Förmiddagen har än så länge bjudit på nya börsrekord, även om Stockholmsbörsen sedan fallit tillbaka lite igen.
Bullen är stark. |
I sammanhanget kan man fråga sig om centralbankerna hittat den perfekta lösningen på allt – permanenta krisräntor och så kallad kvantitativa lättnader så fort marknaden kräver högre räntor. Således är det bara upp, UPP, UPP! som gäller och börsen kan aldrig mer gå ner igen, eftersom då går bara centralbankerna in och köper de tillgångar som behövs för att dra upp värderingarna.
Och eftersom pengarna inte kommer ut i den verkliga ekonomin, utan sitter fast i en likviditetsfälla på finansmarknaderna blir det aldrig inflation. De som redan är rika blir rikare, men de behöver helt enkelt inte handla något mer utan får bara fler siffror på sina kontosaldon.
Felfritt, ingenting kan knäcka systemet? Eller? Vare sig konjunktur, Iran-USA eller coronavirus spelar någonn som helst roll i sammanhanget. Allt känns väldigt februari år 2000, men den här gången är det väl förstås annorlunda nu och vi har en ny ekonomi och allt sådant som sagts förr?
40 kommentarer
Med den stora skillnaden att repan låg på nästan 4% år 2000. Det enda likhetstecken med 2000 år ATH egentligen. Övervärderade techbolag har kommit och gått flera gånger sedan dess både på svenska och amerikanska börsen. Sen har vi fler techgiganter i toppen nu jmf. 2000. Men sedan dess är ju även alla dessa bolag i stor grad sådana som presterar finansiella siffror och som används av många månniskor dagligen (amazon, facebook, google, apple). Värderingen 2000 baserade väl sig lite på att bolag skulle bli så stora nu. Lite som Uber och Teslas värdering, det kommer säkert finnas sådana bolag om 20 år som är såpass enorma och presterar resultat. Men oklart huruvida det blir just Uber och Tesla, deras aktieägare verkar tro det.
För att dra en parallell till mitt tidigare svar om Tesla/Fingerprints nu hör jag nu hur det talas Teslaaktier i fikarummen.
Något som utmärkte både IT-kraschen, japans börskrasch och finanskrisen var höga p/e tal. Dock har Nasdaq höga cape-tal vilket också följts av krasch historiskt. Den skillnaden som är är dock att räntorna nu vs tidigare är mycket lägre vilket de fakto ökar priset på aktier eftersom de blir en attraktivare investering. Så jag skulle dra öronen åt mig för Nasdaq men inte s&p 500 eller omx 30 där värderingen inte ser historiskt hög ut.
Det här är tufft. Inget verkar kunna stoppa tjuren. Klart att festen tar slut, men frågan är när. Dröjer det 1,2, 10 år?
Jag tycker det finns två olika typer av bubblor/krascher. De som handlar om hysteri i en bransch och de som handlar om bred hysteri.
Tror på branschvis nedgång snarare än bred i detta fall, även om det såklart påverkar index.
Ta en titt på ex pepsico under it-kraschen vs finanskraschen. Den första var främst centrerad kring tech, den andra hamnade om en bred övervärdering av marknaden men triggades av en bubbla i fastighetsbranschen.
Det kanske är så. Annorlunda nu! Men de här låga räntorna kan ju inte fungera i all oändlighet. Underskott i pensionssystemen i Europa och USA? Var tar ex Euron vägen? Ner över 3% i år mot USD Är det ett misstroende för Europa efter Brexit.
Konstant låga räntor innebär i princip en överföring av avkastning och kapital över tid från räntebärande papper till aktier. Alltså berikar man aktieägare och andra tillgångsinnehavare (hus också högt värderade ex) på bekostnad av främst pensioner.
Cornu tycker jag är inne på rätt spår här. Med tanke på hur människor sparande ser ut gynnar lågränteekonomi kapitalägare framför alla andra. Det gör de rika rikare och de fattiga mindre rika i framtiden. Detta givet att lågräntan är det nya.
@Tim: Framtida pensionärer är ju oftast också bolåneskuldtagare så då gynnar man dom som medverkar i systemet. Hyresrättstagarna får dock betala för kalaset och se fram emot en lägre pension om dom väljer att inte medverka i pyramidspelet och också dra på sig tillgångsskulder.
Bästa du någonsin skrivit. Ja, det är andra tider nu och tjuren går inte att stoppa.
Lågränteträsket vänder allt upp och ned.
Roligt för dagens 30 åringar som tror på bostadsbubbla och avstår att skaffa familj och köpa villa till vi får lägre värderingar på bostäder igen. Har dom otur inträffar det inte under deras livstid. Påverkar dock inte demografin p.g.a. immigrationen men det är väldigt bra för samhället att ha duktiga skattebetalare som aldrig någonsin kommer nyttja föräldraledigheten.
Sant och/eller av miljöskäl. De är så frälsta av tanken att de inte ser spelreglarna, utan blir istället grundlurade. Visst barn kostar , men I Sverige går man ju miste om mkt gratis om man inte skaffar barn. Senare i arbetslivet kommer man enklare undan med vabb, påhittade förkylningar och hemarbete.
Japp. Även flygskammen är bra för skatteintäkterna. Då slipper hyresrättstagare åka på semester och kan slösa sina pengar här. Hoppas på att man omfördelar semestern för barnlösa till barnfamiljer med motiveringen att barnlösa inte behöver semester.
Med tanke på att den största gruppen av köpare av TSLA vid $200 var just ”millenials” så kanske dessa 30 åringar kan tjäna pengar på andra vis än att skuldsätta sig med en genomsnittlig amorteringstakt på 140 år. Stackars oss.
"Och eftersom pengarna inte kommer ut i den verkliga ekonomin, utan sitter fast i en likviditetsfälla på finansmarknaderna blir det aldrig inflation. De som redan är rika blir rikare, men de behöver helt enkelt inte handla något mer utan får bara fler siffror på sina kontosaldon."
Men när man köper något på börsen så är det någon annan som säljer. Pengarna hamnar alltså inte "på börsen" varför förklaringsmodell haltar.
Någon kommer ju bli sittande med pengarna oavsett.
Nej. För när du säljer stoppar du istället in dem i någon annan tillgång, som fastigheter, bostad, börs eller obligationer. Eller guld. Således når de inte ekonomin.
Vad måste man köpa för att pengarna ska nå ekonomin.
Båt? Bil? resor? Husbil? eller vad.
Ja bygga hus eller låna pengar till staten så att de kan spendera mer stimulerar ju absolut inte ekonomin. Nobelpris nästa?
så om jag säljer aktier så kan jag rent magiskt köpa fastighet, bostad, obligationer eller guld utan att det finns någon som säljer? Låter otroligt!
Jag vet inte hur det är med er men när mina värdepapper skjuter i höjden "känner" jag mig rikare och spenderar mer. Vare sig jag säljer av eller ligger kvar. Motsatsen är inte lika given.
En allt högre både andel och värde av vårt kapital kommer anses lamt, inaktivt eller dött men att det helt skulle sakna realt värde i den allmänna ekonomin är en överdrift.
Varför skulle inflation och räntor ta fart i Sverige när inflationen inte tog fart när Sverige sänkte till under noll och öppnade upp för betydligt högre belåning och skuldkvot bland hushållen som drev byggande,fastighetspriser och ekonomi, nu är det över och Sverige är nere på ytterst beskedlig BNP per capita, finns snarare argument för ytterligare lägre räntor i Sverige om det nu skulle vara meningsfullt från dagens nivå.
Ja, är det någon som fortfarande tror på korta räntor på 4-5 %?
Blir kanske flera år av zoomniekonomi med låg tillväxt, lågräntepolitik med kvantitativa lättnader och man får söka efter avkastning med förstoringsglas. Bopriser och börs ökar några procent per år, kanske inte så som tidigare.
Jag tror på en hyfsat god utveckling för småhus i attraktiva lägen även om det blir dyrt. Byggandet av småhus haltar långt efter flerbostadshus, samtidigt som 70 % av tillfrågade svenskar vill bo i småhus.
Misstag sätta likhetstecken mellan svensk ekonomi och börsen, fastigheter däremot är i hög grad beroende av den lokala ekonomin och landets, om du nu inte menar fastigheter i ett mer globalt sammanhang.
Menade svenska fastighetsmarknaden.
Det är ju bara ta en titt på långa räntan om man tror räntan kommer gå uppåt. Slarvigt förklarat är långa räntan prognosen på snitträntan för de korta räntorna under löptiden. Svenska 10-åringen ligger strax under nollan. USAs på 1.6, tysklands -0.4 och frankrike -0.1.
Blir intressant att se Lars bitterhet över börsen växa i direkt korrelation med hur högt börsen står. Måste svida att ligga utanför när börsen rusar. Det måste bli ett stort fall för att detta ska bli värt det.
Varför då? Som jag bloggat om så innebär utebliven vinst ingen förlust och är inget att bry sig om. Dessutom förutsätter du att jag har några pengar att investera på börsen.
Det som talar emot är att USA kör med stora underskott (5% av BNP). Där pumpas fiatpengar in i den reala ekonomin. Det samtidigt som arbetslösheten är den lägsta på 50 år och lönekostnadernsa stiger pga högre minimilöner. Lägg till höjda tullar mot Kina vilket motverkar prispress.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Läste precis en artikel i papperskopian av DI från 21 Januari:
Bäddat för tio nya starka börsår
"Räntechocken uteblir under 2020-talet när Riksbanken letar efter en icke-existerande inflation. Därmed får vi ännu ett decennium med gratispengar. För fastighets- och aktiemarknaden är det rena drömmen."
"Konjunktursinstitutet räknar med en real styrränta på extremlåga 0,3% om tio år"
Härligt för oss tillgångsspekulanter.
Appappapp exakt det där postade jag när den artikeln kom 😀
Men ja, undrar hur dysterkvistarna här inne ställer sig till det?
Gotta er så länge det håller! Snart är det vi dysterkvistar som sitter här och raljerar. Det må vara 2030 förvisso, men tiden går fort…
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Citaträtten är tre meningar. Posta URL istället.
https://www.di.se/analys/superborsen-fortsatter-i-tio-ar/
Låst artikel dock.
Tror ni att Corona kommer leda till en nedgång på börsen i Sverige och globalt?
Uteblivna leveranser från Kina till företag i nästa led, som kortsiktigt beror på karantän och begränsad rörlighet och mer långsiktigt kanske pga utbredd sjukdom, rädsla och död?
Det har jag trott länge men marknaden verkar tro tvärtom.
Nu vinstvarnade ju precis Apple med hänvisning till viruset och jag tror nog att andra bolag också har liknande problem.
Kan kan det men det är många "om" som ska klaffa. Analyserna slutar ofta i ett cirkelresonemang av typen "givet att det går åt helvete så går det åt helvete".
Just nu är väl cirkelresonemanget snarare att givet att vi får igång produktionen och givet att försäljningen återhämtar sig så tar vi igen det vi förlorat på något oförklarligt sätt.
tina