En fördel med årets väder är egna persikor. Persikoträdet har gett ordentligt med frukt i år. Hur har det gått med era egna odlingar i år?
Egna persikor. |
Persikoträdet är ett nytillskott, som förstås stortrivts i årets värme och gett frukt över förväntan.
Mer persikor. |
Nu växer det iofs i ett föredetta och numera rivet kaninhägn, så man kan anta att det är mer än väl med näring i marken. Sedan har det förstås vattnats med en tioliterskanna vatten av och till under torkan, men oavsett vilket så har det både vuxit och gett frukt.
Även övriga nyplanterade fruktträd har vuxit, undantaget ett plommonträd som aldrig tog sig och dog rätt omgående redan i maj. Får reklamera trädet.
Det svåra med persikoträdet är förstås övervintringen, då det vintertid inte riktigt är överens med svenskt klimat. Så det får lösas på något vis, t ex svepa in det i isolerande bubbelplast och presenning, samt isolera marken runt trädet så den inte fryser.
Hur har era egna odlingar gått i år?
37 kommentarer
Persikoträdet klara en vinter. Problemet är på våren när knopparna kommer då måste det skyddas från frost annars får man ingen frukt. Lycka till!
Lars bidrar till lägre inflation och uteblivna räntehöjningar 🙂
3 st (små) äpplen från det relativt nya äppelträdet…
😉
Alla mina äpplen blåste ner i förra "stormen". Köpte trädet förra året.
Plommon och krusbär OK, päronträdet friskt och slapp päronrost men för ungt för att ge frukt. Grannarna och hela Uppsala får rik äppelskörd.
Hej
Rikligt med vindruvor, tomater, paprika, äpplen, chili, valnötter och grönkål.
Dåligt med potatis och bönor.
Purjo så lala.
Det finns många fördelar med varmt väder. Kan hända att klimatet framöver blir gynnsamt för persikoträd i Sverige. Bäst året någonsin för både körsbär och äpplen hos oss men MPgrannens OG Kush är gigantisk.
Persikor, ett sånt vill jag också ha, och gärna ett valnötsträd, det vore häftigt och ska bli av snart.
Ett av äppelträden hade så mycket frukt att en tjock gren gick av, det gäller att se upp med tyngden. Det blir massor av äpplen, har nu elva träd några är relativt nyplanterade då vi förlorat en massa träd pga hög ålder.
Päronträden ger också mycket i år, vi har gråpäron som man måste konsumera fort samt ett äldre träd med supergoda päron av okänd sort. Bör gå att lägga in lite om jag som löneslav får ledig tid över, tror tidsoptimisten misslyckas med päronen i år också.
Vill ha en egen fruktpress också men priserna vinner över snålheten, så det blir ingen än.
Viktoriaplommonträdet planterade vi för 7 år sedan och har fått totalt 6 plommon, uruselt. Nu har vi inte varit på plats varje år när det varit skördetid, men den ger usel skörd. I år var det nog supertorkans fel.
Vindruvorna har vi aldrig lyckats få riktigt mogena innan frosten kommer, i år ser det hoppfullt ut.
Ekorren har som vanligt nallat alla hasselnötter, hur hinner man först? Har aldrig besegrat ekorren.
Svarta vinbär fick vi massor, de är planterade på tomtens fuktigaste plats där alla diken möter varandra i en lågpunkt, blev 6 flaskor saft. Hann inte plocka av allt tyvärr innan semestern var över.
Brukar plocka slånbär, det ser hoppfullt ut i år, kan göra massor av smaskens, både starkt och svagt.
Rotfrukter hua, potatis var katastrofdåligt, blir så nar man inte är på plats och kan hjälpa till med vattenslangen. Gissar att vi får 30% av potatiskörden och en enda morot samt några enstaka rödbetor, tur att det finns affärer annars hade jag väl förlorat magen i år också. 🙂
Vad gör du av slånbären?
De är godast att äta direkt från busken, eller med mjölk, prova, innehåller garvarsyra. hehe.
Nä prova inte, den va elak.
Saft blir supergott, slånbärslikören blir faktiskt bra den också även nubben blir ok med lite slånbär.
Slånbären måste dock ha blivit utsatta för frost innan tillagning eller in men bären i frysen nån dag innan. Det för att slippa att garvsyran skrynklar ihop hela ansiktet och tungan på en när det man producerat är klart.
Innehåller mer antioxidanter än blåbär om man behöver sånt.
När det gäller slånbär så är det en myt att de måste bli frostbitna innan man kan använda dem, åtminstone till saft som jag brukar göra. Jag bor i en del av Skåne där det nästan aldrig blir frost när det är dags att plocka bären i oktober-november.
Det är två saker som är viktiga för att få bra saft. 1, att bären är ordentligt mjuka och mogna, plocka dem i oktober-november vare sig det varit frost eller inte. 2, KOKA ALDRIG slånbär, lägg bären i ett kärl, häll kokande vatten över, låt stå till nästa dag. Dagen därpå silar du av saften i en gryta, kokar upp den och häller den åter över bären. Upprepa detta två dagar och du får en god saft.
Bären är mogna när de är mjuka, de kan vara blåa eller svarta. Här nere är de redan fullt blåa, kanske de går att plocka redan om en månad.
Jag kan inte uttala mig om slånbärslikör och om bären då ska vara frostbitna eller inte då jag inte har provat detta.
Rekordskörd på det stackars äppelträdet, ca 25 st.
Rabarberna är alltid pålitliga och har givit nog till tre rejäla pajer.
Vinbären blir alltid en besvikelse.
Mycket bigarråer, äpplen, plommon och vindruvor. Potatisen och jordgubbarna gick åt skogen tyvärr.
Kan någon normalbegåvad förklara hur isolering av träd fungerar? Isolering av hus och kläder på människor bygger ju på principen att man behåller värmen som alstras inuti. Men träd alstrar ingen värme så ett persikoträd måste väl stå i minus 10 om luften är minus 10 hur mycket man än isolerar? Kan förstå om det blir en viss växthuseffekt på våren där solen värmer trädet på dagen och den värmen stannar kvar, men i december-februari måste den effekten vara minimal?
Jorden är ju begriplig att löv och flis isolerar bra, men är det minus 10 ute en vecka så är det med all säkerhet nästan samma temp under presseningen en bit ovan mark. Man slipper kallblåsten och blir det snö på så blir det säkert kvar viss markvärme under pressen.
Man skyddar väl mot temperatur variationer och sliper de värsta topparna, det blir lite mer förändringströgt.
Haft potatisskörden i en isolerad lår på balkongen, funkar bra några dagar med minusgrader sen får man slita med att peta ner en varmvattenfylld petflaska ibland under natten för att få upp temperaturen, men trögare blir det så de värsta kallnätterna brukar man klara ut.
Med reservation för att jag inte är normalbegåvad, hamra mig på tummen men fortsatte att spika med samma hand. Och då träffar man så klart samma ömma tumme om man missar igen. Tips, byt hand.
Rikligt med äpplen men vinstocken verkar inte klarat torkan så inga vindruvor.
Min krusbärsbuske tar sig inte… 🙁
En gammal nedärvd och tålig buske som tills för några år sedan även när den omplanterats alltid gav fina bär.
Men, så förr-förra sommaren så satte den inte några blad och nu, trots varsamma omplanteringar, jordbyten mm ännu inte visat något liv… 🙁
Dock, stammen är inte helt torr och jag har gett den vatten regelbundet under den torra sommaren…
Någon som har några ideer och tips ?
Sven Wernström har nog lite tips
Låt den vila efter omplantering. Ge den vatten, skydda rötterna mot frost med lite täckning. När man gräver upp rycker man av alla de fina rötterna så både vatten och näringsupptag försämras kraftigt. Du kan behöva tokvattna en hel säsong. Speciellt om den var väl etablerad , dvs byggt ett stort rotsystem. Ge det en säsong till men sedan är det nog kört.
Vi flyttade en krusbärsbuske som var rätt väletablerad förra hösten, den hsr tagit sig fint men jag har hällt mycket vatten på den i sommar..bärmängden minskade dock kraftigt.
Annars finns det ju det här gamla hederliga hedniska sättet. https://www.svd.se/svalten-som-fick-manga-att-kopa-amerikabiljett/om/historia
Tidigare växte den på mager stenig tunn jord med sten och grus under…
Den omplanterades i fet lerjord 2010 och den gav skörd då 2011 – 2014 ..
Men så, som jag skrev så satte den inte ens blad en vår och trots ny mer vattengenomsläpplig jord – torv blandad med kalkstensmjöl mm – och i år riklig vattning.
Nog för att jag har bruna fingrar men hur gab den frukt innan omplantering?
Ett av de bättre odlingsåren. Det har växt så det har knakat i år, i.o.m. att jag har kunnat vattna, rätt hyfsat. Jämfört med den kalla fjolårssommaren, som blev ett rent nödår, sett ur ett odlingsperspektiv.
Våra äppleträd som sattes i fjol har knappt vuxit alls, 3-4 äpple per träd ser det ut att bli. De som är äldre är fulla med frukt.
Massor av blåbär, smultron, krusbär, vinbär, -druvor, och rabarber.
Salvian och timjanen växte också bra.
Sallad, jordgubbar, basilika och oregano sket sig.
Bra skörd av äpple, vinbär. Kusin har fått rekord skörd? av honung,
Massor av tomater, chili, majs och rödbetor. Krusbär, vinbär, äpplen och vindruvor har gått ok, likaså potatis. Lök och vitlök sådär. Amerikanska blåbärsbuskarna har gått uselt liksom alla former av bönor. Kålen ser ut att bli bra. Kan nämna att jag nyligen skördade två bifftomater på 920 respektive 955g.
Märkligt med bönorna. Här blir det nog en rekordskörd, av bruna bönor och kidneybönor.
Persika bra skörd även för mig, har den platta varianten.
Körsbär extremt bra, jag har vattnat (från egen brunn) trädet hela sommaren.
Mycket apelsiner på ett av träden, mognar om ett par månader.
Bra med blåbär och mycket äpplen på G.
Plommonträdet ger inte ens en frukt.
Fåglarna brukar äta upp körsbären innan de blir plockbara, och rådjuren krusbären. Svarta vinbären torkade bort, och de röda fick jag anlita mågen för att bli av med en del av, resten kommer att ramla ned på gräsmattan och bli naturlig gödsel. Äpplena ser också ut att mest falla ner av sig själv, så det är bara att plocka upp i plastsäckar och köra till återvinningen. Verkade kul med frukt när jag flyttade in, men nu har jag helt tappat intresset, funderar på att såga ner och gräva upp växterna, men det är också rätt jobbigt.
Har du funderat på jakt? Rådjurssadel med rödvinbärsgele borde vara smaskens. 🙂
Älgar tycker också om fallfrukt… Gärna lite jäst sådan..
😉
https://www.expressen.se/gt/full-alg-harjar-i-villaomrade-far-sova-ruset-av-sig/
Älgar har likt kor flera magar…
Massor med tomater, squash, grönkål och björnbär. Pumporna slår också (personliga) rekord där de största redan väger 13 kilo. Dock krävts en del vatten…
Min minimala uteplats ger utrymme för att odla kryddväxter och tomater, och de senare har gett enorma skördar. Jag har prackat på alla mina grannar tomater som jag inte själv kan konsumera.
Jag bor intill ett frodigt grönområde där Skånes klimat är som vänligast. Här har varit enorma mängder med vilda körsbär. Det fanns hyfsat med björnbär i slutet av juli, men sedan torkade bären på revorna. Vissa vildväxande äppelträd ger faktiskt god frukt och de dignar av äpplen och ser ut att klara sig. Några vildväxande valnötsträd ger god skörd, men det är lönlöst att försöka sig på att skörda nötterna, kråkorna hinner före. Man kan dock göra god likör av de gröna, omogna valnötterna. De vilda vilda mirabellbuskarna ger överdådigt med frukt, men de flesta av buskarna ger fadda, obehagligt söta eller sura frukter. Några av buskarna har dock god frukt. Man får alltså smaka på en mirabell från varje buske och komma ihåg vilka buskar som ger god frukt.
kanske off-topic att gå utanför Svedala?
Har pratat med odlare i södra Europa och de klagar över sämre skördar av exempelvis bigarråer och vindruvor pga ovanligt sen frost i våras.
Även förra året var ett förhållandevis dåligt år pga försenad vårvärme. Nordligaste Europa har haft tur i år med frukt och grönsaker som kan konstbevattnas.
En VIT älg som äter äpplen blir sur på en robotgräsklippare!
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/har-fightas-den-vita-algen-med-grasklipparen