Dagens Nyheter har bakom en betalvägg publicerat en artikel om en gratis offentlig handling man begärt ut. En delvis sekretessbelagd rapport till regeringen visar att PostNord enbart på den svenska delen kommer gå i konkurs inom några år, om inte staten tillför pengar. Till det kommer den redan katastrofala danska delen som danskarna lurade på Sverige delägande i. Rapporten föreslår att staten ska köpa tjänsten “dela ut brev i hela Sverige” av PostNord för att rädda bolagets existens, men det rimliga är istället att ombilda bolaget tillbaka till Postverket, om det nu är en samhällsviktig förlustgående verksamhet. Sådana kallas nämligen myndigheter.
![]() |
Snart i en konkurs nära dig. |
PostNord kommer alltså utan kapitaltillskott (=nyemission) eller utan att staten köper tjänsten “dela ut post i hela landet” att gå i konkurs. Detta enbart på den svenska delen av bolaget, och inte för att den redan katastrofala danska delen är konkursmässig.
Postutdelningen av brev kommer helt enkelt bli ännu olönsammare och en brutal förlustverksamhet utanför initialt städerna, men sannolikt tids nog även utanför allt annat än storstäderna, och upp emot 10 000 av en av Sveriges största arbetsgivare med 20 000 anställda (4x regeringskansliets 4700 anställda byråkrater).
Rapporten verkar mena att staten ska köpa tjänsten “del ut post i hela landet” av PostNord för att rädda bolaget. Varför man inte istället bara gör eviga nyemissioner är förstås för att bolaget ska kunna visa en vinst och därmed dela ut bonus till ledningen som ska kunna slå sig för bröstet att de driver ett lönsamt bolag, som visar överskott och att de är mästerliga företagsledare.
Men det finns ett begrepp för verksamheter som permanent går i förlust på sina egna meriter, men som staten anser är nödvändiga för rikets funktion ändå. T ex Polismyndigheten, Domstolsverket, Försäkringskassan, Försvarsmakten, mfl.
Dessa kallas myndigheter.
Således är det enda rätta att ombilda den svenska verksamheten i PostNord till en myndighet, förslagsvis Postverket. Det fixar man genom att klubba en lämplig lag, och sedan kan danskarna få sitta kvar med PostNord och leka företag om de har lust.
Extra roligt är det att PostNord nyss betalade KIT för att göra reklam mot en massa myter om PostNord, som att bolaget skulle vara lönsamt och inte behöva några statliga pengar. Detta trots att den delvis sekretessbelagda rapporten om PostNords framtida konkurs utan statliga pengar existerade vid tillfället.
Är då fysisk postutdelning verkligen fortfarande en samhällstjänst som är viktig?
Ja, och nej. Den är viktig på grund av konservativa ålderdomliga låsningar i svensk politik och medvetande.
Om Sverige likt Danmark satsade stenhårt på att ta bort all pappershantering hos myndigheter, landsting och kommuner, så skulle postutdelningen inte behövas. Vill företag (mest reklam och olika kundklubbar) dela ut papperspost får de väl betala vad det faktiskt kostar. All myndighetsinformation skulle kunna distribueras elektroniskt online. Mot detta argumenterar någon att alla har faktiskt inte en dator, och tänk på de gamla och fattiga och de små barnen. Ja, kanske. Men det finns bibliotek. Staten skulle också kunna öppna en variant i form av medborgarterminaler där allmänheten kan använda en dator. Man skulle också kunna finansiera gemensamma datorer på äldreboenden, eller rent av betala folk för att låna ut sin dator – om du lånar ut din dator, surfplatta eller mobil några minuter till en person som själv saknar dator och loggar in på t ex Kivra, så får du 10:- SEK. Eller så kan man utse personliga ombud, som skriver ut handlingarna och går över till grannen – om du är registrerad som ombud har du ett program på datorn som automatisk skriver ut all kommunikation från myndigheter till grannen, som du sedan lämnar över (mot en liten ersättning per dokument). Hemtjänsten kan ha med en dator på sin dagliga tillsyn. Eller så kan en expert på användarstöd hos Postverkets Myndighetsservice köra runt en gång i veckan med en dator till de som registrerat att de inte har dator (vilket kan automatiskt upptäckas genom att man helt enkelt inte läser sina myndighetshandlingar) – på köpet skulle ensamma personer som avlider ligga en begränsad tid tills de upptäckts inte läst sin myndighetskommunikation. Det finns många sätt att hantera en fullständig digitalisering om man bara vill.
Notera att detta bara var exempel som jag hjärnstormade1. fram, och jag är medveten om luckor i dessa som t ex om man är 90+ år datoranalfabet och bor ensligt utan grannar på en bomavspärrad lerväg, utan hemtjänst eller dator, men tydligen ändå orkar gå 5 km till brevlådan varje dag. Alltid finns det någon som faller mellan i motexemplens glada tid.
Klart är att vi inte längre lever på 1800-talet, vilket rapporten visar.
Själv mottar jag i princip ingen post, som inte kunde gått elektroniskt. En del myndigheter insisterar fortfarande på att väldigt sällan skicka ut papper, och en del banker skickar av underliga anledningar ut vissa handlingar på papper (t ex fakturan för företagstjänster som bankgiro), trots att man har Internetbank. Annars går ca 95% av det som trots “ingen reklam tack” hamnar i brevlådan rakt i pappersåtervinningen, mestadels kundklubbar som finns online men ändå skickar ut papper. Mest irriterande är de kundklubbar som paketerar sin skit i plast, som måste avskiljas innan återvinning. Undantaget i princip sotaren och eventuella engångsfakturor i form av hantverkare eller andra småföretagare är alla fakturor elektroniska numera. Även de senare kunde jag tagit per e-post, i synnerhet som kommunikationen i övrigt hanterats den vägen.
Nyheten om denna kostnadsfria offentliga handling i form av rapporten har Dagens Nyheter placerat bakom en betalvägg. Jag hade förstås oavsett inte länkat på grund av osäkerheten kring hur den svenska tillämpningen av EU:s länkskatt kommer se ut. Som bekant är webpubliceringar pågående publiceringar och omfattas av framtida lagstiftning, så det går inte att länka till tradtionella medier längre.
1. Hjärnstormning (eng brainstorming) är en metod där man fokuserar på att maximera antalet idéer och storma fram så många tankar som möjligt. I metoden ingår att man under processen inte får ifrågasätta dem, för att inte störa så kallat flöde (eng flow) och inspiration. Gallringen av bra och dåliga idéer sker efteråt, Därför resulterar hjärnstorm ofta i många dumma idéer, men det är de bra idéerna som man går vidare med.
52 kommentarer
Låna ut sin dator? Du tror inte brott mot åldringar skulle skena?
Följande står i inlägget "Notera att detta bara var exempel som jag hjärnstormade fram, och jag är medveten om luckor i dessa som t ex om man är 90+ år datoranalfabet och bor ensligt utan grannar på en bomavspärrad lerväg, utan hemtjänst eller dator, men tydligen ändå orkar gå 5 km till brevlådan varje dag. Alltid finns det någon som faller mellan i motexemplens glada tid."
Själv tycker jag den bästa lösningen är det där besöket av en myndighetsperson med dator till de försvinnande få som saknar dator etc i framtiden är den bästa lösningen.
Moderna datorer är extremt användarvänliga och enkla. Att tvärvägra det är inget annat än att tjura för tjurandets skull. De finns också tillgängliga gratis och med hjälp på alla bibliotek.
På sikt blir det säkert elektroniskt helt men det kommer vara problematiskt för många.
Personligen så tycker jag också det är viktigt att bibehålla den fysiska posten som en del av landets beredskap. Om något skulle ske så internet och el inte skulle vara fullt tillgängligt så är det plötsligt posten som blir din enda direktkontakt med svenska myndigheter så länge man inte bor precis bredvid ett kontor.
Okunnigt. Brevsorteringen sker i robotiserade terminaler, så utan el blir det ingen post ändå. Dessutom saknar man i så fall 10000-20000 anställda som ska göra robotterminalernas arbete.
Så som Posten är uppbyggd nu är den sårbarare än Internet. Slå ut en enda terminal genom att klippa av elförsörjningen och t ex hela Västsverige blir utan post.
För att göra hela Västsverige utan Internet måste du klippa rätt många kablar.
Och jag har förstahandsuppgifter från postanställd chef att de helt saknar rutiner vid strömavbrott. Det finns vare sig fysiska anläggningar för detta eller personal, och man har inte heller tagit fram rutiner för att hantera det hela.
Och Internet-strul är bara ett problem om man vill det. När t ex Skatteverket blev överbelastat sista dagen för deklaration, så förlängde man helt enkelt deklarationstiden. Det är inte svårare än man gör det.
Brevterminalerna har reservkraft.
Åtminstone hade de det när jag var anställd som tekniker och servade sorteringsmaskinerna på en brevterminal.
Vi körde hela terminalen med reservkraft minst en gång i månaden.
Angående datasystemet och dess nätverk har även den en bra redundans.
Jag kan ge en hint, alla terminaler är placerade vid järnvägar.
Ja, för järnvägar är ju driftsäkrare i såväl fred- som kris än vad landsvägar är… Det vet vi ju alla, se bara på hur bra järnvägen fungerar.
Snarare är de väl placerade vid järnväg pga att man förr körde posttåg med manuell sortering ombord under färd, och det därför var nödvändigt att ha järnväg initialt. Idag går väl all post på lastbil.
Nej, varken posttågen eller personalen som sorterade manuellt ombord finns kvar.
Nja, det finns en hel del fiber nergrävt i anslutning till järnvägarna också.
Vi kan säga såhär:
Serverummet var ganska imponerande på brevterminalen som jag arbetade på.
Som sagt var jag har arbetat som tekniker på en brevterminal.
Fackföreningen jag var ansluten till var SACO när jag arbetade där.
Breven mellan terminalerna går på järnväg fortfarande.
Dessutom hade posten eget flygbolag förr, Falcon air hette det.
Jag antar att du har pratat med någon som arbetar på en brevbärarterminal?
Det är en viss skillnad på bervbärarterminal och brevterminal.
Det är ungefär som att jämföra vårdcentral och sjukhus skulle jag vilja påstå.
Posttågen finns kvar. Givetvis ingen sortering ombord.
Ett stort problem för Posten, så som jag tolkat det, är att dagens postlag tvingar dom till att ha daglig utdelning trotts att det inte finns postvolym för att täcka kostnaderna.
Så frågan är ju om vi verkligen behöver så tät utdelning, hade inte 2 ggr/vecka varit tillräckligt?
Har för mig att de fått dispens för 3x i veckan på några platser. Här får man av ren slump i princip aldrig post på måndagar, men det är nog bara en … slump.
Vi hamnar nog på 1x i veckan tids nog, och då förstås med 1/5 i personalstyrka. Samma brevbärare kör ett område måndag, ett tisdag, ett onsdag osv. Men det är förstås bara en tillfällig lösning, en dag skickas det sista pappersbrevet…
Det låg ju som förslag men röstades ner/kunde inte genomföras (?) då det ansågs strida mot Postlagen eller något sådant.
Jag tror problemet är att Posten dar drivits som ett "statligt företag" – dvs effektiviseringar har inte använts för att minska kostnaderna. Det skulle inte förvåna mig om det jobbar ungefär lika många i postutdelningsverksamheten (inklusive sortering osv) per levererat brev idag som det gjorde innan datorer fanns typ.
Ingen grundlag, bara ändra lagen. Om man vill. Vilket man inte verkar vilja.
I Stockholm är det redan varannandagsutdelning, kanske inofficiellt.
Politikerna har ju egentligen möjlighet att både styra hur ofta utdelning behöver ske och vad det ska kosta att skicka brev. Om just fysiska brev är väldigt viktigt så borde portots storlek vara ganska oviktigt, är det inte det så borde vi kunna konstatera att de fysiska breven kan ersättas på andra sätt.
Sedan är frågan om man inte borde kunna få till någon form av samordningsvinst mellan postutdelning och paketutdelning för idag verkar dessa två skötas helt separat.
För kontakt med myndigheter så borde man kunna bygga ut systemet med Statens Servicecenter så att alla kommuner som är för små för att de olika myndigheterna ska kunna ha egna representanter alltid kan erbjuda en fysisk kontaktperson för myndighetskontakter. Där man kan ju även erbjuda tillgång till digital myndighetspost.
Det finns numer privata aktörer som också bedriver postutdelning. Här kan det bli konflikter då klockan skall vridas tillbaks.
Med minskade brevvolymer kanske det bara går att få vinst på postutdelning med bara en aktör om priset ska vara vettigt. Två brev i veckan måste vara billigare att bäras av en brevbärare än att två brevbärarföretag ska besöka postlådan med varsitt brev.
Bra idee med posten som myndighet. Mest för att göra det nationellt isf att det politiska självmålet att dela tjänsten med Danmark. Blir ett bra första steg för att sen lägga ner myndigheten när myndighetspost blir 100% digitaliserad.
Svåraste nöten tror jag är hur det är med paket på landet om nu staten försvinner. Men finns ett behov, finns det ju någon som kommer ta betalt för en lösning som håller glesbygden levande.
Vad jag vet finns Schenker, Bring och DHL i hela landet. Liksom PostNord. Om PostNord bara behövde hålla på med paket skulle de nog också vara lönsamma (om de nu kunde hålla kvalitet).
Jo det stämmer. Min rent anekdotiska upplevelse är att det framför allt är landsbygd där posten har fler utlämningsställen än konkurrenterna. Men det kan mycket väl vara just ett exempel inte en regel.
Dock, blir posten en myndighet så borde de väl lägga av med paket. En myndighet får väl inte konkurrera med privata aktörer hur som helst.
Intressant i sammanhanget när man släpper lös markndskrafterna är Budbee som specialiserat sig på att bara leverera sista sträckan till kunden. Har provat dem ett par gånger, och det har fungerat felfritt. Levererar normalt mellan 19-22 då folk är hemma, till skillnad från de andra som kräver att man skall vara tillgänglig hela dagen (ta ledigt eller jobba hemifrån). Man får även en SMS-prognos på vilken timme de kommer, samt ett sista SMS 15 minuter innan. Bra service tycker jag.
Och de levererar på landsbygden också alltså?
Vet ej.
Uppenbarligen vägrar de privat utförarna att leverera post till delar av landsbygden. Om man nu vill att "hela Sverige ska leva går det nog inte att förlita sig enkom på marknadskrafterna
Låt militären ansvara för postutdelningen med hjälp av post-värnpliktiga som får gå alla rundor till fots, då löser vi problemet med övervikt hos unga samtidigt som sysslolösheten åtgärdas.
Är du på riktigt?
Kommentaren bjöd i alla fall mig på ett skratt! 🙂
Har någon räknat på den faktiska kostnaden för portot för att gå med vinst med bibehållen service ? Är det 500 kr / försändelse som i sin tur drar ner brevskickandet ännu mer?
Kan de ha differentierade porton, är det en adress som brevbäraren måste köra 20 mil tor med ett brev så kostar det därefter och då kanske avsändaren väljer alternativ metod.
Posten hade förr en stor merförsäljning av porto till samlare. Dvs portointäkter som inte behövde bäras ut på brev, bra vinst alltså.
Jag har känslan att merförsäljningen till den gruppen också minskat, nu säljs överflödet av äldre porto på tex Tradera betydligt billigare än hos postombuden. Dvs uttagna tidigare vinster blir nu sura utgifter när skrivbordsportorna nyttjas.
Jag tror tappet av de kunderna påverkar resultatet mer än vad som vill erkännas.
Kan knappast varit en stor affär, även om filatelisterna kanske tror att alla är som de.
Däremot är nog frånvaron av julkort i Facebooks tid en större smäll. Inga separata röda lådor för julkort längre.
Postgirohanteringen var den stora vinstmaskinen en gång i tiden.
Julkort och vykort var lite som smör på brödet.
Men den innebär en hel del extra nattarbete.
Maskinell OCR hanteringen av handskrivna brev behöver dessutom en viss mänsklig hjälp.
Så jag vet inte om den var särskilt lönsam?
Visserligen gick julkort som B-post och det mesta hanterades av inhyrda ungdomar.
Men basen var och antagligen fortfarande är så kallade fönsterkuvert.
Vanlig gammal hederlig B-post.
Det som en liten personalstyrka och sorteringsmaskinerna kunde ta hand om på på dagskiftet.
Bloggen har tidigare skrivit om att du alltid måste räkna fingrarna efter att du gjort avtal med danskar. Jag menar att bloggen hade fel och menade skåningar. Vad det gäller avtal med danskar behöver du även räkna tårna.
….coh ha för h-e ingen förlovnings eller vigselring på fingrarna.
Man får väl ha uthämtning av brev hos ombud precis som för paket. I framtiden kommer säkert leverans med drönare för de som vill ha det levererat hela vägen hem.
Ja, eller låta mottagaren betala för utdelningen på det sätt som önskas.
PostNord ägnar sig även åt denna mycket tveksamma verksamhet som verkligen borde sättas under luppen. Är det verkligen tänkt att statliga företag skall ägna sig åt att 3D-printa skräp av plast?
"Genom ett samarbete mellan PostNord och Sony kan du få selfien utskriven i 3D.
– Jag kan fortfarande chockas över hur verklighetstrogna utskrifterna blir, säger projektledaren Tomas Lundström."
https://www.expressen.se/brandstudio/postnord/nu-kan-du-fa-selfien-utskriven-i-3d-format/
Seriöst? Hur ofta får man post från myndigheter? Deklarationsblanketter en gång om året? Borde gå och fixa billigare än att betala någon för daglig postgång.
Är det ngn som vet vad brevporto skulle vara för lönsamhet?
Finns det ngt land som har helprivat post? Vad kostar det där?
Delgivningslagen behöver moderniseras med tanke på hur illa posten börjat fungera.
Det vore kanske något att skriva ett blogginlägg om? Postdelgivning kostar mycket resurser och ökar i takt med att Postnord slarvar bort allt fler brev.
Det är trassligt att delge personer som bor utomlands, för att inte tala om alla oskiftade dödsbon som är ägare till en fastighet. Där borde det finnas en straffskatt. Jag kan inte se något bärande skäl till att inte skifta ett dödsbo inom senast 2-3 år, möjligen med vissa undantag om någon delägare är omyndig.
Ser egentligen inte varför man skall behöva ändra den lagen egentligen. Egentligen bygger ju lagen bara på att den som skall delges bevisligen skall ha mottagit handlingen eller förväntat sig den. Om det är något som är omodernt så är det väl kungörelsedelgivningen.
Det finns inget som säger att delgivning måste ske med post. Som jag påtalat tidigare så är det tämligen ovanligt att folk behöver delges, det är inget som påkallar daglig postgång iaf. Normalt rör det sig om fall där man kan motivera att lägga vissa resurser på delgivningen.
En skrivare (typ termisk skrivare som man har till kvitton), kopplad via mobilt smalband, borde gå att producera för under hundralappen. Så ge alla hushåll som inte har mobil eller telefon sådana så är problemen med myndighetskorrespondens löst
Det jag nyss beskrev är nog en gammaldags fax. Så sådana hade också funkat
Klart att sammanslagningen med danskarna och bildandet av Postnord blev en usel affär för svenskarna. Alla försök att värna om svenska intressen betraktas ju som något suspekt och att man har felaktig värdegrund.
Gillar dina spontana lösningsförslag, dem borde man kunna jobba vidare på. Stela byråkrater behöver ju hjälp att vara kreativa, det är ju inte de det är bra på. En god man som skriver ut och lägger i fysiska lådan kanske? Kan ju vara ett extrajobb för skolungdom, på orten.
I alla jämförbara länder fungerar postutlämning som under tidigare år pga att det anses ligga i nationens intresse att ha ett fungerande postsystem, det verkar faktiskt som posten är en statlig angelägenhet i nästan alla världens länder – I Sverige har dock nyliberaler erövrat makten i alla politiska partier och enligt den nyliberala ideologin existerar inget "nationellt intresse" och då kan det gå som det går btr t ex Postnord.