Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige som utfört installationen av mitt solkraftsystem på totalentreprenad.
Nedan följer min sammanställning av min solkraftanläggning och elproduktion under 2019 i jämförelse med det soligare året 2018.
Detalj på delar av anläggningen. |
Solkraftåret 2019 började bra med en bättre januari och särskilt februari än 2018. Sedan slog april ordentliga rekord, men sommaren blev som bekant inte lika solig som 2018. Hösten var sedan dystrare än 2018 och gav lite mindre produktion. Avgörande är dock april till september och produktionnen november till februari är generellt inte mycket att tala om här i södra Sveriges regnigaste område. Dock visade februari 2019 på hur stor skillnad vackert väder kan göra under vintermånaderna.
Solenergiproduktion 2018 – 2019. |
Total produktion för året landade på 3 578 kWh i jämförelse med 3 703 föregående år. Jag gissar att ett normalår landar någonstans mitt emellan dessa, då det inte var någon vidare sommar i år. Samtidigt innebar värmen 2018 sänkt produktion trots mängden sol, eftersom solceller producerar mindre när de är varma. När man pratar om p i min 4 760 Wp-anläggning så avser det vid tjugo graders temperatur i en viss vinkel rakt mot söder på en viss breddgrad. I våras producerade anläggningen bitvis 5 000 W eftersom det var kraftig sol, men samtidigt svalt ute, dvs högre produktion än p-värdet. Detta trots att anläggningen vetter mot öster och inte har optimal lutning och ligger på våra breddgrader.
I övrigt slogs 2020 års rekord för dagsproduktionen idag, med det soligaste vädret sedan den fjärde januari. Dock var januari 2019 soligare och hade bättre produktion så här långt in i månaden. Men som sagt spelar inte produktionen under november – februari särskilt stor roll för totalproduktionen, utan är mest kuriosa.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige som utfört installationen av mitt solkraftsystem på totalentreprenad.
28 kommentarer
Vad har kalaset kostat? Plattorna och installation.
Ur minnet 120 eller 130 före 30% bidrag. Eller var det 25%? Landade under 90 netto iaf.
Stödet är numera 20% ser jag.
En årlig avkastning på ca 4% eller tänker jag fel? Låter lite tycker jag.
Du tänker fel. Avkastningen är högre, räkna med i snitt 1:20 per kWh inklusive allt vilket landar på 3700*1.2/84000=5.2%. Detta är dock skattefritt och ska jämföras med en avkastning på kapital på 5.2/0.7=7.42% om du hade satt pengarna på ränta istället. Och som sagt, priset för anläggningen får du tillbaka den dag du säljer huset.
Om du har två identiska hus, varav den ena har solkraftanläggning och med det lägre driftskostnader, så kommer det huset förstås vara värt mer pengar när det säljs, pga ökat låneutrymme via lägre driftskostnad. Du kan rent av få MER värdeökning den vägen än vad du betalade för anläggningen från första början.
Det där med uppgivna driftkostnader får du nog ta med en nypa salt. Precis så som banken gör, säljarens frisserade uppgifter lär i de flesta fall anges. Så det är ytterst tveksamt att låneutrymmet ökar nåt vidare. Mycket schablon blir där nog. Det borde öka värdet på fastigheten, men det är högst nyckfullt. Kan mycket väl löna sig mer att slipa om golven den dagen huset ska säljas.
Jag säger inte att det är en dålig investering för det, men många lurar sig nog rätt duktigt själva. Sen finns det förstås andra aspekter på det.
Lars, du måste räkna med lite underhåll också. Vad jag har hört håller växelriktaren runt 10 år i snitt. Dessutom degraderar cellerna med tiden. Är tveksam om vad anläggningen är värd om 20 år. Men det är faktiskt relativt enkelt och billigt att byta ut modulerna.
4,7kwp moduler kostar under 20k idag. Om 20 år?
Vad har ni på ett ungefär för total energiförbrukning? Motsvarar solkraften 10%? 15%?
Ligger på ungefär 20% solel om man avrundar till 4000 i produktion och 20000 i konsumtion (varav ca 7000 är elbilen).
Skulle för övrigt vilja dubbla detta och installera mer.
vilken effekt har du som max på taket?
vilken effekt har du som max på taket?
För egen del ligger den stora besparingen i mars-april samt okt-nov när man har ett uppvärmningsbehov men soliga dagar. Stänger f.ö av anläggningen dec-jan eftersom solen inte orkar upp tillräckligt högt på himlen, men växelriktaren gör tappra försök att starta produktionen men misslyckas och reläna bara står och slår på/av.
Egna totala elförbrukningen sedan installation (mars-18 till dags dato) är 26800 kWh import + 7300 kWh egenförbrukning av solenergi och 17600 kWh exporterat. Anläggningen är på 15 kW.
Har 39 st 300w paneler på villa i Göteborgsområdet, ca 10% "fel" vinkel på huset.
År 2019 kan summeras såhär, produktion 11 080 kwh, sålt 8 107 kwh och köpt 9390 kwh, så jag räknar med att förbrukningen på huset är 12 363 kwh på året, detta med bergvärme i 60-talsvilla och tre personer utan elbil…
Som markägare, funderade du och tog in offert på att montera det på marken istället? Fult, men det borde bli billigare tycker man.
Markplacerade anläggningar stjäls. Speciellt när man bor som Cornu.
Billigare blir det inte heller så det stör, fundament, reglar osv är ganska dyrt.
Det tar också stor markytan om de placeras framför varandra då raderna måste separeras minst 2xhöjden för att inte ge förluster pga skuggning.
Ja, men markarbetet är dyrare än tajmingar som är extremt strömlinjeformat idag. Gick på mindre än en dag. Bara framkörningsavgiften för grävare är nog mer än ställningsbyggkostnaden.
Tack för info!
En granne längre bort har byggt på fundament, men det kan vara vindskydd också.
Tror nästan det kom med på en publicerad bild här.
Vilket slöseri med skattemedel att ge bidrag till små privata solcellsanläggningar.
I förhållande då till statens överskott.
Inga problem. Det har väl betalaats 25% moms på anläggningen? Här i Tyskland är alla med solceller företagare och drar av momsen. Ungefär samma effekt.
Jag hoppas at alla få effektabonnemang i framtid, vindkraft är ok i sverige och kan ävan vara komplementär med vattenkraft. Men även nu påverkar vindkraft lönsamhet på kärn och vattenkraft.
At folk kan köpa sig fritt från skatt,moms och tyvärr har solel i sverige inte mycket samhällsnytta.
Vi har redan co2 låg el, tyskland spara på varje kwh kolkraft men kan alldrig stänga av kraftverk helt och måste betala dubbelt infrastruktur.
En en av världens mest effektivsta gaskraftverk med 60% verkningsgrad och byggdes 2010 ansöker om avveckling för flera år men få ingen tillstand. Irschng 5.
https://en.wikipedia.org/wiki/Irsching_Power_Station
Vi kan inte subventionera egenproducerad el som är inte miljövänligare en vad vi redan har, det är paradox jag våga saga at vi öka även eftersom alla energikällor i sverige har sin co2 ryggsäck i byggnation.
Det är bara subventionera ett kul grej. Och sen behöver flest vind/sol producenter inte även betala för elnät och det är precis vad vi kommer at betala allt co2 ökande förnybar el, snart betala SKN för offshore vindkrafts anslutningskostand precis som elkund få idag betala får alla vindkraftanläggningar som räkna sig nere till 1500kw.
Jag har också en solcellsanläggning och är nöjd med den. Intressant är ju "miljövänner" tror på bl a solceller i stället för olja och kärnkraft. Solcellerna är väldigt bra på sommarhalvåret men nu under vintern när det är kallt och det går åt mycket ström är de rätt värdelösa. I somras producerade min anläggning rekordet 51kWh och totalt i juni 1,1mWh.
Idag när det var rätt soligt producerades 3,43 kWh och totalt i december 12,3kWh
Alltså bara ca 3% av vad den producerar på sommaren.
Miljövännerna får gärna tala om hur bl a sol-el ska täcka upp för olja och kärnkraft.
Som du skriver kommer inte solel att täcka upp för mer kontinuerlig produktion. Däremot finns andra fördelar. Jag producerar el till mina grannar när jag har överskott, och el som inte förbrukas pga solel kan speciellt vår och höst lagras i vattenmagasin.
Ellge, menar du att du ska själv har/ska skaffa ett vattenmagasin eller att det skall byggas ett större gemensamt och att elektriska pumpar ska fylla dem när det är överskott på sol el?
Jag är lite nyfiken på hur du resonerar.
Ungefär hur stor är egenförbrukningen av producerad solel?
Har precis smällt upp en 31 Mwp anläggning på taket. Fick ut 180 kwh i december. En sak jag funderade på som jag aldrig sett i lönsamhetskalkyler är avdraget som man väl borde få göra för grundförbättringar den dagen man säljer fastigheten. Då blir ju den faktiska kostnaden 22% lägre pga lägre reavinst/förlust. Nån som har koll?
*poof*
Ja, det måste det ju vara. Wow. Där var 22% till i engångsavkastning.