Den hyllade icke-inflationen firar en stor seger i Västerviks kommun, som höjer priserna med 55% om man komposterar sitt eget avfall.
Soptunnor. |
Någon officiell inflation att tala om finns förstås inte, så egentligen har inte Västervik kommun höjt soptaxorna för villor med mellan 55% om man har ett 140-liters kärl.
2019 kostade ett 140 liters kärl 1070+860=1930:- SEK för en villa per år om man sorterade sitt avfall.
2020 blir avgiften med sortering av matavfall och hemkomposterinng blir avgiften 2 985:- SEK om året, och för de som är anpassade till komposteringsnormen innebär detta en höjning på 55%.
Exakt hur denna prishöjning ska substitueras bort, eller kvalitetsjusteras, lämnas som en övning åt SCB. Substitueringsmetoden innebär att man antagligen flyttar till en annan kommun med lägre taxa, och kvalitetsjusteringen beror väl på att sophämtningnen har blivit bättre på något vis. Soporna hämtas med mycket högre kvalitet än innan. Tydligen ska man numera fritt få besöka återvinningscentralerna och en återviningscentral ska ha utökade öppettider, vilket alltså ska motivera taxehöjningen med 55%, samtidigt som officiell inflation är 1.7%.
För det är ju inte så att kommuner får ta ut mer än faktiskt kostnad – inklusive återinvesteringar, drift och underhåll i anläggningar – på de kommunala monopolen som sophämtning och vatten- och avlopp. Annars kunde man tro att det handlar om att degen ska in.
Västervik höjde nämligen också kommunnalskatten vid årsskiftet, från 32.53% till 33.02%.
Gamla taxor för 2019 hos Västerviks kommun hittas här (PDF). Nya taxor här.
23 kommentarer
Ähh, halverad hämtning o även 10% påslag. Det trumfar!
När jag tittar i deras pdf:
Permanentboende en- och tvåbostadshus samt rad- och parhus per enhet årsavgift 975 kr.
140 L kärl restavfall 26 ggr/år årsavgift 1336 kr.
Vilket blir 2311 kr.
Detta är alltså om man komposterar hemma – jag tror det står fel på hemsidan (låter konstigt att de tar samma peng om du har två kärl jämfört ett kärl)
Nm – hittade posten om hemkompostering:
140 L kärl restavfall med hemkompostering 26 ggr/år – 2010 kr
Matavf 130 L / Restavf 130 L 26 ggr/år årsavgift – 2010 kr
Fin liten "Vi skiter i om du komposterar hemma – du ska vara med och betala iaf".
De kommer väl ursäkta höjningen med att man får mycket mer (slänga matavfall) men det hjälper ju inte den som komposterar själv.
Varför får jag inte betalt när jag förser kommunen med råmaterial till biogas?
Det stämmer nog, hos oss på Värmdö är det så, har jag hört. De vill ju tillverka biogas av ditt matavfall, fast jag har svårt att tro att det är tillräckligt lönsamt. Det kan i så fall bli en extra kostnad med tiden, när folk väl har vant sig vid det bruna kärlet och papperspåsarna, misstänker jag. Så skulle jag göra, om jag var politiker!
Det är mycket trassel med de minsta sopkärlen, som blåser lätt omkull, när man ställer dem vid körbanan för tömning. Jag nappade på erbjudandet att byta till en större tunna gratis. Många byggde små hus till sina soptunnor, men sedan kom de bruna matavfalls-tunnorna, som inte fick plats där. En estetisk och praktisk lösning, som hindrar soptunnan från att blåsa omkull.
Sedan rekommenderar kommunen att man tömmer de bruna matavfalls-tunnorna varje vecka under sommaren (även om det är lite innehåll i dem), eftersom tunnorna annars luktar illa och lockar till sig flugor och myror. Så det blir 4 x 11 kr per månad på sommaren (+ ev. moms) för den rörliga delen.
Väljer du själv hur ofta soptunnan ska tömmas?
Ringer du och beställer tömning när det är dags?
Här är töms soptunnorna varannan vecka vare sig de är halvfulla eller överfulla.
Sophämtarna är dock snälla och tömmer tunnorna även om de har blåst omkull. Det ska vara minst 50cm fritt utrymme på alla sidor av soptunnan (och fyra meter ovanför) för att sopbilen lyftarm som lyfter och tömmer tunnan ska komma åt, så det går inte att bygga små hus eller annan form av stöd för tunnorna.
Man rullar soptunnan till vägkanten, med hjulen mot tomten. Då tömmer sopbilen den, om den står exakt rätt, varannan vecka utom på sommaren, när sopbilen kommer varje vecka. Det enda problemet är att hålla reda på när det är tömningsdag. Det finns namn och adress på tunnorna, möjligen t o m en transponder, så att sopbilen kan registrera vems sopor den har tömt.
När ska Inflationsbluffen från SCB (och hela världen) synas? Allt är ju fejk för att hålla räntorna låga och koncentrera tillgångar.
När folk börjar bränna sopor hemma?
Det sparar man knappast några pengar på. Det brukar vara obligatoriskt att ha abonnemang på sophämtning.
Jordnära: vad jag undrar är när folk som hävdar det skall visa på belägg för sin tes (som är något mer substantiell än bara anekdoter).
Nu är det ju inte alla priser som stiger lika mycket som Västerviks sophämtningstaxa, så det jämnar ut sig. Hyran gick upp med nästan två procent i år, men många andra fasta kostnader står stilla och elen är ju billig nu. Är helt OK.
I Sverige har jag inte sett någon som samlar data och gör det. Men I US finns Shadowstats, som alltså mäter KPI utan ”revideringar” av sättet att mäta. KPI är då betydligt högre!
KPI-statistiken luktar lång väg. Den största ekonomiska bluffen i vår tid. Och det är kanske inte så konstigt eftersom det är den siffran som gör att pengatrycksvansinnet kan fortsätta. Det är ganska tydligt vilka som vinner relativt andra.
Fast Shadowstats är en extremt dålig källa. Du kan läsa mer i denna artikeln. Upplevd inflation är för många hushåll helt säkert högre än KPI, men absolut inte så absurt mycket högre som "Shadowstats" tror. Enligt "Shadowstats" sätt att räkna har USAs produktion minskat sedan 2004, men det stämmer inte alls med vad vi vet om fysisk output, till exempel.
Läs artikeln för mer info.
Vi har som vana att hoppa på soppåsen varje gång, innan den slängs i tunnan (vi har kraftiga soppåsar som tål det) och då behöver vi rulla ut sopkärlet till vägen för tömning ganska sällan, kanske en gång per månad. Vi komposterar matavfall i våra svarta "Biokuber", efter 20 år har min matkompost äntligen blivit full. "Biokuberna" har vi varit väldigt nöjda med, vi har använt två till latrinkompostering också för gäststugans utedass före VA-inkopplingen (med lakvatten-baljor längst ner). Vi tar med plast- och pappförpackningar samt tidningar/papper ofta när vi handlar. Vi bränner inte våra sopor, som har lim eller färger, utom lokaltidningar när vi tänder våra braskaminer, liksom kuvert, toapappersrullar och tomma äggkartonger. Årsavgift 1200 kr, avgift per tömning 45 kr för vanliga sopor (beroende på storleken på kärlet) och 11 kr för matavfall. Vi har inte matavfalls-abonnemang och betalar därför 59 kr, fast vi komposterar själva, alltså förlorar vi några kr per tömning, men får gödsel till syrenbuskarna från matavfallet. Det känns orättvist, så därför hoppar vi extra mycket på våra soppåsar, innan vi slänger dem i kärlet. Förut hoppade hyresgästen även i den fulla soptunnan, men då fastnade soppåsarna så hårt i tunnan, att hälften av soppåsarna blev kvar i kärlet. Om moms tillkommer, förlorar vi ännu mer på att inte skicka våra potatisskal iväg med matkompost-tunnan.
Min granne bränner de flesta av sina sopor hemma. De har en jättestor braskamin till det. En gång sprack glasluckan och glödande kol vällde ut ner på trägolvet. Det kan alltså vara riskabelt att bränna sina sopor hemma, ur brandsynpunkt. Sotarna avråder bestämt från eldning av färgade sopor eller sådana med klister ur miljösynpunkt.
Joakim,
Oavsett vad siffran är exakt så är min fasta övertygelse att den är högre än vad som officiellt visas. SCB ska vara oberoende, likaså riksbanken, men staten och kapitalet sitter alltid i samma båt. Hela systemet bärs upp av inflation och ränta och man kommer att göra allt i sin makt för att fortsätta på inslagen väg att försvara samt öka prisnivåer på tillgångar genom att urholka medel- och låginkomsttagare.
Däremot låter sig inte vem som helst luras av money supply. Kronkursen är kraftigt försvagad de senaste åren. Fast det har tydligen ”ingen effekt” på inflationen.
Det blir bara löjligt att titta på inflationssiffror som inte betyder något. Det mest absurda är att alla går på bluffen.
Det är klart det har effekt på inflationen, som är en god bit högre nu än den var säg 2012-2015. Men de som försöker sig på alternativa mått missar helt och hållet och får bara fram löjliga siffror (som t ex "Shadowstats").
Priserna går upp, men det varierar ju massor. Just nu är det t ex relativt billigt med både el och bensin.
Men en fråga isf. Anser du det är objektivt att använda substitution för att räkna fram KPI? Eller att ändra mätningar över tid för att förfina siffror?
Shadowstats mäter på det sätt man gjorde tidigare, och jämför med "nya mätmetoder". Jag skulle inte förkasta den statistiken fullt ut.
Fundera istället på hur priserna utvecklats i samhället, på alla plan, jämfört med inflation.
Sen nämner du bensin… energipriser tas ju bort ur mätetalet så där är du fel ute. I princip alla stora utgifter som påverkar oss alla räknas bort eller förutsätter substitut. Dessutom tar man inte in försämrad kvalitet i produkter.
Min slutsats är att allt SCB gör är att blidka Riksbanken för att kunna sänka räntan och pumpa ut money supply i hög takt för att pumpa upp tillgångspriser. Guld kostar över 500 SEK nu. Börsen är på rekordnivåer, bostadpriser, bränslepriser. Men ingen inflation i sikte… Kejsar har saknat kläder länge och nästan alla går ju på spektaklet.
Läs artikeln jag länkade, så ser du att Shadowstats gör extrema hopp för att komma dit de påstår att vi är. Substitution kan _absolut_ vara relevant att ha med i ett index. Det handlar inte om förfining utan att bättre spegla faktiskt konsumtion. Vi köper inte lika många digitalkameror längre, så då är det rimligt att minska den vikten i varukorgen.
Nej, energipriser tas verkligen inte bort ur mätetalet. Var har du fått det i från? Det finns index där man kan räkna exklusive energi, men i ordinarie KPI och KPIF ingår energipriserna.
Problemet med t ex Shadowstats är inte att de äter inflation på ett annorlunda sätt, utan att de så oerhört grovt överskattar inflationen, och påstår att inflationen varit någonstans mellan 8 och 11% årligen sedan år 2000. Det är ganska lätt att själv göra en check på om detta verkligen verkar rimligt. 7% per år är den dubbling på tio år, så om vi låtsas att inflationen är underskattad ungefär lika mycket i Sverige som "Shadowstats" påstår att den är i USA, så borde priserna idag alltså vara dubbelt så höga i genomsnitt jämfört med Februari 2010.
Du kan ju själv ta och göra några stickprov på varor och tjänster idag jämfört med 2010 och se om det verkar rimligt.
Hyran för den lägenhet jag bor i idag, till exempel, har stigit med cirka 20% sen 2010. Inte 100%.
Mitt bredband kostade 299 kr/månad 2010. Samma leverantör idag betalar jag 345 kr/månad till (fast hastigheten har höjts rejält). 15% dyrare, inte 100%.
Lunchen på restaurangen jag brukar käka på kostar 30% mer idag jämfört med 2010 (fast med nya ägare har det också blivit godare). 30% dyrare, inte 100%.
Frisören tar ungefär 25% mer idag än 2010. Inte 100%.
Elräkningen är 16% högre idag för mig än 2010. Inte 100%.
Hemförsäkringen har gått upp med 50% dock, men ändå inte 100%.
Livsmedel ser inte heller ut att ha kostat särskilt mycket mindre 2010. Där har jag dock inte någon ett-till-ett-jämförelse, men det finns gott om källor på nätet att titta på i det fallet.
Vi _har_ inflation, och inflationen för många hushåll är absolut högre än KPI, men det handlar i så fall om någon procentenhet, inte Shadowstats fantasier om nära tvåsiffriga prisökningar årligen.