Just nu klockan 15:13 nettoimporterar Sverige 567 MW, eller lite drygt en halv kärnreaktor. Detta eftersom det är fint väder och några grader minus. Efter årsskiftet stängs en första reaktor ner på Ringhals och 2020 ytterligare en.
Det blev vinter i år igen. Arkivbild. |
Svenska Kraftnäts sajt Kontrollrummet rapporterar att Sverige just nu nettoimporterar el. Detta trots att pristoppen och tillhörande förbrukningstopp först inträffar om två timmar, i tidsintervallet 17 – 18.
Elpriset är just nu “bara” 90 öre per kWh mot 101 öre per kWh efter klockan 17 i elområde södra Mellansverige (“Stockholm-Göteborg”). I natt går priserna ner till 48 öre när folk har lagt sig att sova.
Vi kan förmodligen förvänta oss ökad import efter 17-tiden, mot nuvarande dryga halva kärnkraftsreaktor. Nästa år stängs en reaktor på Ringhals och 2020 ytterligare en. Det bör ge ett underskott på runt 2000 MW till, och ett svenskt importbehov på runt 2500 MW vid dagens väder.
Hur ser då vädret ut just nu?
Stockholm har -1.8 grader, Göteborg +0.2 grader, Malmö +0.1 grader, Kalmar (Ölandsbron) 0.0 grader, Jönköping -0.8 grader, Karlstad -3.9 grader, Örebro -1.0 grader, Gävle -4.0, Östersund -5.4, Luleå -9.0, Kiruna -10.0 grader. Detta enligt Trafikverkets väderstationer.
Gött att elda med ved. Körde en mindre kaminladdning innan jag drog och fotade Tesla Model 3 under förmiddagen. Sedan en ny kaminladdning vid 15-tiden, som får vara igång tills läggdags. Graferna visar hur värmen över dygnet sprider sig i huset från kaminen i vardagsrummet. |
Det blir intressant att se elpriset senare i vinter, när det blir lite kallare än det är nu. För att inte tala om nästa vinter, när vi stängt den första reaktorn på Ringhals. Hoppas ni värmer era hus med något annat än el (inklusive värmepump).
Starkt bidragande till de kraftiga variationerna i elpriset mellan eller inom enskilda dagar är vindkraften, som just nu krymper mot moll. Den ger för stunden endast 676 MW, mot över 2400 MW under natten. Vindkraft ger inte stabila elpriser. Punkt.
Tillägg: Klockan 16:55 är importen uppe på 712 MW och närmar sig alltså en hel kärnkraftsreaktor.
Klockan 17:33 importerar Sverige 1 142 MW, eller mer än en hel kärnkraftsreaktor.
45 kommentarer
Band just elpriset på ett år. Fick 51 öre/kwh ex moms.
Med tanke på risken att det blir en skitviter vad gäller elproduktionen I landet så kändes det som en rimlig "försäkring med en villa som förbrukar 20.000 kwh. Ska genomföra energibesparande investeringar men detta kommer få genomslag först senare.
Som Bloggarn sager. Att binda I lägenhet är puckat. Att inte binda med hus är dumdristigt. Även om det kostade en bit att binda lite senare under året.
Jag har lägenhet. Varför ska jag inte binda? Tacksam för råd.
Mattis: Skulle nog saga att du antagligen har så låg förbrukning att du inte måste parrera topparna genm den försäkring ett bundet pris innebär. Du kan antagligen hantera att elräkningen är 600 kr en månad och istället få betydligt lägre pris de månader handelspriset är lågt.
I lägenhet utgör dessutom den fasta kostnaden till nätägaren en stor del av kostnaden.
Väljer man vattenfall kan man välja endast kärnkraftsel och i alla fall med sin kundmakt visa vad man vill ha, en orsak till att binda i lägenhet 🙂
Ja tror man att man kan sia bättre än experterna på elbolagen så skall man väl binda. Men som brukligt brukar det inte löna sig i längden.
Tim: Om alla vattefallskunder skulle aktivt välja kärnkraftsel, tror du då att kärnkrafts elen skulle räcka till? Och hur vet du att du får kärnkraftsel i just ditt boende?
Samma sak som med att välja naturvänlig el på sitt avtal såklart (spelar noll roll i praktiken utöver godhetspoäng vid middagsbordet).
Det ska för övrigt vara -8 här I sthlm under morgonen imorgon…
Dock inte mer än 60 öre per kWh i morgon. Priset fluktuerar mycket stort beroende på vindkraften. Antar att ngt enskilt driftavbrott i något större kraftverk också kan spela in.
Bra. Då kör jag på kostym och underställ. 🙂
Du menar att du klär dig efter väderlek? Grattis, du är vuxen.
Alla värme system behöver el El till Pumpar Fläktar Styrcentraler och styrventiler. Det finns inte många el oberoende värme system i Sverige.Jag kan tänka mig enstaka villor med öppen planlösning och en effektiv kamin kan klara sig en längre tid. Dessutom få upp elnätet görs inte på 10 minuter utan handlar om många timmar, Såvitt jag vet har Danmark har gått från 0 till 100 och det tog mer än ett dygn och inträffade dess utom på sommaren Bygga upp nätet igen är en långsam och krävande process Då varje watt måste användas i samma ögonblick den produceras
Cirkulationspumpen i ett vattenburet biobränslesystem drar i sammahanget försumbara mängder energi och elkostnader.
Kamin fungerar utmärkt på mina 190 m2. Har man svårt få spridning finns värmedrivna fläktar eller så sätter man in två kaminer.
Det går utmärkt att bygga vattenburen värme som går utan eld, med vedeldning som primärenergi.
Faktum är att det blir lite dyrare rördragning men med tanke på vad el+cirk pump mm kostar så…
Å andra sidan räcker det med ett par av panelerna på bloggarens tak för att driva några ledlampor och en cirkulationspump via en liten växelriktare och ett par fritidsbatterier. Vintertid.
Några paneler och batterier till kan man tom titta på favoritfilmen på laptopen givet inte Ryssen bränt av en EMP laddning 1200km upp såklart.
Om man inte har koppartak dvs. Väljordat. Men det är osannoikt.med dagens aktivister i tjänstemannakadren inom offantlig förvaltning.
Vad tänker vi att lösningen är? FÖ gick både disk och tvättmaskin sönder i somras och byttes till moderna A++++++++++++++++++ (typ). Det har bidragit till en rejäl minskning av min elförbrukning – som i sin tur har ätits upp av stigande elpriser. Status quo pengamässigt…
Förutom att de antagligen kostade en bra slant. Vår diskmanskin gick också sönder och vi köpte en tre år gammal beg. A+ maskin för 1/6 av nypriset. Pengarna vi sparar kan vi lägga på el.
Lösningen är såklart att göra som jag ser i många nyare hus i Finland: montera in en modern oljepanna. Suverän komfort och prisvärt i tider av dyr el.
Allt är upplagt för skenande elpris, precis som miljöfascisterna vill ha det. Nu är det för sent att bygga ny kärnkraft och för varje nytt vindkraftverk och för varje ny solkraftanläggning så ökar priset. Marknaden är precis som i Tyskland riggad för detta. Tipset är att börja titta på uppvärmning med ved, värmepumpar kommer inte vanligt folk ha råd med.
Carmania skenande elpris får vi under kortare tider. Men det går att teckna längre elavtal med fast pris för den som är orolig. All typ av utbyggnad av elproduktion eller modernisering av bitvis uråldrigt stamnät kostar i investering.
Varför ska inte de flesta ha råd med en värmepump?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har bundet tre år på 34 öre, samma skulle kosta 54 öre idag. Det kallar jag skenande priser.
Nu är Vattenfall ett vinstdrivande bolag med kraftverk här och var och har högre marginal på att sälja brunel. Gör inte misstag och tro att energiförsörjning skulle ha något med samhällskontraktet att göra, det var länge sedan det var så.
Vi får väl be en bön och hoppas att vår Herre är nådig, men då säger han Ni får skylla Er själva eftersom Ni har röstat fram de som styr.
Tänk om det ändå vore så väl att det var en halv kärnkraftsreaktor som vi importerar. Men det är det inte. Det vi importerar är kolkraft från kontinenten. Med efterföljande utsläpp av CO2. Hurra för miljökramare som vill stänga reaktorer!
Fredrik just nu importerar vi mycket från Norge och lite från Tyskland men exporterar mer än den tyska importen (150) till Finland (900), Danmark (620), Polen (460) och Litauen (400). Mycket kol som sparas i Finland, Danmark, Polen och Litauen.
Frankrike ska stänga några gamla nu också. Det är nog som i Sverige ekonomin som avgör.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det låter intressant, har hört det tidigare. Vilka märken och hur mycket kostar det
Till Ulf Dahl och er andra.
Har liten välisolerad stuga på landet.
Eldar/värmer med ved i vedspis dagtid kamin för natten, egen ved till min död, ligger för det mesta på några års förråd på ved.
Kommer sparka vattenfall i Röven och gå över på egen el utan uppkoppling mot nåt energibolag.
Min svåger jobbade förut på ett kraftbolag och enligt han importerade vi i bland el från Finland som de i sin tur importerade från rysk kärnkraft.
Det ska man inte säga, bara det onda kommer från ryssar jo. Hur kan de ens tillverka el…
Fullständigt hål i huvudet att lägga ner kärnkraften. Det var länge sedan Lars skrev något om oljan och jag ser att Kjells blogg är bortplockad från länkarna. Jag tycker det vore väldigt intressant med lite uppdateringar eftersom vi står och faller med energitillgången. Även om timingen är svår att göra perfekt så tror jag på de underliggande mekanismerna i Kjells slutsatser.
Vi kanske kan stänga och skicka hem dom utländska serverhallarna? Borde väl hjälpa en del, dom skapar ju ändå inget särskilt mervärde för oss.
Vansinne.
1) Elen vi importerar kommer inte vara ren och säker som kärnkraft
2) Elen kommer bli dyrare
3) Elproduktionen ger inga svenska jobb.
Så blir det när muppar får styra landet.
http://i.pinimg.com/originals/7d/29/6a/7d296a0e3108697645b2021ae4aec5ef.jpg
Skatt … du är lite dåligt uppdaterad.
1) Vi importerar majoriteten av elen från Norge. Exporterar majoriteten till Finland och mer netto till alla andra.
2) Ja troligen de närmaste åren.
3) Jo elproduktionen ger svenska jobb och även modernisering av nät samt mest utbyggnad av ny kraftproduktion.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec.
På den nordiska elmarknaden så exporteras elen till elområden med högre pris och importeras från områden med lägre pris. Så om Sverige skulle ha högre pris än Finland så skulle vi importera därifrån. Det finns även arbeten med att öka exportkapaciteten vidare utanför Norden och Baltstaterna och då kan priserna i importberoende Nordiska länder öka eftersom exportländerna annars skulle förlora på att inte exportera till tex Tyskland.
Vilken reaktor jämnför du med? O3 på OKG ger ju 1430mw?
Vedeldning orsakar utsläpp av PAH – polycykliska aromatiska kolväten och de är inte alls nyttiga att andas in. Som tur är så bor jag i skärgården intill en stor skog, så mina utsläpp drabbar inte så många andra och så försöker jag elda torr ved, som orsakar mindre utsläpp. De kommande elprishöjningarna är minst sagt hårresande. Jag stänger av elvärmen till natten, jag sover bra i kylan.
Att stänga av värmen på natten, är det så vettigt?
Huset kyls och du får värma stommen/väggarna på nytt, och då till dyrare dagsel-taxa.
Ja, nattetid är lågkonsumtionstid med låga, så här års ibland halva elpriser. Tvärt om ska man fläska på med elvärmen nattetid, och stänga av den dagtid.
Kollade igenom svärföräldrarnas elräkningar. De hade 101 öre/kwh nu!!! Men de hade inte bundet avtal, vilket jag fick de att göra. Så nu har de 68 öre/fast vintertid och 58/rörligt sommartid.
Gäller att börja tänka 30-40år framåt om vi ska eller inte ha kärnkraft. Blir dyrt annars
Just nu, kl 19:45, importerar vi nästan 700MW. Vid denna tid, brukar man även dra ner på vattenkraften. Så har inte skett i kväll. Den levererar just nu 12000MW, vilket är i det närmaste full utnyttjat. Som Cornu skrev, börjar nedstängningen av R2 nästa år. Då försvinner 900MW. Köp skog, är mitt råd.
Varför har vi en lag och en förordning om MAX effektreserv (som vi sänkt efter 2017) i elproduktionen? Men jag hittar inget lagstadgat krav på MINSTA reserven..
Det är väl klart att vi köper där priset är lägst. Just nu Norge, där ett oväder drar in och fyller de ständigt fulla magasinen. I morgon kommer det hit och vi får fylla på och få vind i seglen. Det är gungor och karuseller. Ingen panik för en dags mätning.
Läser man kommentarerna så är Sverige tydligen nettoexportör.
Istället för att höja elpriset så borde man ju sluta exportera, dags att göra vad som är bäst för Sverige.
Gissar att det har med avregleringen och nordpol att göra, var det inte S vattenstämpel på det beslutet?
Alla marknadsliberala ville detta.
Fördelen är att Sverige kan exportera sitt överskott och sedan importera vid behov. Nackdelen är att elpriset blir marknadsmässigt. Fördelen är att elpriset blir marknadsmässigt.
Betalar 27,50 öre/kWh fastpris 5 år i lgh.. bra eller dåligt?