På begäran av den brittiske premiärministern Boris Johnson upplöste den brittiske drottningen Elisabeth II i morse det brittiska parlamentet. Efter den 9:e kommer det inte längre finnas något parlament, och avsikten med beslutet är att de valda representanterna inte längre ska kunna hindra en avtalslös Brexit.
![]() |
Drottningens huvudresidens Buckingham Palace. |
Begäran från premiärminister Boris Johnson om att upplösa det folkvalda brittiska parlamentet godkändes i morse, efter att drottningen vägrat ta emot besök från oppositionsledaren Jeremy Corbyn.
Beslutet innebär att parlamentet inte kommer sammanträda igen efter den nionde september, coh kan därmed inte längre stoppa eller skjuta upp en avtalslös Brexit. Nästa vecka blir därmed helt avgörande, och sedan lämnar Storbritannien EU med eller utan avtal.
Beskedet är spektakulärt och något liknande hände inte ens under andra världskriget.
![]() |
Femminuterschart GBPSEK. |
Det brittiska pundet föll först hårt på beskedet, men har senare återhämtat sig under eftermiddagen. Istället faller svenska kronan hårt och har tappat 0.58% mot dollarn och 0.41% mot EUR, men är oförändrat (0.06%) mot brittiska pundet. Storbritannien är Sveriges största nettohandelspartner inom EU, tillika en av våra få allierade inom EU-politiken. Därtill kommer Sverige få en kraftigt höjd EU-avgift när vi ska betala en stor del av det som försvinner när Storbritannien lämnar. Guldpriset slår nya rekord i svenska kronor och ädelmetallen kostar nu över 480:- SEK per gram.
I princip allt talar nu för en avtalslös så kallad hård Brexit. Rätt placeringar för oss svenskar ser ut att vara andra valutor än SEK, samt guld, samt att man undviker börsen. Inget nytt för bloggens läsare således.
56 kommentarer
Boris och Trump är av samma kaliber, de gör de det tror är bäst för landet och tar till alla medel för att få igenom det. *Respekt*
Instämmer. Önskar vi kunde säga detsamma om våra egna politiker.
För att besluta enligt en folkomröstning bör inte alla medel krävas i en demokrati.
Ja, det verkar vettigt att slå sönder relationer med grannländer som tagit hundratals år att bygga upp. 70 år i faller med de första EU-medlemsländerna. Snacka om att bränna alla broar. Bra för Britterna att stå utan allierade, utan Skottland och med Irland som motståndare i de flesta handelsfrågor? Jag är tveksam till den typen av drastiska och populistiska beslut. Risken är alldeles för stor att det leder till allvarliga problem och framtida europeiska krig.
Beslutet är framröstat av folket. Väldigt demokratiskt skulle jag säga. Bra eller dåligt är får betraktaren avgöra. Men att kritisera politikers beslut att följa ett en demokratisk bestämd fråga,, det är i sig inte sunt.
Folk är väl helt enkelt inte vana vid att politiker faktiskt gör det dom lovat. (DT och BOJO)
@Gargamel: Ett folk som till stora delar är grundlurat i påverkanskampanjer eller inte har satt sig in ett dyft i vad det innebär för dem att gå ur EU.
Man skall kanske fråga sig hur välinformerade det svenska folket är när de röstar eller hur påverkade de är. Kanske dags att skippa det här med demokrati och val?
@Lillstrumpa: verkar som du är grundlurad av påverkanskampanjer. Opinionsbildning sker på alla sidor. Har du fallit offer för "project fear"?
@The Engineer: Svar nej.
Upplöser?
Är det inte bara suspenders, not in session, ner stängt?
Om PM /Regeringen kan upplösa parlamentet vore uppmärkningsvärt i en modern demokrati, men det är klart att för Brexit anhängare som Farage, BJ och bloggaren är ändamålet heligt.
Brexit till varje pris!
Förlängd paus mellan sittningarna är det.
Storbritannien har alltid hållit sig på sin kant som det ö-rike det är. Varit lite sig själva nog. De har aldrig varit några entusiastiska européer. Och globalist- och klimat-EU och öppna gränser-EU ska hållas kort. Lycka till Boris!
Alltså om det är något som gör mig förbannad så är det när folk framställer BoJo och hans anhang som anti-globalistisk. Det är ingen hemlighet vad de vill ha istället. Läs brittania unchained.
Ingenting varar för evigt – det kommer även att gälla Brexit.
Om EU vore smarta nu (oddsen för det är iofs dåliga) så ser man över sin ansökans- och inträdesprocess och passar på att förbättra den. Sedan nästa år efter att britterna gått ur så erbjuder man dem att rösta om att komma tillbaka in i värmen, i enlighet med denna förbättrade ansökans- och inträdesprocess.
Det händer att folk som tagit ut skilsmässa börjar sakna varandra och gifter sig på nytt. Finns ingen anledning för EU agera som tjuriga ungar, bränna broar för alltid och förhindra att detsamma sker på nationell skala i den här frågan.
Jag upplever väl inte direkt att EU bränner några broar. De står på sig i det som är kärnan för EU och för sina medlemmar, främst Irland i detta fallet då. Den här naiva inställningen i UK att om det blir gränser så beror det på EU tycker jag är märklig, det är ju UK som lämnar framförallt för att de vill införa gränser och kontroller och begränsa för personer. Tycker iofs att de ska ha all heder av att välja sina ideal framför ekonomi.
Haha, en bättre analogi i så fall är hustrun som går tillbaka till sin misshandlade man. Svårt att se att UK fått ut något gott av av att vara med i EU.
@Carmania: Då har du inte tittat särskilt noga. 😉
"Finns ingen anledning för EU agera som tjuriga ungar, bränna broar för alltid och förhindra att detsamma sker på nationell skala i den här frågan."
Det är EU vi snackar om, en överstatlig organisation som mobbat ut Österrike för att det Österrikiska(sp?) folket råkade rösta på fel politiker(Jörg Haider om någon kommer ihåg).
Strasbourg är ytterst tydliga med att om de kan slå till med storsläggan, så kommer de inte att tveka att göra det, androm till varnagel.
Kan vi hoppas på "Domino Dancing" efter Brexit?
Verkar som att Sean Gabb (Konservativ Libertarian fd-ledare för Libertarian Alliance) hade rätt i sin analys.
Detta handlar inte om EU längre utan om det brittiska etablissemangets inflytande.
Framförallt dom konservativa blev rejält uppskrämda av "The Brexit Party" och man har gjort analysen att Storbritannien måste lämna EU med antingen förmånliga villkor eller en hård Brexit annars kommer partiet att gå under.
Annars finns en stor risk att deras version av Ny Demokrati blir största parti i nästa val.
Att det blir en hård Brexit är ur denna synvinkel Theresa May's fel. Hon var en så usel förhandlare alternativt ville hon ha för starka band kvar till EU efter utträdet.
Utträdesavtalet har inte accepteras som ett EU utträde av folket och dessutom vägrar parlamentet att acceptera det då det är så uselt.
Att stänga parlamentet är en logiskt beslut som följer ur detta då Labour svängt till att dom vill vara kvar i EU trots vallöften.
Att drottningen stänger Parlamentet går heller inte att överklaga då det är ett kungligt privilegium.
Värt att tillägga. Monarkin har inte nekat en stängning av parlamentet vid förfrågan om det sedan 1600-talet och då avsattes monarken.
Brexit partiets enda uppgift var att leverera Brexit, nu görs det och partiet har inte längre något existensberättigande.
Fan vet vad som kommer hända med UKIP efter att NEC mobbade ut Batten.
Undrar om vi kan hoppas på en färjeförbindelse Göteborg-England nu när Tax Free återkommer.
England styr mot en framtid som ett lydrike till USA. Skottland lär väl lämna UK och gå med i EU.
Nordirland kanske följer med Skottland
Något säger mig att drottningen svurit en del över denna situationen, oklart om hon beskylls men man får anta att hon tänkt sig en mindre turbulent sista tid på tronen.
Oavsätt om man är för eller emot Brexit, så borde "Brexit – The Movie" vara obligatorisk att titta på, för att förstå allt som händer. Filmen visar argument för att lämna EU, och även för en som röstat för både EU och EMU, så måste jag erkänna att de har ett mycket starkt "case".
Man tror att de vill lämna pga. protektionism och de är emot frihandel, men det är precis tvärt om. De menar är EU är extremt protektionistiska och emot reell frihandel. EU har höga handelstullar, men det största problemet är den enorma mängd regleringar som EU inför varje år, och som innebär handelshinder, även inom EU. Syftet med EUs alla regleringar är att skydda stora och ineffektiva företag från konkurrens från mindre och effektivare företag. Hela filmen är en intressant lektion i ekonomi, frihandel och demokrati. Och invandringsfrågan, som svenska jounalister verkar tro att hela omröstningen handlade om, nämns i stort sett inte. Argumenten för Brexit är ekonomiska, frihandel och om demokratin.
Se den och säg om vad ni tycker
https://www.youtube.com/watch?v=UTMxfAkxfQ0
eller
https://vimeo.com/166378572
Här finns filmen att se.
En partsinlaga av Martin Durkin. Har en historia som förnekare av global uppvärmning, ex-kommunist och kanske allra mest känd för att i en dokumentär förespråka bröstimplantat. Med den avsändaren så kan jag göra något vettigare av min tid än att se filmen.
Lite cherrypicking, finna säkert 1000 klipp med olika argument. Enligt förespråkarna så gör EU regleringar inom miljö, arbetstagare att företagen har flyttat sin produktion till låglöneländer. Man hoppas nu att genom att sänka kraven ska få tillbaka företagen ungefär som Trump tänker, jag tror inte det kommer lyckas. Ang. migration så påminner situationen lite om USA och Mexiko, dvs att många låglönejobb utförs av dessa grupper, det lär man inte vilja ändra på i praktiken osv,
Att Durkin är en ex-kommunist är snarast en tonårs-synd, och under sitt vuxna liv är han i motsatt ända av den politiska skalan, liberterian, kritiserar ofta staters stora och onödiga utgifter.
Om man läser IMDB recentioner av Brexit the movie, så är alla positiva utom en, som ger den 2/10 pga:
"Not so much a movie about Brexit as it is a feature-length propaganda piece built around capitalist fantasies of industrial deregulation."
DVS att han så tydligt förespråkar avregleringar för att det gynnar mindre företag gentemot de stora och etablerade.
Detta är precis tvärt emot både kommunism och socialism.
Se de första 15 minuterna. Det kommer få allt du trodde veta om Brexit att bli uppochner. Även om du inte håller med om allt så kommer du bli klokare.
Brexit: The Uncivil War, så får du reda på hur man via storskalig insamling av data från sociala medier, profilering av väljargrupper, identifiering av tveksamma och sedan hur man med listigt utformad propaganda fick dem att ta ställning. Aggregate IQ var företaget som sedan blev det som Cambridge Analytica använde framgångsrikt i Trumps valkampanj.
De mest intressanta argumenten är de som fanns innan folkomröstning och inte de som konstruerats efteråt för att rättfärdiga resultatet och de vidare skeenden.
"So the Remain campaign would have a Nobel prize winning economist explaining the downside to leaving the EU in complex terms, and then the Leave side would talk about millions of Turks possibly emigrating to the UK, forcing the Remain side to waste time on trying to debunk that message."
Re Sjunkbomben2019-08-28 19:34
"Enligt förespråkarna så gör EU regleringar inom miljö, arbetstagare att företagen har flyttat sin produktion till låglöneländer. Man hoppas nu att genom att sänka kraven ska få tillbaka företagen"
Nej, argumentet är inte detta (att försämra miljö osv.) utan att den massiva regleringen av all tillverkning i EU (tex. så finns det 12 653 lagar om mjölk, 454 lagar om handdukar osv. inom EU) Dessa lagar och regleringar är ett juridiskt minfält för nya företag som skall ta fram nya produkter, och i praktiken utestänger dessa från marknaden, och gör att ekonomin saktar in och blir ineffektiv. Titta gärna på Brexit the movie minut 21 – 35, för att få en mycket intressant historisk lektion hur detta fungerade efter WW2 då englands ekonomi gick i väggen pga. detta och hur Tyskland lyfte mellan 50-70talet av liknande orsaker. Och hur det fungerar likadant idag.
Den biten av filmen borde vara obligatorisk att titta på för alla svenska riksdagsledamöter 🙂
UK kommer inte kunna sälja mjölkprodukter som du tar upp på EUs inre marknad om de inte har samma krav även om de får till ett avtal, det gäller alla områden. UKs största exportmarknad av mjölkprodukter är just till EU.
Menar du att det finns 12653 lagar eller tänker du på det enda EU-direktivet 2002/99/EC? Kan vara så att UK ligger långt fram inom djurskydd och livsmedelshygien och då har ett striktare nationellt regelverk än t.ex. Sverige. Ofta handlar motstånd mot detta att det är dyrt med djurskydd, märkning, undvika farliga kemikalier osv.
Faktum är att EU-regelverket inom livsmedelsområdet kommer bli nationell lag enligt European Union (Withdrawal) Act 2018 vilket de kanske glömde nämna i filmen för att göra budskapet mer strömlinjeformat mot de som letar negativa argument?
Det kan hända en hel del fortfarande (läs: misstroende nästa vecka). Fortfarande kan man få mer än dubbla pengarna hos bettingsajterna för "no deal brexit 2019".
Men ja, återstår att se om parlamentet verkligen tolererar BoJos beslut…
Frågan är om nyval är lesser of two evils när alternativet är Labour med en galning vid rodret?
Tja, galen vet jag väl inte men svårigheten för oppositionen beror väl mycket på att många misstänker att JC också hoppas på brexit.
Jepp, man avskyr Corbyn men ett nyval är ändå oundvikligt relativt snart. Så frågan är om man baxar igenom eller förlänger brexit innan dess eller om man låter BoJo få som han vill.
BOjo vill absolut inte få sitta kvar efter en hård brexit.
Han kommer få ta mer flak än en ensam Lancaster över Berlin hösten – 44 isåfall.
Folket hade väl röstat för ett utträde ur EU? Skall man inte följa demokratins spelregler? Eller?
Problemet, som med många folkomröstningar, dock om _vad_ man skulle ersätta utträdet med. En så kallad "hård brexit" har inte så starkt stöd hos britterna.
Kent 2 här. Kan man inte se det som att Boris får en starkare ställning i förhandlingarna gentemot EU nu när han nu har möjlighet att verkligen driva fram en hård brexit.
Nu har jag bytt namn så får du vara ensam med att heta "Kent"
Jag tror att detta är riktigt bra för Storbritannien på sikt. Frågan är när man skall gå in på investera i landet, och i vad.
Fan inte klok den där Boris Beckett
UK är en liten ekonomi jämnfört med EU trade war here we come.. muhhahaha
Vet inte om dett var rätt åtgärd, men nog måste man få slut på Brexitprocessen. Det är över tre år sedan man röstade för utträde. Kan man inte få en deal med EU så får man göra en hård brexit. Inget hindrar att man sen i framtiden skapar nya avtal som man finner lämpligt.
Att dra av plåstret långsamt hjälper ingen. Det skapar bara osäkerhet på marknaderna då det blir svårare att planera framtiden.
Storbritannien är och förblir garanten för frihet i världen. Det var de som avskaffade slaveriet, förklarade krig mot Nazityskland och nu de som först lämnar EUSSR.
De hade också det största kolonialimperiet världen någonsin hade skådat, med otaliga människorättsbrott på sitt samvete men jag antar att så länge skatterna är låga och regleringarna är få så kan sådant vara förlåtet.
Smart drag av Boris Johnson! Han behöver ju inte få igenom några nya politiska beslut i parlamentet, utan bara dra ut på det till sista oktober så är brexit ett faktum. Det går säkert att obstruera och använda olika knep för att stoppa eventuella försök från oppositionen att rösta igenom en begäran om förlängning från EU eller en misstroendeförklaring.
Nästa drag BoJo har i bakfickan är att be Harry Potter krossa Yellowhammer.
Intressant! Hur mycket är ”kraftigt höjd EU-avgift”
Tycker det är svårt att se om det är EU eller UK som mest vinner på detta med Brexit. Oavsett behöver ju EU reformeras, liksom att UK inte är den ekonomiska powerhouse det en gång varit. Där tycker jag kommentaren av Adrian @17:56 ändå är träffande om etablissemanget. Det är dock beroende av vilka som menas med det, antar att politikerkåren, be mer ekonomiskt besuttna liksom bankväsendet, versus då egentligen återstoden stora delar av UK som hade haft nytta av fortsatta reformer sedan Thatcher-eran. Ett sorts land vs stad problematik.
Sverige ter sig så långt mycket mer som en collateral förlorare.
UK var i ett mycket dåligt läge 1973 när de valde att gå med i dåvarande EG. Arbetslöshet, starkt krympande handel då det gamla samväldet i ökad grad handlade med andra. British Leyland kollapsar, varvskris etc.
Inom ramen för EG/EU fick UK en ny roll, att agera Unionens stora engelskspråkiga landing zone för internationell handel och industri. De stora japanska biltillverkarna öppnade fabriker för de enorma EU-marknaden innanför tullmurarna. Sunderlandfabriken och många till fick nytt liv, inte för lilla UK marknadens skull, utan det var för det enorma EU.
London utvecklades till ett centrum för handel och finans mellan omvärlden och EU. London blev för EU vad New York är för USA. Enorma flöden med bas i EU-affärer och finansieringar kanaliseras via London. En för UK totalt överdimensionerad men för EU bruk rätt sizad välmående sektor växte fram. Frankfurt och Paris står med öppna armar.
När UK lämnar och om UK hamnar utanför tullområdet så blir det stängning av bilindustrin. Fördelen med att producera i UK är då helt borta. Slovakien, Polen etc. står med öppna armar. Om någon tror att Donalad skall låta UK producera japanska bilar tullfritt i ett handelsavtal och sälja dem i USA så är man rätt naiv.
Ovan är bara två områden där UK åker på monumentala strukturförändringar vid hård Brexit. De välavlönade i finanssektorn i London som hållt bostadspriser, butiker, restauranger och uteliv igång krymper riktigt rejält (det är skillnad på att hantera en 65 milj. nations finanser jämfört med en halv miljards).
Det finns ytterligare bransher med liknande scenarion, tex. Läkemedel. Vidare underlättas internationell handel av att tillhöra världens största ekonomiska block (ja det är EU, inte US, inte Kina), transferpriser mellan bolag i samma koncern mellan stater förhandlas fram med lokala skattemyndigheter enligt WTO-regler. Dvs hur mycket man kan plocka hem av vinsten utan att åka på lokal skatt. Detta går enklare att förhandla fram när man representerar en del av klotets största ekonomi.
Tex Sverige och svenska företag är ett gott exempel, där våra skattemyndigheter stöttar våra företag i att hala hem så mycket vi kan till Sverige för låg företagsbeskattning. En stor del av vår välfärd bygger på att vi halar hem grädden till Sverige som beskattas här, blir återinvesteringar och utdelning som pumpar in cash i vår välfärd (det kallas för globalism).
Vidare att det eventuellt kan bli rörigt i Nordirland om Långfredagsuppgörelsen rubbas. Vidare så lär det finnas grogrund för en skotsk exit ur UK, oj där rök oljan i Nordsjön.
Oj oj, en massa argument. Du är medveten om att det är lika lätt att radda upp argument för Brexit? Är oljan något att oja sig för? Den är ju nästan slut.
Lätt att oja sig Carmaina, men tydligen inte lika lätt att rada upp de där argumententen som var så lätta?
Nej, det är inte lika lätt. UK är inte ett land som agerar utifrån sin egen storlek, som kanske annat EU-land kunde gjort. De är huserar stora verksamheter som har EU som marknad. Om det bara gäller UK så är de borta. De är främmkande fåglar har etablerat sig i UK för att UK är med i EU. Bara UK erbjuder inte den marknaden alls.
De har genom sitt språk och historiska länkar kunnat erbjuda en bas för icke-europeisk industri, finans och handel och erbjudit hela den europeiska marknaden på 500 miljoner.
Säg mig Carmaina, alla de där argumenten som man lätt kan rada upp, men som du ändå inte radar upp, är det något man kan dra för de tusentals bilarbetarna i Sunderland när de blir arbetslösa för att Nissan inte kan producera bilarna där längre för EU-markanden?
Bra skrivet, Abbe. Historielösheten och bristen på insikt i hur intrikat EU-samarbetet är, är skrämmande bland en del av de som kommenterar den här bloggen. Det enda som står på kartan är att heja på Brexit så mycket det går och hata EU bara för att… ja, varför?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.