I statsminister Stefan Löfven (S) regeringsförklaring vid riksdagens öppnande hade tidigare formulering om att Sverige inte ska gå med i Nato strukits, och istället ska försvarssamarbeten fördjupas och den transatlantiska länken värnas. Ser man redan effekterna av att Margot Wallström avgått som utrikesminister?
Ann Linde (S), ny utrikesminister. |
I regeringsförklaringen september 2019 står det:
“Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. Stabiliteten och säkerheten i norra Europa gynnas av vår militära alliansfrihet. Genom dialog och samarbete – inom ramen för Europeiska unionen, bilateralt och genom internationella organisationer – bidrar Sverige till gemensam säkerhet.
Vårt lands försvarsförmåga fortsätter att stärkas. Under 2020 läggs en försvarspolitisk proposition med Försvarsberedningens betänkanden som grund. Ett brett stöd finns nu för finansieringen.
Den transatlantiska länken värnas och våra försvarssamarbeten fördjupas, inte minst runt Östersjön. Det ska gå snabbare att ge och ta emot operativt stöd inom det finsk-svenska samarbetet.
Säkerheten i Sveriges närområde har försämrats. Rysslands illegala annektering av Krim och intervention i Ukraina är tydliga brott mot internationell rätt och den europeiska säkerhetsordningen. Vi står upp för EU:s sanktioner samtidigt som vi har kontakter och dialog med Ryssland och det ryska samhället.
Sverige möter nya former av hot och utmaningar. Genomförandet av den nationella säkerhetsstrategin fortsätter. Nästa år inrättas ett nationellt cybersäkerhetscenter.”
I regeringsförklaringen i januari 2019 stod det:
“Arbetet fortsätter med att skapa ett modernt totalförsvar. Den nationella säkerhetsstrategin ska genomföras utifrån en bred säkerhetsanalys. Ett nationellt center upprättas för att öka informations- och cybersäkerheten. En ny myndighet inrättas för att stärka det psykologiska försvaret mot bland annat påverkansoperationer. Den civila beredskapen rustas för att bättre kunna möta klimatrelaterade kriser som hälsohot, bränder, torka och översvämningar. Vaksamheten ökas mot utländska försök att förvärva känslig infrastruktur.
Sverige bibehåller sin säkerhetspolitiska linje. Försvarsanslagen höjs successivt för att stärka Sveriges militära förmåga, och samarbeten mellan andra länder och organisationer fördjupas.
Den militära alliansfriheten tjänar vårt land väl. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato. Samtidigt slår vi vakt om den transatlantiska länken, utvecklar försvarssamarbetet framför allt med Finland och fördjupar samarbetet för att öka säkerheten runt Östersjön.
Om en katastrof eller ett angrepp drabbar ett annat land i Norden eller EU ska Sverige inte förhålla sig passivt. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas.”
Den förra regeringsförklaringen hade ett tydligt nej till Nato, men nu har den texten utgått och istälelt ersatts av fördjupade försvarssamarbeten, och nu inte längre bara runt Östersjön. Tidigare formuleringar mot diktaturen Ryssland har förts in i den försvarspolitiska delen och getts dubblat utrymme, istället för tidigare som en mening under utrikespolitik. Tidigare stod det bara “Rysslands illegala annektering av Krim och intervention i Ukraina är tydliga brott mot internationell rätt”. Alla formuleringar om kärnvapenförbudet har också utgått. Det har också tillkommit formuleringar om antisemitismen och att den finns både till höger, vänster och hos vissa länder och hos islamister.
Man kan tolka detta som direkta konsekvenser av att den undanfallande och inför Kreml lismande nyss avgångna utrikesministern Wallström nu är ute ur leken, och det blir därmed en tydlig vändning mot demokratierna i väst istället för att kräla för Kreml. Wallström fjäskade också för antisemiter och islamister.
Ny utrikesminister blir Ann Linde. I den mån förmuleringarna ligger i linje med den politik Linde ska föra, så är detta en förbättring.
22 kommentarer
En svag låga av hopp tändes. Mycket svag.
Oroa dig inte "Årets Palestinavän 2011" kan nog släcka den lågan utan att anstränga sig..
Hon borde inte fått bli minister ö.h.t. efter hennes inblandning i Transportstyrelseskandalen.
Men att MW är borta, är dock ett av årets bästa nyheter.
Jag vet väl inte om jag kan hålla med bloggaten om undfallenhet mot Rysdland, Sverige är väl ett av de mer Rysslandskritiska länderna i Europa. Kritik förtjänar hon men då mer för att ha fört en väl idealistisk politik när läget snarare kräver en realpolitisk inriktning.
Sosseriet röstade för att släppa in Ryssland i PACE
Hmm, en sådan formuler snyter man inte ur sig på en handvändning. Frågan är hur frivilligt Wallström avgått?
Och vad har FP med i spelet att göra?
Wallström fick gå i praktiken, pension är ju bra ursäkt i spåren efter konflikterna med försvarsdepartementet. och
Hultqvists noga ihopsydda trepartsavtal mellan Sverige/Finland/USA som tecknades med pompa och ståt i Washington för två år sedan som Sverige bygger sin transatlantiska länk på hotades ju spolas i avloppet med Margots initiativ om att ensidigt skriva på resolution om att inte samarbeta med kärnvapenmakter.
Finnarna höll sig på avstånd. Resten av Norden och Natoländerna likaså. Rossija tänkte ju varken skriva på eller nedrusta. Till slut blev stolleriet överkört och Margot slutade.
Listigt att betona transatlantiskt, dvs båda sidor om Atlanten. Kan vara nuvarande 1) triparty agreement som fördjupas till en 2) pakt på nolltid (dvs SE och FI landar officiellt och upfront in under USA:s formella försvarsgarantier) eller ett 3) NATO-medlemskap.
Gissar att om det börjar krisa till så kan alt. 2 snabbt realiseras om det kan antas verka avkylande på Kremlisarna.
Appropå att få sparken, John Bolton fick just sparken.
När Margot blev överkörd i frågan om nedrustningsavtalet var nog bland det roligaste jag varit med om politiskt 🙂 Att se de Kremltrogna "fredsaktivisternas" panik i media var ju guld värd. Endast överträffat av Åsa Romsons tårar då hon tvingades byta invandringspolitik.
Tack förresten Cornu för din goda analys av innehållet i regeringsförklaringen.
Någon regeringsförklaring till så är vägen för att öppet och formellt gå med i försvarspakten som avhåller Kremlisar från stolleprov.
Det låter iaf bra på papperet. Men det gäller dels att man håller det, dels också inte kringskär de friheter som finns samtidigt.
Fråga är också om det är allvar på allvar nu. Regeringsförklaringen går mot både Mp och V:s politik och S har inget direkt att vinna väljarmässigt på detta.
Pappan Putin satsade på fel hästar.
Jag är milt uttryckt något förvånad över att det finns de som lever i tron att Wallström på något sätt fört en egen utrikespolitk under de gångna fem åren, skild från Regeringens utrikespolitik!
Tvärtemot så har hon i sin roll som Utrikesminister haft Regeringens fulla förtroende att kommunicera Regeringens politik.
Därtill kommer att Wallström är en erfaren fullblodspolitiker som exakt vet att det förändrade regeringsunderlaget innebär dags byta skyltfönster … och därmed också är erfaren nog att ta beslutet att därvid begära sitt entledigande som lojal mot Partiet och Statsministern.
Svårare än så är det inte!
Och man skall för all del inte för en endaste sekund inbilla sig att Ann Linde är någon duvunge!
Nej nu blev det fel. Du måste helt ha missat det långsega bråket som mer eller mindre rullade på i allmän åsyn.
Alltså internkonflikten mellan försvarsdepartementet och utrikesdepartementet om kärnvapenresolutionen och dess potentiellt ödestigra resultat för Sverige.
I slutändan förlorade Wallström den internstriden. Varken stöd hos statsminister, försvarsminister eller i kammaren. Då har någon seglat iväg utanför den överenskomna linjen eller att verkligheten gjorde sig påmind och alla utom Margot såg det. Hursom det ledde till att Margot och Lövfen nu går skilda vägar.
Abbe: Den påstådda "internstrid" Du hänvisar till uppfattar jag mer som en medial konstruktion i syfte att underblåsa misstroende mot Regeringen.
Regeringen fattar sina beslut kollegialt.
mvh
Jag är milt uttryckt något förvånad över att det finns de som lever i tron att Wallström på något sätt fört en egen utrikespolitk under de gångna fem åren, skild från Regeringens utrikespolitik!
Jag håller med om detta. Den som t.ex. tror att Sweden kommer att förkasta Saudi-Arabien blir besviken.
Därtill kommer att Wallström är en erfaren fullblodspolitiker som exakt vet att det förändrade regeringsunderlaget innebär dags byta skyltfönster … och därmed också är erfaren nog att ta beslutet att därvid begära sitt entledigande som lojal mot Partiet och Statsministern.
Svårare än så är det inte!
Det låter mindre sannolikt. Som Enoch Powell skrev, 'All political lives, unless they are cut off in midstream at a happy juncture, end in failure, because that is the nature of politics and of human affairs.'
Och man skall för all del inte för en endaste sekund inbilla sig att Ann Linde är någon duvunge!
(Dununge.)
Jag såg nyss på TV att den feministiska utrikespolitiken ska fortsätta under Linde. Så vi kan sammanfatta allt detta med 'meet the new boss, same as the old boss'.
Det är långt rörigare och ad-hoc under huven än ni tror.
Att det finns en regeringsföklaring, en hållning och en regering innebär inte per automatik att alla arbetar i samma hjulspår. Inget börjar som motvalls, men när olika aktiviteter leder till olika konklusioner och olika scenarion framåt uppstår trassel.
Ingen av parterna ser att just de skall korrigera, de driver ju den överenskomna linjen enligt dem. Regering och statsminister får väga för och emot. Det blev emot för Wallström.
Hela triparty agreement med USA och Finland samt samverkan inom EU och inom NATO-partnerskapet, rapid deploymentavtalet med NATO etc. var ju på väg i papperskorgen.
Det är inte samordnad regeringspolitik, det var potentiella och verkliga konsekvenser som tonade upp sig och Margot fick backa. Att Sverige ens engagerade sig i detta var inte kompetent. Våra grannländer och S i grannländerna påtalade tokeriet för Löfven tidigt och att det sänker i princip det mesta i säkerhetsväg som byggts upp. Åter det är inte samordad regeringspolitik att ett statsråd driver en linje som sänker ett annat statsråds gedigna arbete rakt av.
Dags att skruva upp skärpan…
Thomas Lindgren: Tack för replik! Rörande Wallströms frånträde säger vi i praktiken samma sak om än olika formulerat. Det ligger naturligtvis i sakens natur att ett Statsråd sitter på ett ej tidsbestämt förordnande och kan bytas ut när som helst utan att Regeringsbildaren behöver ange något skäl därtill.
Det är klart att det inte vädras offentligt.
Att arbeta för att driva en linje som skulle leda till att triparty agreement med USA och Finland samt samverkan inom EU och inom NATO-partnerskapet, rapid deploymentavtalet med NATO etc. skull landa papperskorgen är direkt skickligt.
Försvarsdepartementet, Våra grannländer och S systerpartier i grannländerna påtalade tokeriet för regeringen Löfven.
Skugga faller på Löfven för att låtit det gå så långt som det gick. Det ordnas dock med pension.
Oskickligt skall det vara. Måste stänga av den godtyckliga stavningskollen..
Så äntligen dök det upp ett grässtrå, så förhoppningsvis har vi en anslutning inom några års tid!?
Med ett enveckasförsvar med mestadels plattformar utan moderna vapen i tillräcklig mängd, då båda är av vital betydelse för utgången av en fäktning!?
Anslutningsavgiften till Nato fördelas mellan utrikesdepartementet (den civila delen) och försvarsbudgeten (den militära delen) troligen baserad på landets BNP och avsättningen till resp. försvar och utr.dep.!?
För att uppnå ett tremånaders försvar enl. kommande beslut krävs stora, väldigt stora investeringar i mtrl.!?
Svenska förband kommer att tjänstgöra närmare konfliktområden typ Baltikum m.fl. länder så utbyggnaden av bl.a. C4-C5 nivå fortgår f.n. med flera kom.vägar!?
Ett medlemskap skulle också innebära att vi inte behöver täcka upp alla luckor vi nu dras med, utan kan koncentrera oss på det väsentliga för våran del i gemenskapen!?