Den första fabriksnedläggningen hos Sveriges största småhustillverkare Älvsbyhus offentliggjordes igår. Det handlar om fabriken i Vålberg som helt läggs ner och 44 personer blir varslade, varav fem tjänstemän.
Nybyggda villor, inte nödvändigtvis Älvsbyhus. |
Bloggen uppmärksammade förra veckan en artikel i Piteå-tidningen, där det framgick att Älvsbyhus bara har efterfrågan på hus nog för en av koncernens fyra fabriker. Sagt och gjort beslutade man igår att lägga ner fabriken i värmländska Vålberg i Karlstad kommun. 44 personer varslas och blir potentiellt av med jobbet.
“Orsaken, och det grundläggande problemet som vi tvingats hantera, är finansieringen för bostadsköp som skärpts till under senare år. […]Det är bolånetaket i kombination med skärpta amorteringskrav som slår mot branschen. Det senaste i raden av skärpningar är ett skuldkvotstak som ytterligare försvårar möjligheten till bostadslån.”
Älvsbyhus hus är väl i egenskap av lågpristillverkare de mest prisvärda i Sverige, men större delen av kostnaden för ett hus idag ligger i adressen. Kort sagt priset för tomten, och inte för byggnaden. Det går att bygga en villa för runt 1.5 MSEK utan större problem, men tomten i exempelvis Stockholm kostar lätt 6 MSEK, och till det kommer markarbeten och anslutning till infrastruktur, vilket åtminstone går på en halv miljon.
Älvsbyhus får alltså en marginell del av bolånen, som egentligen går till tomten. Men det hindrar inte att en verksamhet som bygger på billiga amorteringsfria lån med en krisstyrränta på -0.50% inte klarar av att folk inte längre får låna hur mycket som helst utan att amortera.
Konsekvenserna är att de kommuner som idag finansierar sig med tomtförsäljning nog kommer upptäcka att glaset är halvfullt. Å andra sidan är det sällan en bra ekonomisk affär för kommuner att öka antalet barnfamiljer, då dessa medför krav på utbyggda skolor och dagis.
Att Älvsbyhus bara har behov av en av fyra fabriker visar på en rejäl nedgång i efterfrågan, kort sagt kommer vi ha ett överutbud på tomter.
Priset på tomter kommer således falla när färre har råd att bygga på kredit, och i praktiken kommer alltså även priset på befintliga villor gå ner – större delen av deras priser i åtminstone våra storstadsområden är tomtmarken och inte den allt mer nedslitna byggnaden.
55 kommentarer
Ja snart är det bara dom utan jobb som har råd att skaffa barn. 🙂
De har ju gott om tid också 😉
@Toni!
Helt riktigt
GP hade en stor artikel redan 2007 om de som hade råd – någon annans pengar – att just "skaffa" fler barn..
Siffror från 2007 !!
"..I nästan varannan somalisk barnfamilj i Göteborg finns fyra eller fler barn under 17 år. Bara en av 25 barnfamiljer i Sverige har så många barn.
En ensamstående mamma i Hammarkullen, utan jobb och med fyra barn födda mellan 1991 och 2004, är garanterad 19 393 kronor i månaden i barnbidrag, flerbarnstillägg, studiebidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och försörjningsstöd. Dessutom får hon, baserat på behov, hjälp med kostnader för vård och medicin, hushållsel, tandvård, förnyelse av husgeråd och utrustning i hemmet och "andra godtagbara behov".
Om hon i stället har sex barn bidrar samhället med 23 560 kronor plus det behovsprövade biståndet…"
"..- Jag är en luttrad polis, men de här mammornas berättelser gör mig nästan gråtfärdig. Mannen har ibland flera fruar, han arbetar inte utan sitter på kafé eller i någon somalisk förening, tuggar kat och kommer hem på morgonen och vill tillverka flera barn. Är inte frun med på det så får hon stryk…"
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853
Skyll inte på mig, jag röstade på AfS och innan dess på SD.
@Bengt: Ja vad gör man. Arbetarnas era är över. Idag är det kapitalinkomsttagare och bidragstagare som lever livet. Förvärvsarbetare kan se fram emot ett liv i ständig produktivitetsökning och stress på jobbet och nya målsättningar som i bästa fall leder till marginella reallöneökningar, spara för att ha råd med att flytta hemifrån innan 30 och skuldsätta sig upp över öronen och sedan fortsätta amortera och spara till sin pension. Råkar man bli sjuk någon gång bör man ha betalat för privat sjukvård för annars finns risken att man inte får vård. När man närmar sig 65-70 får man väl logga in på sitt pensionskonto och se ifall mängden SEK räcker till en anständig pensionering. 🙂
Nä så illa blir det nog inte men alternativet att slippa jobba ett helt liv och ändå leva hyfsat bra är rätt lockande. Synd att man har arbetsmoral.
Nog för man kan raljera över bidrag men det finns en kostnad också, speciellt om familjen är stor, typ stor lägenhet, 7 sängar, 7 cyklar, 7 simskolor, 7 fotbollsskor och läger m.m. Ett typiskt "svenskt" barn kostar minst 1 miljon skattade kronor fram till 18-årsdagen för föräldrarna.
@Sjunkbomben: Nu behöver man ju inte köpa CarpeDiem sängar som Bengt. Sen går vi ju allt mer mot en delningsekonomi så det går väl att planera barnafödandet så att det ena barnet kan ärva det andra barnets skor/cykel o.s.v. 🙂 Vi kallar det delningsekonomi och kostnadsoptimering med ute i europa kallas det för svensk standard. 🙂
Precis, det var mer resonemanget att få massa bidrag (som jag inte tycker är bra) utan hänsyn till kostnaderna.
Men vill man ha sju barn så blir det sju-dubbelt av mycket, svårt att ha samma par skor på sig alla sju. Men små barn är relativt billiga om man får uttrycka sig så, det drar iväg ordentligt när de blir äldre, det kan nog många skriva under på.
@Sjunkbomben: Även det beror ju på hur mycket man curlar dom. Mina föräldrar jobbade hela livet, mamma låginkomsttagare och pappa spelberoende. Jag fick aldrig några leksaker, telefoner, spel o.s.v. Växte upp i en hyresrätt i förorten och gick och lade mig hungrig om kvällarna. Började sommarjobba när jag var 16. Däremot ser jag hur en del curlar sina barn nu för tiden med nya iphones, märkeskläder, bil, resor (charterresandet börjar redan vid 16 årsåldern), skjuts till träningarna, utlandsstudier, finansiering av sabbatsår samt kontantinsats till bostadsrätt. Självklart kostar det en hel del isåfall.
Säger inte emot, det är väl så fördelningspyramiden ser ut. Några i toppen som många ser som idealet att leva efter. Finns säkert många som lägger sina sista kronor på att ha nyaste Iphonen för 12000 kr för det definerar vem man är.
Trist Toni. Inga barn skall behöva lägga sig hungriga. 🙁
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Camgbg: Så ser det ut för många i Sverige. Tror det är ännu värre nu jämfört med när jag växte upp. Nu är skolan sämre, studieron sämre, det är högre konkurrens om högskoleplatserna, högre konkurrens om jobben, större brist på hyresrätter jämfört med förr, ännu svårare att köpa sig en bostad tack vare ränteläget och den expansiva penningpolitiken som resulterat i att det är en stor skillnad på om man har föräldrar med rätt förutsättningar jämfört med dom som inte kan supporta en och ge en bra start på livet (t.ex kontantinsats till första bostaden). Jag lyckades plugga i dåliga förhållanden, ta en ingenjörsexamen och skaffa mig OK jobb med hyfsat bra löner men jag tror att uppväxten gjort att man har ett helt annat förhållande till pengar jämfört med dom som är vana vid att det kommer nya oavsett hur mkt man slösar. 🙂
En liten reality check,
Älsbyhus tvåplansvilla nyckelfärdig – 1,5 miljoner.
Mark i hektar, icke stadsplanerad – 2-400 000kr för säg 1000m2 (eller nåt).
Vad som skulle kosta två miljoner kostar 6-7 miljoner pga. marken är så dyr.
Varför är marken dyr.
Därför att kommunerna kan.
Du får inte bygga utan stadsplanering och flaskhalsen stadsplanering gör att väldigt lite mark/tomter finns ute till föräljning.
Det är egentligen helt sjukt att man på 30-talet kunde rulla ut egna hem, billig villatomt och välj ditt kataloghus som du kan hjälpa till att bygga så blir det billigare.
Och nu 2018 säljer tomter för 6-7 miljoner.
1930-talet gjorde man ju något för medborgarna, 2018 sög man ut deras sista pinaler som sherifen i nottingham.
Kommunernas vinster från markförsäljning finansierar någonting annat helt enkelt…
Att höja skatterna är inte populärt om man vill bli omvald och locka till sig de skattebärkraftiga och man får heller inte höja exv. VA-taxan som skall vara självfinansierande..
Så hur kan man då få in mera pengar ?
Jo, genom att sälja mark så dyrt som möjligt.
Olagligt för kommunen att gynna vissa kommuninnevånare genom att sälja mark under marknadspris.
Vilket marknadspris ? En tillgång som helt styrs av en aktör brukar kallas monopol vilket också ger ett monopol pris
Eftersom Älvsbyhus är en volymtillverkare med de billigaste husen drabbas de på marginalen när människor som redan från början har små marginaler men vill bo i ett billigt hus nu får ännu mindre marginaler..
Jo, fast borde inte segmentet över "hoppa ner" ett steg, dvs de borde få kunder från mellansegmentet istället. Det borde vara kärvast för det övre prissegmentet, dvs Trivselhus mfl.
Kan ju stämma men jag vet en del i min omgivning som "ser ner" på "kreti o pleti" som bor i just hus från Älvsbyn..
De ser även "ner" på dem som handlar på Ge-Kås i Ullared..
JM och Bonava AB stiger på börsen sedan i somras. Hur rimmar det med bloggens profetia om krasch i nyproduktionsförsäljning?
Aktieanalytikerna tror uppenbarligen annat.
Tja finns nog många alternativ, man kan ju ha olika förväntningar sen är väl båda verksamma på mer än svenska marknaden har inte läst på om någon av dom så ingen koll på exponering
Södra i Mönsterås expanderar kraftigt med ett helt nytt skift.
Anledningen – kraftig ökad efterfrågan på trähus.
Kan vara ökad efterfrågan utomlands eller ändrad efterfrågan inom Sverige – sågverken är väldigt specialiserade idag vad gäller dimensioner o.s.v.
Folk som jag pratat med tror inte att fastighetspriserna kommer falla dom närmaste åren pga att invandringen till sveSver fortfarande kommer vara hög. Och att invandringen väger upp dom andra faktorerna som skulle tala för en prisnedgång. Vad tror ni om de? Tullberg gör en prognos av 500 000 människor till Sverige den kommande mandatperioden med migrationsverkets egna siffror
Gargamel: 500.000 under en fyraårsperiod! … En närmast historiskt normal siffra taget i beaktande att i snitt endast en tredjedel av invandringen utgörs av asyl-/flykting. Synnerligen lugnt på den fronten alltså!
Ja i början är det väl statens uppgift att bekosta nysvenskarna. Staten är ju lågt belånad och kan således låna pengar för att finansiera detta. Därefter tillfaller denna kostnad kommunerna som alltid kan höja skatten för dess invånare och därmed bekosta boendet fram till dessa fått ett jobb. Tvingar man samtliga kommuner att solidariskt dela på bördan kan ingen svensk skattebetalare fly skattekostnaden heller.
M.a.o. kanske "folk du pratat med" har rätt. 🙂
Det är inte så enkelt som att säga att vi blir fler och därmed ökar priserna, dom som kommer till Sverige har ju inte kapital för att kunna köpa sig någon form av bostad.
Här är marknaden i obalans för det som efterfrågas är inte det som erbjuds,
dom som har kapital har nu kommit i ett läge där bolånetaket slår in samtidigt som stigande räntor står för hörnet, iaf tills att konjunkturen dyker på riktigt.
Om man vill höra Tullberg kan man gå till youtYou och söka på tullberg. 11 september 2018. Hur som helst, oavsett vad kostnaden blir för de människor som kommer hit blir behovet av bostäder fortfarande mycket stort, behovet av bostäder både för nykomna och undanträngda måste på nått sätt tillgodoses. Kan i ett sånt läge en större prisnedgång på bostäder då ske?
Då kan vi ganska lugnt anta att när Sverige springer in i sin egenskapade lågkonjunktur så kommer bara den tredjedel av invandringen återstå som inte kommer hit för att jobba.
Yxan, det handlar inte så mycket om vilken köpkraft invandrarna har då dessa fyller på underifrån, någon invandrare/svensk får mer köpkraft pga ackumulerat bidrag/jobb denne flyttar till nått som denne har råd med å den förre kan då sälja å flytta till nått ännu bättre (dyrare) osv
Sätt Älvsbyhus 44 personer i relation till 60 000 nya arbetslösa per år utan språkkunskaper och lågutbildade. Vilket är nivån på nuvarande flykting/ anhöriginvandring. Har Tullberg med kostnaden för detta i sina beräkningar?.
Men nu verkar vi ju kommit i det läget att dom som ska uppåt i pyramiden har slagit i bolånetaket. Hur ska du då kunna upprätthålla prispressen uppåt?
Yxan: bra kritik, så kan det förstås vara, bådar inte bra isåfall. Frågan e då om det kommer tillräckligt många nya uppåt i pyramidflödet, om så fallet så bör även halvt värdelösa fastigheter Stiga i pris medans fastigheter vars ägare nått bolånetaket står stilla i pris
Tror Yxan är det på spåret. Allt handlar om hur mkt man kan låna, priset är irrelevant. Förutsatt att arbetslösheten inte ökar. Jag tror själv att vi nått en väldigt hög risknivå på utlåningen som kommer få priserna att stagnera eller minska realt, oavsett bostadsbrist.
Vid minsta störning dvs arbetslöshet eller räntehöjning kan fallhöjden bli mkt stor.
Tror mer på det scenariot.
Sjunkande priser med högt utbud? syntax error i min hjärna. Men ett scenario kan också vara att huspriserna inte sjunker i svenska kronor. Alltså inflation ala Argentina.
Gargamel, du missar att efterfrågan är bara en faktor. Det handlar om vad du tror ränta, arbetslöshet, köpkraft osv tar vägen. Och vilka risker bankerna vill ta.
Att vi haft en prisuppgång på uppåt 4-6 ggr på ganska kort tid beror på frikostig utlåning parat med sjunkande ränta. Inte primärt bostadsbrist.
Lånar du för att komma uppåt i pyramiden halkar du i själva verket nedåt…
Jag menade nog "sjunkande priser men fortfarande efterfrågan" det är konstigt.
Det är väl inte helt orimligt att tänka sig att Älvsbyhus helt enkelt inte säljer eftersom deras hus är skräp. Husbranschen är väl definitivt "Du får vad du betalar för"?
Tja, Älsbyhus har ju en långt och hårt driven rationalisering och standardisering av byggprocessen och den kräver ju ett konstant flöde. Den går heller inte att köra hur långsamt som helst ..
Eller hur menar du P W ?
Jag menar att allt i ett Älvsbyhus är lite tunnare, klenare, enklare kort sagt sämre än i de dyrare husen.
Jämför exvis Dacia och Mercedes. Båda gör sitt jobb, men den ena är billig och sämre i allt.
Dålig exempel med bilar en hyundai kommer rulla minst lika många år som dagens mersa. För 20 år sedan var det sant. Det där extra man betalar för en mersa är nu för tiden bara prestige.
/Mvh
En glad hyundai säljare
Okej, en Dacia har ju inte några direkta utvecklingskostnader då de är Renaults "fjolårsmodeller" man bygger. Dessutom mer beprövade konstruktioner befriade från "barnsjukdomar" ju!
Men, det gäller att hitta den ultimata kompromissen mellan pris / kvalitet / varumärke (prestige) och där faller exv. en Skoda in som hand i en handske. 😀
Ok för att "bruchan i hooden" aldrig skulle kunna visa sig bland "kuzzarna " och "guzzen" med en Skoda eller Opel men för oss som struntar i sådant så..
Men allvarligt?
Är ni helt begåvningsvarierade?
Bilarna var ett EXEMPEL på där man betalar olika mycket och får olika mycket. Precis som med husen.
Men för att ta ytterligare EXEMPEL.
Myresjöhus och Smålandsvillan har samma ägare, men det skiljer ganska mycket på pris/m2 därför att Myresjöhus är bättre på alla sätt.
Rent anekdotiskt vet jag dessutom att Älvsbyhus är skräp.
Har ni förstått nu?
På ett Älvsbyhus eller Smålandsvilla kan man INTE ändra utformningen mer än tapet och köksval/-inredning typ. Man får köpa _en_ standard där fönster, väggar mm har en fix placering.
Tekniska och lagliga krav som dimensioner, laster på tak, energieffektivitet mm är demsamma.
Nu sägs det ju i tidningen att villa-priserna så nu är jag riktigt förvirrad, vad är det som händer egentligen?
Det är spännande just nu, GP idag:
"Villapriserna ökade stort i Göteborg – villapriserna i Göteborg ökade rejält under augusti jämfört med föregående månad, enligt färska siffror" sen kommer det "Oscar properties rea ut bostäder – Oscar Properties känner av de allt tuffare vindarna inom bostadsbranschen och tvingas nu rea ut flera av sina bostadsprojekt"
Älvsbyhus lägger ner en fabrik samtidigt som Fiskarhedenvillan söker säljare pga att dom har ökat sin försäljning kraftig.
Är det bara jag som inte får ihop verklighetsbilden???
Tidningsutgivare är ju också vinstdrivande företag. Man vill ju självklart inte begränsa sig till att sälja tidning till endast dom som tror på en bubbla utan även dom som inte tror på en bubbla.
Ja, folk köper en flådigare villa eller en befintlig, med borätter är det samma sak, befintlig är bättre deal tills priset är i paritet och då kanske en rabatt för att det är nytt…
Spännande vet jag inte, rimligt, normalt, inget nytt utom att spekulationskapitalet i hög grad dragit vidare.
Om man uppfattar verkligheten som ett sluttande plan där allt går utför så går det inte ihop. Men det kan också röra sig om strukturella problem hos just Älvsbyhus med dålig lönsamhet och Fiskarheden är ett bättre drivet företag helt enkelt.
#sjunkbomben. Kolla lönsamheten på dessa två på allabolag.se Jodå, båda gör vinst, men där slutar likheten.
en annan bor ju i ett älvsbyhus från slutet av 70-talet och näe.. det är innte sämre än andra hus jag sett
Finns alltid nått o fixa o greja med!
Hej, Det här är att informera allmänheten om att Timothy Jeter är en privat långivare som har öppnat ekonomiska möjligheter för alla som behöver ekonomisk hjälp. Vi erbjuder 2% räntelån till personer och företag med tydliga och förståliga villkor. Ring oss idag via e-post till: [email protected]
Älvsbyhus byggs oftast på landet där tomterna är billigare, de syns mycket sällan i de dyrare lägena i Stockholm.
Att tomterna är så dyra i stockholm beror såklart på att det finns mycket pengar här men också på att exploatörer köper upp vilatomter och bygger parhus som de säljer i brf form. I vårt område funkar det i princip som så att så fort en gammal sommarstuga säljs köps den av någon som vill bygga brf. De köper gärna upp flera tomter bredvid och gör samma sak. Detta har varit mycket lönsamt