha fred på jorden? 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM
Har Schweiz direktdemokrati?
100 000 medborgare kan kräva BESLUTANDE folkomröstning i vilken fråga som helst.
50 000 medborgare kan UPPHÄVA ett beslut redan fattat av parlamentet genom beslutande folkomröstning. Så förlorade Sverige Gripenaffären.
Parlamentet sammanträder fyra gånger om året, tre veckor i taget. Övrig tid är parlamentsledamöterna normala människor med normala arbeten. Alltså helt väsensskilt från Sverige.
Det har ju inte gått så illa för Schweiz. På 70-talet kostade en CHF en svensk krona. Idag kostar en CHF drygt 10 SEK.
Men då saknar de förstås välfärd till skillnad från Sverige.
De flesta av oss har ju gått till valurnan, röstat och delegerat beslut till politiker som vi har förtroende på så att vi kan jobba, sköta ungar och hem. Det skulle slå väldigt fel tror jag om man har för många folkomröstningar och andra sorter av direktdemokrati. Stora massan skulle ledsna och de gapiga människorna på ytterkanterna skulle vinna på detta. Å andra sidan så är de som oftast förespråkar direktdemokrati de som kan, har varit med pch bet hur allt fungerar från pandemier till nationalekonomi…..dock är de sällan engareade och med på ett kommunalfullmäktigemöte som gud glömde en tisdag 2130
Du menar de maktlösa kommunerna som i princip är centralstyrd av staten.
Varför skulle man vilja gå dit.
I och för sig nästan samma sak med riksdagen allt styrs via utskotten och regeringen så röstningen är bara ett formellt godkännande av det redan fattade beslutet
@Stefan, ja du har en poäng angående kommuner som blir blir ålagda att göra ditten och datten från Sveriges huvudstad. Därför är ju äldreomsorgen en så het potatis eftersom ett coolt och popolärt beslut från Stockholm ålägger kommunen ytterliger ansvar/utgifter så är det äldreomsorgen som används som dragspel efterso här har man viss egenbestämmanderätt fortfarande.
Men min poäng var att de som skriker högst, kan mest och tycker att politikerjobbet är världens enklaste, mest överbetalda kan ju åtminståne engarea sig om man nu har så fruktansvärt mycket kompetens… Om inte efter som det är så fantastiskt bra betalt, bloggkommentartorer här brukar ju gilla pengar och veta hur saker och ting ska skötas, slå två flugor i en smäll och bli politiker!
Rekrytering till politikerjobbet sker inte efter kompetens utan efter popularitet.
Trodde ju man skulle få svar på vart de faktiskt tagit vägen
Såldes väl för ett korvöre, precis som HKP 4 gjordes när det begav sig.
Dom skänktes till utlandet
Kanske nån fladdermusvårdare med fem nycklar vet om det finns några fältskjukhus kvar med lite damm nånstans.
Mycket intressant och nedslående. Det är en klen tröst att dagens kirurger säkert har mer erfarenhet om spräng och skottskador än vad som var fallet under kalla kriget. På den tiden övade kirurgerna på nedsövda och skjutna grisar som först "räddades" och sedan avlivades.
Tyvärr är detta ett mönster som går igen att inte dra lärdom av tidigare felaktiga beslut,
ingen av oss skulle väl privat säga upp brandförsäkringen på huset för det har inte brunnit på många år.
Några år efter WW1 tog slut fattade riksdagen ett avrustningsbeslut för nu skulle världen aldrig mer drabbas av krig.
1939 hette det vår beredskap är god vilket inte var riktigt sant
2020 hette det oxå att vår beredskap är god och den här gången om IVA vård, inte helt sanning.
Vi svenskar är tyvärr orealistiska/naiva när vi avrustar.
Tycker nog analogin med fastigheter har brister..de flesta har ju försäkring men det är ju bla ett krav från banken. Och att bygga på mark som har risk för större vatten skador verkar ju inte avskräcka någon. Det är ju typiskt något som händer sällan..
Kommer ihåg all utrustning farsan hade med sig hem från överskottsbolaget när det gamla försvaret sålde av. Spännande konserver, ryggsäckar, kläder osv. Dock ingen respirator…
Kommer också ihåg ÖoB:s utförsäljningar men inte som några trevliga minnen, tvärtom. Gamla plåtlådor och skrot men det värsta var alla ungar som gick runt i militärbyxor.
… ett fältsjukhus bestod inte bara av värnpliktiga som annars arbetade i sjukvården, utan av nyutbildade värnpliktiga sjukvårdare i försvarets regi, i förstahjäpen, och andra, och katastrofsjuksjukvård. Beredskapstillväxt för sjukvård i fältsjukhus organiserades med tandläkare som istället för kariesbehandlare, som kunde vänta, blev anestesiläkare, tandsköterskor som blev skjutsköterskor, apotekare och receptarier direkt in i traumavården. Allt planerat för de mest behövande som gjort samhället sin plikt. Those were the days….and it is all forgotten.
Och vart tog de då vägen, dessa fältsjukhus? Jo, mycket av materielen skänktes till Baltikum. Annat såldes eller skänktes till humanitär verksamhet. Mycket kasserades. Därefter följde ett vacuum fram till tsunamikatastrofen. Därefter satsades det på militära sjukvården igen (inte som förr kanske, men mycket modern utrustning tillfördes). Utrustning till en ny kirurgitropp togs fram inför NBG08, och efter det kom de nya fältsjukhusen.
BaltMed:
2 st fältsjukhus
3 st brigad sjukvårds komp.
80 st bat saml. plats. skad.
80 st komp saml. plats. skad.
5 HSE/land (HSE =Hälso & Sjukvårds Enhet)
Det där kasserades – vad innebar det rent tekniskt?
Skulle vara kul att veta vad varje fältsjukhus kostar per år inkl. avskrivningar. Sen måste vi ju också ha folk till dom som inte redan jobbar på ett sjukhus, vet inte var man skulle få dom ifrån.
Inte bara fältsjukhus, bandvagnar fragmenterades (jag såg själv när de transporterades ), gamla personbilar med få mil på mätaren skrotades, de var inte miljövänliga, klädespersedlar och sängkläder eldades upp.
Min vän den etiopiske veterinären var krigsplacerad som sjuksköterska. När kriget kom, alltså kriget mot Eritrea, fick han agera kirurg. Han sa att det gick bra och att han lärde sig mycket eftersom kriget pågick.
Om du får välja mellan att dö eller bli opererad av en veterinär kanske veterinären är att föredra.
Smådjursveterinärer gör avancerad kirurgi på djur med mycket små organ, så de kan säkert göra ett bra jobb på en människa.
Förstår inte Sveriges förkärlek till att tälta i alla lägen. Hotellen står tomma varför inte lägga de sjuka där.
Sätt pensionärerna på de övergivna hotellen och låt dom leva i lyx de få dagar dom har kvar.
Nu önskar man sig ett fältsjukhus till Uppsala.
Är det tomten som kommer med det nu då?
Utöver de avvecklade fältsjukhusen, avvecklades även fyra krigssjukhus och tre marina sjukhuskompanier.
Vill man få fler sura uppstötningar, kan man läsa vad som försvann genom FB-96 och FB-00
https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/4-om-myndigheten/dokumentfiler/arsredovisningar/arsredovisning-2002/ar02_ubilaga_2_1.pdf
Det var ingen rolig tid. Jag jobbade i HKV på den tiden med handläggningsansvar för högre ledningsförband, och lyckades rädda fullt modern radiolänk- och televäxelmateriel genom "att utnyttja systemet". Materielen förbandssattes inte, utan placerades i en s k materiell mobenhet som inte syns på samma sätt. Jag gick därmed (i tysthet) emot ett generalsbeslut om avveckling av materielen. Ingen högre chef upptäckte det hela, och några år senare kom materielen till god nytta i den operativa sambandsbataljonen.
En veterinärutbildning är väl 6 år. Står nog inte en läkare långt efter. Dessutom är en människa lik en annan. En veterinär har ju en annan bredd kan man säja.
Försvaret nuförtiden, och sedan ett antal decennier, handlar om att bedriva kolonialkrig i Mali och omkring ett dussin andra länder, högst 1 av hundra svenskar kan peka ut på kartan.
Är du född på 40-talet?
Det är väl samma sak med antalet skyddsrum. På pappret från MSB ska det finnas 65 000 skydsrum i Sverige som har plats för 7 milj människor. 3 miljoner får skaka tänder utanför. Men hur sant är det skulle man villa veta. Troligtvis har vä ingen koll. Hur många är förstörda och omgjorda till gym eller spa avdelningar mm.
MSB inspekterar tydligen alla skyddsrum periodiskt så de vet nog
Ja exakt. Detta är inte helt okänt utan det utförs kontroller, hyfsat stränga sådana enl förstahandsuppgift. Fastighetsägarens ansvar gäller, och även om det ofta används som förråd eller likn så kan skyddsrummen snabbt ställas i ordning vid skarpt läge (man har två dygn på sig).
Bor i ett område med många skyddsrum. Vad jag sett själv och vad grannar uppger ser det ganska bra ut.
Det byggs ett vid Älsvömässan nu, för 20 pers.
30 intensivvårdsplatser i Älvsjö och 20 platser i anslutning till Östra Sjukhuset i Göteborg.
Jo, våra politiker är duktiga på att skapa förutsättningar för djupare kriser då de inte vill ta premiekostnaden för en beredskap som är värd namnet. Sittande regering är djupt delaktiga till att inte styrt om kursen, fokus har varit andra frågor. Allt började f om 1991 när det skulle vara fred i vår tid osv, alla skulle hålla handen och sjunga kumbaya…. Jo, jag är bitter, tror inte ett ögonblick på politikernas förbättring, de visade ingenting i lärdom från skogsbranden 2014 vs 2018.
Jo, en del myndigheter drog lärdom av 2014. Jag har nämnt två utredningar i en annan kommentarstråd här som båda konstaterade att brandbekämpningen 2018 i stort sett sköttes bra.
Allting kan förvisso alltid bli bättre så vi får väl se om så är fallet vid nästa stora skogsbrandtillfälle.
Man vinner inte val på fältsjukhus. Man vinner val på familjevecka, rut-avdrag, maxtaxa på dagis, sänkt fastighetsskatt och liknande.
Nästa och näst-nästa val vinns på civilförsvar, mer pengar till vården, beredskapslager deluxe och ekonomisk kompensation till förlorande grupper.
Sen trettio/fyrtio år senare är pandemin mestadels glömd och man börjar montera ner, kanske i lagom tid till nästa stora utbrott…
Jag tror inte att det du räknar upp kan vinna valet. Alla partier kommer att ha det med i sina valkampanjer.
Förmodligen kommer populisterna att gå framåt genom att hävda att vi måste ha bättre kontroll på våra gränser så att vi inte släpper in smittade utlänningar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.