Enligt regeringens remiss till lagrådet blir skatten på plastpåsar 3:- SEK per kasse. Med moms blir det således 3:75 SEK per påse. Även så kallade fruktpåsar kommer beläggas med skatt om 30 öre per kasse. Efter förra veckans semester i Frankrike kan jag konstatera att frånvaron av plastpåsar ställer till problem, t ex med skräp man inte kan göra av någonstans.
Påsen från Carrefour fick följa med hem och här lastad med mat från ICA. |
Regeringen skriver i sitt pressmeddelande:
“Förslaget innebär att plastbärkassar som typiskt sett erbjuds konsumenter i handeln för att packa och bära varor beskattas med 3 kronor per bärkasse. För plastbärkassar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 7 liter föreslås skatten vara 30 öre per bärkasse.”
Lagen ska börja gälla den 1:a maj 2020 och regeringen hoppas att svenska folket köper 700 miljoner kassar, eller cirka 70 per person, eller 280 för ett fyrapersoners hushåll, dvs knappt en plastpåse om dagen. Detta då man förväntar sig få in 2.1 miljarder kronor på detta, tydligen utan att annan konsumtion och andra arbetstillfällen påverkas då hushållen har 2.1 miljarder kronor över att lägga på plastpåsar. Pengarna går in i statens svarta hål, inklusive den skattefinansierade välfärden som släpper ut 2 ton CO2 per svensk och måste avskaffas för att klara CO2-kraven om ett ton CO2 per capita.
Även fruktpåsar ska alltså beläggas med skatt, dvs påsarna tunnare än 15 mikrometer och med maximal volym om 7 liter. Detta bör också gälla soppåsar.
Svensk Handel uppger enligt Ekot att det hela innebär att en plastpåse kommer kosta runt 7:- SEK för kunden, eller t ex 28:- SEK om man storhandlar fyra påsar mat.
Staten räknar alltså inte med att svenskarna beställer 500 skattefria plastpåsar för 300:- SEK (26:- EUR) från tyska Amazon istället. Något som betalar sig (oräknat frakt) redan efter 71 påsar eller med regeringens beräknade påsar redan på ett år för en person eller ett kvartal för ett fyrapersoners hushåll. Eftersom importen som privatperson inte är yrkesmässig, så är den skattebefriad. Även yrkesmässig import av 40 eller färre påsar vid varje tillfälle ska vara skattebefriad.
Fundering 1: Antagligen kommer polska lastbilschaffisar nya stora grej efter billig fulsprit, vapen och tobak bli att langa plastpåsar på landets större parkeringsplatser och rastställen.
Fundering 2: Är det tillåtet av svenska staten att belägga import från EU med skatt? Förslagsvis kan någon överklaga lagen till EU-domstolen, även om Sveriges regering förstås skiter i EU-domstolens domslut om det inte passar regeringen.
I Frankrike är plastpåsarna borta upptäckte vi när vi köpte frukost+lunch på Carrefour. Istället fick man betala grov hårdvaluta för en återvinningsbar påse. Frånvaron av plastpåsar ledde till förbistring, då vi sedan inte hade någonstans att göra av det skräp som lunchen producerade i form av överblivna och kladdiga förpackningar från charkuterier och franska ostar. Erfarenheten är alltså att man måste ha med sig soppåsar på semester, om man nu är lite halväventyrlig och t ex cyklar, eftersom man inte kan få automatiska soppåsar av att handla. Soppåsar har förstås varit obligatoriskt att ta med sig till mindre civiliserade platser som Mont Blanc eller Kilimanjaro – take nothing but photos, leave nothing but footprints – men en vanlig utlandssemester behöver numera denna utrustning också. Det samma kommer rimligtvis gälla även i Sverige, fast med fördel kan man ha med sig några av de där Amazonpåsarna för shopping.
Plastpåsar har mindre total miljöpåverkan än återanvändningsbara påsar framgick av regeringens egen utredning och Svensk Handel påtalar att i princip alla svenska plastpåsar återanvänds en eller flera gånger, för att till slut användas som soppåsar eller hamna i soporna för energiåtervinning.
Därtill innebär plastpåseskatten förstås extra administrativa kostnader för de tillverkare och importörer, som ska betala skatten, vilket ytterligare höjer kostnaderna för slutkund.
63 kommentarer
Soppåsar kommer ju troligtvis att klara sig då skatten enbart tas ut på påsar med maxvolym 7 liter, många så kallade "avfallspåsar" är på 10 liter och uppåt.
Ah, kryphål där – tunna påsar större än 7 liter slipper skatt.
Även hundbajspåsar (på rulle) kan man använda skattefritt, enligt Bolund.
Enligt expressen så skall soppåsar och fryspåsar vara undantagna.
Då blir det att bara köpa frukt som är förpackade i plastförpackningar.
Man använder visst 114 plastpåsar (bärkassar) per person och år: Så 44 färre plastpåsar per person. En plastpåse väger kanske 20 gram. Så 44*20=880g, vi förenklar och säger att det är 1 kg olja eller en liter flygfotogen. Flyg drar runt en halvliter milen per person så det motsvarar 2 mil flygning eller ca 1 promille av en resa till Thailand.
Givet att jag räknat rätt, vilket jag säkert inte har, så kommer det här inte göra nån större skillnad för att rädda världen. Men många bäckar små kanske.
Det är väl rimligt att anta att den primära avsikten inte är att minska koldioxidutsläppen utan minska antalet plastpåsar som hamnar åt helvete och och skräpar ned eller kväver djur eller vad det nu än är. Jag bor själv precis vid en livsmedelsbutik, och deras påsar flyger hela tiden längs gatan. Om inget annat är jag glad att de som skräpar ned får betala lite extra.
Den primäraste avsikten är ju så klart att beskatta den arme svensken ännu mer men det är väl bara till att ha med sig en påse så slipper man.
Ok det är möjligt, jag ser själv väldigt sällan plastpåsar utomhus men det är kanske för att jag inte tittat efter dom.
Skulle också gärna se att de som skräpar ner betalar för det, nåt åt Singapore-hållet men kanske inte riktigt lika extremt. Men det löser ju inte det här förslaget.
Jag stör mig på skatter som krånglar till saker.
Enligt Omni så är det Centern och Liberalerna som vill ha påseskatt, inte miljöpartiet som man skulle tro. Och det är ju rätt oroväckande att Centern och Liberalerna tydligen smittats av detta hjärnvirus.
För folk som inte handlar så mycket åt gången går det väl an att släpa med sig en bärkasse, men för barnfamiljer som storhandlar kanske två fulla vagnar åt gången blir det extra besvärligt, eller dyrt. Typ 10 fulla kassar.
I vilket fall stör det även mig att göra det svårt för folk till ingen som helst nytta.
Barnfamiljen som köper tio fulla kassar har väl än mer anledning att ta med sig Ikeakassar eller nåt. Jag ser inte hur det är en krånglig skatt. Det är en form av konsumtionsskatt. Planera eller betala.
RB: Jo, därför är det lite svårt att se hur denna skatt skall ha avsedd effekt. Man kan ju lätt ducka skatten genom att använda flergångskassar. Skatterna uteblir ju och tydligen skall klimatpåverkan från flergångskassar vara större än för engångspåsar.
Sen ställer jag mig lite tveksam till att folk köper så mycket påsar oavsett, isht efter man har lagt skatt på dem.
om du använder flergångskasse av plast så är miljöpåverkan mindre än engångskassar.
Det du tänker på är tygkassar.
Själv använder jag i princip bara ikeas flergångskassar sedan flera år och de håller väldigt bra. Ingen har hittils gått sönder.
Det är bara när man handlar kläder som jag köper en plastpåse.
Funderar på att skaffa en flergångskasse för enbart kläder. (kassarna för mat är inte så rena alltid.
Stefan: det blir nog en del tugkassar också. Frågan kvarstår om avsedd effekt och.utfallet…
@stefan, flergångskassar av PP måste användas fler än 5-50 ggr för att vara ett bättre alternativ än vanlig LDPE-påse. Återanvänds LDPE-påsen flera gången så blir dessa siffror ännu högre. För bomullspåsar så får man i princip lägga på nolla på dessa siffror.
Tar med mig svart soppsäck nästa gång jag handlar då
Plastbärkasse men om man tar fram en lika stor kasse utan handtag, är den skattebefriad då?
Då kan man ta fram två handtag i hårdplast som säljes separat och snabbfästes i förberedd stansning och kläms fast i påsen.
Finns alltid en workaround 🙂
Frågan är hur alla kommuner som samlar in avfall i färgade plastpåsar ska göra, dessa har ju hittills delats ut gratis. Hur ska alla hundägare göra med sina hundpåsar?
Sedan är ju en hel del "plastpåsar" nedbrytningsbara och gjorda på majsstärkelse eller liknande. De får dock inte blandas med traditionella för då blir den återvunna plasten sämre. De kan inte heller läggas i komposten utan måste brytas ned på något speciellt sätt, oklart hur. Enklast är att lämna den till förbränning. Sedan finns även miljövänliga plastpåsar.
Är det snurrigt? Javisst! Blir det enklare med plastskatten? Troligen inte!
Jag köper påsar men med nya skatten får jag nog använda flergångskassar, så där kommer skatteintäkten gå till noll.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det känns extremt verklighetsfrånvänt att räkna med att få in så mycket skatteintäkter på detta men jag är inte direkt förvånad. Det är väl så man skapar ”reformutrymme”?
Läste följande: Skattskyldighet föreslås uppkomma i samband med tillverkning eller import av plastbärkassar, skriver regeringen på sin hemsida.
Skatt skall väll uppstå där köpet görs? Om skatt uppstår vid import på något sätt måste detta kunna likställas med tull. EU är en frihandelsunion börjar politiker rucka på detta genom att kalla tull för skatt faller EU projektet. Skatten kan mycket väl tas ut av säljaren vid köpet men absolut inte i samband med importen. Namnge de politiker som föreslår detta och hängd ut dom
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Du känner till vad som händer när du importerar alkohol från ett annat EU-land, antar jag, i det fallet du beställer den på nätet?
@Gargamel: Så har det alltid fungerat med punktskatter för företag. Inga konstigheter.
Hur går det ihop med frihandeln?
Jippie, 2,1 miljarder till att anställa statliga skräpplockare. Eller till utbyggnad av fossilfri kraftproduktion. Eller till att bygga upp sophämtning och sopförbränning i Indien? Eller går de till floskel-åtgårder som subventionerade elcyklar?
Tacka vet jag Lidl:s och Netto:s lite tjockare påsar. Dom håller för återanvändning i ett par år.
Som trendorakel siar jag att den rekorderliga systembolagspåsen kommer att få ett uppsving som praktiskt portföljsubstitut hos vissa subgrupperingar av otrendiga ingenjörer.
Finns dock gratis kartonger på bolaget att bära hem sina varor i. Brukar stå efter kassorna. Perfekt att använda kartongen ytterligare en gång sen när man skall till återvinningen med tomglasen.
Så nu blir det papperspåsar som säljs mest i butikerna igen. Svensk massaindustri jublar!
Kan vara bra för oss skogsägare då massapriset kan gå upp lite. Annars är det ett tekniskt tillbaka steg
En helt annan intressant skatteeffekt är reduktionsplikten.
Vad är detta då, jo 2018 bestämde regeringen och innebär att bensinen späds ut med biobränsle 4.2 % och 2025 ska det vara 15 %. Eftersom energiinnehållet sänks så kommer bensinförbrukningen öka och därmed går det åt mer bensin.
Detta ihop med att bensinskatten indexhöjs ger dubbel skatteffekt.
Sedan undrar man om någon tänkt på hur detta påverkar motorerna?
https://www.expressen.se/debatt/bensinen-blandas-ut-anda-hojs-skatten/
Men co2 skatten är väll bara på den del som inte är förnyelsebar i bränslet?
Inte vid pumpen. Enligt nuvarande regler kommer skatten öka med ca 4 kr.
Har för mig att preem var först att blanda i biobränsle 5% så dom kunde hålla nere priset aningen och ändå tjäna på de. Då var det för att dom slapp straffskatten på biodelen
Bensinförbrukningen kommer inte höjas för att den blandas ut med biobränslen. Visst, energiinnehållet kan sjunka och fler liter bränsle kommer behöva pumpas in i avgasbilar men det betyder ju inte att förbrukningen av bensin ökar, den kommer ju minska allt annat lika eftersom biobränslen bidrar med energitillskott.
Framförallt och som vanligt: brydde sig någon om miljön skulle det vara en avgift.
Alltså jag orkar inte, man kommer fram till att det blir värre men tycker det är jättebra att göra det ändå? Idiotiskt 🙄.
När man betalt skatten så kan man alltså med gott samvete slänga sin plastpåse i naturen?
Hur många av dessa kassar hamnar i haven, skogen eller andra konstiga ställen?
Uppskattningsvis 0.000002%.
Det blir att ta med avfallspåsarna i papper för kompost som fås gratis i kommunen, då man handlar frukt och grönt. Jag kommer definitivt inte bidraga till de planerade ökade skatteintäkterna. För övrigt är det redan ganska blygsamt som vi inhandlar i den avdelningen tack vara de egna odlingarna.
Kommer säkert uppskattas av kassörskorna som måste öppna varje påse för att se innehållet.
Problemet löses iofs med påtvingad självskanning!
Uppfattar allmänheten att politikerna "djävlas med folket" i miljöns namn kan det skapa en allmän negativ attityd till miljövård och att hushålla med ändliga resurser.
Detta är dock inget problem om man inte vill betala. Har inte köpt platspåsar i butik på många många år. Använd tygkasse! Funkar hur bra som helst och brukar vara gratis på typ mässor eller liknande. Dom funkar i åratal, om och om igen. Se till att alltid ha några i bilen så har man alltid med sig en påse. Billiga avfallspåsar finns på rulle det lilla som behöver gå i brännbart, kanske en påse varannan vecka? Majoriteten går till återvinningen i återanvändbara kärl fram och tillbaka. Matavfallet går till kompost till trädgårdsodlingarna. Busenkelt!
Ensamstående?
Testa en påse varannan vecka om du har familj med blöjbarn 😄
Går säkert. Men varför inte samtidigt skippa vatten och avlopp? Busenkelt att klara sig på de liter vatten man hämtar på huvudet som i vilket annat u-land som helst!
Nej vi är inte ensamstående men vår vardag är inte beroende av en hög konsumtion av dyra enstycksplastpåsar.
Tygblöjor?
Ja, man behöver plastpåsar för sopor i vilket fall, så här finns en utmärkt möjlighet för en entreprenör att sälja plastpåsar på nätet, med eget tryck och riktat mot Sverige.
http://www.plastpåse.nu är inte registrerat.
Säg att det konsumeras 2 miljon plastpåsar om dagen och man får 5% av den marknaden och säljer plastpåsarna för 1 krona.
Ja, då har man en business som omsätter närmare 40 mille.
Detta är goda nyheter för oppositionen om de bara har förstånd att ta vara på räkmackan de just fått serverad i knäet – den rödgröna regeringen har nu gett dem ett helt nytt sätt att nå ut till arbetarklassen inför nästa val.
Tänk dig att Hanif Bali (eller vem som helst egentligen) ställer sig utanför ICA/COOP kl 16 en fredag och delar ut gratis plastkassar till stressade barnfamiljer som behöver storhandla inför helgen på väg hem från jobbet.
Dessa gratis plastkassar kan givetvis ha något slags tryck också, eventuellt räcker det väl med partisymbol för att hamna i en annan produktkategori och helt undvika egen skatt för tillverkaren/utdelaren.
Risken finns förstås att Jehovas Vittnen kommer på detta först (det verkar ju inte gå så fort i tankekontoret hos till exempel Ulf Kristersson), men det vore nästan värt att prata med dem några minuter utanför Konsum i utbyte mot gratis plastpåsar och gemensam protest mot miljöhysterin.
Frågor till bloggaren:
Är plastpåsar med partisymbol att räkna som politiskt material? Hamnar de då i annan produktkategori? Annan momskategori? Skulle man kunna prenumerera på plastkassar via posten på samma sätt som månadsprenumeration underkläder och/eller bingolotter?
Det finns kanske en hel serie bloggposter bara i svaren på de frågorna.
Jag tycker de ska ta tillfället till akt att hänga ut vänstern för uppvisad inkompetens och fokus på helt fel saker.
Finns det något land som har så bra livscykel på plastpåsar som Sverige? Användbara kassar som uppskattningsvis kommer till återvinningen 99.9% av tiden!
När min svärfars far avled ärvde vi 3 stora sopsäckar fulla med högkvalitativa plastpåsar, så vi klarar oss nog till barnen flyttar ut.
Enl en dansk studie av en grupp forskare så är den vanliga plastpåsen överlägset bäst för miljön. Ändå tar svenska regeringen detta beslut. Är denna skatt ett påtvingat avlatsbrev? Trodde vi hade gått i från katolismen på 1600talet
Det är bra så länge de inte hamnar i haven. Men alla vet ju hur det ser ut med svenskarnas sviniga beteende till sjöss där allt avfall slängs i vattnet och det bajsas och kissas bland fiskarna. Viss ironi..
Sjövett lärde vi oss under DDR-Sveriges tid så det är ingen fara..
https://youtu.be/XrcrX9Qaw2o
Detta är bara dumt. Varför tvinga folk till ett miljömässigt sämre alternativ?
Är det nedskräpning (i andra länder?) som man vill minska?
Jag hörde precis reklamen på radion, det var ett brödföretag som hade infört pant på plastpåsarna. 10kr rabatt nästa gång man handlar från företaget.
Då har de alltså lagt på 10:- vid första försäljningen…
Hur har de tänkt göra med fruktpåsarna? Ska handlarna betala dem med högre pris på frukten eller ska de betalas i kassan?
Det verkligt jönsiga i detta sammanhang är att tillverkningen av plastpåsar är den största användaren av återanvänd plast, dvs bl.a. andra plastförpackningar som sorteras ut och slängs i förpackningsåtervinningen.
Resultatet av plastpåseskatten – om den får avsedd effekt och försäljningen av plastpåsar dyker – blir alltså att återanvindningen av plast kommer att minska, vilket känns "sådär" bra ur miljösynpunkt…
Konsekvensen av detta kan vem som helst räkna ut med en hand. Nedskräpningen kommer öka.
Som Cornu med kona upptäckte i frankrike, men gemene man är lata och bekväma, de kommer slänga de kladdiga förpackningarna bakom närmsta buske.
F.ö. är standardbärkassen från mataffären en ypperlig soppåse, går inte sönder iförsta taget, vilket är mer än man kan säga om de tunna soppåsar som säljs idag. T.o.m. de stora svarta sopsäckarna som erbjuds vanligt folk idag har löjligt tunn plast och håller inte för de grovsopor de är avsedda för, utan man måste använda 2-3 stycken i varandra för att få acceptabel funktion.
Sen har vi då hygienaspekten… Men cykliskt sett så passar det ju bra, då vi snart bör ha nästa stora pandemi sen spanska sjukan.
Kan inte handlarna kringgå lagstiftningen med "bärkasseuthyrning" istället?