Icke EU-landet Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hotar att skrota alla handelsavtal med EU om inte han får som han vill i förhandlingarna. Då Storbritannien är en av Sveriges största exportmarknader skulle konsekvenserna för svensk ekonomi bli kännbara. Samtidigt verkar Johnson missat vad en förhandling innebär – att ge och ta så bägge sidor känner sig nöjda.
![]() |
Downing Street med premiärministerns residens och stab (staben ej på bild). |
Rimligtvis är det i ett tal inplanerade utspelet inledande förhandlingar via media, och i slutändan kommer förstås varje avtal bli som Johnson ville, även om Storbritannien förstås fått backa. Det viktiga hos postmodernister som Johnson eller för den delen Trump är vad man säger, inte vad som är objektiv sant.
Kraven är att få ett avtal minst lika bra eller bättre än Kanada, men enligt källor så accepterar Johnson även en sämre deal än Australien.
Talet markerar startskottet för elva månaders förhandlingar, men man ska komma ihåg att Kanadas avtal med EU tog sju år att förhandla fram, inte elva månader. Storbritannien accepterar inte några krav på EU-standarder eller att följa EU-lagar och inte heller några eftergifter.
Vi kan antagligen förvänta oss fortsatta utspel från Johnson under året, det ena mer spektakulärt än det andra, och beskeden kommer vara att EU viker sig på varje punkt (fastän de inte gör det). I verkligheten är Storbritanniens förhandlingsläge uselt, så det hela handlar om hur välvilliga EU:s förhandlare är. Tills handelsavtalen är på plats kan Storbritannien antagligen vänta sig uteblivna investeringar i landet – vem vill satsa på tillverkning eller tjänsteetablering i ett land med osäkra handelsavtal med den tilltänkta europeiska marknaden?
Bloombergs artikel finns på denna icke-länk www.bloomberg.com/news/articles/2020-02-01/johnson-set-to-demand-comprehensive-trade-deal-from-eu.
Sverige exporterade tjänster för 68 miljarder år 2018 och varor för 82 miljarder kronor. Förenklat enligt schablonen att en miljon kronor innebär ett arbetstillfälle motsvarar detta således 150 000 svenska arbetstillfällen som står på spel om handeln med Storbritannien bryter samman på grund av upprivna handelsavtal med EU. Dessutom har Storbritannien antagligen varit Sveriges starkaste partner inom EU, och en svenska regeringen kan nu räkna med att bli överkörda på punkt efter punkt i EU.
17 kommentarer
Dom har mindre tid än 11 månader på sig för förhandlingen. Avtalet ska godkännas av alla nationella och en del regionala parlament (tex Sverige och Vallonien). Därför tror jag dom flesta räknar med att förhandlingen ska vara kvar efter sommaren. I alla fall om avtalet ska börja gälla vid utträdet sista dec 2020.
Det skiljer egentligen inte mycket mellan Trump/Johnson och vanliga politiker mer än sättet det sägs som gör att det får större uppmärksamhet.
Och liksom vanliga politiker så säger man en sak offentligt, och en annan mellan skål och vägg. Offentliga uttalanden har i slutändan sällan haft någon påverkan på vad som förhandlas fram bakom lyckta dörrar, utan de ses för vad de är, uttalanden i syfte att hålla folket nöjda/underhållna/tillfredsställda…
"Storbritannien accepterar inte några krav på EU-standarder eller att följa EU-lagar och inte heller några eftergifter."
Verkligen? I verkligheten eller? Man har väl följt EU-standarder och lagar hittils. Jag undrar vilka standarder man promt måste sluta följa? Vad är liksom poängen? Att göra annorlunda bara för att det skall vara så?
I den mån de nämnt sådana krav så tycker jag det är rimligt att tolka det som en vilja att spela hård och omedgörlig.
Efter 31/12-2020….
Sen är väl vi rätt eniga om att vi inte gillar "anonyma" smeknamn här 🙂
Ja, jag förstår inte riktigt heller. Om man vill eportera till EU måste man förstås följa EU:s regler och standarder. Vill man importera från EU så behöver man ju inte följa några standarder. Så vad är det som det handlar om? Produkter som tillverkas i UK för UK? Varför skulle det spela någon roll i ett handelsavtal med EU?
Vad är det ni inte förstår? De vill bestämma själva vilka standarder de vill följa. Tycker de EUs standard är bäst kommer de självklart följa den. Vad de inte vill är att skriva under på att följa alla EUs framtida påbud. Det är det som kallas självständighet.
EU ska förstås följa UK-standard. Vi börjar med att dra avloppsrören på utsidan av fasaden och inför vänstertrafik, delar kronan på 12 osv.
Lilla Sverige i all ära (ja det är ju en svensk blogg)
Men skulle vara intressant se UKs exponering mot EU. Hur skulle de klara sig om de inte fick tillgång till marknaden?
Norge och Schweiz har ju gett upp en hel del inflytande samt betalar för tillgång till marknaden på samma villkor som europeiska bolag. Jag tvivlar på att EU kommer gå med på något sämre. Det blir iaf väldigt intressant.
Dessa buffelmän är ju inte så duktiga som de kan framstå som. En enkel svetsare kan ju tro att det är pondus och "rörelsen bakom" som räknas. Men i själva verket handlar förhandlingar om väsentligt mer än så.
EU säljer betydligt mer till UK än vad UK säljer till EU. Med andra ord är det EU (speciellt Tyskland) som har mest att förlora. Tror inte tyskarna är så sugna på att förlora exportandelar. Sen är det ju inte så att det krävs ett avtal för att kunna handla överhuvudtaget.
Fast det var britternas handelsunderskott som var ett av argumenten för Brexit och då få mer inhemsk tillverkning.
Mer i kronor och ören kanske. Knappast mer i procent. Om UK inte får/kan exportera till EU så lär det slå väldigt hårt mot deras ekonomi.
Man får intrycket av att Boris arbetar för britter.
Sett någon intervju där han lämnar termer och kontrollerbara siffror efter sig Ingrid ström. Kompetens kalufsen till trots?
Det intrycket lämnar inte Stefan.
"i strid ström" skulle det vara, inte Ingrid Ström.
Hur menar du att de är post-modernister, Lars?
Johnson gör utspel för hemmapubliken. Han vek ner sig avseende Irland. Punkt där om det.
Idéen om att använda Kanadas EU-avtal som template för EU-UK är egentligen inte så dum. Det lär finnas tonvis med icke-kritiska frågor som man i stora drag kan hämta från Kanada-avtalet och i stället rikta in sig på att förhandla om de mer signifikanta frågorna under vår/sommar.
Det kommer att landa in lite fint. Johnson tänker att kunde EU gå med på vad de gått med på avseende Kanada så kommer de att gå med på detta avtalet.
EU ser ut att backa på withdrawal agreement-alternativen.
Inser nog att det blir många jobb som flyttar till UK om de får en konkurrent och tillika granne som både sänker skatter, avreglerar hårt, kör "allt som inte är explicit förbjudet är OK" lagstiftning samt har en befolkning skicklig på engelska och finans. Då satsar man på R&D och produktion i UK och fraktar in grejerna i EU därifrån. Har inte EU handelstullar mot UK så blir det inte lätt att hålla övriga länder kvar över tiden.
…. vad hindrar EU från att slänga upp tullar/skatter och dylikt ifall UK går stenhårt fram med avregleringar etc.? Tveksamt att EU skulle bäva för UK i detta fall..