Veckans uppgång på Stockholmsbörsen (OMXSPI) bekräftar en fjärde vändning på ett drygt år vid ett tekniskt stödområde runt index på 545. Nivån är uppenbarligen intressant att bevaka och när den väl faller blir det en tydlig indikation på att börsen ska ner.
Dagschart OMXSPI. Stödområde markerat som linje. |
Börsen ska förstås ner med konjunkturen, men har än så länge envist vänt vid ett stödområde vi kan hitta på ligger runt 545. Det har ännu inte blivit några handelsdagar där kursen stängd under denna nivå, vilket är en nivå hos index att bevaka.
Får vi väl en stängning under detta kan det vara en signal om att det slutligen är dags för den stora börsnedgången att ta fart för den här vändan i konjunkturcykeln.
Men uppenbarligen inte förra veckan, vilket veckans starka uppgång på börsen bekräftar.
11 kommentarer
Sitter redo med fingret på köpknappen för korta positioner, blir intressant hur djupt vi skall när denna nivå passeras. Låg konjunkturen is comming!
Alla gratispengar håller på att sugas upp ur systemen. USA kör QE-unwind så det skakar över hela jorden, Argentina och Turket har ni redan läst om. ECB ska köra igång sin QE-unwind dec/Jan. Ingves har passande lovat höja räntan vid samma tidpunkt! Håll i hatten!
Hoppas du har rätt.
Håller förstås med. Sett till botten 2017 sep är detta index ngt svagare än storebror OMX30 som bara har en dubbelbotten här. Det gäller f.ö. t.ex FTSE100 medan de större USA-indexen lever helt andra liv. DAX däremot anser jag leder börsens riktning i Europa. (Tyskarnas BNP utveckling har varit usel under mycket lång tid i kontrast till deras exportmaskineri. Tyskland har via arbetskraftsreformerna(Hartz)gått mot ett tudelat land. Merkel´s flyktingpolitik kommer att förstärka problemen ännu mer.)
OMX30 visar på ett s.k megafon-mönster sedan Q2 2017 men där den normalt starkaste slutvågen, E-vågen, tappade fart. Det blev istället reaktion nedåt efter en(2) dubbeltopp(ar) i september. Kursrörelserna illustrerar svaghet och stor osäkerhet. Man ser i ovanstående mönster att uppgångarna har lite med de positiva impulsvågorna att göra. Istället är nedgångarna massiva vilket inte avspeglar typiska korrektioner i en uppåtgående marknad. Med det menar jag att hela den uppåtgående trenden ovan är en korrigerande våg, en s.k B-våg och att vi sedan september befinner oss i den mest destruktiva C-vågen. Så om nu börsen diskonterar en lågkonjunktur så kommer det att avspegla sig i bolagens prognoser och kursutveckling.
Alternativa placeringar är det tyvärr dåligt med i nuvarande ränteläge(USA-räntor igen på väg uppåt på långa sidan). Det skulle kunna tala för sidgående börsrörelser snarare än det sedvanliga slutraset. I hopp om att det blir en s.k mjuklandning. I ett sådant perspektiv visar alltså börsen styrka istället för svaghet.
Mitt huvudscenario för DAX är dock fortfarande(korrektion av hela uppgången från 2009) nedgång till minimum Fib 38 9.774(-15%). Fortsättningen på denna utveckling kan starta så fort eur/usd går under 1.13.
Bostadspriserna hänger med ned! -2,5% sista 30 dagarna på Söder, sthlms innerstad. -8% sista dryga 2 månaderna. 81.000/kvm just nu och priserna accelererande nedåt, snart nere på 78k/kvm, 3 års lägsta(penates). Ingves kommer troligtvis tvingas höja årskiftet, och då kommer det braka loss nedåt ordentligt. USA talar redan om 6% ränta till kund.
På Östermalm har jag sett ett par budgivningsrallyn senaste tiden. tillbaka över >100kkr/kvm för lägenheter i 100kvm-klassen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Östermalm lever sitt eget liv. Sveriges multimiljardärer köper vad de vill till vilket pris de vill. När QE kom igång efter krashen 2009 så fick de ultrarika tillgång till alla gratispengar först och blev otroligt mycket rikare. Lyxmärken slog nya försäljningsrekord runt 2012, men man höll låg profil för att inte uppröra resten av befolkningen.(England). Så Östermalm räknas nog inte riktigt.
81tkr/kvm på söder är normal pris. Ingen bostadkrash så länge. Sverige ska inte fölija med USA denna gång. Eftersom krona är redan skit billig.
Efter USA´s arbetskraftrapport i veckan ser det nu ut som att trippeltoppen(nacklinjen) för TIP/TLT till slut får ge vika efter 4 år då nuvarande mönster(H&S) bildats. Alltså ökade inflations-förväntningar kommer till uttryck. Kan börsen fortsätta uppåt under stigande räntor? Ja varför inte! Frågan är dock om vi är där just nu?
Jag brukar använda mig av 5% regeln! Ner 5% under 5 dagar, rekyl på 3% så går vi ner 10% till eller mer! Jag handlar med optioner och behöver en trade på 3-4% för att dubbla, upp eller ner! Gjorde 1 miljon med 50K på 3 veckor under krisen 90. Endast teknisk analys med cykler. Titta på Armstrong Economics: https://www.armstrongeconomics.com/