I fortsatt delvis strömlösa Norrtälje har CPAP-patienter, beroende av strömförsörjning för att kunna sova, övergivits. Norrtälje sjukhus har inte haft kontakt med patienterna, som förhoppningsvis sökt egna lösningar när deras utrustning inte fungerat. Samtidigt meddelar nu Vattenfall att vissa området i Roslagen kommer vara strömlösa två veckor till. Fortfarande saknar ca 7 000 abonnenter och ännu fler individer ström efter en vecka.
Läsarfoto på stormfälld skog i det drabbade området. |
Vid långvariga strömavbrott drabbas en rad funktioner för utsatta människor, inklusive telekommunikationer som kan vara nödvändiga för t ex trygghetslarm. Men det finns också patienter som är i behov av strömförsörjning i hemmet för att kunna köra medicinsk utrustning.
Patienter som lider av sömnapné, dvs avbrott i andningen när de sover, kan får så kallad CPAP-utrustning, som hjälper dem att kunna andas när i sömnen. Utrustningen är förstås beroende av fungerande strömförsörjning.
Utan fungerande strömförsörjning blir det svårt till omöjligt att sova, och patienternas situation blir ohållbar. Det visar sig dock att Norrtälje sjukhus inte har haft kontakt med patienterna.
Överläkaren och ansvarige för sömnapnémottagningen på Norrtälje sjukhus skriver som följer på bloggens frågor om hur patienterna hanterats:
”Dessvärre är det bara ett fåtal CPAP-utrustningar som kan drivas med 12 voltsbatteri, och dessa behöver dessutom laddas upp ofta. Så i praktiken kan man inte använda CPAP vid strömavbrott vilket förstås är beklagligt och besvärligt för våra patienter. Strömavbrottet har ju också medfört stora störningar i telefontrafiken, vilket gör att det är svårt att kontakta patienter. Ingen av mottagningens patienter har själva hört av sig med anledning av detta. Läget är exceptionellt, och under de 20 år jag arbetat med detta har jag aldrig varit med om en liknande situation.”
Man kan bara hoppas att patienterna antingen har nödströmsgeneratorer (som iofs ger rejält oväsen ifrån sig, så det kan vara svårt att sova) eller helt enkelt gett sig av till släkt, vänner eller rent av tagit in på hotell för att kunna sova.
Vad som har hänt med patienterna vet alltså inte Norrtälje sjukhus.
Vårdbolaget Tiohundras kommunikationsansvarige skriver till bloggen att man kontinuerligt jobbar med att hjälpa andra stormdrabbade strömlösa patienter i Norrtälje:
“Hemtjänsten och våra larm- och nattpatruller gör också extra tillsyn hos kunder som saknar el och därför inte kan använda sitt trygghetslarm. Man har också tät kontakt med anhöriga. Kan man på grund av sitt medicinska tillstånd inte bo kvar hemma blir man omhändertagen och evakuerad till annat boende eller, vid behov, sjukhus.”
En sömnapnépatient med CPAP-utrustning beskriver hur frånvaron av utrustningen upplevs:
“De gånger jag har haft strömavbrott hemma blir det antingen att inte sova alls den natten pga att muskelminnet gör att jag associerar att jag ska sova med trycket av masken eller att jag lyckas vila lite men med väldigt dålig sömnkvalitet. Vilket kanske funkar om det bara är en natt. Wkulle det bli flera nätter är det inte hållbart utan att man är extremt seg.”
Patienten bor dock på annan plats i Stor-Stockholm än det stormdrabbade området, utan har både el och telekommunikationer. Vederbörande bekräftar att det vid längre strömavbrott blir nödvändigt att åka någonstans med ström för att kunna sova, eller lyckas köpa ett reservkraftaggregat i den mån det finns att få tag på efter sådana här händelser.
De batteridrivna CPAP som finns för resebruk behöver oavsett laddas dagligen, och ger alltså bara en natts sömn utan ström. Laddning skulle vardagar vara möjligt att ordna på arbetsplatsen, om den har ström.
Vattenfall har i skrivande stund 5 976 abonnenter utan ström i Norrtälje och 288 i Uppsala län. Ytterligare strömlösa finns i Haninge och på Värmdö. Till strömlösa på Roslagens öar är nu beskedet att man kan få vänta ytterligare två veckor innan strömmen är tillbaka, dvs ett totalt avbrott på tre veckor.
Tillägg: Även patienter med hemdialys är beroende av inte bara ström, utan även rent vatten av livsmedelskvalitet. Bloggen har inga uppgifter kring dessa patienter dock.
27 kommentarer
Även patienter med påsdialys drabbas av strömavbrott. Maskinerna jag jobbat med har ingen batteribackup överhuvudtaget.
Nu riskerar ingen att dö, men det blir snabbt väldigt jobbigt för patienterna som ofta är gamla och sköra att läggas in på överfyllda sjukhus.
Säkerligen. Ej koll på allt som kräver ström. CPAP fick jag tipset om av en läsare. CPAP-patienter riskerar väl oftast inte att dö heller, men några nätter utan sömn kan knäcka den bäste.
Bor man ute på landet har man väl ett ännu större ansvar att ha reservsystem vad gäller värme och eventuell ström. Om man nu i akut behov av det. Nu är det ju ingen respirator vi pratar om.
Bor man lite lantligt får man väl räkna med lite strömavbrott. Icke förberedda får ju skylla sig själva.
Själv bor jag inne i stan och har ändå köpt både fotogenvärmare och bensindrivet elverk. Man vet ju aldrig.
Att sitta eldvakt vid kaminen under nätterna i 6 dygn kräver sin man också.
Därav, om man KAN ha en kamin/spis, så ska det vara en KAKELUNG 🙂 Kan även tipsa om SMALSIPSAR, typ Viking.. värmer fantastiskt OCH det går att laga mat på.
Även om man har en generator så är det nog få som bunkrat bränsle för 3-4 v drift. De får väl helt enkelt hämta in de som är sjuka till ett vårdhem tills problemen är lösta. Eftersom de har höjt nätavgivfterna kraftigt för att de misskött sitt eget underhåll så borde det finnas mycket pengar för de har väl inte använts till aktieutdelningar?
Tack för ytterligare ett mkt bra inlägg, som bara bekräftar att man snarast bör se om sin situation och förbereda sig på.. exempelvis TVÅ veckor utan ström!
Eller som en kollega nämner på förekommer anledningen, om en intervjuad 20ish årin i TV:
-Naee, jag är inte särskilt elberoende, jag bor ju i innerstan!
Bor man i innerstan så innebär detta ett antal saker:
För det första så är det rätt många som är drabbade vilket gör att det blir nog rätt prioriterat att återställa strömförsörjningen. Det lär inte vara stor risk att elbolaget "glömmer bort" dig.
För det andra så är det antagligen inte speciellt praktiskt att bunkra så att man klarar 2v utan ström. Ofta har man ju inte en stor tomt där man kan ha dieselaggregat, ofta har man inte egen brunn heller som man kan ta vatten ur.
För det tredje (som en följd av ovanstående) så är den bästa lösningen att evakuera, i första hand till ett ställe där det finns elförsörjning (och i andra hand till ett ställe där man har så man klarar sig en längre tid utan el).
Dessutom så är som nämnt det av stor vikt att man får korrekt information. Det är ju ganska onödigt att lägga massa tid på att evakuera om strömavbrottet bara är kortvarigt.
Fast ditt sista påstående motsäger sig själv lite. Det är ju främst i periferin och inte tätbebodda områden där man riskerar längre elavbrott.
Tim: vems sista påstående motsäger sig själv lite? Utveckla gärna hur du menar att det motsäger sig själv…
InventorGadget insuinerar att man som innerstadsbo är mer elberoende än de som bor i vildmarken genom citatet "Naee, jag är inte särskilt elberoende, jag bor ju i innerstan!", vilket såklart är ett dumt uttalande. Det stämmer ja att man i betydligt högre grad är elberoende som innerstadsbo, men som innerstadsbo är frekvensen och magnituden av avbrott otroligt mycket lägre, alltså är man som innerstadsbo betydligt mindre sårbar för dessa typer av kriser som stormen orsakade till exempel. Utan då handlar det snarare om att kunna hantera 2 dagar utan ström och då talar vi om en katastrof utan dess like om det skulle ske i någon av våra större städer.
Sker en ordentlig katastrof i storleksordning landet blir invaderat och jorden är på väg att gå under är det värre att bo i tätorter, men risken för det är närmst obefintlig.
Nu var detta för en månad sedan men hoppas de har bra larmsystem som klarar längre avbrott.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wap6x/larm-om-mystisk-skapbil-vid-serverhall–misstankt-spionage
Till och med mitt hemlarm klarar en vecka på batteri ifall elen dör.
Det viktiga är att vi fortsätter att vara en HUMANITÄR stormakt, inte om folk är utan ström eller inte i några veckor.
Om det inte är myndigheters ansvar vid situationer där det finns vårdbehov. Om dessa också ska preppa ihjäl sig med elverk, kakelugnar osv. Eller förlita sig på goda grannar. Behöver vi då någon myndighet överhuvudtaget? Varför ska någon betala skatt? Elnätsavgift? Skatt på fordon? Hemtjänst? Vatten och avlopp? Ip telefon? Larm? Det duger fan inte att komma med vi försöker, vet inte, har inte fått kontakt. Extraordinärt läge my ass. En storm och så bryter hela infrastrukturen ner. Vad händer isf vid ett riktigt skarpt läge?
Vid skarpt läge får vi som inte är preppers helt enkelt böja oss fram och bita i kudden.
Nu är det så att dessa inte för närvarande är under vård. Annars hade det ju varit som du skriver att det varit sjukhusets ansvar att CPAP-arna hade ström. Jämför med folk som har andra åkommor som de medicineras för – inte är det sjukhusets ansvar att komma med mediciner eller ens se till att det alltid finns utskrivet recept (det är patienten som får pallra sig iväg till apoteket och köpa medicin när det är slut och ringa för att förnya receptet när det är dags).
Ingen av patienterna har enligt uppgift hört av sig, man får hoppas att det beror på att de inte behöver hjälp av sjukvården. Vad sjukhuset hade gjort ifall någon hört av sig kan man bara spekulera i, men om någon söker vård så bör man ju få det enligt normalt prioriterande.
Det där med att det inte duger med att komma med att man försöker håller inte för att det inte är sjukvårdens ansvar att kontakta patienten för att se om denne behöver vård. Det är alltså frågan om att sjukhuset varit snälla och försökt göra mer än vad som ligger på deras ansvar, men alltså inte lyckats.
Den enda som jag kan tänkas kunna klandras är svenska kraftnät och lokala elbolag som inte kunnat transportera el till konsumenterna. Detta är deras ansvar i normalt läge och därmed deras ansvar i en krissituation. Detta har de även fått kritik för från officiellt håll.
Sen är det inte hela infrastrukturen som brytit ner. Jag skriver detta svar på en dator som får el via infrastrukturen (så den har bevisligen inte brytit ner helt).
+1
Nu handlar det inte om några snälla sjukhus. Däremot en under årtionden stegrande kvalificerad hemsjukvård. Politiska beslut har drivit utvecklingen mot en allt mer komplex vårdsituation i hemmet. Vilken svårligen kan belastas med den graden av individuellt ansvar.
Jag är tveksam till att man kan kalla det för kvalificerad hemsjukvård. Även om man använder CPAP så är det att betrakta som egenvård. Det bedöms att en normalt funtad människa kan sköta utrustningen på egen hand (efter instruktioner).
Och jag är inte så övertygad av att det är av ondo som man ges möjligheten till egenvård. Vad tänker du dig att alternativet skulle vara? Att en sjuksköterska kommer hem till dig varje kväll för att hjälpa dig med CPAPen? Tycker inte det låter speciellt kostnads effektivt iaf. Mer kostnadseffektivt vore att du får ligga på avdelning istället. Och skulle JAG behöva CPAP så skulle jag välja att sova hemma istf på sjukhuset alla dar i veckan.
Väldigt bra inlägg. Bra tips också.
CPAP utan komplikationer, ja absolut hemma. Blogginlägget handlar i stort sett om specifikt den utrustningen och inte ingående om komplikationer som hjärtsvikt, stroke osv. Vad det gäller kostnadseffektiv vård så behandlas obotlig cancer av personal som kommer till hemmet flera gånger under en dag. Alltså palliativ vård, multipla och komplexa smärtproblem. All hemvård är inte av ondo, där ger jag dig rätt. I dagsläget lägger man inte in patienter. De skrivs ut fortast möjligt. Sedan blir belastningen på hemtjänst, primärvård och anhöriga helt ohållbar och definitivt osäker. Min erfarenhet är således att det alltför ofta ramlar mellan stolarna när det kommer till det praktiska och pragmatiska. Då talar vi om en normalsituation. I somras så klarade inte hemsjukvården av att hantera värmen. Gamla och mycket sjuka människor där värmen i sig skapade livshotande situationer medan kommuner bråkade med fastighetsägare om ansvarsfrågan. Tänker lika här, det är inte svårt att se katastrofala konsekvenser av ett decentraliserat och splittrat ansvarsförhållande. Jämför den rådande situationen med räddningstjänsten, sjöfartsverkets helikopterverksamhet etc versus den organisation som fanns innan. Då FM hade hela mandatet, uppdraget och ansvaret.
Tillfällig katastroforganisation med fulla samhällsresurser vs permanent planekonomi – att det förstnämnda fungerar är inget argument för att införa det andra – permanent planekonomi har ju inte direkt något track record att skryta med globalt om man säger så.
Intressant ordval. Precis så skrotade våra folkvalda försvaret av Sverige. Den politiska viljan för att med fulla samhällsresurser återuppbygga och återta förmåga har inte direkt något track record att skryta med nationellt sett. Det blev en tillfällig katastroforganisation utan resurser. PRIO. Om man säger så.
Inlägget handlade om CPAPer som inte fungerar utan el. Det var inte helt uppenbart att du syftade på folk med hjärtsvikt och stroke. I synnerhet när det inte framkommit något om att strömavbrottet orsakat brister i den vården.
Och sen spårar du ut till långvården, där alltså problemet var att de inte hade AC på slutförvaret. Där har det också framförts kritik från officiellt håll…
Sömnapnésyndrom förknippas med hjärtsvikt och stroke. Vad är oklart med den kopplingen? Slutförvar och långvård är dina ord och får stå för dig. Jag skrev om hemsjukvården. Vilket är en viss skillnad.
Köp en Goal Zero Yeti eller liknande "solargenerator" och ett par solpaneler om man är medicinskt beroende av el, eller vill klara nödbehoven av el vid strömavbrott. Bara ett par knapptryck bort 🙂