Det svenska förlustbolaget iZettle köps upp av Paypal för 19 miljarder kronor. Förra året gjorde man ett resultat på -228 MSEK trots att omsättningen ökat med 51%.
Inte iZettle. |
Ibland går det fort. Den 8:e maj gick iZettle ut med att de avsåg att börsnoteras i Stockholm.
Igår kväll blev det istället offentligt att amerikanska PayPal köper hela iZettle till det facila priset 19 miljarder SEK. iZettle har aldrig visat vinst, utan verkar ha en Spotifyliknande affärsmodell där vinsten ständigt flyr undan oavsett hur mycket omsättningen ökar.
Förra året ökade omsättningen med 51% till 966 MSEK, men rörelseresultatet förbättrades bara från -244 MSEK till -228 MSEK. Året innan dess var rörelseresultatet -295 MSEK och innan dess -180 MSEK.
Fast det är väl expansionen som kostar får man förmoda. Dock, med en omsättning på 966 MSEK sker köpet till ett PS-tal på nästan 20.
VD:n de Geer skriver:
“As you might have heard, we were preparing the company for a potential IPO. But plans sometimes change. Late in the IPO process, PayPal got in touch and showed a serious interest in iZettle. The relationship with PayPal is not a new one, in fact we’ve talked about different ways of working together for years. But this time it very quickly turned into a detailed discussion on how we could benefit from joining forces. And we both realised the great opportunity in doing just that.”
Bara att gratulera grundarna Magnus Nilsson och Jacob de Geer – Sverige har fått två nya IT-miljardärer.
Att sedan jag slutat använda iZettle och bara kör Swish ska ses som en anekdot och inget annat. Swish kostar företaget 1:50 SEK per transaktion, vilket är ingenting i jämförelse med vad iZettle kostar.
iZettles affärsidé är att erbjuda billiga app-kopplade betalkortsterminaler utan fasta månadskostnader, men med skyhöga transaktionsavgifter. Lämpar sig utmärkt för företag med låg kortomsättning eller som endast tillfälligt, t ex på mässor etc, behöver ta betalt med kort. På padda eller smartphone har man mjukvaran vilket ger enkel hårdvara, och mjukvaran kan också användas för att hantera kontanter. Och Swish. Förmodligen PayPal framöver.
21 kommentarer
Fråga 1: Är det alltså något patent Paypal vill åt?
Fråga 2: Hur mycket av dessa 19 miljarder kommer att skattas i Sverige?
iZettle har en del trevliga patent. Oklart marknadsvärde, X antal miljoner dollar.
Det blir förmodligen som vanligt när ett företag köps upp. Ägarna säljer sina aktier och betalar kapitalvinstskatt på vinsten. Det är rätt likt Mojang-fallet:
"Efter det att Notch och de andra delägarna sålde sitt företag Mojang till Microsoft tidigare i veckan ser det nu ut som om staten kan göra sig en ordentlig hacka på den försäljningen.
Enligt Dagens Industri kan staten dra in så mycket som 5,3 miljarder kronor av den totala köpeskillingen på 17,8 miljarder kronor som Microsoft betalade för Mojang. Detta beror på att Mojang, Notch Development samt grundarnas ägarbolag är registrerade i Sverige och väljer någon att omgående ta ut till exempel en miljard kronor från något av bolagen kommer cirka 995 miljoner kronor av den summan att beskattas med 30%.
Säljarna kan dock vänta med att ta ut pengar från företagen i fem år och då sjunker skattesatsen till 25% vilket skulle ge staten cirka 4,5 miljarder i skatteintäkt, en tiondel av Sveriges försvarsbudget enligt DI. Väljer ägarna att inte plocka ut några pengar över huvud taget så uteblir skatteintäkten för staten men pengarna kan då även bara användas i företagens utveckling samt för att investeras i nya projekt."
… alternativt att de bildar ett ägarbolag som tar emot pengarna från PayPal, men då är som i fallet ovan pengarna fast i det bolaget.
OT: Vattenkraft för alla?
https://futurism.com/videos/whirlpool-electricity-power-wildlife/
Jaså. Att iZettle går back känns märkligt men så kan det nog vara.
Det finns många aspekter i valet mellan betalningssätt . Utländska kunder kan inte använda swish, vid små belopp blir 1.5-2.0 kr fort ganska högt procentuellt, 10% på en tjuga. Och andra sidan har man eg inte tid att lägga minuter på kunder som ska betala småbelopp med kort.
Här är eg kontanter bäst både för företag och kunden som slipper stå och vänta på den digitala processen att behandla den där tjugan.
Vid större belopp så är ju däremot swish otroligt billigt, 0.15% på en tusing.
Eller 0.015% på 10000 som väl är gränsen för swish om jag minns rätt.
Hehe ja det var faktiskt exakt vad jag tänkte när jag såg nyheten. "Men IZ har väl aldrig gått med vinst? Och de har en rätt ofördelaktig affärsmodell… Fan vad schysst alltså! Grattis, 19 miljarder är verkligen inte kaffepengar!"
Iaf på svenska marknaden borde det finnas ca 0 incitament att köra izettle med tanke på alternativen. Men amerikanska marknaden kanske fortfarande kramar sina kreditkort? Och den marknaden är ju… "lite" större än den svenska.
Bra poäng. Globalt kan det vara en rätt bra lösning här och var.
Anektodiskt bevis för att vi passerat peak-izettle:
Senast jag försökte betala med izettle på en mässa så skyllde tre av handlarna på att batterierna i terminalerna var slut alternativt att kopplingen med appen inte fungerade. De tog gladeligen cash(!) eller swish.
Nu är det bara att vänta på att swish skall gå vidare med steg två i Planen – att chockhöja avgifterna… Gärna smälla till med en avgift för transaktioner mellan personer.
Swish (eler rättare sagt bankerna) har alltid haft som plan att ta ut en transaktionsavgift mellan privatpersoner. Det var på väg att bli så redan från lanseringen.
Dock blir det svårare ju längre de väntar. Känns som att de ville bygga upp en stabil användarbas i början, sen insåg de att det mest effektiva sättet att stänga dörren för de olika utmanare som planerades / hade presenterats var att fortsätta erbjuda gratis transaktioner. Nu börjar swish bli så pass stort att det inte skulle förvåna mig om vi får se en avgift snart.
Bankerna pysslar inte med välgörenhet typ.
Jag tror också de börjar ta avgift snart. Dock tror jag inte att de skapade Swish för att tjäna massor på det utan för att hålla kolla på pengaflödet och hitta folk som expempelvis tjänar svarta pengar eller sysslar med narkotikaförsäljning.
Paypals market cap är runt 850 miljarder kronor.
Inte mycket pengar för Paypal alltså. Det är väl det som meningen med dessa småföretag. De blir uppköpta av ett större bolag och investerare ser möjligheterna för det större företaget att använda det köpte bolagets teknik och värderingen sticker iväg.
För ingen kan väl tro att Paypal förväntar sig att få tillbaka 19 miljarder från iZettles omsättning/vinst?
Det är nåt fel på Sverige. Vi använder kort mest i världen men ändå sker transaktioner via amerikanska bolagen Visa och Mastercard. Varför har vi inte egna kort och på så sett få ner transaktionsavgiften? Tror att Danmark har egna kort. Kina har Unionpay.
Union pay i Kina är redan död. De använder bara alipay och wechat pay med mobilen .
Danmark har Dankort, men det är ju helt värdelöst utanför Danmark eftersom väl bara danska banker är anslutna. Vill du handla från t ex en brittisk webbutik kan du alltså inte använda Dankort. Nästan alla kör väl kombinerat Visa/Dankort.
Däremot så är det väl fortfarande en del P-automater som bara tar cash eller Dankort, så det är ju ett incitament för danskar att fortsätta ha Dankort.
Det känns inte heller som att transaktionsavgifterna borde bli mindre på en liten, nationell marknad (som för ett svenskt Dankort alltså)men jaja.
Det hette väl Köpkort förr? Gröna?
Kommer ni inte ihåg "Cash"? Ett svenskt betalkort som hypades något enormt, men sen föll platt.
Inte så många år sedan man var chanslös i cph om man inte hade kontanter eller dankort. Visa/mastercard etc var bara att glömma.
Ser fram emot när alla inlägg om Tesla rubriceras som "förlustbolaget Tesla".
Visar ju iaf operativ vinst.
Synd på den IPOn, man får trösta sig med lite Ovzon.
Grattis till grundarna, bara att lyfta på hatten.