Hushållen tror fortfarande på stigande bostadspriser enligt SEB:s boprisindikator. Det innebär att priserna kommer fortsätta stiga, då de drivs av hushållens psykologiska förväntningar. Dock kan det vända snabbt, men inte just precis nu.
SEB:s boprisindikator december 2019 och HOXSWE boprisindex. Data: SEB, Valueguard |
Något fler tror på stigande bostadspriser och något fler tror på fallande priser. Totalt sett stärks index något, men skillnaderna mot förra månaden kan nog mest ses som brus.
Hushållen är dock inte ännu lika positiva som de var innan kraschen 2017 – 2018, så läget är ännu inte helt hysteriskt.
Variationerna är stora över landet, och som mest positiva är man i Skåne med ett index på +6, följt av Östra Götaland med +50. Som minst positiva är man i Svealand utom Stockholm, där index är +35, medan Stockholm ligger på +41, något under rikets +43.
Just nu finns det inget som talar för en omedelbar vändning. Hushållens tro på reporäntan om ett år är oförändrad, och rent av något lägre än under 2018, men hushållen förväntar sig fortfarande att räntan ska höjas och eventuell höjning nu i december kommer alltså inte påverka tron på bostadsprisernas eviga uppgång.
Tron på prisernas utveckling kan dock vända snabbt och utan förvarning.
23 kommentarer
Konjunkturen bromsar in. Det är positivt för bostadspriser och börsvärdering numer. Folk räknar väl med sjunkande räntor, större tillgång på kapital, och mjukare krav runt utlåning.
Det känns bra att det bara kan gå uppåt.
@Jordnära Det är den säkraste gissningen. The trend is your friend.
Då ska man väl vara noga med vad man menar med trend. Maximalt med människor trodde att bostadspriserna skulle gå upp när marknaden kraschade. Den faktiska trenden just nu är stillastående priser. Är det den som gäller eller tyckar-trenden, som snarare är positiv?
Vilken krasch? Är det dippen i HOXSWE slutet av 2018 du syftar på? Trenden efter verkar förresten vara svagt positivt (men det kanske är en pågående toppformation eller "tillbaka till det normala" i marknadsbubblans anatomi eller vilken förklaring som är vanligast förekommande när en uppgång ska påvisa en nedgång).
Den långsiktiga trenden från 2005 är tydlig och visar inga tecken på att vända.
+0 på två år är en stillastående trend. Fasen vad konstigt det är att fantisera om siffror, det ändrar liksom inte verkligheten. Den "långsiktiga" trenden är real +-0. Senaste åren underpresterar alltså mycket riktigt den "långsiktiga" trenden, men inte riktigt på det sätt du föreslår.
Min gissning är att det kommer en rejäl sättning i både börs och bopriser några månader in 2020. Ofta är ju förutsättningen för fallande priser en rejäl uppgång innan och en tro på fortsatt uppgång. Vi kanske närmar oss det nu?
Hur rejäl är en rejäl sättning? Hack i kurvan som i slutet av 2008, 2012 eller 2018 i grafen ovan? Eller snackar vi Sättningen med stort S? The Big Push so to say.
Gissningen är en rätt stor dip som kommer kännas. Men den kanske blir värre och längre än så?
Nils Nilsson: Du gjorde precis en klassisk kommentar på den här bloggen.
Är det något du går och hoppas på? Vet inte hur många som fått äta upp ett sånt uttalande här inne för det kommer aldrig någon krasch, någon jäkla gång måste ju sådana som du få rätt.
Jo. Det kanske är så och den risken tar jag. Men historiskt är det rätt vanligt med en rätt stor dip vid nya årtionden. Jag har i alla fall planer på att placera efter det. Jag går inte helt ur men klart försiktig på börsen.
Läste någonstans att vid 7 ggr av 10 vid nya årtionden så har börsen gått ner rätt kraftigt.
Grundar sig din investeringsstrategi på siffermagi?
Nisse: Ren siffermagi. Se nedan.
USA-börsen, endast prisindex, hela procentenheter (dvs ignorerar utdeln):
1880: +21%
1890: -10%
1900: +15%
1910: -8%
1920: -19%
1930: -26%
1940: -14%
1950: +10%
1960: +3%
1970: +4%
1980: +20%
1990: -4%
2000: -6%
2010: +14%
Av 14 år som slutar på "0" har alltså 7 gått plus och 7 gått minus. Det säger inte något egentligen om utvecklingen 2020.
Det är lite vanligare att år som slutar med "0" är negativa år. Räknar man alla år så är sannolikheten historiskt någonstans kring 63% att avkastning på ett års sikt är positiv.
@Sven-Erik
Jag har tagit hjälp av TA i Många år och tycker det fungerar bra för mig. Psykologi har stor påverkan på många håll. När sen viss fundamenta eventuellt överensstämmer blir det mer intressant. Det enda som snart som driver börsen verkar vara att det inte finns några andra placeringsalternativ. Hur länge håller det?
Jag kommer kanske ha fel i mina gissningar, men. Hållit på med börs sen -86 och jag är mycket nöjd
@Nisse, svårt att misslyckas ifall du varit på börsen sen -86. "The trend is your friend" är väl en synonym klyscha med TA. Det gäller så länge det inte gäller längre. Då finns där tusen ursäkter på varför. Att både börsen och bostadspriserna gått upp är inte så konstigt. Vad är liksom alternativen?
Ja. Det kanske är så enkelt. Bara att låna och all in. Sen bara sova gott om natten.
Det är de som gjort precis det på bostadsmarknaden som det har gått bäst för. Det är vi som försökt överlista systemet som blivit kvar på perrongen.
I backspegeln är det lätt att vara klok.
Självklart. Men var och en får avgöra om efterklokheten ska användas till att utvärdera tidigare fattade beslut och ligga till grund för framtida.
Fast idag släppte SCB en tillräckligt hög inflationssiffra på +1.7%. Vilket ökar sannolikheten för att Ingves höjer räntan. Vilket kanske innebär att den där kraschen kommer nångång.
Eller så är det bara en i raden av alla dessa indicier och halmstrån som förts fram på den här bloggen år ut och år in men som inte betyder nåt alls i slutändan. Bostadspriserna tuffar på uppåt likt förbannat i alla fall.
Kanske en "contrarian" indikator, massan er ju alltid den som har fel!?
”Dock kan det vända snabbt, men inte just precis nu.”. Bloggarens gardering duggar allt tätare.
Verkar som om hushållen köpt att den låga räntan är här för att stanna, vilket känns ganska troligt.
Ja, det kan mycket väl gå upp 20% till. Kanske inte önskvärt, men det är väldigt billiga pengar just nu. Ett 3M lån kostar ungefär 1750kr/månad, och nu när bankerna sänker kalkylräntan så finns där nog lite uppsida. Med tanke på hur dyra HR är så priserna nog rätt så i balans, troligen verkar samhällsproblemen på uppsida på ägandesidan, då vare sig man vill det eller ej köper sig bättre skolor etc etc.