Under måndagen stängde Stockholmsbörsen på ett nytt årslägsta. De amerikanska börserna återhämtade sig dock mot slutet för att stänga precis över nollan, så vi får se hur det går på de europeiska börserna idag.
Dagschart OMXS30 |
Både storbolagsindexet OMXS30 och det bredare OMXSPI stängde alltså måndagen på dagslägsta, veckolägsta och nytt årslägsta. OMXS30 gick -1.27% och OMXSPI -1.37%. |
Dagschart OMXSPI. |
Nuvarande nivå kan anses vara ett nytt stöd för OMXSPI, då börsen segade sig på denna nivå under uppgången runt 2016 – 2017. OMXS30 är tillbaka på 2016 års nivåer, men OMXSPI måste ner några punkter till för att hela uppgången 2017 och 2018 ska vara utplånad.
De amerikanska börserna vände dock upp mot slutet igår, för att stänga precis över nollan. Dow Jones Industrial Average +0.14%, S&P-500 +0.18% och tekniktunga NASDAQ Composite hela +0.74%. Detta kan ge ett initialt stöd till Stockholmsbörsen och de europeiska börserna, men det är långt ifrån säkert.
Intressant kan vara att guldpriset gått åt andra hållet jämfört med börsen. Guldet kostar nu 364:- SEK per gram, upp +1.7% på en vecka. Gammal ser alltså fortfarande ut att vara äldst och fungera som hedge mot dålig stämning på börsen. Bloggläsarna har förstås de rekommenderade tio till femton procenten ädelmetaller i sin portfölj, och får därmed till viss del en hedge, förutom att de redan gått ur börsen pga konjunkturmodellen och/eller dödskorset i november.
Och den som är så överutmanad att den tror att jag alltid varnar för börsen sedan bloggens start, kan t ex läsa detta blogginlägg och notera datumet, samt det här blogginlägget från januari 2013. Om du har så förutfattade meningar och den graden av okunskap ska du nog inte hålla på med börsen alls. Kom ihåg att vilken apa som helst kan tjäna pengar på en stigande börs. Det är nedgångarna som skiljer de som hade tur från de som har något annat. Det är rätt många i 30-årsåldern idag, som inte upplevde nedgången kring finanskrisen 2007 – 2009, och ännu inte upplevt en riktig sättning. En del kommer lära sig, andra kommer aldrig mer återskapa sitt kapital, utan återfinnas på de tysta vittnenas kyrkogård. Man har ju en tendens att hålla käften när det går åt helvete. Och gnälla på bloggare som nu varit i marknaden i 26 år, utan att ännu vara utblottad.
62 kommentarer
Så om man gissar rätt om uppgång har man tur, men gissar man rätt om nedgång är man smart, eller vadå?
Nej, gissar man fel om nedgång förlorar man sina pengar. Utan pengar kan man inte nyttja nästa uppgång.
Har man fel och missar en uppgång så förlorar man ingenting. Det är denna förståelse på skillnaden mellan upp- och nedgång många har problem med.
Det är av den anledningen mycket svårt att spekulera i nedgång (via säljoptioner eller blankning tex).
Att vara "permanent lång" däremot ger oftast positiv avkastning, men med brasklappen att det bara gäller långsiktigt sparande (10+ år). Nu har vi haft sex år av uppgångar på världens börser, så det är hög tid för ett minusår eller hur man ska se det (och inget konstigt alls om förvärrat handelskrig, no-deal-brexit, Italien-budgetkris och/eller Kina-krasch ger 20-30% nedgång utöver vad vi har idag). Kan säkert dröja lång tid innan totalavkastningen (mätt som SIXPRX) når samma nivåer som vid augusti i år, för i dagens börskurser för många företag ingår stillastående eller svagt stigande nettovinster i prognoserna.
Vi får se som vanligt. Nästan alla världens börser ser ut att sluta på minus under 2018, tillsammans med många andra tillgångsslag.
"Permanent lång" gäller bara om man enbart investerar i index. Ägnar man sig åt stockpicking, så gäller inte det. Och alla som är "experter på börsen" under uppgången ägnar sig som bekant åt stockpicking.
Värt ett separat blogginlägg.
Många på jobbet som menar att stockpicking är säkert mot nedgången och att man ska se förra veckan som ett reatillfälle. Det är ju inte mina pengar .. Men kollegor som jag tycker mycket om i övrigt.
Beklagar.
Absolut är det så, och det får stå för de "experterna" som statistiskt sett över en lång tidsperiod inte avkastar bättre än index. Alla som kommenterar gör det givetvis, men i genomsnitt inte.
Se sid 11-12, figur 7a/b och vidare för lite diskussionsunderlag.
Ett möjligt motargument kan vara att "indexinvestering" är en modern företeelse som av någon anledning inte är hållbar. Man kan dock i Sverige få en rätt likartad avkastning som index genom att t ex placera sina pengar i de stora investmentbolagen (jmf Investor och Industrivärden vs index, till exempel).
Under åren 2012-2017 var totalavkastningen på Stockholmsbörsen högre än vad man sett genomsnittligt sedan 1870-talet, så det vore inte helt orimligt om avkastningen kommande fem år blev lägre, särskilt om produktionen och vinsterna krymper i lågkonjunkturens spår, kryddat med lite fastighets/bankkris. Den som lever får se.
Eftersom jag flyttade en del fonder med avsikten att på allvar utlösa nergången på börsen kan ni vara lugna, det är först när jag går lång på dettta som det vänder. Skall jag berätta när jag gör det?
Mina investeringar är den starkaste kontraindikatorn på när man skall investeringa på börsen. 2007-2011/12-2018 är alla hit and miss.
Av mina direktinvesteringar tror jag bara Investor har gått plus, och det tack vare direktavkastningen (bättre än bankränta)
Nu har jag iofs fler tillgångar, för övrigt vill jag tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket. Och jag har långt till pensionen (beroende på om man lyssnar på Reinfeld eller ej)
Trägen vinner, gneta på osv.
Vad skulle den här bloggen vara utan Joakim? 🙂 Tack JP! 🙂
@mr.Knowit All: En blogg utan Joakim?
Ett problem med stock picking är ju att det är lättare att vara rationell när man väljer en gång än när man håller kvar. Jag skulle tex påstå att jag hade helt rätt om Microsoft för några år sedan, och anser att caset fortfarande är bra. Men det kommer komma en punkt där det inte är bra längre. Hur märker jag det? Det kommer ju antagligen bero på att marknaden utvecklas mot något jag just _inte_ begriper lika bra som jag begrep förloppet de senaste åren. Dvs det blir natirligt svårt för mig att se när caset inte är bra längre.
@Richard!
".. jag vill tacka bostadsbubblan… Som har gett mig så myyyycket…"
😉
https://www.youtube.com/watch?v=IUQ3MBkZSKg
Toni: Bloggaren i all ära men så mycket kunskap och intressanta länkar som Joakim kommer med är det svårt att inte se honom som Lars nr2 på bloggen! 🙂
Bra kommentar. Inga yrkesman kan arbeta så att väsentliga arbetsredskap går permanent förlorade och inga investerare kan spekulera utan tillgång till kapital.
Att sedan aktier som är bra i uppgång inte är bra i nedgång är en dyrköpt erfarenhet. Många "stockpickerexperter" från uppgången sitter därför kvar och förlorar mycket värre än index går ner, aktier som sedan ofta aldrig återhämtar sig. Index har tvärt om viss hedge inbyggd, då allt för dåliga aktier tas ur index och bättre alternativ tas in, i synnerhet storbolagsindex av förklarliga skäl.
Hahaha, klockrent. Undertecknad börsexpert köpte Ericsson hösten 99 som första egna aktie! Jag är tacksam för det idag. Jobbar därför numera lite annorlunda med investeringarna… Jag är dålig på att få de fina vinster som alla ni andra får, men det tuffar i vart fall på i min takt, vilket gör att jag kan tänka på annat.
Off topic men var det inte länge sedan en Brexit kommentar? Ser fram mot att se Svärrjequislingarna gapa om Swexit och förklara hur underbart allt skulle bli om bara Svärrje fick handla med resten av världen på bas WTO nivå. Gärna i lågkonjuktur.
Nulli secundus
Sätt inte problemen bakochfram!
En klok person sa en gång – vill du lyckas på börsen spela bara med andras pengar då ligger du alltid på plus. Går det bra så tjänar du extra mycket, går det dåligt får du ändå "några ören" genom olika förvaltningsavgifter.
För min del har jag förståt en sak, även om man ligger på plus några så är det ändå så obetydligt för att påverka livskvalitet. Sen kommer det jo alltid en crash där man förlorar i bästa fall bara det man har tjänat och värsta fall sitter man Svarte Petter och undrar vad som gick fel.
Som Blondinbellas före detta pojkvän då?
Hahaha!!
Ja juste det var Hampus det 😉
Ja, det är nog inte stabilt någonstans där. Hon skyllde väl på torpeder och drog på semester för att gömma sig och postade omedelbart bilder från stället på sin blogg 🙂
Dubbel hahah
Är ju själv en sån där fin 80-talist, under IT-kraschen gick man på gymnasiet och under finanskrisen 2007-2009 satt man mitt i en högskoleutbildning, dessutom med föräldrar som inte påverkades nämvärt av dessa kriser.
Jag har ju iaf insett att det kan gå åt helvete förr eller senare, men jag har ju en del kompisar som kör stenhårt hela vägen in i kaklet och lever i tron om att bostadspriser verkligen inte kan falla.
Jo mindre kunskap och erfarenhet desto mer optimism 😉 Därför är småbarn oftast så glada och positiva.
Så är det för mig med. Fick däremot mitt första jobb 2009 och hade ett ypperligt tillfälle att köpa bostadsrätt jättebilligt och börja spara på börsen. Bostäder blev jag avrådd från att köpa då dom äldre som hade förlorat sitt jobb rådde mig att det var dyrt och riskabelt (litade på deras erfarenhet som 20 åring). Börsen hade jag ingen aning om hur det fungerade. Mina föräldrar visste knappt vad en aktie var för något så det fick man lära sig med tiden så det tåget missade man också. Nu sådär 10 år efteråt inser man att 2an man kollade på då som kostade 500 tusen idag kostar runt 3 miljoner och på börsen har gått upp några % sen dess. Hade kunnat gå i pension idag om jag hade gjort lite annorlunda bara.
Får väl se om det kommer nya tillfällen. Antagligen har inflationen+valutadepreciering ätit upp mitt sparande innan det tillfället har kommit så då är man nollställd igen när det väl kommer.
Idag har vi ett sådant unikt tillfälle: Inflation över inflationsmålet, Uteblivna räntehöjningar, SEK faller i värdering och Budgeten lovar sänkning av inkomstskatt (vad tror ni händer med priser på tillgångar och varor när folk får mer i plånboken?)
Gjorde utlandstjänst och utbildade mig i lite olika varv under IT-krisen, hade kompisar som efteråt kunde berätta de lustigaste historier om hur de där firmorna föll samman.
Efter det fick jag jobb och hade då redan sparade pengar, och bostäder i Malmö var ju verkligen svinbilligt på den tiden. Så jag tryckte in alla pengar jag hade på bostadsmarknaden i ett några omgångar på 00-talet. Det var nog fan bättre utveckling än börsen, uppgång på säkert 7-800% ungefär. Jag blev inte svinrik, men det räckte ju till att bygga ett eget hus + en del sparkapital och så där.
Jag har sossarna att tacka för allt, först köra Malmö skitlångt ner i ett jävla hål när industrierna lades ner, sen lyfta upp det ur hålet igen och göra det hippt. Tack Ilmar!
Tidig pension handlar ju dock mest om låga utgifter och att vara nöjd med en realt stillastående levnadsstandard.
Att genomföra en sådan manöver på tio år vore rätt imponerande. Då får man ha en riktigt hög sparkvot (typ spara 2 av 3 intjänade kronor) och investerat rubbet i hyfsat riskabla tillgångar. 2009-2018 kanske hade funkat, men det kan ju vara så att kommande år ger halvdålig avkastning, och då faller "tidig pension"-strategin om man inte har riktigt låg uttagsprocent.
@Ben: Men gick inte tomtpriserna upp i motsvarande grad?
@JP: Här är 2 scenarior:
Scenario 1 (En som köpte både bostad och sparade 10000 i mån på börsen med start efter LB kraschen)
Sparar 10000 kr/mån på börsen med en avkastning på 10% per år
Köper en bostad för 500 00 kr
Resultat 10 år senare: Bostaden är värderad till 3 miljoner, Sparandet är uppe i 2,1 miljoner så totalt har han en förmögenhet på 4,6 miljoner (1,2 milj. är eget sparande).
Scenario 2 (En som fick en hyresrätt och sparade 10000 i mån på sparkonto med start efter LB kraschen)
Förmögenhet på 1,2 miljoner.
Så på bara 10 år har första killen 3,4 miljoner mer. Denna killen har nu stått mer än 10 år i kö för hyresrätt och kan således flytta till en hyresrätt och fortsätta spara på börsen.
Nu är jag säkert totalt IQ befriad när jag säger detta men jag tror har en fjantig teori om att man har ett bättre utgångsläge med mer pengar än med mindre pengar. 🙂
Toni: Ja, sparkonto har givetvis varit en riktigt usel placering de senaste 10 åren med garanterad förlust. Både bostäder och aktier har som du påpekar gått riktigt bra 2009-2018 (kanske inte 2018 dock och bostäder beror på var i landet man befinner sig).
Det jag tänker angående pensionsfrågan är att 4,6 miljoner är lite snålt med kapital att gå i pension med. Skulle tänka mig 8-10 miljoner är mer rimligt i Sverige (då kan man dra ut ungefär lika mycket pengar per år som genomsnittssvenskens disponibla inkomst, med hyfsat hög chans att inte göra slut på kapitalet på 30-40 år).
Toni, Hävstång är en bitch ska du få se.
@JP: Ja det förstår ju jag med men för en som inte varit med i den där fenomenala uppgången från 2009 och istället gick in för 2 år sen snart via lysa. Jag ligger på -1% på lite mer än 1 år. Jag betalar alltså för att vara fullt exponerad med risk. Det är inte alls lika roligt. Risken är väl att man köper en bostad snart i hopp om att man kan få göra samma resa och bränner sig rejält. Det är det många gör idag ser jag.
Dom får sitt första jobb som konsulter och köper en 1a för 3 miljoner d.v.s. maximerar dom sitt kreditutrymme (och även deras föräldrars kreditutrymme), lever från månadslön till månadslön och säger att dom köpt bostadsrätten för att göra bostadskarriär och sälja med vinst för att kunna köpa ett hus om 3-4 år när dom hittat en partner.
Det värsta är att många vuxna rekommenderar sina barn att göra denna resa.
Och ja, 8 milj. är helt klart bättre än 4 milj. precis som 4 är bättre än 1.
Hög risk, hög avkastning i goda tider (och dåliga i dåliga). Som vanligt. Bara det att många glömt eller inte varit med i dåliga tider.
Är det dåliga tider nu? Inget jag märker av. Bostadsköparna skryter fortfarande om sina värdeökningar och folk byter jobb hejvilt.
Men Toni, du ska inte skynda med flocken. Jag sa flera ggr -16 att det bar e o köp, bostad, ny, inte för det kunde motiveras vettigt på sikt, nej, marknaden var glad utan ränta.
Hur kan jag tala med folk som berättar vad de betalar i avgift+ lån/amortering som en totalkostnad? Går marknaden ner så ändrar sig kalkylen. Men om allt bara är till för finansindustri och vi mäter med börsindex och husindex, ökar de blir "vi" rika.
Vad gäller bostad så ska man inte stressa just nu, men leta läge alla dagar i veckan, dock, sällan i nyare byggen, ju.
Toni: Börsen diskonterar sämre tider framöver. Arbetsmarknaden fortfarande bra men den är inte en ledande indikator som t ex börsen är. Vi får se, kanske blir det en mild avmattning bara.
@PMA Eriksson: Tror du att priserna anpassar sig bättre när Ingves höjt med 25 punkter och sen är det sluthöjt till nästa högkonjunktur?
@JP: Har vi inte sett en mild avmattning? Det kanske är dags för en ny bulltrend nu. Vid förra krisen såg vi dock att svensk bostadsmarknad hade så gott som 0% korrelation med börsen. Jag har några år kvar till pensionen. Blir intressant att se om jag får uppleva en ny finanskris inom 32 år.
Vi får se. Jag tror personligen 2020 är ett tråkigt år, men det är inte alls säkert. Vet inte vad som ska sätta igång en riktig bulltrend dock, lite för mycket osäkerhet på en gång för det (hög volatilitet som vi har nu brukar inte hänga ihop med långa uppgångar).
Det hände mycket på den svenska bostadsmarknaden förra kraschen, men mest i form av stannad aktivitet.
Allså, jag vet inte hur någon kan säga något numer, gamla regler gäller inte. Priserna kommer att sjunka nu när inte folk tror på att "bo med vinst" längre, sen kommer en positiv ränta på det, vidare inbillar jag mig att arbete värderas upp vs kapital, kapital kan stat och kapital fixa men en kunnig arbetare är det värre med.
Ingves är inte kärnan i allt, om ens ngt. US och Tyskland visar vägen. Och vad ser vi där? (Jag vet inte själv, sen tror jag men…) Jag är nöjd med min nya 50-tals hyresrätt med inglasad balkong som det känns nu. Likadan lgh, i området, kostar runt 4 millar… Vad rika vi är i Sthlm!
@JP: Nä men det är det som är det fantastiska med ekonomi. Det kan gå hur som helst. Inte ens investmentbanker med nästan oändliga resurser klarar av att förutspå börsen så även om man inte tror på bulltrend så kan det ske ändå. Tänk hur många som skrikit bostadsbubbla genom åren? Någon som någonsin haft rätt? Njaa…Tveksamt.
@PMA Eriksson: -0.25% i SR är inte en positiv ränta :). Inte hört att högern lagt fram ett nytt budgetförslag med jobbskatteavdrag? Vi går alltså mot nya skattesänkningar men med samma räntenivå och även om dom höjer blir det knappt märkbart. Några jobbskatteavdrag och man får hela 50% av räntekostnaden betalt och vad händer då? Vips kan vi låna mkt mer och vad skapas genom skuld? Pengar? Mer pengar = Tillväxt. 🙂 Någon gång kommer det smälla ja men Sverige har än så länge många onödiga poster man kan banta på (arbetsmarknadspolitiska åtgärder, arbetsförmedlingen, digitalisering av institutioner o.s.v.). Detta kan hålla igång ekonomin i många år till.
Det enda som skulle kunna rubba svensk ekonomi är börskris+hög ränta som orsakar för höga räntekostnader som inte kan täckas av välfärdsavyttring och skattesänkningar.
Toni: Att spå på kort sikt tror jag ingen kan. Du har rätt i resonemanget kring "bostadsbubbla" också, vem vet hur nominella priser rör sig.
En annan sak, du nämner arbetsmarknadspolitiska åtgärder och arbetsförmedlingen — går M+KD-budgeten igenom (vilket verkar högst sannolikt) så blir det stora nedskärningar på dessa. I M+KD-budgeten ingår nämligen en besparing på nästan 3 miljarder på utgiftsområde 14, "Arbetsmarknad och arbetsliv", vilket är den största enskilda besparingen man gör i den budgeten. Ett steg i rätt riktning.
Jag har ett större antal aktier i ett antal skilda branscher – även investmentbolag – men de är INTE köpta för lånade pengar och så länge utdelningen är hög så kommer jag att behålla dem!
Detta även om de går ner ..
Synd bara att det är där nere på botten de kapar sina utdelningar. Lycka till.
Utdelningar är stabilare än vinster, men nu ligger utdelningsgraden högt i många svenska bolag, och glöm inte 2008. Ett exempel är gamla SCA, som fram till 2008 aldrig hade sänkts sin utdelning, fick tvingas till en rejäl sänkning.
Så även om direktavkastningarna idag kan se mycket lockande ut jämfört med ex riskfri ränta, så kan det mycket väl vara en dålig affär om börskurserna sjunker (och om sedan utdelningarna kapas). Det är inte en jättebra strategi att hoppas kunna leva på utdelningar — det är totalavkastningen som räknas.
Bankerna till exempel handlas idag till omkring sju procents direktavkastning, ganska högt historiskt sett. Är det en hållbar utdelningsnivå? Nja, inte om kapitalkraven höjs och det börjar bli kreditförluster (triggade av lågkonjunktur eller problem på bostadsmarknaden).
Ja, det är märkligt hur "utdelningsinvesterare" vägrar ta till sig det faktum att bolag faktiskt kan sänka sin utdelning, och ofta gör det när börsen faller. Man resonerar in i kaklet om att man ju alltid "har sin utdelning"…eeh, neeej det har du inte.
Stabila företag i kanbske inte så 6-iga branscher utan värderingar baserade på ev framtida intäkter likt vissa bolag inom IT i slutet på 90-talet.
Kommer du ihåg bo.com ?
Visst minns jag IT-bubblan. Jag minns också hur så kallat stabila företag alla kraftigt sänkte utdelningen under finanskrisen.
Företag med högre direktavkastning tenderar att ha högre risker eller lägre tillväxt än företag med låg direktavkastning. Det finns som vanligt inga gratisluncher, och just detta brukar tala för att det — för de flesta! — är bättre rent statistiskt sett att investera i något indexnära och inte försöka tajma upp- och nedgångarna. Problemet är förstås att folk är benägna att sälja när det går ner och sedan köpa igen långt senare (efter en uppgång en bit över vad man sålde till, plus uteblivna utdelningar mm).
Jag håller annars med dig, jag gillar "stabila defensiva företag", dock brukar sådana företag på lång sikt inte ge den bästa totalavkastningen. Jag brukar ha Axfood som ett exempel på ett sådant företag — men Axfood sänkte sin utdelning med en tredjedel 2008 (kursen sjönk också med nästan 50% från topp 2007 till botten 2008) och värderades sedan upp väldigt kraftigt 2014/2015 i takt med "nya låga normalräntor". Det innebär att även stabila defensiva företag kan ha en hel del fallhöjd.
Regel 1: Spekulera INTE med lånade pengar.
Regel 2: Spekulera bara med pengar du har råd att förlora
Regel 3: Satsa på aktier med en utdelning högre än högsta bankränta
Regel 4: Undvik über-hypade hippa häftiga bolag med alltför tjusiga adresser i innerstan och för många leasade dyra bilar. Ett pråligt utanpåverk döljer bara en inte alltför vacker insida.
Regel 5: Flytta till en husvagn. Det bästa sättet att "tjäna" pengar är att minska de befintliga kostnader.
Regel 6: Köp allt på Ullared och kör hem det i skuffen på skodan?
Nice! Den satt också fint
Jag har varit på Ullared 1 (en) gång och det var KRÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄk-mycket folk där… Varmt, fuktigt och dålig ventilation också..
Visst! Det är snorbilligt men så skall man offra dyrbar tid på att köra dit också och jag har några mil från norra Skåne dit..
Kör en gammal Renault Megane Kombi som är både pålitligare och billigare än vilken statustysk som helst. Renault, ett underskattat märke och inte alls så svårmekat som man kan tro
Reegel 7: En regel som till viss del hör samman med regel 5. Låga fasta kostnader framför allt för boendet. Bor i ett hus – tänk skånelänga i trä – smalt i 1,5 våning med 2 st. kakelugnar och en järnkamin + vedspis i köket. Har även elelktriska nya dito som spis och VV-beredare
Ungefär så här ser det ut hemma hos mig!
Kolla in fastighetspriserna! Hur mycket skrubb i Stockholm får man för dessa pengar ?
https://www.husmanhagberg.se/alla-bilder/?objectid=OBJ16666_1670655970&source=Hemnet
https://smalands.sfbab.se/objekt/?estate-id=CMVILLA4PE4E5BBFGFJKCD8#images
I uppgång som nedgång kan man byta en Investor till en Atlas, en Volvo och en SCA … lite som med bostäder. En bra affär är en bra affär även om det finns en bättre i morgon, en dålig affär är en dålig affär även om det inte finns en bättre i morgon. Men som alltid, each to their own. Tack för bra blogg och trevliga index uppföljningar.
Tack för de löpande
Ser inte dow Jones ut att vara på väg mot ett dödskors?
jupp
SP500 var nere och vände i säljsignal igår men stängde precis ovanför signalen. DJIA har några hundra punkter ner dock. Javisst, Europa går ju inte som tåget längre….till skillnad från USA. Däremot ska det bli spännande och se var rekylbotten ligger. Det går att hitta flera tunga aktier, t.ex svenska, där vi närmat oss lämpliga sådana rent tekniskt.
I de två nedgångsrörelser vi sett i OMX30 sedan oktober visar på positiv divergens i RSI på daglig basis. Om RSI fortsätter att stiga, dvs tillsammans med index, kommer att bero på dels USA, dels vår egen konjunktur. Samtidigt är det intressant att studera de stora internationella bolagens konjunktur relativt smalare nationella index eftersom de stora bolagen i högre grad än förr lever sitt eget liv utanför Sverige.
Har några kronor efter en lägenhetsförsäljning som jag placerade mesta i räntekonto och ca 15 -20 % i en ädelmetallfond och en Alfred berg bear fond. Hoppas jag är bra skyddad mot börsnedgång och att det finns fina köptillfällen snart.
Den hyfsat aktiva investeraren har 10-15% guld över en konjunkturcykel, dvs man har kanske 30% eller tom mer om man vill ta mer risk, när konjunkturen toppar för att ha 0-10% när konjunkturen och procykliska aktier bottnar (vilket de ej gör samtidigt).
Den som vill göra lite egen DD på guldbolag kan förslagsvis börja med Wesdome, B2Gold och Sandstorm.
OMXS30: +2,41% idag än så länge.