Nätbanken Avanza fryser två av sina fonder på grund av Spiltan Fonders frysning av sin högränteobilgationsfond och sin Räntefond Sverige, den senare med högsta rating och listad som lägsta riskklass överallt. Avanzakunderna kan därmed inte ta ut sina pengar ur de än så länge två berörda fonderna, även om även fler Avanzafonder har Spiltans räntefonder.
Gammaldags pappersobligationer gick i alla fall att använda som dasspapper, vilket man inte kan säga om Spiltans räntefonder. |
De två stoppade Avanzafonderna är Avanza Auto 1 och Avanza 50. Informationen från Avanza hittas här. Avanza skriver:
“Med rådande osäkerhet på finansmarknaderna och dålig likviditet inom vissa tillgångsslag saknar vi för närvarande kurser på innehav i fonderna Avanza Auto 1 och Avanza 50. Handeln i fonderna kommer att återupptas så snart fondernas innehav bedöms kunna värderas på ett korrekt sätt.”
Avanza pekar inte ut Spiltan Fonder i sin information, men enligt Dagens Industri handlar det just om Spiltan, vilket är rimligt då Spiltan Fonder verkar vara det enda bolaget som vägrar låsa upp sina fonder, till skillnad mot konkurrenterna.
Återstår att se om Spiltan Fonder kommer behandla alla fondandelsägare likadant, och bara svara i telefon eller på mail om Avanza Fonder hör av sig och uttrycker sin åsikt i frågan. Avanza ska ha Spiltans fonder i fler av sina fond-i-fond-fonder (rullar så bra på tungan).
Man kan bara upprepa frågeställningen om vad som egentligen pågår hos Spiltan, och om det finns något värde kvar i fonderna, om nu tillgångarna alls existerar. Förhoppningsvis handlar det bara om någon grandios självbild om att man tror sig vara smartare än alla andra och därför inte öppnar handeln, omedveten om saker som varumärkesvård.
Man kan också ställa sig frågande kring de institut som värderat Spiltan Räntefond Sverige till lägsta riskklass, och dessa instituts kompetensnivå. Lätt ironiskt möts man av dekaler om bästa fonden på Spiltans hemsida. T ex ska det så kallade Morningstar gett den nu frysta fonden Spiltan Högräntefond utmärkelsen årets företagsobligationsfond 2019. 2017 fick Spiltan titeln årets fondbolag av Privata Affärer. Jag tänker att de inte bör få den utmärkelsen 2020. Så känner jag. Om de nu ens har ett fondtillstånd kvar när året är över och Finansinspektionen gjort sitt. Men visst, att blåsa alla andelsägare torde väl klassas som likabehandling…
20 kommentarer
Jag lider med dig. I höstas förlorade jag en större summa pengar inte som i det här fallet då man tror sig ha placerat pengarna hyggligt säkert. Utan jag trodde jag var smart och kylig, men när skiten for in i fläkten reagerade jag som en chimpans på amfetamin. Helvete vad deppig jag var. Självbilden vart rejält stukad. Men det är bara att se till att man har mat för dagen och sen glömmer man. Och efteråt insåg jag att jag lärt mig några värdefulla grejer om mig själv och mina begränsningar. Jag hoppas att det ordnar sig för dig!
Tack. Jag har väl gett upp det hoppet. Kanske kommer pengarna någon gång, eller en större eller mindre andel av dem, men tills dess har jag ingen lön. Får förhoppningsvis royalties för böckerna för 2020 någon gång 2021 och då kan jag få lön igen.
Iaf, jag har ju de senaste åren iaf använt pengar till något – resor, ätit och druckit gott, amorterat av skulder från 2015, bröllop, Tesla och köpte en massa grejer. Så jag har något mer än en jävla t-shirt iaf. Minnen. Lider med de som aldrig använder sina pengar till något.
Beklagar att det sket sig för dig. Hoppas du mår bättre nu.
Man glömmer inte. Kommer ihåg! Gör inte samma misstag igen!
Spiltans räntefonder skriver ju att risken för att man förlorar sina pengar är liten. Så inget förlorat, men det gäller att ha tålamod.
Spiltan skriver väl också att Räntefond Sverige är lämplig för likvider istället för bankkonto, typ. Ger inte så mycket för vad Spiltan skriver, desto mer för vad Spiltan gör…
Tur att du en prepper. När det känns extra tungt kan du ju glädjas lite i din vinkällare.
Jag lider med dig men är övertygad att det inte är så dåligt som du tror.
Jag tror inte heller det är så illa. Men som du skriver så har du levt och unnat dig saker och upplevelser för pengarna. Jag säger inte att min livsstil med typ 0kr på sparkontot är att rekommendera. Inte för att jag slösar i onödan, men ibland "träffar" livet än lite extra, så man får vara glad man ordnat upp ekonomin någorlunda och har hälsan i behåll. Trist vore ju att aldrig unna sig något.
Till Lars och alla andra.
Ingen större fara med de där stålarna då företagsobligationerna räddas av centralbankernas stödköp.
Men man kan verkligen fråga sig vad i helvete Spiltan håller på med.
Nu är jag förvisso på aktiesidan men varenda barnunge vet ju att obligationsmarknaden ser mycket bättre ut nu mot för en vecka sen så öppna upp skiten nu, sälj av och byt till något mer seriöst.
SAAD
Vad Spiltan skriver ska du inte bry dig om. Företagsobligationer kan definitivt gå åt helvete. Turligt nog ryckte centralbankerna ut denna gång.
Ja, det känns allra mest troligt att företagsobligationerna har visst värde _eller_ som du säger Stefan köps upp av CB. Åtminstone över en viss kreditvärdering.
Det här kan dock vara ett bra exempel på hur snabbt utför det kan gå för mindre kreditvärdiga obligationer.
Observera att största innehavet var/är SBB.
Nu pratar vi alltså SBB som mer än halverades från 21 februari till 18 mars.
Att den halverades berodde på att de som kan lägga ihop 1+1 och få det till 2 fattade att det såg jävligt illa ut för bolaget pga kreditmarknaden som inte fungerade normalt.
Man bör ifrågasätta omdömet att köpa företagsobligationer i fastighetsbolag då det blir kaka på kaka-effekt och dessutom har de mage att påstå att det är lågrisk.
Bäst att tillägga för att inte störa nattsömnen var att halveringen skedde i aktien, inte obligationen.
Riksbanken lär inte köpa annat än Investment Grade, så deras räddningsaktion omfattar knappast alla företagsobligationer som Spiltan Räntefond/Högräntefond har. T ex Intrum som utgör en liten del av Högräntefonden är inte Investment Grade. Sedan kan det ju komma nedgraderingar av rating innan Riksbanken får ändan ur vagnen. Det som var Investment Grade i januari behöver inte varit om någon månad.
Men ändå tror jag bloggägarens oro är överdriven..
Korta obligationer bör ju inte påverkas så mycket av aktiekursen, om inte företaget är på väg att gå i konkurs.
Att tillgångarna inte skulle existera låter högst otroligt, men allt är ju möjligt förstås.
Däremot kan det ju vara skräppapper. Det finns inga säkra placeringar.
En av de säkraste placeringarna har väl varit dasspapper — tills Edet brann lite 😉
Ingen vill ha eld i baken bokstavligen.
Hoppas allt ordnar sig för dig cornu.
Hej och tack för en bra blogg. Jag kan tipsa om att samtliga innehav för en enskild fond kan ses på: http://www.fondtoppen.se/fundguide/#FundHoldingsFinder Tyvärr är inte uppdaterad sedan 2018-06-30, men det kan kanske ändå ge en fingervisning av vilka innehav de brukar sitta på. Informationen kommer enligt sidan från Finansinspektionen.
Att pengarna är borta tror jag inte du behöver oroa dig för alls. Pengarna finns ju investerade i obligationerna som vid förfallodatum kommer fås tillbaka med dess ränta.
Pengarna finns bara inte när dom behövs, något brukar väl återstå efter haicuts. Jag har tex fått nya aktier i ett bolag efter Chapter 11 till ett värde av 0.1% av AV att skratta åt i depån 🙂
Varje krasch måste få sina offer. Vilka blir dem denna gång? Just SBB med sina "alternativa ätt att räkna" ligger väl i farozon.
Jag skrev förut att jag tömde mitt Collector-konto, mest därför att 0.65% inte är värt det (Collector omfattas av svensk "bankgaranti" men hur fort går det i kris). Nu har jag även förstått att Collector antagligen lånat mycket till Lundströms..
Det är därför man diversifierar