Det ser ut som att jag sparade en del på timdebitering av elen, men på grund av alla knepigheter kring elpriset är det svårt att vara helt säker. Det ser ut som att besparingen i juli var 16% på grund av annan fördelning över dygnet än schablonen och för augusti 18%. Eller ca 17% i medel än så länge.
Timmätare i nyrenoverat huvudelskåp på gården. |
Plocka fram Ipren innan du läser vidare, då elpriserna är till för att totalt förvirra alla, så ingen kund egentligen vet vad de betalar för.
På grund av annorlunda dygnsförbrukning mot schablonhushållet tack vare min solkraftanläggning och elbilsladdning nattetid, har jag gissat att jag tjänat på att ha timdebitering av elen istället för rörligt elpris. Det bör även vara billigare än låst elpris, som baserar sig på terminer som allt annat lika bör gissa rätt om utvecklingen framöver, men även där prissätts utifrån schablonförbrukningen över dygnet.
Efter lite strul har jag nu fått första tvåmånadersfakturan från min elhandlare Falkenberg Energi, och den avser juli och augusti månad.
Elfakturor är ju ett kapitel för sig, så det krävs lite tolkningar för att få fram vad jag egentligen betalade för elpris, trots att detta ska förenklats en del på sistone.
I juli betalade jag 51:90 öre per kWh i snitt och i augusti 54.99 öre per kWh, inklusive elcertifikat, och inklusive moms men exklusive elhandlarens påslag om 2.9 öre per kWh inklusive moms. Faktiskt elpris med elhandlarens påslag exklusive moms men inklusive elcertifikat blev alltså 54.22 för juli och 57:31 för august. Man kan här förvirra det hela ännu mer genom att överväga att strunta i påslaget eftersom alla elhandlare har påslag och detta inte går att spara på, men vi tar med det ändå.
Frågan är dock vad priset var i medel per månad för normalkunden?
Enligt Falkenberg Energi var priset 64:67 i juli inklusive påslag och elcertifikat, exklusive moms. Detta ska alltså jämföras med 54:22 öre per kWh inklusive påslag, men exklusive moms. Detta är en besparing på 16%, och är rimligt sett till prisskillnaden över dygnet och förbrukningen under perioden.
Energimarknadsbyrån anger 54:10 öre per kWh för juli, men det är utan elcertifikat och utan påslag. Elcert ligger på ca 6 öre och påslag på 3 öre, vilket ger 64:10 överslagsmässigt, eller ungefär samma som Falkenberg Energis 64:67.
Fortum anger 55:08, också utan elcert och påslag. Vattenfall anger 65:20 inklusive elcert och påslag. Bägge dessa blir alltså ungefär som Falkenberg Energis rörliga pris på 64:67 för juli.
För augusti har inte Falkenberg Energi publicerat något rörligt elpris, men Vattenfall anger 69:56, vilket gör att mina 57:31 för augusti ligger 18% under detta.
Givet att jag inte läst fel (jag har kontrollräknat kors och tvärs i fakturan) så var besparingen på elhandelspriset 16 – 18% på att ha timbaserat elpris. Åtminstone om man bröt förbruknignsmönstret solkraft dagtid och elbilsladdning nattetid.
Kostnaderna för energiskatt och elnät är de samma oavsett vad man gör och kan inte påverkas, utan beror bara på totalförbrukningen. Den bortses därför från och ligger oavsett på elnätsräkningen.
Att bortse från elhandelspåslaget lämnas som en övning åt läsaren.
Det blir intressant att se hur besparingen krymper när solcellerna ger mindre el under vinterhalvåret. Elbilsladdningen kvarstår dock som förskjuten förbrukning över dygnet. På helåret bör dock solcellerna påverka åt rätt håll, och med timdebitering kan detta ses som en ytterligare avkastning av en solcellsanläggning.
23 kommentarer
Otroliga påslag elleverantörerna har vid "schablon" räkningar! Nästan 20%!(eller så gör du ett bra jobb med planeringen!). Men då hämnas dom med elnätsavgifterna…..
Jag hamnade på 61,65 öre med Tibber. Inga solceller men laddar min pluginhybrid och värmer upp vatten i vattenberedaren när priset är lägst (ca 02.00 på natten). Detta medför ca 11% besparing med ovanstående elpris från Vattenfall.
Jag gissar att du inte räknar med påslaget för att det inte är relevant för beräkning av differens mot en dygnsmedelförbrukning.
För i övrig är väl just påslagens olika storlek det som skiljer bolagen åt, det de tjänar på. Inköpspriset sätter marknaden.
2,9 öre låter högt men jag förmodar att det har att göra med försäljningsbiten. Hos Vattenfall har vi ett rörligt påslag på 1,4 öre utan övriga pålagor. Om man inte räknar med elcertifikatsavgifterna som jag inte blir klok på.
En enkel fråga, skiljer sig elcertifikatsavgifterna mellan bolagen och om ja, hur jämför man?
Tillgång och efterfrågan styr priset, själv förbrukar jag lite el under juli och augusti.
Vattenfall har betalat ut pengar till mig de senaste två fakturorna, fick solceller i drift slutet av juni (1700 och 1200 kr). På smekmånadsåret (spot + 1kr) kommer jag ha elräkning, bedömt, under noll eftersom nätavgiften kommer betalas av överskottet. Däremot kommande år räknar jag med att betala en del av nätavgiften själv och ha allt rörligt "gratis".
Jag saknar en timme-för-timme faktura från E.ON och Vattenfall, skulle inte vara några problem med e-faktura att ha en dag per sida?
Båda elbolagen anger ett snittpris per månad på såld och köpt el vilket diffar en del. Jag loggar själv i en databas med produktionen från växelriktaren och nordpool priset, men får det aldrig att stämma med det från E.ON eller Vattenfall.
Ja, man kan tycka att det borde finnas oändligt med plats på e-fakturan. Man vill ju götta sig åt att laddat elbilen för 4 öre per kWh osv.
Hysch!
Kommande finansministrar kan få för sig att lägga förmånsbeskattning på dem som laddar sina elbilar med redan bidragsfinansierade solceller…
Pengarna måste ju in!
De höll ju på att rodda med energiskatter för solcellsanläggningar vilket gjorde att en del kommuner och företag stoppade utbyggnaden. När krisen kommer så är det bara att återställa den ändringen så att alla måste börja betala energiskatt för egenproducerad el. Häpp!
Lars W och ni andra med solceller.
Vad uppskattar ni besparingen till på årsbasis i kWh.
Beror på anläggningens storlek. Mina 4760 kWp ger cirka 4000 kWh på årsbasis. Gissar att t ex 15000 kWp ger 12000 kWh osv.
Det är en trixig fråga att reda i.
Vi har ca 12 kWp installerad effekt och har under året producerat nästan 12500 kWh. (har för mig att tumregeln är 1000 produktionstimmar) Med lite beräkningar baserad på fakturorna från elbolaget så ser jag att vi har själv förbrukat ungefär 3000 kWh av dessa, resten är alltså sålt till elbolaget. Den egentliga besparingen är alltså ca 3000 kWh som vi inte har köpt från elbolaget.
Vi har även fått en inkomst på de 9500 kWh som vi har sålt och fått pengar på kontot för. Till detta tillkommer skattereduktionen på deklarationen.
1000 produktionstimmar per år alltså
@cornu:
antar att du menar 4760 Wp eller 4,76 kWp – annars var det en baddare till anläggning du har…
Tack för svar.
Återbetalningstid blir väl ännu lurigare med tanke på fluktuationer i elpriset etc. Någon grov uppfattning från herrarna?
Räknade med ungefär 8% avkastning på investeringen och runt 12 års återbetalning. Med tanke på denna sommar ligger vi dock lite före.
Osäkerheten ligger i hur länge man får skattereduktion på produktionen. Utan de 60 öre/kWh så kommer kalkylen bli väldigt dålig och man får i stället njuta av att ha ett fritt CO2-samvete.
Grymt bra siffror men som du säger beroende av statens goda samvete.
Som sagt, 8% avkastning om året. Lura dig inte med återbetalningstid. Anläggningen höjer värdet på bostaden och du eller dina arvingar får tillbaka det (plus inflation) när bostaden säljs.
Se det som 8% avkastning (före skatt) och pengarna tillbaka när du avyttrar bostaden.
https://cornucopia.cornubot.se/2017/11/over-8-i-arlig-avkastning-pa.html
Ska man räkna återbetalning på livslängden 50 år (25 år är bara effektgarantin) så blir det 4% ränta, plus återbetalning.
Produktgarantin på 12 år än sannolikt mer begränsande och relevant för värdeminskningen.
Kollade din länk ovan och där skriver du att man skall passa på att förbruka elen när solen står som högst. Ett resonemang som är en tankevurpa. Då du säljer elen du inte förbrukat spelar det ingen roll om du förbrukar elen direkt ifrån solcellerna eller om du köper tillbaka den när solen inte lyser.
Kanske till och med bättre att förbruka elen på natten om du köper elen billigare än du säljer den för.
Japp, jag har ändrat inställning. Förbrukar el på natten istället, när den är som billigast och säljer på dagen när den är som dyrast.