Enligt Reuters ska förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU brutit samman på grund av oenighet i formuleringar kring Nordirland ska hanteras.
Ombyggnad pågår. |
Bägge sidor av förhandlingarna verkar vilja låta Nordirland ha ett särstatus kontra EU, med fri rörelse över gränsen mellan Storbritannien och Irland. Detta för att inte riskera att konflikterna i Nordirland blossar upp igen.
Dock är tydligen EU och Storbritannien inte överens om formuleringarna kring detta, och om EU eller London ska bestämma vad för lagar som gäller i Nordirland. Reuters rapporterar det som att förhandlingarna brutit samman, och att det nu kan vara svårt att hinna få parlamentariskt godkännande av eventuellt framtida avtal innan själva Brexit ska ske.
Reuters skriver att det brittiska pundet faller mot euron som resultat av detta. Rörelsen idag är +0.26% för euron mot pundet, vilket väl är att anse som en stor rörelse. Det avtal som marknaden prisat in är nu osäkert.
22 kommentarer
Jag förstår faktiskt inte hur man skall lösa problemet med Nordirland, även om det får en särstatus. Finns det någon lösning som Katoliker, Protestanter och Brexit folket kan acceptera?
1. En gräns Irland-Nordirland gör att katolikerna startar konflikten igen. Dessutom vägrar Irland ett sådant avtal med stor sannolikhet.
2. En gräns Nordirland-UK gör att protestanterna startar konflikten igen.
3. En öppen gräns utan tullar och kontroll innebär att UK i praktiken är med i den gemensamma marknaden, vilket Brexit folket absolut inte vill.
Det vore väldigt intressant att få reda på hur denna berömda kompromiss som de arbetar på skall se ut. Minst risk för blodbad antar jag är om Brexit folket får stryka på foten, men samtidigt är det Brexit folk som sitter med den politiska makten…
Än så länge sitter Brexitanhängarna vid makten.
Om det blir politiskt turbulent kanske förhandlingsperioden förlängs.
De mest rimliga är att ha en gräns mot UK.
Det bor bara ett par miljoner på Nordirland, så de kan knappast vara med och bestämma hur saker ska funka i hela UK. De blir ett specialfall.
Det är också mer kontroversiellt att bygga gränsstationer där folk dagligen kör fram och tillbaka med bil. Om man flyger eller tar båt, så förväntar sig folk gränskontroller.
På sikt kanske det blir en annan lösning, men det är vad som är rimligt nu.
Det finns gräns mellan Hong Kong och Kina, så jag håller med om att det inte borde vara omöjligt med nån form av gräns mellan UK och NI. Kanske nån slags "halvgräns", med self-service där man bara själv blippar sitt UK-pass och passerar igenom. Saknar man UK-pass får man passera vanlig bemannad gränskontroll. Dock kommer såklart protestanterna gå i taket över detta.
Skatt är stöld: Skönt att du kan sitta hemma i din länsstol och lösa världsproblem på distans utan kunskap om politiska maktförhållanden, affinitet, grupptillhörigheter etc.
För att ta ett exempel på varför ditt förslag f.n. är ogenomförbart: Hela Theresa Mays parlamentariska underlag bygger på stöd från DUP (Democratic Unionist Party). Grundat av Ian Paisley, du vet mannen som stödde de paramilitära unionistgrupperna under "The Troubles" och som sedan dess mest blivit korrumperade.
På pubarna i flera protestantiska stadsdelar i Belfast avslutas stängningsdags med att spela "God save the Queen". Reser du dig inte upp och sjunger med för full hals får du stryk. Skulle det bli till konflikt igen vet "alla" där vad de ska göra. Det är här du hittar en stor del av DUP:s väljarbas.
Nu bryr sig DUP inte jättemycket om "vardagliga" sakfrågor på regeringsnivå men allt som har med Nordirland att göra kan de inte svika utan att det blir en kabinettsfråga, det säger sig självt och det är på de premisserna de stödjer Tories.
@The Engineer: Vilket parti är tories beroende av för att få majoritet i parlamentet?
@gbd: Ja, det är väl den politiska realiteten att det svårt att införa nån slags gräns/halvgräns/"soft border" mellan NI och UK.
@Herbert Pagg: En tolkning av det skulle kunna vara att det inte finns parlamentarisk majoritet för Brexit, om inte Tories faktiskt skulle kunna tänka sig att besluta på ett sätt som riskerar att få konflikten på Nord Irland att blossa upp igen.
@Herbert Pagg
Du verkar insatt – så här 20 år sedan vapenvilan, hur har egentligen styrkeförhållandena ändrats? För inte kan väl en sekulariserad del av en konflikt i längden stå emot en annan som föder massvis med fler barn och dessutom ser sig som världshistoriens största offer?
Du har säkert rätt om DUP-pubarna, men unionisterna blir nog äldre och tröttare i gemen.
Men ja, de har ett riktigt guldläge mot regeringen i London.
Söderslätt:
Det fanns en enorm utmattning efter tre årtionden av konflikt (DUP var f.ö. emot hela Good Friday-avtalet, nota bene). Som en del av avtalet drog britterna tillbaka sina egna militära styrkor mot att IRA och unionisterna lämnade in sina vapen (sen litar man på bägge håll inte riktigt på att allt överlämnades men ömsesidig misstänksamhet är svår att komma från). Polisen reformerades så de måste ta hänsyn till vilken bakgrund de sökande har (före 1990 var de flesta i poliskåren unionister vilket varit ett starkt skäl till IRA:s popularitet). Subsidaritetsprincipen på ett ungefär, poliskåren är den som svarar för säkerheten och inte tillsammans med den brittiska militären längre så det totala våldskapitalet har minskat.
Å andra sidan är bostadsområdena fortfarande extremt segregerade (utom några övre medelklass-enklaver runt Belfast). Därmed blir även skolorna indirekt segregerade efter religionstillhörighet. Nordirland är ett av de fattigare områdena i UK så de flesta lever fortfarande i den här verkligheten. Du "vet" var du kan gå på för gator, pubar etc. efter din bakgrund.
Politiskt har det funkat sådär med maktfördelningen i det lokala parlamentet (Stormont). Den politiska situationen liknar mer Belgien (expeditionsministärer, långa utnämningsprocesser, budgetar som inte antas i tid etc) än Nordeuropa. Det är liksom inte någon större tävlan mellan partierna utan snarare "inom blocken" om du ska stödja ett extremt alternativ eller ett moderat som katolik/unionist vilket bidrar till alla politiska låsningar. En bieffekt av detta har varit enorma korruptionsskandaler inom i stort sett samtliga partier, pengar funkar som ett smörjmedel mot politiska låsningar och som utpressningsmedel för att inte hota med våld igen.
I det senaste brittiska parlamentsvalet vann Sinn Féin fler mandat än någonsin (7/18 på hela NI). De besätter aldrig sina platser i Westminster eftersom de inte erkänner den brittiska överhögheten och vill inte vara del av den, deras mål är "återförenat Irland" och så här många (tomma) platser i Westminster har de aldrig tidigare haft. DUP (Ian Paisleys arvtagare) tog 10/18 och det sista mandatet gick till en fristående unionist. Nu ställer enmansvalkretsar till det för att bedöma egentligt stöd men det är klart historiskt ändå, de moderata partierna (SDLP, katolska sossar på ett ungefär, UUP unionistiskt men alltid öppna för förhandlingar) försvann fullständigt från Westminster. Och nu sitter regeringen May alltså med stöd från den mest extrema fraktionen av unionistpartierna.
@Herbert Pagg
Ledsen för sent svar, fullt upp. Jätteintressant, tack för info. Själv läst av och till om The Troubles genom åren och blivit nyfiken hur den typen av konflikt i västvärlden förvandlats från avtalet till idag. Kanske är Unionisterna mer sammansvetsade än man tror, såg en dokumentär på vår oberoende TV för något år sedan om att Oranieordern höll på att dö ut då det bara var gamla senila gubbar som höll på med sånt trams, typ. SVT bekänner färg, igen.
Minns ni följande påstående:
EU är inte främst ett ekonomiskt projekt utan i första hand ett fredsprojekt!
Nu får vi se om det verkligen är fred som Bryssel prioriterar.
Eller UK?
Förstår inte varför EU skall dagtinga med sina grundläggande värderingar bara för att ett gäng bortskämda överklasslynglar finansierade av Putin skall få sin vilja genom?
Korten ligger där, och EU håller på att ge med sig på fria rörligheten för arbetskraft samtidigt som UK verkar låta förstatus quo vara för de som rddan befinner sig i landet, allt för att få till stånd ett avtal .
Men Brexit bromsar, de tror fortfarande de kan välja och vraka
Några intressanta jämförelser att titta närmare på är även Ålands särställning, som förvisso är en del av Finland, men ändå har en särställning inom EU. Jag har även för mig att Grönland, som är en del av Danmark, har lämnat EU samtidigt som resten av Danmark är med. Kan ju vara intressant att studera hur de har löst olika typer av frågor som t ex hur man hanterar gräns etc.
Fast en avgörande skillnad är att i de nämnda fallen ville regionerna mer eller mindre bort från moderlandet, medan på NI är det snarare tvärtom.
@The Engineer: Jag tror att såväl i Ålandsfrågan som för Grönland är det minimala problem med biltrafik till/från områdena.
@gbd
Huruvida invånarna vill bort eller inte från UK, beror mycket på vem du frågar.
Det finns fortfarande gott om folk i NI som vill bort från UK.
På sikt finns det ändå en del som talar för en "återförening" av ön om man nu går efter religionsindelningen. Andelen katoliker/protestanter är ungefär 50/50 nu och av befolkningen under 40 är fler katoliker än protestanter och det är bara bland pensionärerna man hittar en majoritet protestanter idag:
https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_Northern_Ireland
Sen är det givetvis inte bara så enkelt som religion i en envariabelanalys. Det orangea fältet i republikens flagga står för färgen från Oranjeorden (i nord ordnar de extremt provokativa marscher genom katolska områden för provokationernas skull med våldsamheter varje gång, i söder är det en lokal och fredlig minneshögtid). "Anglo-Irish" var de första årtiondena efter självständigheten en ganska drivande minoritet i republiken (de som flydde var framförallt de avskydda lantjunkrarna men urbana protestanter, köpmän osv. kunde ta det ganska lugnt).
I slutänden har ekonomin mellan UK och republiken konvergerat såpass att det är inga dramatiska skillnader i levnadsstandard längre som det kunde vara fram till slutet av 1900-talet.
Ålands särställning består huvudsakligen av att vi ligger utanför EU:s mervärdesskatteområde. Den visar sig genom att tullare med hundar tittar på de som går av färjan i Mariehamn, och att alla paket ska förtullas. Fri rörlighet för arbetskraft råder, vilket är det som Brexit skulle sätta stopp för.
Varför inte dela upp UK så att alla blir nöjda? Kaktusar från England o Wales får lämna och skottar, nordirändare och Londonbor får vara kvar…
Fast de blir ju inte lika kul när majoriteten inte får bestämma vilka minoriteten får vara kompis med?
Vi löser det så här: Annie Lööf blir statsminister i Sverige, fixar gymnasieamnesti för alla NI katoliker, protestanterna kan ta över där och några miljoner katoliker här blir en bra balans gentemot den islamska invandringen här. Alla vinner!
Varför ska katolikerna behöva flytta, de var ju där först.