Länsförsäkringar Bank följer efter Handelsbanken och inför en årsavgift på 275:- SEK per år. Detta är en höjning av tidigare avgift med över 14%, och förr slapp man avgiften om man hade lån och försäkringar hos Länsförsäkringar.
Foto: Länsförsäkringar |
Inlägget innehåller reklam längst ner.
Länsförsäkringar (LF) är ett ömsesidigt försäkringsbolag, som betalar ut sin vinst som återbäring till kunderna, och alltså inte måste maximera sin profit. Naturligtvis ska man gå med vinst och överskott för att ha en stabil verksamhet, men denna återförs till större delen till kunderna. Undantag kan t ex vara ökade kapitalkrav i bank- och försäkringsverksamheten, avsättningar för olika framtida expansion och verksamhetsutveckling, men det skiljer sig inte från de vinstdrivande aktiebolagen.
Tidigare har Länsförsäkringar haft en avgift på 240:- SEK för bankkort, telefon- och internetbank, Swish mm. Denna avgift slapp man om man hade lån och försäkringar hos LF.
I ett färskt pappersutskick till kunderna meddelas nu att avgiften höjs till 275:- SEK, och den efterskänks inte längre.
Därmed följer man Handelsbankens baserbjudande om 300:- SEK om året i de facto negativ ränta om man bara har bankkonto hos banken. Uppenbarligen kryper kostnaderna in för bankerna, t ex via kapitaltäckningskraven och just den negativa styrräntan. Extra intressant är just att det handlar om Länsförsäkringar, och därmed kan avfärdas som att det inte handlar om att ta ut maximal vinst för att blidka aktieägare. Kunderna är ägarna i detta fall, och det handlar således om faktiska stigande kostnader.
Frågan blir då hur de svenska bankerna egentligen mår, redan så här tidigt i lågkonjunkturen. Nordea har exempelvis tagit en rejäl nedskrivning på 1 300 MEUR för bland annat IT-kostnader och omstrukturering (=uppsägningar), och vad penningtvättbanken Swedbank ska betala för böter blir intressant att se.
Samtidigt pressar så kallade fintech-bolag bankerna genom att utmana bankernas lönsamma kassakor, som t ex förvaltningsavgifter (Lysa) eller kortavgifter och växlingsavgifter (Revolut). Man ska inte bli förvånad om den svenska banksfären kommer förändras framöver. Kanske kan lågkonjunkturen driva på förändringsarbetet, men enklast är kanske bara att höja avgifterna för lata kunder.
Reklam 1: Revoluts standard betalkort är fortfarande gratis, och bloggen kan via denna länken erbjuda 200:- SEK om du som ny kund skaffar konto hos Revolut.
Reklam 2: Byta bank? Använd Compricer för att titta på vart du ska fltyta ditt bolån nedan.
70 kommentarer
Som försäkringstagare i Länsförsäkringar (men inte bankkund) så jublar jag. 🙂
Skämt åsido – om till och med Länsförsäkringar (som du skriver inte har så höga vinstkrav – vinster går tillbaka till kunderna) inför avgifterna så tyder det ju på att internetbank/betalkort kostar – varför ska de subventionera dessa kostnader?
Samma här iofs.
Kan väl killgissa att det är dags att terminera gamla konton man har liggande hos olika banker, innan man får en käftsmäll från banken.
Förra året fick vi över 1000 kr i vinståterbäring från LF.
Hela vinsten delas inte ut såklart av ovan nämnda skäl.
Det bär mig emot men jag överväger att terminerna mitt gamla Swedbank konto, som är jämngammalt med mig.
Nostalgi can only reach so far…
LF ger ju bra rabatt på försäkringarna när man har sitt lönekonto eller sparande (+200k) där.
15% på båt- och bilförsäkring ger ju en del.
Lite trist att behöva betala 275:- SEK för att få spara hos dem…
Ligger på silvernivå på innevarande år (8% rabatt) och det är sammanlagt 2700 kr rabatt på hem-, gårds-, bil-, terrängfordon- och bilförsäkrings å det går att räkna hem 275 i avgift.
Men grundproblemet du tar upp kvarstår – det är inte kul att behöva betala för att spara.
Det är mycket som inte är kul.
LF är en av de bättre bankerna och försäkringsbolagen. Ialla fall om man inte sitter med tunga lån.
Det kan också vara värt några hundralappar.
Najs. Är väl bara på bronsnivå nu pga försäkringarna, men ett sparande skulle alltså ge ytterligare fem procentenheter. Någon särskild gräns på sparandet som krävs? Vet dock inte om skillnaden skulle betala 275:- SEK på bara fem procentenheter.
LF var banken som hade mest nöjda kunder 2019.
Skulle spara ca 850:- SEK på att gå upp till silvernivå. Jävlar vad mycket man betalar i försäkringar till LF. Gladeligen, dessutom. Och detta är inte aktiebolaget, som tillkommer, men dessvärre inte får räknas in.
200k i sparkapital för silver och 200k + lönekonto för guld:
https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/om-oss/erbjudanden/guldkund/
Har 200k på en ISK och öppnat ett lönekonto som jag håller på att växla in på lönekontot.
Länken gäller dock för Stockholms län – kanske är annorlunda ute i provinserna…
Vad innebär lönekonto egentligen? Måste lön in på kontot? Hur mycket lön?
Tio ytterligare procent skulle vara 1700:- SEK om året. Ej att förakta, och som du säger, det täcker in 275:- SEK.
@Rickard:
Mycket nöjd med LF, speciellt i anslutning till gårdsförsäkringen. Egen kontaktperson som varit ut tre gånger och tittat, senast i samband med installationen av solceller för att kontrollera installatörens arbete. Peppar, peppar har man inte behövt använda någon försäkring annat än bilens glasförsäkring vid stenskottad vindruta och det har varit smidigt.
En väldigt ful sak med LF var ett lån jag hade för som var 3 månaders löpande och hade förhandlat fram en bra ränta. Efter knappt 2 år så betalade vi lika mycket i ränta som listpriset låg på. LF hade alltså smyghöjt den förhandlade räntan lite varje gång en ny 3 månader. Mycket mycket fult gjort LF nu är lånet hos Handelsbanken
När jag har pratat med LF så är lönekontot = det konto som din arbetsgivare sätter in månadslönen på samt att du "betalar räkningar" (autogiro och efaktura) från kontot. Inga belopp har nämnts.
Också mkt nöjd med LF på försäkringsfallen. Blixten som tog den nedsänkta pumpen i djupborrad brunn exempelvis. Stenskott på rutor, bärgning av gamla rishögen, veterinärvård (Agria).
LF bra ja. Men som sagt, att man får rabatt på försäkringarna vid större engagemang är ju bara ett annat sätt att fördela intäkterna på för länsförsäkringar. Tycker dock de ofta är billiga och bra.
Skandia funkar för bankärenden också. Har sedan länge en kostnad på 20 kr/mån (240/år) för mina betalningar, kort mm. Känns inte helt orimligt.
Har guldnivå hos dem och det krävs bara att månadslönen kommer in där, samt 200k+ i valfria VP hos dem, alltså inte bara deras fonder.
Blir mkt pengar på bilförsäkringen.
Deras låneräntor till lantbruk är dock uppåt väggarna, 60-70 % över andra på marknaden.
Vi har konton, rubbet gällande försäkringar och jag har en gammal (pre finanskris) pensionsförsäkring med garanterat låg avkastning (typ en månadslön) . Vi hade tidigare bostadslån men inte mer.
Är guldkund.
Skandia är dessutom helt gratis om man bara använder det för lönekonto, Swish & internetbank. Det är kortet som kostar 20kr/mån! Bättre att vara utan bankkort och köra endast kreditkort utan avgift med bonus (t.ex. Shell- eller komplett mastercard).
Det kostar att erbjuda internationella bankkort som Visa och Mastercard, och en internetbank är inte helt gratis den heller. Bör då inte kunderna betala för tjänsten som de använder, och som kanske ger kunden ett upplevt mervärde som överstiger kostnaden?
Att Revolut är "gratis" för kunden kan bero på att Revolut har en annorlunda affärsmodell?
Kortföretagen tjänar på transaktionsavgifter från handlarna på varje köp samt kreditgivning så kort skulle kunna vara gratis för att få in nya lånetorskar.
Vad får dig att tro att Revolut är gratis?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför kan då andra erbjuda kort utan avgift och dessutom betala bonus?
Jag tror det är en anledning till att bankerna börjar belägga kontot, eller betaltjänster med avgifter istf kort som man kan skaffa från annan aktör gratis.
Rickard: alltså för kunden är det gratis jämfört med alternativen, i praktiken skulle jag gissa
En gång till om gratis kort. Handlaren d.v.s. den du köper av betalar en avgift ca 2,75 % för varje köp du gör. Alltså varje gång du använder kortet tickar det in pengar till kortutgivaren. Används kreditdelen så tjänar de ännu mer.
Därför finns det gratiskort.
Det finns inget som är gratis. Det är alltid kunden som betalar på ett eller annat sätt. Och om det verkligen verkar som att det är gratis så är det du som är handelsvaran (FB et al). Men även där betalar du som kund slutändan.
Angående Revolut så var jag inte helt nöjd med informationen i deras senaste utskick angående delning av data med tredje part med start 5/11. Rekommenderar alla Revolut-användare att se över sina Sekretess inställningar.
"Är det gratis är det du som är varan" heter det ju.
Har för mig att där finns ett EU-direktiv som ger sig i uttryck så. Läser du villkoren för ditt bankkonto lär det finnas en sån formulering där också…
Hittar inget i SEB eller LF:s MasterCard om att de kan dela med sig till tredje part så som Revolut har formulerat det:
"We use your personal information to do the following. … If you agree, allow our partners and other organisations to provide you with information about their goods or services."
Känns som att om man inte gjort opt-out så kommer man få reklam från (exv) Jysk (om de nu är en Revolut-partner) bara för att man handlar mycket på Jula eller Biltema (som undertecknad gör). "Other organisations" är dessutom ett ganska vitt uttryck.
Men, men sådant är livet. Foliehatt på så ordnar sig allt.
Inte för att du behöver bry dig om oss "gratisåkare" som kör adblock i telefonen. Men detta inlägget verkar inte visas alls mer än kommentarsfältet. Har dock köpt ett par böcker så hoppas du fortsätter blogga på ^^
Cornucopia@ "de facto negativ ränta" ? Det är väll ändå en årlig engångsavgift LF tar ut? Som jag förstår så tar dom INTE ut något negativt procentuell avgift för de pengar du har på kontot.
Det ger mer bloggtrafik att kalla det negativ ränta…
På något sätt måste ju bankerna täcka kostnaderna för sin kapitaltäckning.
Tjena, det är därför jag skriver det i rubriken menar du?
Your only in it for the bloggtrafik!
Hej Lars. Ringde Länsförsäkringar här i Dalarna och de visste inget om denna avgift. Enligt han jag pratade med skulle denna tjänst fortsatt vara gratis om man inte har bankkort hos dem. Har du källa på din information om denna avgift?
Jag har foton på brevet.
Möjligt att det bara gäller om man har bankkort, det framgår inte i brevet, där står det "Till dig som är bankkund hos oss".
Jag har också kastat brevet direkt utan att läsa det.
Finns på nätet.
Jag blir också förvirrad, kan du lägga upp brevet?
Jag har aldrig haft kortet men alltid resten av tjänsterna avgiftsfritt även utan hemförsäkring men kanske fordonsförsäkring som överlappat?
Det går inte att läsa sig till hur det ligget till vilket är störande. Den senaste prislistan är satt 2019-04-01, landsvis? och var redan då uppe i 275 kr för "bekväma vardagen".
Hur som helst erbjuder fortfarande Skandiabanken fria betaltjänster om man skipper deras kort.
Olika Länsbolag kan köra olika avgifts och bonussystem. Vissa typ Dalarnas LF är rikare än andra.
Ok. Det kan mycket väl vara så. Tack för svar. Ha en bra dag.
Corny, Hur fungerar revolut med kortläsare? Jag antar att du har någon form av kortbetalning när du är ute och marknadsför dina böcker.
Kort. Fungerar som kort.
Nej, kör Swish när jag föreläser.
Tillägger att jag haft problem med revolutkortet två gånger, antagligen pga att kortläsaren ej är uppkopplad (revolut är ju inte credit utan debit, dessutom "utländskt" när man är i Sverige).
En gång på knallemarknad (säljaren hade iZettle) och en gång i Waxholmsbåtarnas betalterminal (funkade över disk i biljettluckan, antagligen uppkopplad kortläsare).
Annars funkat klockrent, nu senast i Frankrike på affärsresa och alla konstiga kortläsare i deras tunnelbana och kollektivtrafik.
Jag tänkte tvärtom, inte när man betalar utan ifall man kan ha Izettle, BABS eller annan kortläsare kopplad till kontot hos Revolut och ta betalt utan att pengarna behöver passera någon gniden svensk bank.
Kan man ta ut EUR på kortet i Sverige utan växlingsavgift eller är det uttag i EUR-land som gäller?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En annan fråga.
Iom att Revolut är debet borde det innebära vissa problem som månskensbonde beskriver oavsett var i världen man befinner sig eller har jag missat något väsentligt?
Vet ej, jag har bara debetkort oavsett. De fungerar ju t ex inte ombord på flygplan om dessa inte är uppkopplade.
Verkar hursom vara ett bra komplement till credit.
Någon som har koll på uttag i "fel" land?
Aldrig testat, bara tagit ut SEK i Sverige och EUR i EUR-land. Lätt att kontrollera, bara försöka hitta en EUR-automat i Sverige, så kan jag svara på det.
Skulle ju i så fall vara ett utmärkt sätt att även skippa Forex om man vill växla till sig utländsk valuta i förväg. Annars tar man ut gratis på flygplatsen vid ankomsten.
Tankeläsare där.
Brukar alltid har några EUR innan uttag på EUR-flygplatsen ifall det skulle vara haveri och Forex säljare är man ju hyfsat trött på.
Ska återkomma med så kallat truppförsök.
Grejen är att EUR-automater i Sverige uppger en växelkurs EURSEK. Så frågan är om de drar SEK från kortet och betalar ut i EUR? Gissar de drar SEK. Men återkommer i frågan.
Tack.
Relaterat (nästan) och baserat på test: I vissa automater får man frågan om man vill ”betala” i lokal valuta eller sin ”hemvaluta”. I mitt fall skiljde det nästan 10% i slutändan! (Jag tog alltså ut i lokal valuta och lät Revolut sköta själva växlingen.)
För att förtydliga. Jag fick också brevet. Jag är guldkund.
För att få silver eller guld nivå krävs att man har bankkort. De går inte att komma undan avgiften.
Jag är Guldkund hos LF, i Skåne. Lönekonto, försäkring och måste spara minst 500 i månaden i tex ISK. För detta får jag gratis bank, gratis visakort samt 25% på samtliga försäkringar. Känner inte igen något av det som inlägget beskriver. Får även återbäring av bankens överskott såsom andra beskriver här.
Vi har något paket som heter bekväma vardagen x2 samt ett varsitt gemensamt kort kopplat till ett gemensamt konto. Blir smått vansinnigt när priset för detta dras men jag vet inget bättre alternativ.
Sparar ca 600kr per år på villaförsäkringen med bonusen iaf.
Flyttade nyligen lånet till SBAB, vilket vi sparade ca 14k i ränta per år.
Ja SBAB är bland de bästa vad gäller ränta, fast kanske inte bäst. Sen är det värt en del att slippa förhandla varje eller vartannat år. 1,3% upp till 60% på 3 mån, och 1,1% på 2 år. Bytte själv får något år sedan då min bank chockhöjde räntan när avtalet gick ut.
Det är väl snart dags att plocka ut lönen cash och stoppa den i madrassen. Bättre ränta där.
Är det kopplat till kortet är det lugnt, har sagt upp det sedan tidigare. Inga problem finns andra alternativ. Detta känns bara som äcklig reklam för revoluts kort. Själv har jag ett annat kort med bättre villkor än revolut.
Kanske dags för en sammanställning över vilka konton som kostar. Jag har gratis lönekonto hos Swedbank, Nordea, Skandia och Handelsbanken (vilket jag nu måste avsluta)
Skaffade Revolut förra året, på bloggens inrådan. Varit mycket nöjd tills nu, för nu krånglar det att föra över pengar från Länsförsäkringar tyvärr. Har inte grävt så djupt i det ännu, men det ryktas att Länsförsäkringar stoppat möjligheten att föra över till Revoulut.
Man kan fortfarande ha ett kreditkort gratis med Länsförsäkringar: https://www.lansforsakringar.se/stockholm/privat/om-oss/erbjudanden/
"Från och med årsskiftet kommer vi att ta ut en avgift för Bankkort Privat även för dig som är Guldkund. Det innebär att en årsavgift på 275 kronor kommer att dras från ditt privatkonto den 1 januari 2020. Till dig som Guldkund erbjuder vi nu Kreditkort Privat utan årsavgift (värde 195 kr) efter sedvanlig kreditprövning.