Icke-inflationen fortsätter att skörda segrar. Telia lämnar nu beskedet till de som fortfarande har en fast telefon att de höjer abonnemangskostnaden med 22%. Frågan är hur många som därmed har lust att behålla något de flesta knappt använder längre, när alla har en personlig mobiltelefon. Gissningsvis slår höjningen hårdast mot pensionärer.
Fiberdragning. |
Telias prishöjning innebär att det nu kommer kosta hela 329:- SEK per månad att ha kvar en fast strömförsörjd koppartrådtelefon, även om man inte ringer på den. De flesta har idag en personlig mobiltelefon med gratis telefonsamtal, och använder oftast den. Trots allt är telefoni oftast riktad direkt till en specifik person och inte till ett hushåll, vilket gör att den fasta telefonen tappar i betydelse.
I ärlighetens namn bjuder nu Telia på gratis telefonsamtal inom Sverige i den nya högre kostnaden, men då få använder fast telefon, annat än äldre och personer på landet utan mobiltäckning, så kan man gissa att många kommer säga upp sin telefoni. Detta om man inte även kör DSL för Internet via den samma, vilket gör kostnaden rimligare. Ett telefonabonnemang kostar nu i princip lika mycket som DSL.
Höjningen kommer främst så mot pensionärer och folk på landet utan mobiltäckning. De flesta övriga kommer nog rycka på axlarna och säga upp sin koppartelefon, kanske flytta den till fibertelefoni.
I sammanhanget bör man komma ihåg hur Telia klipper kopparnätet på landsbygden och hur allt fler har fiber både i stad och land.
Olyckligtvis är koppartelefoni (POTS – plain old telephone system) viktigt ur krisberedskapssynpunkt. Telestationerna har nödströmförsörjning och även vid strömavbrott kommer koppartelefonin därmed att fungera så länge man inte har en trådlös telefon. Visserligen har även mobilnäten avbrottsfri kraft, men inte i lika många timmar som den fasta telefonin. Det samma gäller sk säker fiber, dvs fiber med UPS i strömförsörjda noder. Fibertelefoni kräver dock strömförsörjning av fiberroutern, vilket de flesta normala hushåll inte har.
Nedsläckningen och överprissättningen av koppartelefonin blir därmed ett totalförsvarsproblem. Inte för det militära försvaret, som har sitt egna FTN, liksom vissa andra myndighetsfunktioner, men för hushåll och företag.
Med det sagt har mobiltelefoninäten visat sig vara mycket robustare än vad man kan tro. I konfliktzoner som Afghanistan, Syrien, Ukraina och till och med Somalia, fungerar oftast mobiltelefonin. Det kan krävas lite jobb från teleoperatörerna att hålla liv i mobiltelefonin, som dock klarade av det under stormen Gudrun. 2005 var dock ett helt annat Sverige, då socialdemokraternas nedläggning av de sista resterna av det gamla försvaret 2004 ännu inte slagit igenom i januari 2005 och det fanns utrustning att nyttja i en helt annan volym.
För många kommer strömförsörjning för den egna mobiltelefonen blir ett problem, även om teleoperatörerna lyckas hålla basstationerna igång. Hur har du säkerställt att kunna hålla mobiltelefonen laddad under längre strömavbrott?
27 kommentarer
329kr!!!! Gissar att höjningen är typ exakt samma summa som höjningen av pensionen? 😛
"Ett telefonabonnemang kostar nu i princip lika mycket som DSL."
Vad kostar det att ha både DSL och telefon från Telia?
Om man inte har fiber och därför måste ha DSL så känns det som att man får ganska bra rabatt på endera – för man betalar väl inte 329 + 329?
Jag betalade 439 för 12-30 Mbit/s DSL, inklusive koppartelefoni. Gör inte det längre pga fibern. Att behålla koppartelefoni för 329 och samtidigt betala för fibern är helt orimligt.
Slår redan hårt mot delar av Norrtäljes glesbygd där det är dålig mobiltäckning, ingen fiber och sedan i maj ingen fast telefoni sedan Skanova tagit bort kopparnätet (på grund av utlovad fiber som inte blev av…) De stackarna åkte tillbaka till den digitala stenåldern.
Aj.
Ja, kan tänka mig att "landet nära storstaden" såsom Norrtälje blir snabbt lidande. Marknaden är ju liksom inte alltid garanterad och Norra Stockholms län har minst sagt rätt stora avstånd och ytor jämfört med de mer centala delarna av länet.
"Det kan krävas lite jobb från teleoperatörerna att hålla liv i mobiltelefonin, som dock klarade av det under stormen Gudrun."
"För många kommer strömförsörjning för den egna mobiltelefonen blir ett problem, även om teleoperatörerna lyckas hålla basstationerna igång. Hur har du säkerställt att kunna hålla mobiltelefonen laddad under längre strömavbrott?"
Det är väl exakt samma problem för mobilnätet?
När Gudrun gjorde stora delar av Sverige strömlöst så slutade även mobilnätet att funka (efter att batterierna tagit slut). Vet att mobilnätet låg nere ganska länge i vissa delar av Småland.
Mobiloperatörerna höll igång utvalda basstationer med reservaggregat. Var ett jäkla körande av bränsle för att fylla på dessa, då man använda små kommersiella aggregat. Där det blev tyst berodde det på att det inte gick att nå basstationerna pga fällda träd.
Däremot skulle det behövas lagkrav, liknande som för elnäten, med vite om mobiltelefonin är nere mer än ett dygn. Eller är det 12 timmar för elen nu?
Var på platsen när detta hände. Tung blötsnö knäckte elstolparna. Efter 3 dagar försörjde dieselaggregat elnätet där jag bodde. IKEA:s värmeljus (100 W/st) fick hjälpligt höja temperaturen i lägenheten. Mobilnätet dött i flera dagar. Var mycket glad över min koppartrådstelefon.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/snostorm-lamslar-barcelona-och-katalonien
Mobiloperatörerna har förbättrat reservkraften sedan Gudrun. Fler basstationer har försetts med reservaggregat och man har köpt in fler mobila reservaggregat som kan sättas in vid behov. Därtill så har elbolagen förstärkt elnäten genom att bland annat gräva ned kabel som tidigare var luftledningar. Är inte värt att lägga ned mer pengar på det gamla kopparnätet som jag ser det, de pengarna kan användas bättre på annat håll.
Telias prishöjning ser jag som Telias sätt att säga åt kunderna att säga upp sin fasta telefoni.
Telia säger åk tillbaka till 1800 talet (ingen mobiltelefoni)
Inflationsförväntningarna har i USA störtdykt den senaste veckan. Detta mätt efter TIP/TLT-kvoten som varit uppe och testat ett flerårigt motstånd för 3´e gången utan att bryta igenom. Den svenska dito tycks i november bekräftat samma sak. Dollarindex-uppgången har mattats på sista tiden och idag tappade även kronan sin "nyvunna" styrka. Båda valutorna ligger dock kvar under köpsignal där dock usd/sek idag är nära att utlösa köpsignal(svag krona). Har svårt att se att RB höjer styrräntan redan i december om inte ECB annonserar ändrad policy. RB har förstås målat in sig i ett hörn mht till konjunkturcykelns normala takt. ECB förväntas avsluta sitt QE-program denna vecka(?) men behålla sin styrränta under eller omkring noll hela 2019. Svårt att se att RB höjer om det förverkligas(givet inflation som idag). Kan bli en åtminstone temporär positiv effekt på bopriserna givet att konjunkturen inte drabbas alltför hårt.
Den förväntade större rekylen i dollar-index verkar inte komma pga fortsatt stark ekonomi.
PSTN har gått ner från 3,5 milj till 1 milj abb, så lika bra att gå ner mot noll och klippa det helt.
IP-telefoni och mobilnät kommer fungera alldeles utmärkt med reservkraft. Det är inget magiskt med kopparnäten. Snarare kan du i nödsamtalsfall ha _större_ täckning med flera operatörer än om du har en enskild kopparlina att förlita dig på.
Man kanske ska skaffa en "old school" mobil utan finesser för att nyttja enbart för kommunikation (ringa/ sms) samt en vevladdare eller liknande…
Jag sa upp min koppartelefoni precis innan prishöjningen. Men betalade tidigare 225:-/månaden för telefoni + 409:-/månaden för DSL 10MBit/s (i verkligheten närmare 8). Dålig mobiltäckning på landsbygden har gjort att jag behållit min fasta telefoni och avståndet till televäxeln gör att jag inte kan välja IP-telefoni. Men nu började det kännas som pengar i sjön då telefonen i det närmsta aldrig används!
Jag har grannar som ofrivilligt blivit av med kopparnätet, då de matades från en annan telestation som lades ner, och fortfarande har bristfällig mobiltäckning och ingen fiber.
De klarade inte alls av det vid Gudrun.
Möjligen på ett generellt plan.
Täckningen är lite sisådär där jag håller till. Vissa år är det bra, men så blir det sämre igen. Antar att de "tunar" in för någon och att det påverkar närliggande. Tv blev jag av med när de gick över till digitalt. De säger att det KAN gå om jag sätter in antennförstärkare och hugger ner skogen åt sydväst. Problemet är att det är lövskog och mijövännerna vill inte att man hugger där. Om två veckor får jag betala extra skatt även om jag inte kan ha tv.
Dags att avsluta Telia nu då. Borde gjort det för längesen, det är ändå bara telefonförsäljarna och Morsan som ringer …
Jag höll på att säga (men skrev det istället), finns det någon som vill ha Telia överhuvudtaget som leverantör. De flesta jag känner (och det är faktiskt rätt många trots allt) har övergett Telia för länge sedan. Familjen har både fast och mobiltelefoni men inget av det på Telia. Mor och far har fortfarande Telia, men de är gamla vid det här laget och en gissning är att de inte orkar byta från något de har haft så länge. Man skulle kunna tro att de är sossar som resonerar på det sättet, man vet vad man har (även om det suger), men inte vad man får (även om möjligheten finns till förbättring). Den ena av dem är moderat och den andre (Gud förbjude) liberal.
Hos mig uppe i skogen är det dålig täckning trots att jag inte bor i Lappland utan i det tätbefolkade sydsverige.
Undrar hur det ser ut i våra grannländer Finland, Norge och Danmark?
För några år sedan salufördes Sonim XP3.2 Quest Pro i Sverige. Det var en ganska enkel mobiltelefon men med standbytid på 1500 timmar (alltså två månader) och taltid på 18 timmar. En preppers och långvandrares dröm. Tyvärr är det antagligen bara smartphones med obefintlig batteritid som kan säljas idag.
Det har ju relansersts klassiska Nokia modeller 105 och 3310 tror de har en månad standby och 15 timmar samtal eller något sånt billiga och bör fungera bra som reserv.
22%? Närmare 65% är nog mer korrekt, i alla fall för min mor. från 205:- till 329! Rena ockret!
Telia har som vana att ockra,samma mönster som på monopoltiden.
Bra om man kan undvika att gynna sådana.
Jag har inte betalt någon telefonräkning på 14år (företagsabonnemang) samt tv-licens på några år. Inflationen här blir oändlig då jag nu måste stödja Södertörns rekryteringsbas, fast jag skulle nöja mig med en radiokanal. Vad får jag för pengarna förutom bollibompa och mello?
Ok, jag kritiserade just stödet till solceller men här ser vi ju ett klockrent exempel på där solceller är vad vi behöver. Även i hemmet borde ett par kvadrat med ackumulator räcka till för att driva router och modem. Och även klara att driva mobiler och datorer, åtminstone en liten laptop så man kan få information från MSB. Kanske även ett argument för Digital Radio Mondiale?