Nedanstående är ett gästinlägg signerat Lena Wilderäng adrenalena.se
![]() |
Sjukvårdare från Sovjetunionen. |
Det kan vara relevant att komma ihåg att det inte är den första (eller den sista) gången vi är i självisolering. Och att det som sker är ganska milt med lite perspektiv. Åter igen räcker det bara att se på andra länder än trygga Sverige, och se exempel som är riktigt skrämmande.
De flesta har nu sett Chernobyl-serien och vet hur bristen på information tillsammans med några dåliga beslut kostade så många liv. När folk väl fick reda på att katastrofen var ett faktum satte de ofta sig i självisolering en längre tid, rädda att använda kranvattnet eller öppna fönstret för att vädra. Utan transparens från staten, och utan tillgång till information så var det omskakande och rätt skrämmande – ändå lyckades man ta sig igenom detta. I Sverige har vi idag rörelser som vill underminera förtroendet för myndigheter och samhällsinstitutioner (mer info här), det gör oss svagare i krissituationer och det vet de.
![]() |
Kontrollrum på atomisbrytaren Lenin. |
En annan katastrof med mycket radioaktivt nedfall (tredje största i världen på INES-skalan, dock absolut största gällande antalet döda) var i Kysjtym, det som idag kallas Majak-katastrofen. Plutoniumfabriken som orsakade katastrofen är förresten fortfarande kvar och i gång. Boken som blev ett resultat av min resa dit har nu blivit prisbelönad. Fantastiskt bra läsning, och en lämplig påminnelse om att passa på att glädjas åt faktumet att vi har transparens gällande läget, att myndigheter är generösa med information, vågar uttala sig trots osäkert och föränderligt läge, och försöker agera utifrån vårt bästa.
![]() |
Vägskylt utanför vapenplutoniumfabrik i Ryssland. |
Andra katastrofer som tvingade folk att vara inomhus var t ex Bhopalkatastrofen, den dödligaste industriolyckan i världshistorien. Över 500 000 människor exponerades för giftiga ämnen från pesticidfabriken, tusentals dog i sviterna, och många fler omkom senare. Känner du någon från Indien kommer de kunna berätta hur de påverkades då, och nivån på självisoleringen jämfört med nu.
Om du istället pratar med någon som bodde i Sovjet under sjuttiotalet så kanske de minns självkarantänen efter utbrottet av mjältbrand i Sverdlovsk, och hur de skötte självisoleringen 1979. En fabrik som tillverkade biologiska vapen (trots att Sovjet var med på Biovapenkonventionen 1972) låg i södra delen av staden som idag heter Jekaterinburg och ligger ca 10 mil norr om Tjeljabinsk. Hela området, som ligger i Ural, är känt för militärindustri. Kysjtym ligger också i närheten.
![]() |
Fabriker längs vägen i Uralområdet. |
Fabriken hade isolerat en mjältbrandstam som var väldigt kraftfull, och jobbade vidare på den i syfte att kunna skicka ut det på missilspetsar. Slarv med labbfilter gjorde att när arbetsdagen började och utrustningen slogs på, så pumpades mjältbrandssporer rakt ut från fabriken – i den friska aprilluften.
I närheten till den hemliga biovapenfabriken låg en annan fabrik, som producerade keramik. De hade ett välfungerande ventilationssystem med friskluftsintag från utsidan, och ordentlig cirkulering i lokalen. Intaget hade alltså sugit in mjältbrandsporerna och distribuerat dem runt om i fabriken. Samtliga medarbetare insjuknade direkt, och de flesta dog inom en vecka. Även folk på gatan och torg, och ute på balkongerna blev smittade. Överlevare från keramikfabriken vittnade om hur deras medarbetare trillade ihop på jobbet.
![]() |
Sovjetisk sjukstuga komplett med värmelampa om det skulle bli för kallt på britsen. |
Staten kunde förstås inte medge att det handlade om biologiska vapen, så den officiella versionen var att det hela spreds med kontaminerat kött. Det togs förstås fram även en teori om terrorattentat från NATO-länderna. Den officiella siffran gällande antalet döda varierar mellan sextio och dryga hundra personer, men det är alltid svårt att veta när det mörkades så effektivt.
En av dem som jobbade med att sopa allt under mattan var en Boris, en lokal politiker. Han skulle senare flytta till Moskva och stiga i rang, för att slutligen bli president. Det hela är omnämnt i hans memoarer.
![]() |
“Den sovjetiska makten bestraffar inte utan rättar till”. Foto taget i Gulaganläggningen på Solovetskie-öarna. |
Efter Sovjetunionens kollaps gavs det order om att ”demilitarisera” fabriken. Men det har inte gjorts, iaf enligt Wikipedia – de hemliga delarna har bara flyttats ner under jorden, nya laboratorier har byggts, området patrullerats av en ansenlig mängd militärer med hund. Enligt samma källa har de producerat en starkare (mer viral, mer resistent) mjältbrandstam med hjälp av genetisk manipulation. De släpper förstås inte in några journalister, men mer går att läsa tex här.
Så under förutsättningarna så har vi idag det ganska bra med frekvent uppdaterad information, och ett hyfsat internationellt samarbete gällande smittspårning och optimering av behandling. Vi har dessutom internet, vilket gör det möjligt att både jobba, göra ärenden och finna underhållning online. Rätt fiffigt.
![]() |
Vissa symboler tas inte bort. |
Sociala medier i Ryssland rapporterar t ex just nu att grävarbetet nära Moskvafloden och parken Kolomenskoe har åter påbörjats. För den som har missat det så vill man bygga en ny ringled (den fjärde eller femte) runt staden. Problemet är att vägen planeras gå gå över ett område där man på femtio- och sextiotalet grävde ner radioaktivt avfall från en uraniumfabrik som låg där. Trots protester från invånarna, och trots tydliga utslag på Geiger-mätare vid minsta arbetsinsats, så påstår myndigheterna att det är riskfritt, att mätningarna är felaktiga, och att bygget kommer fortsätta utan någon fara för invånarna. Mediefokuset på Covid-19 har gjort att de kunde återuppta bygget utan större uppmärksamhet, och självisoleringen gör att aktivismen upphör – invånarna inte kan vara på plats och hindra arbetet. Byggarbetarna saknar dessutom allt skydd som behövs för att arbeta med kontaminerat avfall. De är redan underbetalda och underinformerade, så det är inget de gör frivilligt – utan är ännu ett exempel på hur felaktiga beslut och undanhållandet av information fortsätter riskera människoliv.
![]() |
Ryska inrikestrupper från OMON. Bilden är inte relaterad till händelserna i Moskva. |
71 kommentarer
Bra story – tack!
Indien har verkligen fått mycken otack. Trots att Bhopalkatastrofen med råge är den mest fatala olyckan bland dem du nämner, tycks "historien" inte ha brytt sig särskilt mycket. Vi fick ju Union Carbide Productions, så det är väl gott nog!?
Samma märkliga öde under WWII. Indier utmärkte sig för sina insatser i Brittiska armén. Churchill ville dock inte cyniskt nog "slösa" några resurser på att hjälpa svältande i Bengal och hindra t o m USA från att hjälpa. En del av Churchills uttalanden i frågan är riktiga lågvattenmärken. Uppåt 3 miljoner dog. Isolerade att dö. De indiska hjältarna i kriget suddades snyggt bort ur de flesta västerländska historieböcker.
Visst, mitt historieintresse är mer riktat åt östeuropa, men jag kunde inte låta bli att lyfta fram denna orättvisa.
Trist förstås, men ganska väntat i en diktatur. Eller hur? Jag håller med att det är många som vill underminera myndigheterna här, jag tror nog med stor anekdotisk evidens det är samma människor som tillhör den s k svansen och som tror på en massa konspirationsteorier.
Att FHM gjorde fel i början är uppenbart korrekt, vilket jag även skrivet om för någon/några månader sen. Vi har nu facit för det. Att FHM och regering nu gör rätt tror jag. Men vet ej. Hoppas de får rätt.
Ganska väntat i en diktatur, ja, men Lenas poäng är väl att vi i Sverige inte alltid uppskattar hur bra vi har det med öppenhet och myndigheter som har pressträffar varje dag för att berätta om läget.
Hatten av för Folkhälsomyndigheten som ser ut att göra allt vad den kan för att bromsa smittspridningen, och hatten av för Anders Tegnell som låter "kritik" från självutnämnda smittskyddsexperter rinna av honom som vatten på en gås.
Jag håller med. Har hatten i handen här.
Idag har vi fått mer info om medelåldern ifrån Coronafallen som dör. Stärker tesen om 70 plus och isolering (dvs riskgrupp). Vi andra bör hålla igång samhället med social distans. Vad hände med Linus logistik förresten?
Lär dig läsa människa. Alternativt om du ska fortsätta flumma, blanda då inte in andra användare.
Jag har skrivit gång, på gång, på gång, på gång att problemet är just siffrorna kring dödsfall. För en enorm majoritet dödsfall är både gamla och sjuka. Det gör att folk (som du själv) inte fattar hur många utanför riskgrupp som behöver *vård och intensivvård* och därmed belastar sjukvården.
Det är fortfarande oklart hur stor del av dem utanför riskgrupp som faktiskt skulle dö om de inte fick vård, för de har fått vård. Men något som är mer givet och som redan händer i åtminstone Italien är att de yngre fallen tar vården från äldre.
(så du inte tar poängen fel, jag håller såklart helt med om att vi ska hålla igång samhället med social distancing… det är bara att folk, och inte bara 30% av folk, måste begripa det sistnämnda)
Dött som i graven i kommentarsfältet. Hoppas ni får nya krafter tills imorgon 🤗
Brukar tycka gästinläggen hamnar lite väl off, men detta var klockrent! Spännande anekdoter.
Eftersom jag har så svårt att hålla käften vill jag dock flika in att jag inte gillar relativiseringen, utan ser den rent av som en av bovarna bakom att summan av regering+myndigheter blivit så degenererad i Sverige. Varför accepterar vi att (vad som internationellt skulle kallas) korruption genomsyrar den svenska politiska apparaten? Till synes för att vi ser att det finns riktiga bananrepubliker. Varför accepterar vi uppenbar nepotism? Bananrepubliker. Varför accepterar vi omyndigförklarande av myndigheter? Soviet. Att vi inte är speciellt rika trots rik stat? Jomen vi är ju rika om man jämför med fattiga. Att vi har så skamset låg sjukvårdsberedskap kontra skatter? Jomen vissa länder har ju knappt sjukvård.
FHM har nu anslutit sig till den numera majoritet svenska myndigheter som i modern tid hanterat (vad som borde vara) sitt uppdrag direkt märkligt, men återigen är det som om nästan ingen tittar på varför. FHM är inte sin egen arbetsgivare, det är regeringen. Tegnell bestämmer inte sin uppgift. Det är rätt höga odds på att det är Tegnell själv som tycker att det är problematiskt att vissa kan jobba hemifrån under en oviss pandemi.
Sveriges regering gömmer sig just nu bakom att de låter FHM bestämma, ett FHM de bestämmer över. Löfven sätter sig i en vinst-varje-gång där FHM får i uppdrag att prata om jämställdhet och att maximera arbete, tills det eventuellt (om vi har otur, säger inte att det kommer hända) blir ett blodbad för att vi inte agerade, och det plötsligt är politiskt ofarligt att stänga ned samhället under ett 3-4 veckor långt krig.
Efteråt är det inte Löfven, utan Tegnell, som suttit där i TV och pratat om hur problematiskt det är att Spotifys anställda inte tvingas sprida viruset vidare. För att skruva till detta ytterligare behöver inte detta betyda att Tegnell står arbetslös. Där kommer ju Dan Eliasson-nepotismen in: Tegnell har till skillnad från Löfven en position vi inte röstar om.
Fast det var väl du som sa att Sverige "skulle se ut som en fruktansvärd krigszon om två veckor" för ungefär två veckor sen. Du har uppenbarligen noll koll, så varför ska man lyssna på dig?
I regeringens regleringsbrev till Folkhälsomyndighetens står det ju att myndigheten ska arbeta för en "god och jämlik hälsa i hela befolkningen", så Tegnell utförde väl helt enkelt sitt uppdrag.
Att kalla det för korruption tucker jag dock är lite överdrivet.
tucker -> tycker
@Ben Dover, du ska inte ta åt dig vad någon skriver om du saknar läsförståelse. Känner du på riktigt att jag är del av den problematiken så har du nåt en ny oanad nivå av narcissism.
@PD Jag har inte kallat Tegnells agerande för korruption. Är ju tvärt om inne på precis samma sak, att han utför sitt uppdrag och att det inte är han själv som bestämmer hur det uppdraget ser ut.
Hurr durr dU tOg åT diG
Nej, det handlar inte om att jag "tog åt mig" eller saknar läsförståelse.
Ska jag citera?
Den 14/3 skrev du bland annat:
"För även vid ett mirakel där Sverige inte är en fruktansvärd krigszon om två veckor…"
Hur har det gått med den förutsägelsen tycker du? Eller vad var det för mirakel som inträffade? Care to explain så här tolv dagar senare?
Att svenska folkets eventuella motståndskraft mot lunginflamation kontra andra nationaliteters är ett mirakel? Att det är efterblivet att låsa in sig på exakt antal dagar med en så lång prognos som två veckor? Speciellt när du har OCD åt ena hållet och inte andra (det är inte i övermorgon ännu).
Din närmsta favoritmyndighet hymlar nämligen inte med att de är lika förvånade som mig över att detta, och precis lika medvetna om att det även skulle kunna vara så enkelt att explosiononen kommer några dagar senare än väntat.
Uppfattar jag dig rätt att du står fast vid din prognos om krigszon, eftersom det inte är i övermorgon än? Så krigszon på lördag alltså?
Nej, du uppfattar mig anmärkningsvärt fel. Att närmsta favoritmyndighet är lika förvånad som mig betyder även att jag är lika förvånad som närmsta favoritmyndighet. Att anstormningen av inflamerade lungor varit så mycket lugnare än beräknat de senaste 4-5 dagarna är ny information.
Antingen är det så tråkigt som att detta bara betyder att det händer lite senare (små tidiga förtjutningar i tex smitta kan ju ge ganska stora utslag), eller så är det en början på siffror för att Sveriges befolkning är anmärkningsvärt starka mot detta.
Vill du ha en uppdaterad prognos justerar jag mitt "mirakel" till "tur".
Så du tror att det kan bli krigszon lite längre fram?
Som amatör kanske du inte ska tro att du kan räkna på sådant här. Eller har du inte lärt dig något än.
Men tröst kan vara att en ledande profil i fiskmåshögern trodde att 5-6 miljarder skulle vara smittade och hundratals miljoner döda redan till början av mars, så du är inte ensam med din kompetensnivå.
Hur ledsen det än gör dig är det även statistiskt säkerställt att jag faktiskt kan just räkna på detta. Faktum är dock att det inte är raketvetenskap. Det är inte någon unik talang jag har. Det är applicerad grundskolekompetens, och den räcker hela vägen för att just räkna på detta. Med lagstadgad grundskola har alltså alla haft den här möjligheten, sedan är det upp till var och en vad man gör med den.
Ja, jag tror att det kan bli en krigszon lite längre fram, och skulle fortfarande kalla det för det troligaste scenariot. Och eftersom du har ticks måste jag väl antagligen förklara att jag inte menar att vi kommer att bli invaderade av ryssland, utan att vi får ett sjukhus som inte klarar av belastningen.
OCD? Vi slänger alltså psykiatriska amatördiagnoser omkring oss nu? I så fall har du hela jävla listan ur Krafft-Ebings "Psychopatia Sexualis".
För övrigt, din grundskolekompetens säger dig alltså att svenska folkets motståndskraft mot "lunginflamation" som du inte ens kan stava till (så var det med den grundskolekompetensen…) är ett "mirakel" samtidigt som du hävdar att du kan räkna på, och därmed förutspå allt. Ok kompis, jag tror inte det finns mycket mer att diskutera än att du är oerhört pantad och har ett väldigt omständligt sätt att säga att du inte har en jävla aning om vad du snackar om.
Vi hörs i övermorgon, så kan vi diskutera min OCD och din pedofili (om det nu var fritt fram att fjärrdiagnostisera menar jag).
För övrigt:
Jag: "Du sa det för ungefär två veckor sen"
Linus: "DET ÄR FAKTISKT TVÅ DAGAR KVAR HURR DURR DU HAR OCD FÖR DET ÄR INTE EXAKT TVÅ VECKOR SEN"
Och för att återigen korrigera för ticks så du inte fastnar i något märkligt här så har jag inte gjort någon ny prognos utifrån dagens data, vilket är en stor skillnad mellan en amatör och någon anställd på FHM. Det är inte mitt jobb. Jag gjorde jobbet för några veckor sedan, för det var viktigt för egen del (informera nära om detta läge som de då inte fick information om från vare sig regering eller myndighet). Eftersom jag ändå gjort jobbet hade jag då underlag som kunde (och bevisligen var) intressant för flera, samt dra mitt strå för att försöka förklara varför folk varför de bör sluta gå på afterski och hosta på varandra.
Ny data kommer i samma takt som viruset sprids och utvecklas, så ju fler dagar som går desto mindre relevant är det arbete jag gjorde för flera veckor sedan. Så då har du nu förhoppningsvis även förstått varför man inte ska ha OCD kring exakta dagar på en två veckor lång prognos.
@Ben Dover ingen har väl anklagat dig för att var mogen, men åtminstone i mina ögon är detta rätt pinsamt.
Har du informerat dina nära om att du hade helt jävla fel, så att dom också begriper att du inte vet vad du pratar om? Handhjärta till dina anhöriga som måste stå ut med ditt svammel.
Linus Jönsson:
JAG HADE INTE FEL DET VAR EN STATISTISK AVVIKELSE DU HAR OCD JAG HADE INTE FEL JAG HADE INTE FEL DU HAR OCD
Alla andra: Du verkar lite korkad som skämmer ut dig så här.
Linus: DET ÄR NI SOM ÄR PINSAMMA
@Ben Dover jag informerade min nära om sakerna exempelvis du inte fattade då, d.v.s. om just läget vi har idag, vilket du inte hade den blekaste aning om. Och ja, jag tyckte det var jätteviktigt. Jag gillar min mamma och min pappa osv.
Alla får väl göra sin egen bedömning men i mina ögon är du inte bara barnslig utan direkt vidrig, inte en gnutta trevligare att ha att göra med än högerextremister osv. Vore jag bloggägare skulle det vara snabb /kick på personer som fjantar såhär om en pandemi.
Spännande:
1. Exakt vad var det jag inte fattade "då", när nu "då var? Samt vad det är jag inte fattar om läget vi har idag. Förklara i detalj, tack. Gärna med källhänvisning. Mig veterligen har jag nämligen inte sagt något om läget varken då eller idag, så det ska bli ytterst spännande hur du tagit reda på vad jag fattat och inte. Jag förväntar mig ett utförligt svar på den här frågan så klart.
2. Jaha, du är en kränkt snöflinga. Du har nog misstagit mig för nån som bryr sig om din åsikt, va?
3. Har du övervägt möjligheten att du lider av kronisk intelligensdysfori?
Se där tre frågor som du kan sysselsätta ditt (självskattat) enorma intellekt med att besvara medan vi väntar.
Det är svårt att slita sig från denna komedi i den högre skolan, men jag måste faktiskt jobba nu.
Jag tror att jag återkommer i eftermiddag med en skål med popcorn. 🙂
Högre skolan? Det ska räcka att ha tillskansat sig tillräckliga kunskaper i grundskolan. Jag gillar att frågorna redan var sorterade i sifferordning.
@PD du blir nog besviken. Jag skojade inte förra inlägget och skojar generellt inte när jag jämför debattörer med högerextremister. Har lite svårt att förstå varför/om inte fler ser det osmakliga i detta, men för egen del är det så.
Här får ni andra en liten limerick att roa er med medan Linus strävar med frågorna:
Det var en tönt ifrån Internet,
Som stank av dumhet och svett,
Han var korkad som fan,
nånting nånting hela dan,
Att vara Linus är nog inte lätt.
@Linus: När prognostiserar du att du kan komma fram med ett svar på frågorna?
Jag tror inte sjukhusen i Stockholm är särskilt långt ifrån den här krigsskådeplatsen.
För övrigt kanske ni ska ta fram grundskolans matematikbok och studera kapitlet med värdesiffror.
2 veckor är naturligtvis inte exakt 14 dagar eller 336 timmar, utan rimligtvis allt mellan 1.50 och 1.49 veckor.
Sen var väl Linus lite för tidigt ute att göra prognoser ändå av skäl som jag nämnt tidigare. För två veckor sedan var smittspridningen så liten i Sverige att det var omöjlig bedöma basen av okända smittade vilka sprang runt och spred viruset. Man visste helt enkelt inte från vilken nivå man kunde börja extrapolera.
Det kan man fortfarande inte, men nu för att Sverige knappt mäter några smittade. Vi börjar dock få in siffror över antalet döda och den siffran är nog ganska säkerställd så för Sverige är det nog den siffran vi ska jämföra med motsvarande för övriga länder.
Antalet döda är dock fortfarande för litet för att försöka sig på att extrapolera, standardavvikelsen blir helt enkelt för stor.
Vet inte det jag, enligt Linus Jönsson har det ju inträffat nåt slags mirakel här och det trumfar ju per definition sådant som matematik och naturlagar, så matteboken är nog inte till mycket hjälp. För att komma in på samma våglängd som Linus svammel är det väl snarare Bibeln som gäller tror jag.
Sen lärde jag mig i den kommunala grundskolan att i Sverige använder vi kommatecken, men jag vet inte…
Nu har ju inte jag kanske tillskansat mig hela grundskolan. Men det lär lite märkligt med ditt intervall mellan 1,50 och 1,49 veckor.
@Niklas håll inte på så där, då är du en vidrig högerextremist, fattaladu. Klart Kent har rätt, han har ju kollat upp det i grundskolans mattebok. Är du nazist eller?
Niklas, 1.50 till 2.49 men jag tror nog du förstod det.
Så hur många ska dö inom de närmaste 5 dagarna för att Sverige ska vara den "fruktansvärda krigszon" Linus påstår att det ska bli?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är kanske inte jag som ska definiera hur en krigszon ser ut men fälttåget mot Norge såg för Sverige ut enligt följande
29 juli, 3 personer döda
2 augusti, 31 döda och 70 skadade.
5 augusti, 70 döda
9 augusti, 100 skadade och döda
14 augusti, 3 döda 15 skadade
I den jämförelsen så kan man väl säga att Linus redan har fått rätt, pandemin är fördelat per dag redan värre än vårt senaste krig.
Normalt dör det i snitt nästan 250 personer per dygn i Sverige, baserat på medelvärdet av totalt antal döda per år mellan 2010-2019. Detta fluktuerar ju givetvis dagligen och då har jag inte heller tagit hänsyn till säsongsvariation, vilket förmodligen spelar en betydande roll. Det kommer bli intressant att se om denna pandemi, i Sverige och utomlands, bidragit till någon ökad dödlighet utöver det normala antalet som sannolikt skulle dö ändå.
@Kent No1
"Sen var väl Linus lite för tidigt ute att göra prognoser ändå av skäl som jag nämnt tidigare. För två veckor sedan var smittspridningen så liten i Sverige att det var omöjlig bedöma basen av okända smittade vilka sprang runt och spred viruset. Man visste helt enkelt inte från vilken nivå man kunde börja extrapolera."
Personligen tycker jag helt tvärt om. Hur menar du med att det var "för tidigt"? Idag ser jag inget större behov i att göra egna prognoser, åtminstone för egen del, för informationen är känd och våra myndigheter beskriver själva att de förväntar sig ett kaos vi inte nåt ännu. Jag och FHM var till synes rent av lika förvånade över att det inte eskalerade redan i helgen, så vad är poängen med att jag gör egna halvdana prognoser idag?
Det var desto relevantare tidigare. Mina prognoser vann med 5-0 över den information som *kommunicerades* från FHM och regering (samt faktiskt även blaskor som expressen och aftonbladet). Jag kände bland annat till att vi aldrig ens gjorde något försök att undkomma spridning till samhället av inresande från norra Italien. Varför kan man diskutera separat, kanske med fördel då efter krisen. Men den officiella prognosen som tex mina föräldrar fick var alltså i det skedet 0 smittade, tvärt emot den statistiskt självklara okontrollerade spridningen. Sedan har det varit turer med påhitt som att det bara drabbar gamla och multisjuka osv.. kort sagt helt felaktiga prognoser officielt.
Sedan det där men enorm osäkerhet och intervall på tidiga prognoser.. ja absolut. Men vi har sisådär 500 intensivårdsplatser, och vi har problem med material, vilket i sin tur garanterar problem med personal om vi inte får ordning på materialet osv. När en tidig prognos säger "krigszon" handlar det ju inte om att man vet hur många som blir sjuka, utan att prognosen tyder på att det blir för många. Inte hur många för många. Helt enorm osäkerhet uppåt.
Kanske enklare förklarat: det nödvändiga med en egen prognos är/var att förhålla sig till en fas 0 av pandemin som myndigheterna med eller utan flit inte hjälpt oss med, så föräldrar kring 60-70 trodde allt var hur lugnt som helst och yngre festade runt på afterski.
Nu såhär 26e Mars är ett högt antal smittade (med fortsatt hanterbart antal svårt sjuka) plötsligt istället en positiv indikator, för den tyder på motståndskraft i samhället. Alla dagar som passerar nu utan att det sticker rejält ger indikationer på att vår befolkning klarar detta bättre än Italien, Spanien, Frankrike, Holland, USA.. vilket på ett positivt sätt kastar om prognosen. Innan kunde vi bara förutsätta internationell data.
(kanske ska plocka bort USA där ovan så inte halmgubbe-ligan går igång för hårt… det är lite för svårt att överblicka USA för att se dem som indikation på antal svårt sjuka osv)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Linus, Tycker att jag redan förklarat den saken. Du gjorde prognos baserat på allt för liten och osäker datamängd.
Sen presenterade prognosen utan att ange standardavvikelsen och naturligtvis kommer det då sen halmgubbesökarna och slår prognosen i huvudet på dig för den visade ju inte på timmen rätt.
@Kent No1, jag var ju tydlig med detta i inläggen. Vi kunde ha 2000, 5000, 10 000, 100 000+ smittade. Jag har aldrig gjort minsta försök i att prognostisera eller gissa exakt *hur* överbelastad sjukvården kan tänkas bli i första fasen.
Om det blir lättare i siffror: om vi har 500 intensivvårdplatser och kommer fram till behovet [600, inf[ där 600 kommer från säkerhetställd data kombinerad med internationell statistik (det enda vi hade då) och resten är osäkerhet så har man gjort en helt otroligt oprecis prognos men kommer ändå fram till "förmodad krigszon".
Linus, Du får klyva hårstrån med BD eller Corny.
Nu är det ju inte jag som initierade hårklyvandet, så för min del är det fine förutom du föreslår att någon överhuvudtaget bör klyva något alls med den förstnämnda.
Nä Linus, detta blev faktiskt väldigt pinsamt för dig. Tråkig bild du har av din släkt som inte tillgodogjort sig grundskolan enligt din egen utsago. Hoppas ni trots allt har nåt trevligt att prata om när släkten ses, förutom senaste karantän.
Men fortsätt du med din logistik (kräver det ens högeskoleexmamen?, men vad vet jag, kan man ställa upp statiska modeller bättre än WHO med hjälp av kunskap ifrån grundskolan, så kanske (nu var den iofs fel med ändå). Så gör säkert våra smittskyddsexperter rätt framöver för det kräver nog mer än grundskola där… Men det förstår du nog inte.
Ta det lugnt med substanserna, vad det nu är. I all välmening.
Jag lyssnade på en intervju med en relativt högt uppsatt man inom Sovjetunionen. Han genomskådade skiten å flydde till sist genom Finland till USA på 70talet . Intervjun var gjord relativt nyligen. Han sa att dom hade bra utbildning på läkarna och bra sjukhus, med några små hakar. Det fanns inte el eller rinnande vatten på alla sjukhus. Och dom som det fanns på fungerade det inte alltid. Det var otur när strömmen ibland gick mitt under operationer
Du ha inte möjlighet att kolla upp namnet? Precis som nu, kan det ha berott på de stora skillnader som råder mellan regioner och städer. Som att Moskva är inte representativt för Ryssland, St:Petersburg är även det ett annat Rysssland och inte Moskva osv..
En intervju baserad på mer än 40 år gamla personliga erfarenheter – vad har den för relevans på nuläget?
Det är väl fortfarande KGB-gubbarna som styr?
Han flydde från icke-inflationen till inflationen? Inflationen ger ju att du kan
"Få hjulen att snurra", det kan vara militären, finns ingen riktig fiende (Vietnam som ex, US hotades inte och körde tom false flag för att börja panga) det kan vara rymden (onekligen "dyrt" om det ska betalas ur samma guldkassa som vägar), det kan vara vad som helst och man reagerar sig ur allt och ingen har egentligen ansvar.
Problemet är Imperierna, Sverige var för länge sen mer en gård, vi ville byta saker med andra gårdar, numer vill den svenska eliten antingen visa Imperiet att vi är duttiga, eller, åka till Imperiet och ha det lite coolare.
Sverige i sig är perfekt när folket är givmilda drängar med samvete. Linus har helt rätt i sin tanke om att vi jämförs med svagare och skruttigare utkomster med glädje av Eliten här.
Vill ni ha insikt i nuläget? En kompis följde med en anhörig till sjukhuset i Moskva för ca ett halvår sedan. Personen frågade överläkaren om de behövde hjälp med något. Överläkaren svarade indignerat att de minsann har världens bästa utrustning och inte behövde någon hjälp. Sedan tänkte överläkaren lite. Och la till att om det är möjligt så vore det fantastiskt att få tag på vuxenblöjor, bandage och receptfria smärtstillande. För de var konstant slut.
Apropå rinnande vatten så bestod sjukhusets toaletter av dörrlösa bås med hål i golvet. Det var förstås ingen privatklinik, utan helt vanligt sjukhus. Men det har inte blivit särskilt mycket standardhöjningar i landet överlag, utöver kanske de delarna av större städer där politiker och turister rör sig. Var fjärde ryss saknar WC, var tredje varmvatten, var femte har inget rinnande vatten alls.
https://www.reuters.com/article/us-russia-capitalism-health-special-repo/special-report-billion-dollar-medical-project-helped-fund-putins-palace-idINBREA4K0D220140521
tl; dr – den redan pissiga sjukvårdsbudgeten tokplundras av oligarker med Putins godkännande, klart det blir skit då liksom.
Timtik@ nu hittade jag intervjn. Det var på radio mises.. https://www.mises.se/2015/10/10/63-yuri-maltsev-om-livet-i-sovjetunionen/
Han hette Yuri maltsev
https://www.youtube.com/watch?v=C8cVQ4kgXTM
Han säger 1999 där?
@Lena W: Det är så sorgligt, det du berättar. Ryssland är i grunden ett rikt land och alla ryssar jag har träffat har varit mycket trevliga människor som jag har kommit bra överens med. Vad är det som saknas för att få ordning på eländet?
@PD, demokrati kanske… Nu sitter väl Putin på typ obestämd tid.
Jag tror att det är något mer grundläggande. De flesta av Europa består av demokratiska länder (även om alla är alls inte utan fläckar). De flesta av Europas länder var monarkier (eller motsvarande) utan speciellt mycket demokratiskt inflytande från folket för några hundra år sen, precis som Ryssland.
Hur kommer det sig att utvecklingen blev så annorlunda i Europa jämfört med Ryssland? Jag har inte svaret på den frågan så det vore roligt om någon med insikter och kunskaper kunde svara.
Tyvärr har jag inte svaret på din fråga. Men att det är en diktatur förklarar nog mycket. Linus har nog en massa svar, även ifall han bevisligen lider av intellektuell trötthet enligt BD, och jag tror BD har rätt enligt simpel evidens utifrån verkligheten.
@PD Tänk om det gick att svara på det i ett Twitter-inlägg! Jag har bott så pass många år i Ryssland och andra f d Sovjetstater att jag hunnit fundera på, läsa och studera den frågan ganska mycket. Att seriöst försöka besvara den skulle kräva mer text än vad den här bloggen totalt innehåller. Fast några små idéer kan jag kasta ut.
– Ryssland är bara delvis euorpeiskt och hur än Peter den Store försökte införliva influenser ifrån västeuropa förblev och förblir Ryssland euroasiatiskt, inte bara geografiskt, utan både till tanke och känsla.
– En annan skillnad är att västeuropa, med inte så lite våld och förtryck, hamrats in i en någorlunda homogen form. T ex Romarrikets inflytande över Europa. Den västeuropeiska modellen har mycket handlar om att erövra och kuva, ibland genom genocid. Ryssland ska inte ses som ett snällt imperium, annars hade det inte blivit ett imperium, men taktiken har skiljt sig från den västeuropeiska. Ryssland har varit mindre benäget att försöka erövra genom krig, utan har hellre med en blandning av hot, förhandling och belöning införlivat folkgrupper, vars ledare ofta fått likvärdiga privilegier och maktpositioner som dess erövrare. Ryssland är därför ett mycket brokigt land med t ex en ansenlig muslimsk befolkning.
– P.g.a. svagt och dåligt styre kom Rysslands industrialisering inte igång i den takt man kunnat förvänta. Nikolaj II ärvde ett rike i sönderfall. Han tillhör kategorin av ledare som var ganska omtyckt, men i det stora hela oduglig och oförmögen att vidta de åtgärder som krävdes, så situationen förvärrades.
– Den ryska revolutionen är en enda röra och flera faktorer spelade in. Nikolaj II:s inkompetens ledde till att han massakrerade den egna befolkningen. WWI innebar att även externa aktörer hade intresse av att försvaga Ryssland. Än om mycket fortfarande är oklart var det en häxkittel, och revolutioner öppnar också vägen för diverse banditer.
– En för revolutionen till början "nyttig" bandit var Stalin, som Lenin både fruktade och varnade för. Här inträffar också det absurda, att Sovjet, och därför även Ryssland, kom att styras och terroriseras av ett i stort icke ryskt banditgäng. Stalin hade självfallet inte lyckats om det inte funnits tillräckligt med ryska medlöpare.
– För Ryssland som land kom Stalin att innebära en katastrof. Kriget samt terrorn kom att decimera främst den manliga befolkningen. Eftersom Stalin uppenbarligen var paranoid föredrog han hellre att göra sig med talangfulla personer. Ett exempel är hur han efter Leningradblockaden ser till att avrätta en stor del av stadens skarpaste människor, bara för att deras kompetens gjort dem till folkhjältar. En sådan åderlåtning av intelligens, kompetens och kunskap kan inte ske utan stora konsekvenser.
– Här väljer jag att avsluta med en kort kommentar om det postsovjetiska Ryssland: Jeltsin hann under sin korta tid skapa en avgrund av korruption och hans löjeväckande förfall väckte till liv en mycket farlig revanschism.
Tack för ett utförligt svar, KimTjik!
Jag tycker att allt du skrev låter mycket rimligt, men jag vill dock invända lite mot din användning av termen "den västeuropeiska modellen".
Jag tror att det snarare ska vara "den europeiska modellen". Uppdelningen i ett västeuropa och ett östeuropa är av ganska sentida ursprung.
Du har rätt. Det är ett av mig slarvigt ordval som kan misstolkas. Det jag avser är fränst de västligaste delarna, där vi också hittar kolonialmakterna.
Intressant läsning. Tack Lena!