“Braaaains!” – anonymt zombieföretag
Medan de amerikanska räntemarknaderna har stora problem och krävt dagliga repor på 75 miljarder dollar från Federal Reserve slog Stockholmsbörsen rekord under gårdagen.
Stockholmsbörsens OMXSPI. |
Trots obefintlig officiell inflation och trots att vi är sent i konjunkturcykeln och i lågkonjunktur är det alltså börsrekord som gäller. Det går kanske bara att tolkas som att det handlar om inflation i tillgångar, vilket inte räknas in i KPI – det virtuella sedelpressandet går bara rakt in i finansmarknaderna, och inte in i den verkliga ekonomin, annat än via hästskitteoremet, dvs att om man matar de rika hästarna så kommer det finnas lite ätbart i hästens avföring åt de fattiga fåglarna. Även känt som tricke down economics.
Så har man kapital är det förstås den bästa av världar. Oavsett hur dåligt ekonomin går ökar värdet på ditt kapital, samtidigt som priserna på varor och tjänster inte stiger. Åtminstone officiellt. En fantastisk tid att vara kapitalägare.
Federal Reserve har kört nattliga repor om 75 miljarder hela veckan nu, för att rädda räntemarknaderna, där det helt enkelt saknas likviditet. Påminner lite om den akuta fasen av finanskrisen, men man har nu lärt sig att marknaden måste räddas till vilket pris som helst. Att nedgångar är positiva, då det rensar bort obalanser ur ekonomin, finns inte längre på spelplanen tydligen. Istället får vi allt fler ineffektiva zombieföretag, som egentligen är döda, men fortsätter leva och äta upp ekonomins hjärna och resurser.
End rant. Tekniskt är börsen fortfarande kvar i motståndsområdet och har inte brutit sig ur än. Men det kanske kommer. Får vi en väsentlig uppgång under fredagen, inklusive stängning, så kommer vi få se nya börsrekord längre fram, givet att inga spännande överraskning likt sprängda Abqaiq inträffar. Å andra sidan är ju zombiemarknaden så att alla dåliga nyheter tolkas som positiva. Finns ju inget som kan stoppa zombies egentligen. Efter veckans starka uppgång borde man få en rekyl idag fredag, men lita inte på det. Braaaaains!
34 kommentarer
Dollarbristen i USA är väldigt väldigt intressant, och det är klart att man funderar på finanskrisläget när likviditeten frös inne.
Då blir det ny QE att se fram mot. Angående svenska börsen, tja, känns fortfarande som om det enda som driver är att yielden på allt annat är så låg just nu.
Jo. Och det är väl det man måste ta höjd i som placerare. Gamla sanningar kanske inte stämmer längre med den extremt dopade räntemarknaden.
Kalla det vad man vill. Känns som QE redan är igång. I alla fall ökar FEDs balansräkning.
Ny QE från Fed är en lågoddsare ja. Fortsatt inne på en ekonomi med nya penningpolitiska regler… Får se om det blir lika spännande berg-och-dal-bana på börsen som förra hösten, om ni minns.
Det blir en intressant höst i alla fall. Lite som att sitta på ett flygplan på natten. Motorerna har stannat, så man vet att marken närmar sig. Personalen serverar dock drinkar, IFE körs för fullt, och kaptenen hävdar lugnande att allt är väl.
@Erik, det du skriver kan nog även appliceras på fler saker. Sverige som helhet kan vara en av dem.
Instämmer – Titanic
”Intressant höst/vår/sommar/vinter” sa många i bloggen vid tidigare dippar under de senaste åren men sen i slutändan har börsen gått upp igen.
Bra inlägg. Har också funderat mycket på varför en nedgång inte kommit än. Trickle-down economics är den största lögnen i ekonomins historia och det finns väl otaliga artiklar om hur detta inte fungerar och hur en stor arbetade och rik medelklass är det som bäst driver ett lands BNP.
Precis.
Om det är den största lögnen i ekonomins historia undrar jag hur du ser på planekonomi, tex.
Jomen är det inte just effekterna av FED och deras variant av planekonomi?
Varenda president sedan Roosevelt har ju lagt sig i FEDs arbete
Anders Rydén: Visst, men jag svarade på ett inlägg som nu verkar vara borta.
Hur stor risk finns det att zombieföretag allteftersom de räddas indirekt börjar leva igen om det fortsätter på det här sättet?
Kan någon förklara hur man ska vara investerad nu? Är amerikanska statsobligationer en riskfylld tillgång i aktuellt marknadsläge? Hur kan det uppstå dollarbrist när de gett ut så mycket pengar under lång tid?
Loke, det är fel tid att vara investerad nu, eftersom allt är en bubbla. Fastigheter, aktier och den största bubblan av dem alla obligationsbubblan.
Det är alltid brist på valuta i en hyperinflation, det är därför det trycks så mycket!
Pengar på svenska bankkonton känns inte som en säker plats om man vill bevara internationell köpkraft.
Loke, varför skulle du ha din valuta på svenska bankkonton? (Pengar har vi inte använt sedan 1971 då Nixon bröt Bretton-Woods).
Vad ska du spara i för att bevara internationell köpkraft?
Som lekman utan någon ekonomisk kunskap kan jag säga hur jag gör. Naturligtvis inget som ska ses som råd.
Utgå från att centralbankerna kommer trycka stora mängder ny valuta. Det är deras enda vapen att ta till. Ge ut ny valuta och ge den till någon. Resultatet blir att all existerande valuta tappar värde. M a o så vill du inte ha valuta då den tappar värde i accelererande takt.
Köp lite guld och lite silver. Investera i aktier relaterade till dessa metaller. Fastigheter kan vara bra, särskilt fastigheter som genererar en inkomst.
Kryptovalutor kan vara en bra krydda, men de kan vara riskabla, eller bli den bästa placering man gjort.
Investeringar i utlandet kan vara att föredra då den svenska kronan inte verkar ha en ljus framtid.
Jag gillar inte stor risk då jag vet hur lång tid det tar att komma tillbaka efter att man förlorat 80% i en nedgång.
Låter som en ursäkt för att ligga utanför börsen när den slår rekord. Avancerade verktygens modeller visar att det borde vara finanskris, lågkonjunktur och apokalyps. Verkligheten envisas med att gå sin egen väg.
… Sa den sista idioten innan även han föll över stupet.
Det funkar, tills det inte funkar längre.
"The market can remain irrational longer than you can remain solvent."
Problemet är att man inte vet vilka som är idioter förrän efteråt. Att ta för låg risk är det näst vanligaste misstaget folk gör (svenskar som låter pengar ligga på sparkonto i decennier). Att "ha rätt" på aktiemarknaden är ofta en efterkonstruktion.
Är det inte lite tråkigt att tala om all time high på ett index som hela tiden ökar i o med utdelningar. OMX30 är väl mer relevant. Lita som att WR på 100 m automatiskt ökar med 1 hundradel om dagen.
OMXSPI innehåller inte utdelningar. Däremot gör t ex SIXPRX eller SIXRX eller SIXRX30 det, och för den som investerar är totalavkastning långt viktigare än prisutvecklingen. SIXPRX satte sina ATH oktober 2018, sen april 2019, sen juli 2019, och nu september 2019. Det var ett tag sen totalavkastningen var negativ under flera år, men det "borde" ju hända igen nån gång…
Förlåt en lekman men skulle du/någon snälla kunna förklara vad likviditetsproblemet egentligen innebär och varför det verkar vara en sådan grej?
Från en lekman till en annan.
Om det inte finns ett demand(köpvilja) att köpa us treasures (obligationer, lån till staten) till otroligt låg ränta så går räntan upp.
FED/USA vill inte att räntan går upp och trycker därför pengar för att köpa upp dessa,därmed hålls räntan nere.
Räntan har gått upp på nätterna.
Cervenka beskriver på ett bra sett hur ECB bedriver sin Zoombie policy mot insolventa banker.
https://www.di.se/nyheter/ecbs-markliga-giv-gor-bort-dig-rejalt-fa-miljarder-livet-ut/
Greppar förfarande inte det här tjatet om att pengarna "går in på börsen". Om man har lite grundläggande susning om hur börsen funkar så ser man ju att om man köper aktier på börsen så är det någon annan som säljer för samma belopp. Pengarna hamnar alltså inte på börsen utan hos någon annan handlare (som precis sålt).
Då pengarna alltså inte gått in på börsen så är det Att "Pengarna gått in i börsen" en ganska lam förklaring till varför de inte driver inflation. Tycker jag iaf.
När totala börsen går ner handlar det om häxkraft, vilket typ alla religioner varnat oss för.
Börsen upp i skrivande stund.
OMXSPI skulle ju vänds vid 627, nu 630 atm.
Man skulle ju dessutom ligga utanför börsen och absolut inte köpa bostäder på nuvarande prisnivåer.
Nu har villapriserna gått upp i Malmö med 2 % i bara aug. OMXS30 mot 1700 har jag hela tiden hävdat.
Gäsp. Du skrev härom veckan att du sålt alla aktier.
Ja, det har jag varit tydlig med, men jag kan väl ändå tro att börsen ska upp?
"End rant."
Både du och jag vet nog att medan förändringen sker komner du ranta runt i ringen tills vi når min förurspådda digitala evolution, och du kommer då bemöta argument med "jag är gammal, jag bryr mig inte".
Fullt medveten om att man aldrig kommer vinna mot cornucopia.
"Hästskitteoremet" är onekligen en vassare term än den annars använda "nedsippringsteorin". Men korrekt stavning av den engelska termen är "trickle-down economics".