Jag försöker tillämpa en filosofi att fixa en sak om dagen, som förbättrar livssituationen och inte är dagliga sysslor. Om ambitionen tillämpas alla vardagar, blir det 260 saker åtgärdade om året.
![]() |
En dagsfix. Handukshängare (centrerade över avdelaren på diskhon, inte på blandare eller spotligts). Tog bara tretton år från köksrenoveringen till att jag fick tummen ur att ordna dessa. |
Om man gör en sak om dagen som förbättrar den fysiska livssituationen, så kan man hela tiden känna att saker blir bättre och att det går framåt. Jag försöker leva enligt denna filosofi, men det är förstås inte alltid man lyckas med detta.
Året har 365 dagar, och om man som jag arbetar hemma kan man fritt ta en paus för att åtgärda en enda grej. Vardagar ger det 260 åtgärdade grejer om året (minus när man är bortrest), men pendlingsjobbar man kanske man får nöja sig med varje lördag och söndag, plus alla vardagar under semestern. Det blir i så fall ändå 104 åtgärdade punkter, plus ytterligare 15 under fem veckors semester om man då kör måndag-lördag.
Dels kan det handla om permanenta fixar, som ovanstående handdukstorkar, men också om underhåll, inklusive löpande underhåll. Till det senare kan t ex gräsklippning, rensa hängrännor eller avlopp, rensa ogräs eller något annat räknas så länge det inte är något som sker varje dag. Städning kan räknas till dessa grejer, om man nu inte städar dagligen, men disk och matlagning gör det inte.
Det behöver inte handla om någon stor sak. Plocka in utemöblerna på hösten, ställa fram dem på våren. Åka till återvinningsstationen eller -centralen med skräp. Rotera vattendunkarna i preppingförrådet. Kratta grusgången. Eller kanske skruva fast den löst hängande brevlådan igen. Åtminstone om man bor i villa finns det garanterat något att göra. Bor man på gård eller därtill har extra mark finns ännu mer.
Framför allt så känner man att man fått något praktiskt, konkret och livsförbättrande gjort, som blivit av med den där högen med tomkartonger eller slagit i den där spiken som behövdes. Hela dagen känns därmed så mycket bättre, i synnerhet om man klarar av detta redan på morgon-förmiddag.
Nu ska jag gå och häfta fast ett växtskyddsnät som har lossnat, så ett relativt nyplanterat körsbärsträd åter blir otillgängligt för naturens biorobotar.
Det är lördag idag. Vad har du fixat idag? Hur har du förbättrat din fysiska livssituation idag?
42 kommentarer
Du har inte småbarn hemma…
Med barn är det mer 99 fixningar orsakat av barnen och 1 sak man gör förutom detta.
Jag har två och har inte fixat något än idag. Det kommer. De flesta fixar tar ju bara typ en kvart och går göra tillsammans med barnen. Igår satte jag upp nya spottar i köket och anskaffade tio liter linoljesåpa då jag gjorde slut på lagret dagen innan. I förrgår dammsög jag och såpskurade övervåningen och spände om tvättlinorna i tvättstugan då de börjat slaka.
Man mår bra av att fixa. 🙂
Men nu var något fixat ändå. En IKEA trådfri-fjärrkontroll som legat omonterad i typ ett år sitter nu på väggen som den ska. Vår elvamånaders hjälpte till.
Väldigt bra tips, fick samma tips av en kompis för några år sedan och försöker att använda det.
Även om man bara investerar 5-10 minuter om dagen (på småsaker eller delar upp en större grej över flera tagar där det går), så blir över tid antalet outrättade saker över tid sjunkande mot 0 istället för tilltagande.
Skall göra dörrar och klä färdigt sista gaveln på den nya vedboden, sedan skall det målas rödfärg på den (mellan rengskurarna) sedan skall jag……..det behövs fler dagar på året.
Körde i väg en stor hög gamla kartonger som tagit upp massa plats i ladan dom senaste 15 åren.
En god filosofi.
Om sysslorna inte räcker finns det mer att hämta på jobbet, på stan, eller i butiken. T.ex. spraya gnisslande dörrar, fronta flingorna eller rädda nylagd asfalt från ogrässkott som är min favorit.
Skjut aldrig upp till morgondagen vad Du lika gärna kan göra i övermorgon!
Livsfarligt!
"Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972."
Observer: tack för repliken! … Visst och somt vad han skrev läses fortfarande med behållning! … Anstormningen av smörgåsbordet på Hotel Horn efter kreatursmarknaden i Malmö är en höjdare! Hans främsta dock enligt min mening "Mannen som blev ensam" om Jante, hyckleri och ren ondska …
Min favorit är ändå "Skjut aldrig upp till morgondagen vad du kan skjuta på idag"
USAvariant: Skjut inte upp till morgondagen vad du kan skjuta ned i dag.
@Paecmaker Bra, dock inte av Piraten (källa).
Den här är också rätt kul:
"Jag är förnöjsam, och önskar mig icke större rikedom än jag med slöseri kan göra av med."
Gör aldrig det idag som du kan skjuta upp till imorgon.
De du inte gör idag slipper du göra om imorgon.
Vaknade precis.
Inne på tredje m3 ved som klyvs och lägg på säck. Skönt att veta att den inte ligger ute i skogen och ruttnar.
Jag inser att ju mer saker jag skaffar för att avlasta desto mer tid går att upprätthålla funktionaliteten istället.
Helautomatiseringen kräver alltid lite tillsyn, robotgräsklipparen fastnar, fel på slingan osv.
Jag har en jättestor tomt och klipper gräset med en litium batteri-klippare (Bosch), en lätt, liten plastig sak, funkar alltid och klipper bra år efter år, på en sluttande tomt. Man får visserligen ladda om batterirerna efter en stund, men vi har tre stycken. Även en pensionär klarar av att använda den, det är som att ta en promenad. Proffsen och grannarna påstår, att den är alldeles för liten och otillräcklig.
Sjunkbomben:U hur mycket tid lägger du på robotgräsklipparen per vecka? För mig rör det sig nog om fem minuter. Innan roboten tog klippningen snarare två timmar i veckan under växtperioden.
Framförallt inställningen att man ser detta som en pausaktivitet hjälper mycket.
Håller helt med där. Mer prylar, mer jobb. Tricket är att försöka optimera så att underhållet blir enkelt och går snabbt att utföra om det nu ändå är oundvikligt. Inte alltid lätt med modern teknik där det ofta är många rörliga delar (mjukvara) och beroenden som gör att kaninhålet kan bli väl djupt ibland.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gillar även sprezzas "gör en till" går att applicera på mycket och ökar prestationen.
Gör lite samma sak, vi får en månad på sommaren och en på vintern och då tar jag fram min långa lista och betar av sak efter sak.
Ligger mycket tillfredsställelse i att fundera på hur man skall fixa det till att köpa material och sen till sist göra själva arbetet som oftast är det snabbaste momentet.
Eftersom jag är en extremt glad ammatör så får jag bara göra detta tills vi har byggt ut och renoverat huset om en sisådär 5 år för det syns att det är J som gjort jobbet.
Idag har jag suttit och tittat på en snickare som lagat dörren ned till källaren som gått i baklås och som jag fick bryta upp och blev så sur på att den var rejält tilltufsad. Men jag skall måla själv 🙂
Jag hade tidigare filosofin att göra minst en, rolig, självald grej per dag. Som flerfaldig småbarnsfarsa har jag dock fått backa det. Nu handlar det mer om att göra så att barnen får göra samma sak.
Som jag kommer ihåg det var det ett helt projekt att göra bara en sak en dag med barnen när de var små. Men nu har de flyttat hemifrån, så nu har jag återgått till principen att göra minst en rolig sak om dagen. Som tur är tycker jag det är roligt att fixa med huset, och det finns alltid något att göra.
Har en rejäl backlog att plocka från, både utomhus och inomhus. Har de senaste åren kaklat, klinkrat, målat om inne, bytt kök, bytt golv i hela huset, målat om huset, byggt vinterbonad friggebod ad hoc, gräsklipparbod ad hoc, installerat luftvärmepump, byggt förvaringsvind i garaget, bytt utebelysning två gånger, etc. Det känns alltid bra att skapa något bestående.
Nu i sommartid kör vi alltid något i trädgården på lördagen och sedan städar på söndagen varje vecka. Städning är dammtorkning, dammsugning, våtmoppning, torka av alla ytor som smutsas ner mycket med trasa (badrummen + köket) samt en extra grej. Extra saker är ex rensa vattenlås, rengöra kyl invändigt, rengöra inne i skåp, sortera och organisera saker m.m. Det är otroligt enkelt att städa om man håller efter. Tar oss kanske 08-11 varje söndag.
Skruva upp lampor, fixa prylar och dylikt gör jag vid behov oftast på lördag så får frugan pilla i trädgården. Men är sällan sånt att fixa här hemma när man väl håller efter.
Bra tips, tack för det. Jag har ibland svårt att komma igång för det är för mycket, men EN sak kan man alltid göra. Bra tips också bland kommentarerna att försöka hitta optimum mellan underhållskrävande automatisering och manuell enkelhet. Har haft det på känn men inte satt ord på det.
Jag har också funderat mycket på automatisering av underhåll, men speciellt på optimering av livet generellt. Bör slutmålet verkligen vara att optimera och automatisera bort allt av som är jobbigt? Jag tror istället att en viss mängd av meningsfulla men enklare sysslor är bra både för den mentala och fysiska hälsan.
Har för vana att göra just som du säger, skriver små listor till mig själv som avverkas då jag är ledig och ensam i hemmet, blir något varje gång.
Faktiskt tillfredsställande känsla
Funderar på att sätta mig i aspuddsparken med en skylt där det står att jag skolkar från dagens sysslor och istället använder mitt podium av privilegierad hudfärg för att berätta att alla andra av likartad hudfärg förstör världen. Folk som går förbi kommer då ge mig applåder och en identitet, vilket fixar min existensiella ångest och tomhet.
Köpt hem bärs!
Det gills inte, läs reglerna:
"så länge det inte är något som sker varje dag."
Skall du verkligen lägga upp bilder på gubbsnuskigt kakel sådär? Vad kommer härnäst? Närbilder på begagnade kalsonger?
Jag har två motton som funkar bra
Gör det nu.
Och
Minst en sak om dagen.
Allt annat är bekvämlighet och lättja
En sak jag märker är att när jag har dagar utan slappande på internet så får jag så sjukt mycket gjort 😬🙈.
@Lars. Ser på bilden att du antingen har svartmögel i skarven mellan kakel och diskbänk, eller så behöver du bara silikona om lite.
Klorin funkar bra mot svartmögel. Blanda till klorin, vatten och lite yes i en sprayflaska. Spraya och låt verka några timmar, sen är det bara att spola av. Funkar utmärkt på duschkakelfogarna. Om man inte vill blanda själv finns det att köpa färdigt i välsorterade butiker.
Har det satt sig i silikonfogen är det lika bra att ta bort och lägga nytt, du får kanske bort ytmöglet med klorin, men inte allt. Återväxten kommer som ett brev på posten efter en tid. Googlar man dessutom på metoden klorin och mögel är det en metod som många avråder ifrån.
God målsättning med ett fix om dagen, som nyinflyttad BLT har jag tyvärr en annan press. Men när den väl lagt sig så är det en bra ambition!