Världsbankens prognos är att världsekonomin saktar in ytterligare och nästa år är det slut på högkonjunktur i den industrialiserade världen. Ovanpå detta finns avsevärda risker på nedsidan i form av skuldbubblan och tillhörande obligationsbubblan, handelskrig och geopolitiska risker.
![]() |
Tjuren saktar in. |
Det är alltså inte bara Sverige som är på väg in i en lågkonjunktur (2.0% eller lägre årlig tillväxt), utan hela den industrialiserade utvecklade delen av världsekonomin enligt Världsbanken. Prognosen för i år är en mycket svag högkonjunktur på 2.2% i BNP-tillväxt och nästa år landar den på 2.0%.
Utvecklingsländerna förväntas dock visa på 4.7% i tillväxt.
2020 blir det ännu sämre, med blott 1.7% i BNP-tillväxt i den utvecklade världen.
Världsbanken varnar för skuldbubblan och obligationsbubblan och att de låga räntorna har drivit upp både utlandsskulder och företagsskulder. Riskerna med protektionism och handelskrig, politisk osäkerhet och geopolitiken förblir höga.
“This outlook is subject to considerable downside risks. The The possibility of disorderly financial market volatility has increased, and the vulnerability of some emerging market and developing economies to such disruption has risen. Trade protectionist sentiment has also mounted, while policy uncertainty and geopolitical risks remain elevated.”
Därtill finns avsevärda risker för de två tredjedelar av världen som är beroende av råvaruexport (“bananekonomier”) och vad en inbromsning i ekonomin innebär för dessa.
Något prat om uppsida relativt prognosen verkar inte finnas.
Lysande tider för den regering som har makten efter valet i september alltså. De goda åren är över och nu blir det sämre, och det är alltså inte bara den svenska konjunkturen som drabbas. Kom ihåg att svenska politiker har väldigt liten påverkan på konjunkturen och socialistregeringen kan inte ta äran för att vi haft en global högkonjunktur.
För svensk del har vi bostadsbubblan ovanpå detta. Vi går mot spännande tider.
147 kommentarer
Känns som Sverige räddats av den starka USD-n. Utan den hade läget sett helt annorlunda ut.
Den starka USD-n ställer dock till med problem för Emerging Markets med Turkiet som det största problemet för tillfället. Krävs nu dryga 5 Lira för en USD och styrräntan är uppe i 17.75% och läget förvärras dag för dag.
https://tradingeconomics.com/turkey/interest-rate
Menar du inte svaga kronan?
Kronan är ju svag gentemot alla stora handelsvalutor.
Turkiet har problem, och det är det som sänker Erdogan till slut. Samma med Iran…
Sånt här som får konspirationsteoretiker att tro på Bilderberg mm. "Erdogan verkar bli en besvärlig jävel – då knäcker vi dåren – dra upp hans ränta och sänk hans valuta"
Att jag tog upp den starka USD-n är att den i dagsläget är bra för Sverige samt negativ för emerging markets.
Som du vet har USD stärkts 8,91% mot SEK samtidigt som SIXPRX är upp 8.13%. Det finns ett visst samband där.
Kalle P.
Erdogan är väl ungefär lika smart som Bengt Dennis och Carl Bildt 1992.
Sen om man vill fantisera om Bilderberg och andra onda varelser är upp till betraktaren.
Vem vill äga papper som sjunker i värde? Ingen. Därför säljs turkiska papper av precis som i Sverige -92.
Stefan, vad sjunker inte? Bara aktier. Just nu ser det ut som minst sämst.
Resten av assets ser rätt trista ut för möjlig avkastning och risk.
Efter finanskrisen kunde vi ju sänka räntan från 4.75% och efter en tid ner till minusränta. Det kan vi inte av naturliga skäl nästa gång konjunkturen viker. QE körs redan och då återstår väl helikopterpengar. Jag har svårt att se att man skulle sluta sparka burken längs med vägen och ta tjuren vid hornen.
Det är klart att det går om man vill, dvs höja räntan.
Titta på FED och deras räntepolicy som inte lett till någon sättning på de amerikanska aktiemarknaderna.
Kruxet är ju att ingen riktigt vet vad som händer när man höjer eller sänker räntan, eftersom studierna inte är kvantitativa utan kvalitativa (i folkmun även kallat "flum"). Så i en viss omgivning gav tex minskad ränta högre inflation, men eftersom vi inte har några kvantitativa studier som lyckats generalisera detta har vi egentligen inte en aning om vilka omgivningar det gäller. Med andra ord är vår kunskap om penningpolitik ur ett lite bredare perspektiv helt obefintlig.
I den bästa av världar ger en räntehöjning förstärkt valuta men det finns så otroligt många aspekter att ta hänsyn till så din slutmening är korrekt.
En naturligt stärkt valuta ger i en ögonblicksbild en naturlig räntehöjning och vice versa – det är ju rent av ekvivalent. Men att mixtra med penningpolitik är ju något annat.
Jo men den amerikanska ekonomin är ju starkare än den svenska och den europeiska, annars hade ju de senare höjt för länge sen.
US har bättre tech-bolag kontra Europa, det är det som driver aktieutvecklingen i US (Nasdaq).
Det är värt att nämna att dagens tillväxt i US delvis drivs av högre skuldsättning på statlig nivå. Förvisso sker det även i Europa men US gasar mer trots räntehöjningarna.
Varför gynnas inte Turkiet av svag valuta när det hjälper Sverige?
Turkiet har ingen export att tala om.
Sveriges export är högteknologisk och väl utvecklad.
Det stora problemet för Turkiet är handelsunderskottet, svag valuta hjälper inte mot det, snarare tvärtom.
TR importerar väl sin energi från i 1:a hand Sovjetryssland?
Exporten är textilier och vissa enklare FIAT-modeller till "väst" om man undantar besöks-och servicenäringarna.
Sedan har visst Toyota en fabrik i TR för den europeiska marknaden om jag inte missminner mig.
Vargön Alloys i Vargön ägs av turkiska intressenter pga de relativt sett låga svenska elpriserna
Det spelar ingen roll hur mycket Turkiet höjer sin styrränta, valutan försvagas ändå. Det kommer mer än dagens 17.75%.
Erdogan och Putin är ganska lika.
De tog båda över i ett läge då landet var i kaos.
Förändrade, strukturerade och förbättrade.
Det lever kvar i befolkningens minne trots dagens försämringar. Sällan eller aldrig bra att politiker sitter för länge på sin post.
Erdogan har också en lite lätt intressant syn på centralbankens oberoende, och tror också att högre räntor generellt sett leder till högre inflation.
Erdogan är ett typexempel på en diktator..
Dessutom med historiska ambitioner att bli en ny Osmansk sultan…
Det är helt klart ett problem att Erdogan lägger sig i centralbankens arbete.
Även Trump har uttryckt sitt missnöje med FEDS höjningar så det verkar vara en sjuka som sprider sig.
I Sverige har vi väl 9 miljoner svenskar som skulle vilja lägga sig i Riksbankens policy.
Turkiets inflation:
https://www.ft.com/content/5068828e-96ec-11e8-b747-fb1e803ee64e
Så är det, och mycket av den finansiella utvecklingen har ju under lång tid varit dominerad av att "följa centralbanken". Får väl se vad som händer när centralbankerna försöker avveckla sina obligationsinnehav och höja styrräntorna, ECB känns som det som är mest viktigt att hålla ögonen på.
Finns absolut ingenting som tyder på att Draghi ändrar policy.
Varje tal han har är det andra likt.
Nu vid 60 vore 10% ränta trevligt vid 25 var det tungt.
Ärligt talat, det var inte kul.
Kommer inte blir kul om det upprepas igen.
Jepp, det är väl i slutet på nästa sommar som ECB tänker sig påbörja sin räntehöjarcykel och som är inräknat i marknadsprognoserna.
Med tanke vad de sagt förut och hur Europas banker mår (se Deutsche Bank, UniCredit, CreditSuisse, Bankia, RBS osv) hur EU mår, Grekland Portugal, Irland, Spanien, och värst av alla Italien som i stort sett slutat fungera, så tar det antagligen flera år till.
@Stefan: Sveriges "högteknologiska export" består till stor del av importerade insatsvaror, så fördelen med en svag krona är relativt begränsad. Däremot gynnas Sveriges lågteknologiska export, exempelvis försäljning av trätofflor till utlandet.
Nu var det väl inte trätofflor jag avsåg som högteknologisk utan mer Atlas, Sandvik, Volvo etc.
Du får berätta mer om trätofflor, visste inte att det var den branschen som höll Sveriges export uppe.
USA kan som världens starkaste ekonomi införa sanktioner mot vilket land det så önskar, vilket det just gjort mot Turkiet. Alla som drabbas av USAs (Trumps) vrede hukar sig i skyttegravarna. Det tredje världskriget utspelar sig just nu i form av ekonomiskt krigföring, och USA bestämmer helt ohotad och trycker till de som mopsar upp sig. Uppstickare som Iran, Ryssland och Turkiet får skylla sig själva om de inte rättar in sig i ledet. Även EU får sig en släng av sleven, bara att rätta in sig i ledet. Marknaden kommer att pressa politikerna att underordna sig.
EU har visserligen en lika stor ekonomi som USA, men inte tillstymmelse till militär eller politisk backup, så det är lika bra att EU lägger sig på rygg med detsamma för att minimera förlusterna.
Hur många importerade insatsvaror har SKF kullager?
@Stefan: Läs min kommentar en gång till. Var står det att trätofflor är en högteknologisk exportvara?
Var faktiskt menat som ironi.
@Christer: SKF är ett av få exempel på liten andel importerade insatsvaror, om nu kullager överhuvudtaget definieras som högteknologi. Det finns hundratals exempel på högteknologisk export med stort innehåll av importvaror, exempelvis Volvobilar, Scania lastbilar, elektronikprodukter, maskiner o.s.v..
Apropå 2019 och svenska bostadsmarknaden. Kontrolluppgifter skall lämnas in månadsvis på individnivå av alla företag. I dagsläget får du bostadslån genom att skicka in arbetsgivarintyg samt tre lönespecifikationer. Vad din UC säger är i det närmaste ointressant.
Här tror jag att det finns en naivitet liknade spekulationsköp av br. Min uppfattning är att det har pumpats in en betydande mängd svarta pengar i den svenska bostadsmarknaden med hjälp av falska arbetsgivarintyg och falska lönespecifikationer. Har man svarta pengar är det inga problem att göra de vita med hjälp av fakturering småföretag emellan.
Jag tror att det är av den omfattningen att det kan påverka bostadspriserna negativt framöver.
Vi vet att svenska politiker är korrupta. Exemplen är många. Göteborg, KS, Nuon-affären osv. Det finns också antagligen politiker som är maffia och som jobbar för deras intressen. Dom kan mycket väl ha varit med och konstruerat upplägg som dessa.
Säkert, men finns det belägg för detta eller är det rena fantasier?
Om det finns korruption och maffia?
Att spekulationsköpen finansieras via falska intyg om löner som inte finns. Det är ju ett scoop om detta sker i stor skala.
Eftersom du ber om källa för en sådan allmänt känd sak som att "BNP mäts i fasta priser", så är jag intresserad av hur du listat ut att det här sker i en sådan omfattning att det påverkar bostadsmarknaden. Jag är genuint nyfiken på sådana här fall.
Jag menade inte att just spekulationsköpen finansieras av svarta pengar. Jag var otydlig. Jag menar att det fanns en naivitet rörande spekulaionsköpens förekommande på den svenska bostadsmarknaden. Ingen trodde att det var så omfattande som det visade sig vara. Liknande tror jag det är med bostadslån som har godkänts med hjälp av falska intyg. Det har varit otroligt lätt för personer med svart inkomst att få lån, nu täpps det hålet igen.
Aha, då förstår jag. Är det nya bankregleringar som täpper till det kryphålet (för bostadslån utan dokumentation)?
Det påminner ju annars lite grand om det uppmärksamma fenomenet med "stated income" (ungefär: påhittad inkomst utan dokumentation) som kunde ligga till grund för bolån i USA när subprimebubblan pumpades upp som värst.
"Har man svarta pengar är det inga problem att göra de vita med hjälp av fakturering småföretag emellan."
Så hur bokför man detta? Man kan bara använda företagets kassa, har man en madrass full med pengar så det rätt tilltäppt i banksystemet att komma dragandes med. Möjligen kan det användas till att köpa jordgubbar av torghandlaren.
Begreppet "Muteborg" är tyvärr ett alltför välkänt begrepp idag…
Det är skatteverket som kräver in arbetsgivardeklarationer på individnivå från årsskiftet, så jag skulle inte vilja säga att det är en bankreglering. Men eftersom det inte behövs skickas in någon kontrolluppgift årsvis längre, och att UC ägs av bankerna som i sin tur får uppgifterna ifrån Skatteverket, så borde de få uppgifterna även nu, fast då med en betydligt större tillförlitlighet rörande personens månadslön.
Som det är nu kommer föregående års inkomst på årsbasis UC tillhanda i juni nuvarande år, det är därför mer regel än undantag att du kan skicka in ett arbetsgivarintyg samt lönespecifikationer om du hävdar att du har en högre inkomst än vad som står i din UC. Det har faktiskt varit så illa att du kan ha haft 0 kr i redovisad lön och ändå fått lån med intyg som styrker din inkomst. Det var inte länge sedan SBAB införde en minimuminkomst på 225 000/år för att vara godkänd för att ta lån.
Sjunkbomben, jag skulle säga att du kan leva ett helt ok liv med bara kontanter. Du behöver kunna betala lån, och lite andra utgifter rörande ditt hushåll vitt, resten kan du betala kontant. Jag kan betala kontant i min livsmedelsaffär i en kassa där du själv scannat varorna. Ta med dig ett gäng polare ut på en barrunda en kväll och be dem swischa några tusenlappar till dig så pröjsar du för kalaset kontant.
Precis, och fortsätter kontrollen av penningen kommer ju skrotbilar att säljas enormt dyrt, egentligen köper man kokain men man får ta den där skrothögen på köpet så inte datorn ska mucka.
Jo, det kommer att svar på det också, och en ny grej.
BNP tillväxt på 2,2, 2,0 och 1,7%.
Lägg till KPI så har vi en reel negativ BNP.
I korta drag är BNP prisjusterat så BNP är positiv i Sverige inräknat inflation.
Källa på det.
Spartacus, detta är allmänt känt. Du kan själv titta hos exempelvis SCB.
Mitt huvud.
Borde även finnas på nätet för de som vill forska vidare i ämnet.
Men länka till källan då, om ni vet var infon finns.
Spartacus: Statistiken finns att läsa här.
BNP mäts alltså i "volym", det vill säga i "fasta priser". Nominellt ("löpande priser") stiger BNP ungefär med fem procent i årsakt just nu.
Vill man gräva ner sig ordentligt kan man också läsa kvalitetsdeklarationen, det vill säga mer information om hur statistiken tas fram.
Det framkommer med all önskvärd tydlighet att BNP mäts och redovisas i fasta priser. Förstår inte riktigt varför du ifrågasätter det.
Ok det stod realGDP i länken ovan. Jag hade fel!
Ja man kan konstatera att det finns utrymme för godtyckliga beräkningar gällande realGDP och inflation. Hittade följande(direkta länkar)
Bnp-deflator:(beräknas på olika sätt i olika brancher)
http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/nationalrakenskaper/nationalrakenskaper/nationalrakenskaper-kvartals-och-
Från wiki:
A)
BNP = (Nominell BNP / Real BNP) * 100
B)
"För att helt enkelt kunna använda sig av BNP-deflatorn måste man ha nominellt BNP, och för att ha BNP-deflatorn måste man ha nominellt BNP, vilket gör att det hela inte går ihop varken teoretiskt eller praktiskt."
C)
"BNP-deflatorn skiljer sig definitionsmässigt från exempelvis konsumentprisindex"
Vidare: lite info från cornu som visar stora skillnader KPI och BNP-deflator.
https://cornucopia.cornubot.se/2016/01/bnp-deflatorn-visar-pa-avsevart-hogre.html
Och hur man räknar ut inflation(bedrägligt):
https://www.aktiespararna.se/artiklar/Marknadsanalyser/Syna-bluffen-om-inflationen
"Shadowstats" som din inflationskonspirationsartikel handlar om har många gånger sågats. Läs gärna följande artiklar.
Deconstructing and debunking shadowstats
Deconstructing shadowstats — why it is so loved by its followers but scorned by economists
I övrigt finns inget perfekt sätt att mäta priser på, men KPI/CPI är det som för stunden tycks ligga närmast sanningen. Som sagt, läs ovan om varför alternativa mått aldrig håller måttet.
Shadowstats hade rätt förr, men nu är inflationen över tid faktiskt rätt låg, ibland skulle jag undra om den inte var överdriven.
Fast alla försämringar syns ju sällan. Kolla en diskmaskin idag, armen som sprutar är gjord av plast. Innanmätet är också plast. I den asea-skandia, år 1982, som jag nyligen kastade pga ngt småfel och ekonomin bygger ju inte direkt på att modell 1982 ska leva 1000 år även om den är kanonbra, diskade utmärkt med en hel del vatten (vilket jag gillar, så jag upplevde det också bättre, fast det e nog sämre statistiskt).
Tvättmedlet tvättade bättre förr. Bilarna togs av rost, annars hade de ännu tutat runt.
Kläderna höll. Har massor av gamla märkkeskläder, nu kostar de lika mkrt som när jag köpte dem. Gett bort utmärkta kläder för att jag tröttnat förr, kolla uff-lådan idag. Skräp. Skor, ja de kostar flera ggr mer än förr. Inte de billiga som fötterna barta vill ur nä, men de jag talar om var helt ok. Snygga, kvalitet. Gympaskor som var top of the line är inte lika bra, samma modell, märke, men inte kvalitet.
Varför måste det till krig för att ekonomen ska förstå att hans värv inte ger utan tar?
De anpassar sig evigt och har värdegrund, som "vi måste försörja armén" "vi måste ta emot flyktingar som onekligen är i säkerhet och det ska de sjuka, fattiga, dumma idioterna betala för". Ekonomin tar nämligen stopp, fast sen Ben körde loss 2008 så är ju himlen gränsen. Ingen kunde ana den här låga räntan. Helt sjukt om man inte ska övergå till mer räntefritt.
Läs artiklarna. Shadowstats är rent humbug.
Knappast, däremot inte korrekt. Går det att få det korrekta?
Jag vet om fler underliga mått, inte ens en råvara är ju linjär, om vi jämför en gammal lantkyckling med en sug-broiler? På 70 talet smakade det fisk om kycklingen, jag köpte Lettiska ägg i en plastkartong som var oätliga, inte dåliga bara smakade sämre än vad jag förväntade mig, det var fortfarande ägg och priset kan då jämföras? När jag tradade lite så läste jag om hedonismen vad gäller datorer, den var helt uppåt väggarna, man tog heller inte med en tveksam programutveckling där man kräver mer kraft utan att få mer gjort, msft säljer program, intel processor.
Vad blir sämre då? Har NÅT minskat i kvalitet? Jag har nog köpt 3-4 rakmaskiner varav två pajat pga att det är en plastplupp isf en dito metall som driver saxen.
När jag läste ekonomisk teori så var ju en sak klar, saker skulle bli nästan gratis om man bara kunde producera, frågan är bara hur om man jämför en socialistisk modell med en kapitalistisk. Och än idag kan jag höra att det är resursbrist som gör att vi inte kan producera, o vem vet, kanske det är sant nu? Det har sällan varit det i modern tid iaf.
Som en polack sa till mig, "jag vet att ni har för många av oss i ert land", han gillade en svensk grej och insåg ju simpla saker, de är ju billigare jobbare, de driver också upp priser, men, vi , iaf jag, har inget emot polacker för det, det var som en norrman sa: Ja svenskarna jobbar mycket för litet.
Det är ju det internationella kapitalet i samklang med socialisterna.
Personligen hade jag velat ha en skarp finanskris redan idag. Då hade man kunnat investera lite. Just nu är man i mellanläge. Går inte att investera på grund av osäkerheten men det går inte heller att spekulera.
Ska man tro amerikanarna (Peter Schiff, Mike Maloney, Jim Rickards etc) så är vi redan i lågkonjunktur och borde ha 18 ton (minst) guld på hyllan.
När vi väl har krisen kommer ingen att våga köpa iaf så var försiktig med vad du önskar dig.
Hade jag haft 18 ton guld på en hylla som inte genererar någon direktavkastning utan jag måste fortfarande jobba för att leva så hade jag nog hellre sålt av det och investerat i något som genererar pengar.
Dom där tre (Peter Schiff, Mike Maloney, Jim Rickards) har under alla år jag sett dom sagt att undergången kommer imorgon. Mike Maloney måste vara anställd som guldförsäljare, det är det enda han talar om!
Stefan: när kraschen kom på 90talet var det en hel del människor som passade på och köpte billiga bostäder. Hyreshuset jag bor i just nu köptes för knappt någonting! Förra ägaren fick stå där med skulderna men den nya köpte huset för inga pengar alls!
Toni: Jag använde en hyperbol!
Men om man ska tro dessa amerikaner som förespråkar guld så ska man äga det och sen när allt kraschar ska man se det som rena pengar. De menar alltså att redan nu så jobbar metallen åt dem och drar in pengar i värde.
Jag har en bekant som är öppen med att han köper mycket guld/silver och han tror och säger rakt ut att han tror att guldet egentliga värde är 7000-10 000 dollar och att silvervärdet är runt 5000 dollar om inte ännu högre!
Han menar att det är papperssilver och guld som håller priserna nere just nu.
Personligen skulle jag vilja satsa mina pengar på fastigheter som har get bra avkastning över längre tid.
Dock så är vår marknad så dopad att det inte går att köpa något just nu.
Kanske utomlands?
Det var ingen människa som passade på och köpte billigt vid den kraschen.
Snarare var det så att det var människor som dumpade sina tillgångar till första bästa.
må vara så men de som köpte, köpte billigt även om människor dumpade till första bästa 🙂
Som jag minns det var det billigare att hyra än att köpa BRF på den tiden med hänsyn till ränteläget, så "billigt" var det inte.
Billigt var det bara i efterhand med facit i hand drivet av lägre räntor än dåtidens 2-siffriga räntesats.
@mr.Knowit All: Jag fattar galoppen. Jag ser guld som en slags valuta precis som det är bra att ha RF i CHF/USD/GBR/EUR o.s.v. Bra att ha lite av varje. Guld är ju bra om många tappar förtroendet för valutor.
Om man äger en 60/40 portfölj kan man ju ha 40% fördelning mellan korta RF i CHF/GBR/USD/EUR/GULD….då får man ju en bra krockkudde kan ja tänka mig.
@Stefan: Kom till GBG så ska jag presentera dig för levande personer som köpte efter kriser. Dom har hur mkt tid som helst o dricka bärs med dig då dom är ekonomiskt oberoende nu. Eftersom du nu tror att "ingen" köpte.
På varje säljare en köpare så självklart köpte folk liksom att folk sålde.
Dina kompisar var väl genier som listade ut att dåtidens marginalränta på tvåsiffrigt skulle bytas ut mot en negativ reporänta.
@Stefan: Det var inte jag som skrev att "ingen" köpte. 🙂
🙂
Det jag menade var att det var en jävligt svår marknad och folk var livrädd.
Låt mig säga så här. Dina polare hade varit väsentligt mycket rikare om de köpt Atlas Copco istället för en BRF.
BRF behövde man ju inte ens en kontantinsats för på den tiden. Atlas Copco köpte dom med samt bankaktier. Det man tjänade mest pengar på var dock fastigheter som man kan hyra ut.
Annars är väl svenska investmentbolag bra att köpa efter en stor börsnedgång. Dom vet ju oftast bättre än dom självutnämnda experterna vad som ger bäst tillväxt.
Då var det annorlunda i GBG mot resten av Sverige.
Det krävdes kontantinsats på den tiden.
Suveränt att dina polare lyckades. De var dock i minoritet. Till och med en sån legend som Penser åkte på pumpen och tvingades lämna över Yggdrasil till Nordbanken 1991 och då är Penser en av Sveriges smartaste människor. Fantastiskt att dina kompisar är ännu smartare. De måste definitivt vara genuscertifierade?
Eller så hade dom tur precis som dom flesta på börsen. Att endast 6 av 1000 slår index visar ju på att folk som lyckas har tur och dom som misslyckas ställer sig i skamvrån och undrar varför dom förlorat pengar efter sina en miljon timmar av teknisk analys.
Det är stenhård konkurrens, så att 6 av 1000 slår index är ju riktigt bra odds.
Betydligt svårare att blir proffs i Real Madrid.
Man är proffs om man spelar i RMC. Personligen hade ja hellre spelat i RMC än att vara bra på att välja rätt svenskt industriföretag. Tur att alla är olika.
Björn Wahlroos? (nordea) hotade Penser med personlig konkurs om inte Penser skrev över allt till nordea. Penser hade väl några timmar fram till lunch att bestämma sig. Ett sådant beslut kräver mer tid. Penser hade klarat sig om han hade fått behålla det han hade.
Skulle bara sex av tusen slå index?
Antar att man haft tur då alldeles för många år i rad, aspirerar inte på att veta mer än någon annan hyfsat allmänbildad placerare.
Söderslätt: Läs denna rapport. Det handlar om att konsekvent slå index över en längre tidsperiod.
Ett litet kul citat:
"Our decomposition of the population reveals that 75.4% are zero-alpha funds—funds having managers with some stockpicking abilities, but that extract all of the rents generated by these abilities through fees. Further, 24.0% of the funds are unskilled (true α < 0), while only 0.6% are skilled (true α > 0)—the latter being statistically indistinguishable from zero. While our empirical finding that the majority are zero-alpha funds is supportive of the long-run equilibrium theory of Berk and Green (2004; BG), it is surprising that we find so many truly negative-alpha funds—those that overcharge relative to the skills of their managers. Indeed, we find that such unskilled funds underperform for long time periods, indicating that investors have had some time to evaluate and identify them as underperformers. Across the investment subgroups, Aggressive Growth funds have the highest proportion of skilled managers, while no Growth & Income funds exhibit skills."
Netto efter avgifter är det alltså otroligt svårt att hitta fonder som går bättre än index. Givetvis går alla investerare som läser denna blogg bättre än index, men det ligger i sakens natur — de som presterar som index eller till och med går sämre skryter inte om det av uppenbara skäl.
Håller helt med, samma med alla skrytmånsar som talade vitt och brett om hur mkt pengar de drog in på poker.
Talade med banken en gång och frågade lite nyfiket hur det brukade gå när man lämnade förvaltningen till dem och han sa utan omsvep att de ibland slog index, men långt ifrån alltid.
Ska de sen ha betalt för förvaltningen, ja då blir det ju lätt dystert…
Investmentbolag är att föredra framför aktiefonder, men det är bara mina två cent.
Så är det, men folk har stor respekt för banken, vilket förstås är kul om man äger svenska bankaktier till exempel. Här är en annan bra artikel om indexinvesterande som bör läsas om man är intresserad av debatten om aktiv vs passiv förvaltning. Jag håller med dig, jag kan inte släppa handlandet med aktier själv (och då är faktiskt just investmentbolag en hörnsten…).
Sidospår: Roligt med pokern för övrigt. Det var en kul period i slutet av 90-talet och början av 00-talet (då Internetpokern slog igenom), samtidigt som Casino Cosmopol öppnade upp i till exempel Malmö. Synd bara att de trevliga privata klubbarna försvann (tänker på "B A" framför allt) när casinot öppnade… Under en liten, liten period i början var det riktigt mycket fisk på nätet, men jag tror det för länge har jämnat ut sig.
Med tanke på hur många man träffade 2006-2011 som levde på poker om än utan några vidlyftiga leverne kan man bara tycka synd om stackarna som spelade bort till dem.
Själv bara spelat bort 300 kr i mina dagar, det finns ju så många roliga spel utan insatser.
En bättre insats har varit Investor under hela livet samt på senare år Hexagon och Fortnox 😀
Men som sagt, i princip bara tur plus branschkunskap i det senare fallet.
Absolut, teknik har gått bra på sistone! Jag tycker också att om man inte vill satsa på fonder, så kan en rejäl position Investor eller Industrivärden vara en bra bas.
Har sett en hel del spelberoende och tragiska berättelser, och knappt spelat något de senaste tio åren bland annat på grund av detta. Det är fortfarande roligt, men den tiden är förbi…
Du får börja med figurspel! Det är för roligt för att blanda in pengar i 😀
Nja, utan pengar är poker totalt meningslöst! Det är just pengakryddan som gör spelet så roligt, på samma sätt som t ex betting. När någon satsar tvåtusen spänn och man slår om till sextusen, det är då det känns roligt. Tyvärr är det också där de som har anlag för spelberoende hamnar snett.
Visst är det så.
De spel utan pengar som finns idag är dock väldigt mycket bättre än förr, om det så är vid datorn, som bräd- eller figurspel.
På vissa sätt blir världen bättre!
Det är inte så att poker slutat vara lönsamt, snarare har marknaden blivit ganska balanserad. Och då märker man snabbt att de flesta inte vill spendera sitt liv med att spela kort och vänta på fisk.
Visst tycker många att poker i lagom mängder är kul, men det som drev det till en livsstil för andra än gamblers var timlönerna på 500-1000:- under ganska låg volatilitet (kombinerat med drömmen om mer om man blev ett riktigt proffs). Det kanske inte är så märkvärdigt när man är äldre, men som tex student var de intäkterna rätt bisarra skattefritt (EU).
Exakt så, Linus. Det var bra uppsida om man hade tid och tålamod. Live är mycket roligare men då hinner man med kanske 10-20% av händerna dvs tar ännu mer tid.
Jag är inte orolig för Sverige och att vi skulle råka ut för någon prisnedgång i något segment. Däremot är jag orolig för resten av världen som inte är så begåvade och intelligenta som guds folk.
Ja, de där asiaterna verkar inte alls lika smarta som oss, måste vara därför deras börser trendar ner.
IQ mäts i börsvärde.
Som av en händelse nådde Apple 1 triljon Dollar i börsvärde denna vecka.
Visst kommer det gå ner även i Sverige. Det är knappast så att SIXPRX aldrig kommer gå under dagens nivå. Men det är intressant att fundera på om SIXPRX går under nivån från hösten 2014 (kanske), oktober 2008 (tror jag inte), eller 1990.
Jo men Sverige kommer aldrig att påverkas som resten av världen. Att t.ex bostadspriserna skulle falla som i Danmark är bara en illusion. Dom föll eftersom danskarna inte är lika intelligenta i sin samhällsplanering. Dom är helt enkelt inte smarta.
Svensk Genuscertifiering gör att vi är immun mot fallande tillgångspriser.
Vi är numera smartast i världen och parerar alla indikatorer till perfektion.
Njaa…dom som sitter i ledningar och topparna inom svensk näringsliv och politik idag har väl inte gått någon genuscertifierad utbildning. Om 15-20 år lär det märkas vilket övertag vi kommer få ekonomiskt. Vi kanske blir det nya USA där hela världen väntar med spänning på vad Sveriges Riksbank och Ingves den tredje tar för beslut.
20 års högkonjunktur väntar runt hörnet.
Vad händer efter 20 år menar du? Finns det någon anledning att tidsbegränsa det och tro på något annat än evig uppgång?
Vi eliminerar nedgångar för all framtid.
Titta på SIXPRX senaste månaden, upp 6% på absolut ingenting så det kan bara gå uppåt framöver.
Ja i SEK kan det gå upp för all framtid 😀
Helt ologiskt är det väl inte, vinstprognoserna för 2018/2019 har justerats upp en del efter Q2 (exempel: Sandvik, Volvo, Alfa Laval, till och med Ericsson). Sen om det är alldeles för optimistiska estimat om vi nu har en lågkonjunktur framför oss är en annan sak.
Exakt. Riskfria pengar för oss svenskar som kommer hålla tillgångspriserna uppe för evigt.
Som 1920-talet. "This is a new era". "Prosperity for always". Sen kommer krashen. Medelklass och fattiga betalar till dom rika. Samma visa varje gång!
JP.
Har bara följt på avstånd sista tiden och jag tycker rörelserna är sinnessjuka.
Enstaka bolag dippar/stiger 20% på nonsens.
SIXPRX upp 6% på en månad.
Ett av världens mest genomanalyserade bolag Facebook sjunker 20% på nonsens som redan kommunicerats för månader sen.
Emerging markets som tvärdör pga utflöden.
Jäkligt skumt om du frågar mig.
Ingen tvekan om att många är på helspänn. FAANG dominerar ju utvecklingen i USA (utan dessa bolag rör sig index ganska måttligt), men värderingarna är överlag höga om man ser till CAPE till exempel.
Det är fortfarande TINA som gäller känns det som. En vacker dag går nog börsen ner brett på nåt oväntat sätt. Vi får se.
Tar man hänsyn till valutorna kan man säga att svenska börsen är flat i år.
Så egentligen inget att hetsa upp sig över som svensk eller amerikansk placerare i Sverige. Dock gör rörelserna i enskilda papper mig bekymrad.
Kan inte bedöma om vollan varit högre än vanligt, så är det kanske.
Börsavkastning räknat i USD har varit negativ eller nära noll i de flesta länder i år. Undantag finns, som Norge (oljepriset, förstås).
Tony, bloggens mest ironiska skribent.
Eller så ta och köp en jävla bostad o sluta lipa om du ändå inte tror på allt som skrivs här inne?
Svenska folket tror ju på sidleds elle stigande till skillnad från dysterkvistarna här inne.
Mr Perfect: Men tänk om Igor och Vladimir och Spetznas dyker upp i gröna uniformer utan flagga och ockuperar stadsdelen där jag bor och länsförsäkringar skickar ett brev där dom beskriver att dom inte längre kan försäkra min bostad och mäklaren värderar min bostad i ryska rubel? Vad fan gör jag då? 🙁 Det är det jag är så sjukt rädd för. Går runt och oroar mig över det varje dag så nu har jag hyrt en trerummare och fyllt upp ett sovrum med konserverad makrill i tomatsås.
I feel you bro. Det är väl därför du inte heller riktigt vågar köpa det där huset nere i Skåne?
Fast priserna har ju gått ner på bostadsmarknaden i Sverige i år ur ett internationellt perspektiv (SEK-försvagning).
Toni
En riktig Gais-are sparar i makrill. Fint att se.
@Stefan: Spelar ingen roll för dom som endast jobbar i Sverige och lever ett svenssonliv där lönen räcker från månad till månad. Det gynnar endast dom som har kapitalinkomst som inkomstkälla.
@Stefan: Spartak Göteborg 🙂
Att spara i makrill är bättre än att spara i SEK. Makrill kan rädda ens liv i händelse av krig och tenderar att öka i pris med minst 2% per år och i händelse av krig kan man sälja det för hur mkt som helst till någon som är hungrig.
Ser man på omx30 har aktierna i stort sett stått stilla från 2000. 6% på 18 år är uselt. Och lägg till inflation och ta bort bolag som försvunnit så ligger man troligtvis minus. Utdelningen får man hoppas var god.
Tittar man på SIX Return Index är det upp nästan 24% på 3 år.
Priserna gick ner ur _nationelt_ perspektiv. Ur ett internationellt perspektiv var det snarare tok-krasch, enormt fall på bara ett år.
Roade mig lite med en tankelek. Enda halv-vettiga rapporten vi har pekade på att vuxna svenskar hade fjuttiga ca 400 000:- i nettokapital. Om vi killgissar att de som äger en snittbostad (ca 2.5mkr) har det dubbla, 800 000:-, så ser vi att prisfallet på 10% krossade snittpersonens redan blyga kapital med anmärkningsvärda -31% under året.
Detta alltså innan vi tittat på kronan som föll genom golvet.
Bara en kurios tanke utan bra siffror, men ändå intressant.
Makrillar och fläktar slår SEK alla dar i veckan.
@Linus: Vad spelar det för roll då? Man får tänka på att det är bra ur ett bredare perspektiv. Vi blir mer konkurrenskraftiga och behåller våra jobb. Vilket land vill ha en befolkning med högt sparande som har råd att gå i förtidspension?
Konkurrenskraft vs vad?
Toni: Din replik till mig var fullständigt fantastisk! Tack för den.
Visst, man har tagit åt sig en del från bloggen men för vår del handlar det om att vi inte riktigt hittat rätt. Mycket skithus ute på marknaden som säljs p g a diverse brister.
@Mr Perfect: Varför inte köpa en tomt och bygga nytt? Tomterna är ju billiga i Skåne. Ett gammalt hus kommer alltid med brister. Jag hade behövt läsa in mig som fan i byggteknik för att våga mig på ett husköp.
@Toni: makrill i tomatsås – Det går bra nu.
Toni: jo vi har faktiskt svängt till det efter 2 års letande. Ja, det är mer att tänka på än man tror. Många som köpt grisen i säcken, folk skiljer sig t o m p g a renoveringar….
Toni har naturligtvis rätt i att oroa sig för hur andra länder kommer att drabbas när nästa lågkonjunktur ofelbart kommer.
Svenska politiker har varit skickliga med att hålla nere statsskulden samtidigt som olika offentliga verksamheter sålts ut eller privatiseras. Till det kommer satsningen på massinvandringen som gör att vårt lands demografiska problem lindrats.
I Japan, Finland och Italien har invandringsrädda demagoger tagit över agendan. Det bådar inte gott för de länderna.
@Linus: Om du ska räkna in växelkursförändringar när du beräknar hur mycket nettoförmögenheten har förändrats måste du utöver förändringen i värdet på finansiella tillgångar även ta hänsyn till hur det påverkar lånen…
@mrperfect, apropå att skilja sig efter renoveringar. Vet från mäklarkälla om ett par som köpte för 5,5 miljoner i höstas, renoverade för dryga halvmiljonen och skall separera nu. Huset har sänkts i ett par omgångar och ligger nu ute för 4,5. Detta 10 min pendel från city. 27 procent ner på de summorna är ju en mindre katastrof.
@Martin
"Detta alltså _innan_ vi tittat på kronan som föll genom golvet."
Det är läskigt hur många som redan på dessa nivåer hamnat i något stadie av förnekande, e.g. sökande efter tecken på att det är lugnt snarare än saklig bearbetning av faktisk information.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Sveriges ÖB Michael Bydén gör sig till åtlöje genom att delta i det pedofilanstrukna pridetåget sjungades en Elvis Presley-låt. Homolobbyn är utan konkurrens den största påverkansoperatören i Sverige just nu.
http://www.friatider.se/sveriges-b-sj-ng-elvis-under-prideparaden
Pedofilanstrukna?
Bloggaren är antagligen ett föredöme och har roligt så här en lördagkväll utan kommentarsredigering, tror inte den länken är så populär.
Jag visste inte att ÖB gillade att kramas med män.
Martin Andersson: Ja Pride har pedofilkopplingar. Kjell Rindar, känd pedofil, som invigningstalade på Pride 2011 har tidigare beskrivit pedofiler som personer som skänker värme och omtanke till barn. Han har även i ett remissyttrande till regeringen förordat slopad byxmyndighetsålder.
Vidare har många pedofilskandaler har avslöjats i RFSL som ju är med och arrangerar Pride. (Du får googla)
Efter att ha följt bloggen sen 2010 och inväntat en sprickande bubbla känns det lite vemodigt att behöva göra generationsskifte i släkten på den absoluta toppen av en jordbruksfastighet som dessutom värderas innan torkan.. En tröst är väl att arealstöden betalas ut i EUR om nu SEK går genom golvet.
Verkligheten är inte så entydig. I princip har Cornu rät i alllt, liksom alla domedagsprofeter, i det mesta, men du får kanske vänta lite längre än du trodde. Apokalypsen kommer, var så säker.
Jo, men kan tyvärr inte vänta längre. Man får trösta sig med att man får ett boende på köpet..
Att ha rätt i sak är inte samma sak som att ha rätt i tid 🙂 Jag tror för övrigt att jorden att kommer gå under men det kan lika gärna hända om 2 miljarder år.
@Toni
Läst mycket av dina kommentarer – njut av livet, allt är inte bostadsrätter i Göteborg!
Så länge man har en inkomst – vilket du verkar vara alldeles för smart för att inte ha – så ordnar dig det mesta i vårt samhälle.
@Söderslätt: Har en inkomst. Problemet uppstår när ens inkomst > månadskostnaderna. Då måste man köpa sig något som bevarar värdet för att inte må dåligt över det. Ifall man nu inte bryr sig om att förlora pengarna kan man ju lika gärna gå ner i arbetstid och leva från månad till månad så länge inkomsten täcker ens kostnader. Tror dock inte att det är så vanligt?
Ja, det är sjukt att boende är så jävla centralt i det här landet. 2-3 programserien varje vecka om inredning/husbyggande och det är en självklarhet bland folk som jobbar att man ska äga till varje pris annars är man en loser. Annars ordnar man ingen ” tryggad pension eller arv till sina barn”.
Känns som att boendefrågan gått för långt i Sverige, det finns ju som sagt annat i livet som är viktigt än bostad. Undra om 00-talisterna och alla invandrare har en annan syn på vad som är viktigt i livet? Hoppas det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Mr Perfect: Exakt så. Invandrare med bra jobb köper ju bostad i en allt större utsträckning idag än vad som tidigare var vanligt för samma grupp. Ser jag själv på mina föräldrars bekanta så investerade dom sina sparpengar i att renovera eller bygga bostäder i landet dom utvandrade ifrån medan man här bodde i hyrd bostad och satsade på att köra fin bil. Nu råkade dom ha extrem tur med att dom emigrerade från Kroatien där det inte är ovanligt att deras hus nu är värderade till upp emot 1 miljon Euro. Samma investering i andra länder har mer eller mindre varit bortkastade pengar i synnerhet om man jämför med vilken prisutveckling dom hade haft ifall pengarna hade investerats i boende i Sverige istället.
Nu för tiden är ju köp av bostad (i GBG i alla fall) nästan ett måste om man vill bo till en hyfsad bra månadskostnad och i något mer "state of the art" än 60 tals standard. Att hitta ett förstahandskontrakt tar tid och vill man bo i ett speciellt område får man kanske vänta extremt länge innan en bostad kommer ut på marknaden. Sen är det fler än en själv som söker dessa bostäder dessutom så att sannolikheten att man själv får visningserbjudande är ganska liten. Linnéstaden får man väl köa cirka 25 år för att få en 2a och köper man den kan man få den på en gång till ungefär samma månadskostnad som det kostar att hyra en. Köper man får man njuta av flexibiliteten att kunna välja var man vill bo och dessutom är man inne i marknaden och har enklare råd med en villa i framtiden som kvinnor har krav på att bo i.
Så "sultanen" Erdogan kommer inte att lyckas få sitt nya ottmanska rike?