Rysslands regering har alltså upplösts på beslut av premiärminister Medvedev. Beskedet ska tolkas som att diktatorn Vladimir Putin avser att utse en ny regeringschef och den fd premiärminister och fd presidenten sparkas snett nedåt till vice ordförande för det ryska säkerhetsrådet.
Ryska parlamentet duman. |
Den ryska regeringen upplöstes alltså av premiärminister Medvedev. Han utses av statschefen och presidenten Vladimir Putin till vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, vilket antagligen ska ses som en reträttposition och en spark snett nedåt.
Det bör ses som ett utfall av dels maktkamp om det framtida maktarvet efter Putin, och dels som ett försök av Putin att göra sig populärare bland folket. Medvedev har av många getts skulden för obefintliga pensioner och allmän misär i landet.
Mest intressant blir vem som Putin nu sätter som ny premiärminister, vilket kan bli en indikator på vem han utser till tronarvinge att skydda hans liv och en mångmiljardförmögenhet han som fascistisk kleptokrat stulit från det ryska folket, den dagen han väl träder åt sidan. Medvedev var under en tid ansedd att vara tronarvingen, och fick till och med agera president-handdocka medan Putin var premiärminister en mandatperiod för att komma runt lagstiftningen om att man inte får sitta hur länge som helst som president. Medvedev har dock, istället för Putin, fått ta skulden för all skit det ryska folket får genomlida och har därmed blivit för impopulär för att kunna fortsätta som tronarvinge.
Det ryska folket i Moskva. |
Putin uppges nu avse att ändra den ryska författningen (eng constitution) så att han får sitta som president obegränsad tid. Den nya författningen ska även ändra hur premiärministern utses, samt ge den ryska federationens guvernörer mer makt – dvs stärka Kremls grepp över delrepublikerna och med det Moskva-elitens centralstyre. Detta kan ses som att Kreml oroar sig för separatism och ökade krav på självstyre och oberoende för delrepublikerna i takt med dessas stigande missnöje med regeringen och presidenten. Istället för att ge eftergifter ger man delrepublikerna knytnäven. Förenklat kan man säga att all den resursrika Ryska federationens rikedom skickas in till Moskva eller skyltfönstret Piter, som bägge bygger fina Potemkinkulisser, medan större delen av Ryssland har lervägar eller schweizerostar med mer hål än asfalt inne i tätorterna. Var fjärde ryss saknar toalett, var tredje varmvatten och var femte har inget rinnande vatten alls.
20 kommentarer
Medvedev, ska man vara klar över, har noll inflytande och är en ren marionett utan egen vilja, åtminstone enligt de som hackade alla hans konton typ 2016.
Hela historien slutade ju med att de roade sig med hans Twitterkonto ("förbjud elektricitet!") för det fanns typ inget bättre att hitta på eftersom han var så betydelselös.
https://meduza.io/en/news/2016/05/24/medvedev-to-crimean-pensioners-there-s-no-more-money-but-hang-in-there
Den här ska vi inte heller glömma.
Eller att han hade ett hem för hemlösa ankor på en av sina datjor… ankorna är det tydligen synd om.
Han har beskrivits som "en nervös lärarvikarie på sin första dag" av nån journalist. Ganska passande tycker jag, och givetvis exakt rätt figur att placera bredvid Putler, så att denne ser ännu mer beslutsam och manlig ut.
I sig en korrekt analys. Blir därför avgörande och intressant att se vem efterträdaren blir – en hårdför fascist och kleptokrat, eller en menlös marionett. Det blir beskedet på om Putin avser sitta kvar för evigt.
Det blir en till marionett. Putin släpper inte makten ifrån sig. Det ligger helt i hans stil att låtsas göra en sak, men i själva verket gå åt rakt motsatt håll. Kom ihåg att han ljuger nästan reflexmässigt eftersom hans världsuppfattning kräver det.
@BD: Jag antar att du inte menar som Tom Behringer i "The substitute"?
@Cornu: Men tyder inte det mesta på på att herr P siktar på en förstärkt PM-roll efter 2024. För det andra, borde inte försärkandet av de (nominell) lokalt valda guvernörerna innebära en decentralisering? (Kanske för att försvaga presidenten). Eller menade du att guvernörerna förstärks visavi de lokala parlamenten istf centralmakten?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Lillstrumpa
Kräver inte trumps, lövens eller övrigas världsuppfattning också det?
Som imbecill kan jag inte annat än förundras över verkligheten
@Stoikheion2020-01-15 18:57
Jag pratade om Putin, inte Trump, Löfven eller övriga. Du får skriva något om dem, så delar vi upp bördan lite.
Gdbcrvx, guvernörerna är Kremls representanter ute i landet, de är centralmakten eller om man så vill ockupationsmaktens representant i landet.
Lars, när du skriver att guvernörerna är "ockupationsmaktens representanter i landet" vad är det du syftar på? Är det bildligt eller något konkret om någon region?
Ben Dover, det är för tidigt att räkna ut Medvedev. Putin är en taktiker och har flertalet gånger visat sig skicklig på att få "rätt" person på "rätt" plats (citationstecken då det inte representerar någon åsikt). Medvedev var ju inte heller den förväntande tillfälliga efterträdaren till Putin, utan det var Sergej Ivanov. Putin väntade ganska lugnt och metodiskt ut de båda, tills Sergej avslöjade viss hybris, och då föll valet på Dmitrij, som dessförinnan visat ovilja mot att ta sig an något större uppdrag.
Medvedev är inte heller så intetsägande som det kan tyckas, än om han tycks hålla sig inom de förväntade ramarna. Det var t ex Medvedev som både beslöt om intervention och sedan avbröt operationen i Sydossetien när den ansågs ha nått sitt syfte. Det är åtminstone den version som även Medvedev står fast vid och inget som någon ännu dementerat (Putin var i Beijing vid den tiden). Det ska dock tilläggas att det fram tills dess hade varit Putin som tagit alla telefonsamtal som Saakasjvili gjort till Medvedev (Micheil är inte alltid så enkel källa heller, för hans berättelser ändrar sig emellanåt avsevärt).
Det som ändå kan tala emot Medvedev är att han troligen inte själv vill. Å andra sidan har han varit lojal och skulle kunna vara den som på lika lojala sätt som Putin håller sitt ord och skyddar sin företrädare. Trots att det inom "Familjen" (i betydelsen maktsfären) runt den avlidne Jeltsin finns en del fiender till Putin, har Putin trots att varit helt trogen sitt avtal och skyddat Jeltsins familjs intressen.
Hahhaha, först nu klickar jag in på BD:s profil och få se vad det egentligen är för nåt på bilden! Från håll smälter det ihop, men det är ju i själv verket en hård delning mellan Putler och Tintin. Genialt!
@Lillstrumpa: Nej, det är högst troligt att Putin är ovillig att släppa ifrån sig makten. Han befinner sig i den situation, som man i Ost-Asien brukar beskriva som att rida på en tigers rygg. Det säkraste är att stanna kvar, att försöka kliva av kan visa sig farligt …
Året är 2027 och en söndagmorgon vaknar Medvedev och Putin efter en blöt lördagskväll.
"Fasen jag kommer inte ihåg vem som är vad. Är det du eller jag som är president" säger Putin. Medvedev replikerar "Jag kommer inte heller ihåg, men jag kan vara premiärminster så kan du vara president"
"Bra. Då får du gå ut och köpa mer öl"
Jag tror inte någon vet vad putin tänker göra, men det troligaste är väl att han försöker bli en riktig diktator och samla all makt i sina händer, om han inte redan har det.
Blev någon skatteverkschef. Förmodligen en till marionett
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Putin var också en marionett, tills den visade sig ha en väl uttänkt plan.
Michail Misjustin är åtminstone ingen mes och en kompetent herre som är känd för att alltid kunna besvara frågor sakligt. Jag lyssnade idag på en intervju med ryska statsvetare, vilka hävdar att just det ryska skatteverket är en av de bäst fungerande statliga organen, vilket tydligen även väckt intresse utomlands. Om intresset beror på Michails förtjänster och hans vetenskapliga arbete har jag inte hunnit söka vidare om. Sett till en maktposition har han fördelen av att veta det mesta om diverse oligarkers ekonomiska förehavanden.
Putin kan bli tsar, härska fram till sin död och slippa sådana petitesser som val.
Jag har bara ytligt hört kommentarer och förslaget till ny konstitution och väljer därför att inte kommentera det. När det i blogginlägget talas om guvernörer är det kanske också på sin plats att åtminstone tillägga något.
Federationen har 85 områden med valda guvernörer, där några omnämns som presidenter. Alla utom sex, väljs genom vanliga val och det är därför en stor skara med olika etnisk och kulturell bakgrund. De sex regionerna ifråga är kaukasiska och relationen med centralmakten har inte varit god de senaste åren. Samtidigt är det ett vågspel då flera regioner är Islamdominerade och vissa familjeklaner har sedan de fick privilegier under t ex Gajdars ekonomiska reformer växt sig starka och skapat helt igenom korrupta samhällsstrukturer.
Det här är bara en enkel tanke för att visa att det krävs oerhört mycket mer information och analys för att förstå vissa skeenden. Det är som om vi multiplicerade några Nordirland, Baskien och Katalonien inom ett lands gränser.