Vattenfall har fortfarande 9 233 strömlösa abonnenter i Stockholms län, varav 8 837 i den hårt stormdrabbade Norrtälje kommun. Samtidigt har det börjat klagas i media över att inga myndigheter hjälper de drabbade. Trots att MSB delade ut broschyren om kriget eller krisen kommer i höstas verkar en del missat ansvarsprincipen – den som har ansvar för något till vardags har det även vid kris. Kort sagt är det ditt eget ansvar att klara de flesta punkter vid kris, och några myndigheter kommer inte hjälpa dig normalt.
Har man lagrad dryck behöver man åtminstone inte ha tråkigt när krisen kommer. |
Svensk krishantering utgår från tre principer; Ansvarsprincipen, närhetsprincipen och likhetsprincipen.
Likhetsprincipen innebär att samma lagar gäller i kris eller krig som i fred. Det finns inga undantagslagar i Sverige. Dock kan regeringen aktivera vissa krigslagar, t ex förfogandelagen, som ger rätt åt myndigheter att förfoga över privat materiel, egendom och arbetskraft. Mot kvitto, förstås. Det finns ju också stora befogenheter för räddningsledare inom svensk lag om skydd mot olyckor. Räddningsledare kan t ex riva hus, beslagta fordon och rent av tvångskommendera arbetskraft under särskilda omständigheter. Typexempel från i somras är att räddningsledaren kan beordra att skog huggs ner för att begränsa en skogsbrand.
Närhetsprincipen innebär att en kris ska hanteras så geografiskt och organisatoriskt nära krisen som möjligt. Krisen ska hanteras av berörda kommuner och eventuellt länsstyrelse, inte från Stockholm. Vid skogsbranden i Värmland flyttades länsstyrelsens krisledningsstab till en anläggning i området, istället för att samordna ifrån Västerås.
Länsstyrelsen i Västerås. |
Den lokala krisorganisationen kan förstås likt för skogsbränderna plocka in resurser från resten av landet, rent av från andra länder, men ledningen av dessa sker alltså enligt närhetsprincipen lokalt.
Både närhetsprincipen och likhetsprincipen har liten praktisk innebörd för drabbade hushåll, företag och privatpersoner. Viktigast för dessa är ansvarsprincipen.
Ansvarsprincipen innebär att den som är ansvarig för något till vardags även är ansvarig för detta vid kris, rent av vid krig.
Således är det om du har kommunalt vatten och avlopp kommunens VA-verks ansvar att du har vatten även vid kris. Har du dock egen brunn är det inte kommunens problem, utan ditt eget problem att lösa. Elnätbolaget har ansvaret för att återställa din el. Skolan har ansvar för att barnens skolgång kan fortsätta, men om du inte har skolskjuts för barnen är det ditt ansvar att barnen kommer till skolan även om det ligger träd över vägen.
Och det är ditt ansvar att hålla bostaden varm och att ha något att äta.
Skolan ansvarar dock för skolmaten, omsorgen ansvarar för värme och mat till de som bor i äldreboenden. Men de enda som kommunen har ansvar att ordna mat åt är de som normalt får mat via hemtjänsten.
Det kommer alltså inte dyka upp några matkassar utanför dörren bara för att det är kris. Det är nämligen du själv som ansvarar för din mat till vardags, och även vid kris.
För att summera så finns det ingen särskild myndighetshjälp vid kris. Du är som normalt hushåll helt utelämnad till eget ansvar.
Det betyder inte att myndigheter, företag och organisationer inte kan organisera hjälp när tid och resurser finns, till prioriterade hushåll. T ex att man evakuerar personer med funktionshinder. Är du hel, vuxen och frisk ska du inte räkna med någon särkkild hjälp. Dock ställer ändå civilsamhället upp med resurser, t ex lokaler där man kan hämta vatten eller duscha mm. Detta är dock inte en skyldighet, utan handlar bara om att vara schyssta och ställa upp med det man kan.
Räddningstjänsten och under räddningsledaren underställda förstärkningar (som Försvarsmakten) kommer förstås vid kris att rädda nödställda, släcka bränder, stoppa översvämningar etc, eftersom det är sådant de gör. Polisen och deras underställda (som Försvarsmakten) kommer konsekvensutsätta brottslingar, plundrare och terrorister, för det är sådant som polisen gör. Men det finns alltså inte någon särskild krishjälpfunktion i samhället.
Naturligtvis är det trist när hushåll i media beklagar sig över att de inte får någon hjälp. Men så fungerar Sveriges decentraliserade och därmed rätt robusta krishantering. Ansvarsprincipen. Ta er i kragen och lös problemet själva helt enkelt. Trist, men så är det. Det positiva är att åtminstone att Sverige vid kris inte är det socialdemokratiska vaggan-till-graven-samhället, utan för en gångs skull något där folk får ta ansvar själva. Dock kan denna kontrast vara chockerande för många.
Med MSB:s broschyr i höstas kan inte detta komma som en överraskning för allmänheten. I så fall är den överraskningen på eget ansvar, för myndigheterna har informerat samtliga hushåll om vad som gäller.
Ett tips är att ägna sig åt lite grundläggande prepping och vidta åtgärder innan krisen kommer. Särskilt nödvändig utrustning har en tendens att ta slut väldigt fort när det smäller. Ett ställe att börja är med vad en tvåbarnsfamilj kan behöva för att klara en vecka isolerade från samhället och infrastrukturen. Men kom ihåg att vare sig 72 timmar eller en vecka nödvändigtvis räcker. MSB har aldrig sagt att 72 timmar räcker, man har på sin höjd sagt “minst 72 timmar”.
71 kommentarer
Vore ju intressant med lite rapportering om hur kommunen mm klarar sina uppdrag, jag har lite på känn att skola och skolmat tex är sämre förberedda än ett genomsnittligt hushåll. Viktigare är ju då iofs hur förberedd man är inom vård och de kommunen mer direkt har ansvar för.
Nu har väl inte skolorna varit öppna förra veckan, börjar väl idag. Och strömförsörjningen till skolorna bör vara återställd eftersom de oftast ligger i tätort.
Omsorgen är värre, den behöver ju fungera direkt.
Nä skolorna hade väl tur, även om jag tror att deras krishantering är att bara stänga ner. När det var ett lättare snöfall i Göteborg förra året så var både förskola och skola i princip stängda, båda jag var berörd av hade i alla fall någon personal på plats så det gick nog att lämna barn men jag jobbade hemifrån en dag istället
Vid kris eller krig är väl inte att gå till skolan den mest livsnödvändiga sysselsättningen.
Det är väl inte ovanligt att det kan ligga nere ettag.
Däremot är vatten , värme och mat bra att ha.
När vi hade ett rejält strömavbrott så fick vissa skolor stark kritik pga att de stängde, då tex hemtjänst och annan verksamhet med oumbärlig personal var beroende av att deras barn kunde vara på FSK och skolor.
Dan: Det var vid 12 snåret 8 personer med trygghetslarm vilka Norrtälje kommun inte fått kontakt med. Kommunen verkar ha klarat den delen hyggligt.
Problemet är de som inte behöver trygghetslarm eller stöd i vanliga fall men ligger nära gränsen. De har ingen kommun koll på.
En fundering ang. Likhetsprincipen vs. tanken på ett totalförsvar vid krig. Så den civilperson med ett jaktgevär som vid lämpligt tillfälle skjuter skallen av en befälhavare i den invaderande styrkan, utreds och åtalas således av SVENSKA rättsväsendet för mord? Verkar liksom vara en kniv i ryggen på den befolkning som vill försvara sig med folkligt motstånd.
Det är korrekt.
https://cornucopia.cornubot.se/2014/12/milis-och-motstandsrorelser-ar-olagliga.html
https://cornucopia.cornubot.se/2018/06/motstandsrorelser-vad-som-inte-fanns.html
Löses genom att underställa sig ett miltiärt befäl. Annars blir det dessutom vapenbrott så fort du upprätthåller dig med laddat vapen där du inte har jakträtt.
Sedan kan man ju tänka sig att en regering använder benådningsrätten för motståndspersoner när kriget är över. Ja, Sveriges regering får faktiskt lägga sig i enskilda brottsfall och benåda de dömda. Man blir fortfarande dömd, får prickar i belastningsregistret, men slipper straff.
Hur ser du på det juridiska i att Hemvärnet mig veterligen fortfarande har förbud mot att utföra sjukvård, även under krig? Jag har hört flera påstå att man förmodligen kommer att strunta i lagen vid så att säga skarpt läge. Skulle då inte samma sak gälla t.ex. motståndsrörelser?
Det finns ju som jag tolkar det utrymme för sådana att agera inom folkrätten men utanför svensk lagstiftning.
Vilket också är fullständigt rimligt.
Civila kombatanter i alla dess former har man inte sett på med blida ögon genom historien. Egentligen är det väl först med andra världskriget man började hylla partisaner och efter det har det endast gått utför. Diverse gerillor, partisaner och motståndsgrupper gömmer sig bakom kvinnor och barn och där man tidigare alltid såg ner på den form de valde för sin strid oavsett om syftet i sig var gott såg man nu istället en stor problematik i hur man skulle förhålla sig till dessa civila kombatanter.
Vad de slogs för blev plötsligt viktigare än hur de slogs.
En återgång till att alltid fördöma dessa kombatanter hade vi tjänat på, vi behöver inte värdera vad de står för, det räcker med att vi fördömer sättet de strider på. Kan man inte vinna med en uniform på kroppen så bör man lägga ner sina vapen och avstå. Att fortsätta striden kommer leda till massivt lidande för alla på många olika sätt.
Nödrätten gäller givetvis fortfarande. Kommer fi och försöker skada dig får du freda dig pprecis som i fredstid.
Vilka regler som gäller mot att ge sjukvård vet jag inte, men även de kan sättas ur spel i nöd (vilket det ofta kan röra sig om).
Ja och är väl även rimligt då man anser att den invaderande ska skona civilbefolkningen, om man tillåter och kanske tom uppmanar till väpnat motstånd så borde ju steget vara mindre till att ta till förebyggande åtgärder mot civila, inte för att den ev angriparen skulle bry sig men principen..
"Sedan kan man ju tänka sig att en regering använder benådningsrätten för motståndspersoner när kriget är över. … Man blir fortfarande dömd, får prickar i belastningsregistret, men slipper straff."
Detta roar mig enormt av någon anledning.
Åker strax iväg och fyller tanken. Bäst att fylla på enligt bilden ovan också. Köpte allt salt som fanns kvar på Bygg-Max igår som säkerhet och köpte en extra pannlampa för 29:90. Kattmaten är för lite av men han borde kunna överleva på lite rester en tid.
Latin när det finns adekvata ord på svenska, usch.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Allt salt? Ursäkta min okunskap men vad skall du med mängder av salt till?
Slakta boskapen och salta in innan den dör av svält förstås.
Bra ide gbd crvx men just detta salt är tänkt att transformera det H2O som nu finns i fast form och kan befaras öka genom nedfall en tid framåt. Mängden var de tre 25 kg säckarna för ca 2 kr/kg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan vara till avhärdning av eget uppfordrat vatten kanske?
Ok, men såvida du inte är sjuk så skotta istället. Salt tenderar att komma överallt (t.ex. i huset).
Folk som skriver H2O istället för vatten, varför håller ni på så?!
gbd crcx jag har en lång skaftväg och kör någon där innan jag skottat så blir det is. Har en väldigt lång ramp till huvudingången sedan jag kom hem i rullstol med beskedet att ställa in mig på att sitta i den resten av livet till 99%. Tyckte 1% var nog för att träna hårt. Min läkare var förvånad när jag kom gående för han hade överdrivit med 1%.
Olika post och reklamutdelare kommer vid random tider så halkar de eller tex en inbrottstjuv på is så blir jag skadeståndsskyldig. Saltar inte trapporna eller rampen så en del salt hinner försvinna där från skor och tassar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ok, om du har svårt att gå så kan det väl vara värt besväret även om du orkar så skulle nog en snöslunga vara värt det. Det finns batteridrivna modeller nu i den storlek som passar huvudstadsområdet. (Tyvärr så har jag inte hört talas om snöslungerobotar ännu)
Gå kan jag och även köra snöslunga, men det blir oftast en del is ändå. Jag kan inte alltid hinna få undan snön innan någon kört där. Är för lat för att skotta mellan säg 23:00-06:00 och nästan alltid kommer det ett tidningsbud med bil.
Kan du vara snäll och meddela mig när det finns robotar som kan röja undan snön. Det måste inte styras upp till snöslunga utan jag är öppen för andra metoder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Är det bara jag som tycker att det är härligt, uppfriskande och befriande att få ha ansvaret själv?
Finns väl inget som hindrar dog innan heller. Bir Tawil är fortfarande terra nullius men skynda innan nån hinner före.
Du menar ha ansvar för sitt själv? Eller ansvar för sitt och några random ansvarslösa?
Det sistnämnda är rätt surt och man tappar lätt lusten av att ta ansvar…
Vad hände med das Volksgemeinschaft då?
Världens högsta skatter och…..ingen kommer och hjälper. Ibland kan man fundera exakt VAD man betalar för?
Är det nödvändigt att ha en fotogenvärmare hemma för beredskap i centrala göteborg? Jag funderar på om trangiaköket kanske kan räcka.
Bara du inte försöker släpa in en kolgrill i lägenheten.
Spritbrännaren har väl en brinntid på ca 20 min? Kan bli lite smådrygt att sitta eldvakt då. Gasolbrännaren borde väl brinna någon timme om man inte hittar en större tub med rätt koppling.
2cl i timmen?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Svensktalarna är väl de enda som inte har egen erfarenhet av krig och kris.
Den hade en länk till MSBs hemsida och där finns följande språk.
Arabiska
Dari
Engelska
Franska
Persiska
Ryska
Somaliska
Spanska
Sveriges minoritetsspråk: finska, jiddisch, meänkieli, romani chib (arli), samiska (nord-, syd och lulesamiska)
Tigrinska
Kanske hårklyverier: jag ser inte varför man inte skall förväntas kunna svenska om man är medborgare. Med det sagt så är det dock inte bara medborgare som kan behöva endel samhällsinformation. Tycker dock att det borde ligga lite på den enskildes ansvar att kunna kommuniceras med.
En affär i Almunge blev plundrad. Polisen har inga spår. Att förvänta sig att polisen gör något för att förhindra plundring eller beivra brott är att förvänta sig för mycket. Polisen som organisation är upptagen med jag vet inte vad men inte är det att förhindra eller lagföra brottslingar.
Upptagna med att lagföra personer som uttryckt sig olämpligt på fejsbook?
Polisen blir inte bättre bara för att det blir kris.
Sant, men förhoppningsvis prioriterar man om, att rädda liv går alltid först. Man får väl schasa ut rundmagade utredare på gatorna igen…
Gå in på youtube och skriv i youtube-sökfönstret "Best Flower Pot Heater". Ett mycket billigt och effektivt sätt att värma upp hemmet med.
Varför ljuset skulle utveckla mer energi, för att man ställer en kruka över det, låter för bra för att vara sant.
Och det är det också.
Intressant. Man får mer värme när man hettar upp en blomkruka än att bara bränna ljuset utan att täcka över den.
Du tar 4 -7 ljus och täcker dessa.
Vänta.
Efter ett tag har man brinnande paraffin. Då blir det varmt.
Gör inte detta hemma.
Ja, planlöst och kaos är väl rikspolitikernas adelsmärke nuförtiden. Nu får du klara dig själv, sann neo-liberal anda. Förr hade Sverige matförråd och ett jordbruk som levererade mat til Svenska invånare. Men då hade vi politiker som planerade och jobbade för folket.
Folket har röstat fram politiker, tom till makten, som arbetat för internationalen sedan trettiotalet ungefär. Så inget är planlöst från deras sida, möjligen från de röstades.
Varför skulle svenska medborgare vara väsensskillda från svenska företag? Svenska företag anser ju att allting ska läggas över på någon annan. Något eget ansvar har de inte.
Tino twittrade tidigare att på 1600-talet intog Sverige Moskva och Prag men klarar idag inte av en 17-årig biltjuv.
Som det sagts tidigare är Sverige idag gjort för bra sommarväder, när inget speciellt händer, och ändå blir resultatet medelmåttigt. Går vi in i en längre, djup samhällshotande kris, jag tänker inte på krig, så är det uppenbart att var och en får klara sig själv, eller i självorganiserande grupper. Polis och myndigheter skulle bli förlamade och ha fullt upp med sig själva. Det blir den starkes rätt, där kriminella grupper med våldskapital kommer ta för sig. Så hade det inte behövt se ut om vi behållt civilförsvar och allmän värnplikt.
Folklivsforskaren och rabbinen Dan Korn skrev för en tid sedan en ytterst läsvärd krönika i Kvartal, Tron på godhet skapar onda samhällen, om hur naivitet och tro att ondska inte finns, har negativa och farliga konsekvenser. Ett citat:
"Egentligen är det inte så svårt att förstå hur det kommer sig att den som tror på godheten skapar ett ont samhälle och vice versa. Utgår man från människans godhet skapar man samhällen som förlitar sig på godheten och därför är som gjorda för att utnyttjas av bedragare och skurkar. De som då råkar mest illa ut är samhällets svagaste. "
Inte en länk: kvartal.se/artiklar/tron-pa-godhet-skapar-onda-samhallen
Som vår bloggare säger är det ju något positivt att svensken mer lär sig att förlita sig på sig själv, men vore det inte möjligt att både ha en stenhård och stark stat, och starka individer?
Allas vår Jordan B Peterson skriver i sin omtalade bok 12 livsregler (regel 1)) om hur vissa typer av personer ofta blir mobbade, t ex för att de är fysiskt svagare eller att de inte vill kämpa emot. Inte sällan är det personer som är medkännande och självuppoffrande. Människor som är naiva och beskedliga och tror att människor i grunden är goda, och att ingen vill dem illa, och att det är fel med våld. Peterson skriver plågsamt övertygande om hur vissa personer medvetet angriper dessa "vänliga" personer och vad som då händer med deras övertygelser och det territorium de inte försvarar.
Det är inte svårt att överföra resonemanget på hela landet Sverige som till inte liten del övertagits av godhetstroende tjänstemän, politiker och aktivister. Eller vad säger ni?
Det går inte att länka i kommentarsfältet. Html-taggar har aldrig fungerat här.
Kan bara instämma i ovanstående. Det är bara att det inte stämmer med "ingen kommer att hjälpa dig i kris" som det står i blogginläggets rubrik, blogagren är helt fel ute. Ta bort "i kris". Ingen kommer hjälpa dig med något, kris eller inte. Det är vad vi skall förvänta oss, varken mer elle mindre. Så vad vi betalar för, det får gärna någon fråga sig.
Jätteintressant och jag håller med till 100 procent. Har länge bland kollegor och vänner försökt få flera av dem att förstå "det goda våldet" men en del av dem kan aldrig acceptera våld i något sammanhang utan för dem är våld alltid fel á la vända andra kinden till. Vad de inte inser är att de "pissar och skiter" på de som offrat sig för att vi idag ska kunna leva i ett världens bästa och säkraste länder.
Tror dom flesta gjorde som jag och slängde broschyren i soporna utan att läsa den
Säkerligen, och har man ingen kunskap eller beredskap för krishantering så var det ju dumt gjort.
Jag har skåpet full med kaffe och mjöl och konserver det enda jag saknar är vatten men känner till en källa att hämta ifrån
Bortsett från diverse lokala krig och inbördeskrig har Europa idag upplevt den längsta tiden av fred i hela sin moderna historia de senaste 70 åren. Nästan alla levande idag i Europa och västvärlden utan rätt förberedelser och prepping-mentalitet skulle inte klara av en infrastrukturkollaps i mer än 10 dagar; speciellt på vintern.
Sveriges dricksvatten är beroende av kemikalier som reningsverken köper in "just in time" för att hålla nere lagerkostnaderna, likaså olja och andra livsnödvändiga produkter som Sverige inte producerar själv och är beroende av. Livsmedelslagren är sedan länge borta och välfärdsstaten har vaggat in majoriteten i en falsk trygghet.
Sveriges välfärd hänger på en skör tråd, och ett liv utan rinnande vatten och elektricitiet i en vecka skulle (min åsikt) försätta Sverige oåterkalleligt läge. Ett land som inte preppar är precis som en människa som inte preppar; inget konstigt alls; det går åt helvete om system man förlitar sig på försvinner.
Sverige har med flit gjort sig så sårbar man bara kan bli. All ny infrastruktur tar vi för givet och anammar det till 100% utan eftertanke och backup-planer. Öresundsbron är Sveriges livsnerv idag (som inte fanns för 20 år sedan) och som Sverige är enormt beroende av idag.
Avvecklingen av kontanter kräver stabila kommunikationer och fungerande el. Elektricitet är ryggraden som alla andra system är beroende av faktiskt; kunskapen att leva utan el finns inte längre.
Så dj**la sant. Kan du inte gå upp och hjälpa Morgan J upp ur stolen uppe på Rosenbad och ta över som inrikesminister? Jag kan hålla upp dörren medan du lotsar honom ut ur huset.
Ang centralisering.
Centralisering (av vad som helst) skapar sårbarhet men ger kontrollhavaren makt på bekostnad av helhetens säkerhet. I Sverige älskar vi att centralisera förstås. Alla långvariga naturliga system i naturen bygger på decentralisering för att inte riskera hela systemets överlevnad vid en ev attack, och den principen använde DARPA när dom utvecklade Arpanet (föregångaren till internet) på 60-talet för att minimera sårbarheten och överlevnadspotentialen av systemet i händelse av atomkrig.
Bor utomlands och levt genom både militärkupper, demonstrationer och stormar. Under alla dessa så preppade jag och frun med mat och vatten så att man slipper försöka handla mat medan pansarvagnarna rullar ned för gatorna.
När jag kom hem till Sverige så nämnde jag för min familj att det kan vara en bra idé att i alla fall ha vatten, värme och belysning förberett hemma för en vinterstorm eller annat problem. Det blev en riktigt otrevlig och upprörd stämning, folk blev arga över hur jag någonsin kan tro att staten inte skulle hjälpa folk i sådana situationer.
Tror den reaktionen stämmer väl överens med hur svenskar tänker om statens ansvar i sina liv.
En sak man/de kanske skulle tänka på är att staten befolkas av normalbegåvade och lika förberedda som gemene man.
Det vill säga även om intensionen faktiskt var att staten skall hjälpa folk är man beroende av att dess anställda faktiskt är förberedda nog för att DEarAS liv skall funka och kunna ta sig till jobbet.
Kort sagt för att samhället skall kunna fungera och hjälpa de utsatta så krävs det att folk är förberedda…
Sen tillkommer ju statens förberedelser som är en förutsättning för att få det att funka.
Och även då är en krisesituation full med svårigheter.
Alltså även om intensionen att hjälpa fanns där så är det långt ifrån säkert att det kommer hända…
Svenskars reaktion i krislägen: vi har ju inte fått någon INFORMATION!
Det kan ju faktiskt ligga något i det. När det gäller information om det rådande läget så är det något som man skulle kunna önska mer och bättre av.
Korrekt information är avgörande för att kunna fatta vettiga beslut, men hellre ingen information än felaktig.
Om informationen ofta är felaktig så finns det ju risk/chans att folk bortser från den.
All krishantering bygger på information. Information in, information ut. Därför krisen blir så total i Stjärnklart.
…sen är det givetvis var och ens ansvar att kunna ta emot informationen som finns…
Kan inte detta krav på information vid kris leda till handlingsförlamning hos individen?
Brist på information leder alltid till handlingsförlamning eller att man gör fel saker (eller iaf slumpmässigt, kan gå hur som helst). Gäller inte bara kris. Ska du köpa en bostad och har fel information kan du ta fel beslut.
Floskel: Det spelar ingen roll hur fort du springer om du springer åt fel håll.
Rapport från verkligheten i Roslagen: redan efter några timmars avbrott sunkade mobilnätet ur. All information kommer från diverse överbelastade web-sidor. Skulle inte P4 Uppland och P4 Stockholm kunna ha funderat i banor att sända ett 5 minuters info-program var tredje timme med lite aktuella statusar från olika hemsidor (exv Norrtälje kommun som lade ut på sin flashiga icke-EDGE kompatibla websida att brandstationerna och simhallarna är öppna för allmänheten)?
Är det för alarmistiskt? Nej tycker jag!
@Anonym:
jag tycker dock att kommuner, myndigheter och elnätsbolag borde tänka i lite andra banor än "jag lägger ut en tweet och en rolig bild på insta med informationen". Vattenfalls för övrigt väldigt bra app klarade inte anstormningen av runt 15000 abonnenter som var strömlösa. Deras hemsida skall vi inte ens tala om.
Antingen Vattenfalls fel eller mobiloperatörernas, men det är väl ingen som kommer känna något ansvar för detta.
Jo, det är lite som komiska sätt man har levererat drivrutiner. Drivrutinen till CD-romen kom givetvis på en CD-skiva och drivaren till nätverkskortet skulle man tydligen ladda ner från tillverkarens hemsida?! Någon som kommer håg "Keyboard not found. Press F1 to continue"?
Även om man som drabbad har ansvar att se till att man kan ta emot och tillgodogöra sig informationen så bör ju myndigheterna vara realistiska i vad man förväntar sig av folk. Det är ju inte realistiskt att folk skall ha tillgång till telekomnät speciellt länge (isht när frågan inte ägs av de drabbade).
Lämpligen så skickar man information via radio t.ex. Och det kan man göra om man undviker att gå ut med information om att tant Agda besökt nya simhallen (eller vad för trams man kan hitta på hemsidor ibland).
Då det du säger är.. Att ett tips i livet faktiskt är att bädda sin egen säng?